• ungmamma89

    Snälla föräldrar, GE ER!

    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter.
    Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags?
    Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat!

    Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39
    Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion.
    Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.

  • Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!
  • Hannah76

    Jag tycker det är viktigt att mina barn tycker att mat och måltiderna är något postivt. Jag tvingar dem inte att äta något de inte vill äta, jag nöjer mig med att de smakar. De har båda två haft olika perider under sin uppväxt där de vägrat det ena eller andra. Lilla tjejen gillar inte "kladdig" mat eller när det är ihop blandat, och äter inte sås tex. Tror man gör sina barn en björntjänst genom att tvinga dem att äta något de inte tyker om. Tjatar man så blir effecten bara negativ. Bättre att uppmuntra, och föröka igen en annan gång.

  • vampyria2

    I de flesta skolor så finns det mer än bara en maträtt att äta av. I värsta fall så kan barnet få ta en smörgås.

    Det absolut värsta jag vet är föräldrar som tvingar sina barn att äta sånt som de inte tycker om. Mat ska aldrig vara ett tvång och är man så dum att man lagar mat som man vet att barnet inte äter så tycker jag absolut att barnet ska få något annat.

  • Lady Dahmer

    jag skrev lite om ämnet i min blogg, jag kopierar:

    _____________________________________________

    För ett par år sedan hade jag hållt med. Men efter att ha tänkt till lite så inser jag ju att det vore helt ologiskt att kräva något av mitt barn som jag själv aldrig skulle falla mig in att leva efter.

    Jag äter inte mat jag tycker är äcklig. Klarar jag inte av att äta maten på tallriken så gör jag inte det. Och är jag fortfarande hungrig så äter jag ju givetvis nånting annat. Varför ska jag då kräva att ungen går hungrig om maten på tallriken inte duger?

    Givetvis ska man lära barn att äta olika sorters mat, att alltid våga smaka men framförallt att känna matglädje, men det sker inte med tvång. Mat ska vara kul, gott, trevligt. Måltiden ska vara gemenskaplig och pedagogisk. Matglädje.

    Givetvis skulle jag inte ställa mig och laga en alternativ rätt, men kanske erbjuda nåt annat som är tillgängligt? En smörgås? En banan? Dessutom tror jag starkt på att göra barnen delaktiga i vad som ska serveras. Låt dem ta del av vad som ska handlas, hur det ska tillagas osv.

    Det skulle aldrig falla mig in att servera nåt till Oskar som han tycker är apäckligt, och jag frågar ofta honom vad han tycker att vi ska äta. Detsamma borde ju gälla för Ninja. Det jag gör nu är att köra på säkra kort och sedan lägga till en ny eller trist ingrediens. Ungen älskar pasta (ve och fasa) så det serveras med bönor, med broccoli, med linser, med quorn osv. Ibland äter hon allt på tallriken, ibland inget. Ibland bara pastan.

    Och ibland kräver hon ketchup. Och då får hon det.


    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • Tette86021

    Jag äter inte sånt som jag absolut inte tycker om, varför ska jag tvinga i min dotter något som hon inte gillar?

    Man kan lära barn att äta och gilla olika maträtter UTAN tvång... Om jag gör en maträtt som hon verkligen inte vill äta och tycker är äcklig så får hon något annat, jag vill inte att min dotter går hungrig!

    Om hon väljer själv att inte äta pga larverier så är det en annan sak, då får hon gå hungrig.. Men jag tvingar henne aldrig och kommer aldrig att göra.. just nu har jag inge problem med detta då våran dotter är ett riktigt matmonster och äter allt förutom saltgurka:P

    Men alla uppfostrar sina barn olika=)

  • Faile
    LolloN skrev 2009-11-09 10:32:39 följande:
    Jo absolut ska man respektera andras smak. Men som t ex min sambo... Han äter Hamburgare, pizza (vesuvio endast), Kött och potatis med sås typ. Ingen fisk inga grönsaker och skulle man göra gryta med grönsaker i då kan han inte ens pilla bort dessa utan fixar en macka typ. Såå jag tycker visst det att man ska stå på sig som förälder...
    Tvingar du sambon att äta tex fisk ändå, eller gäller den regeln bara de som inte kan säga ifrån i hushållet?

    Det är inte så att hans avsmak för fisk och grönsaker kommer sig att han kanske blev tvingad att äta upp just dessa som barn?
    Har två kollegor som nästan spyr av all gröt pga just den anledningen. Att de tvingats äta upp nåt de verkligen tyckte var skit äckligt. Och inte bara en gång, utan regelbundet hela barndomen.

    Det är en sak att barnet ska smaka, men vidhåller de efter det att maten faktiskt inte är god så envisas jag inte.
  • 071001

    Håller med ts. Jag var själv det kinkigaste barn du kan föreställa dig och jag tror att det hade varit bättre att inte erbjuda mig annan man, men mamma vågade väl inte låta bli för jag åt verkligen ingenting! Hela första klass fick jag gå hem på lunchen och äta för läraren var så bekymrad över mitt matintag.
    Så har vi inte för avsikt att få det med Siri så hon får äta/smaka på allt.

  • lövet2
    mamman2008 skrev 2009-11-09 10:19:15 följande:
    Har du inte hört att barn inte svälter sig själva.??? det sa min bvc sköterska till mig.. när barnet inte ätit på nån eller några dar så blir de hungrig och då äter de det som serveras för att överleva! Det är altså överlevnadsinstinkten som sätter i gång då... Så JA barn ska äta de som serveras och passar de inte så får man gå hungrig... och efter några dar så ändrar nog barnet sin mening ska du se.... Hur många maträtter lagar du till dina barn?
    Jodå, det har jag hört. Men när en 3-4-åring inte ätit vare sig lunch eller middag på några månader, utan levt på frukost och en kvällsmacka enbart, då börjar man fundera. Om då dessutom BVC och barnläkare höjer ett varnande finger för att vikten rasat katastrofalt mycket - då börjar man liksom undra om det där talesättet stämmer på alla barn ...

    Och jag lagar en maträtt till hela familjen. 10-åringen, som är den som är kinkig med maten, får något som han äter.
    What are you doing?
  • Bite me
    ungmamma89 skrev 2009-11-09 07:23:22 följande:
    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter. Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags? Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat! Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion. Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.
    JO, det finns barn som svälter i Sverige, det finns nämligen barn som lider av diagnoserade ätstörningar, min son på fyra år är ett praktexempel. Så innan du dömer de som ger efter för sitt barns vilja när det gäller vad de stoppar i munnen, tänk både en o två gånger på hur du skulle göra om ditt barn led av tex anorexi, skulle inte du vara glad för allt barnet åt, oavsett vad det var?
  • Bite me
    mamman2008 skrev 2009-11-09 10:19:15 följande:
    Har du inte hört att barn inte svälter sig själva.??? det sa min bvc sköterska till mig.. när barnet inte ätit på nån eller några dar så blir de hungrig och då äter de det som serveras för att överleva! Det är altså överlevnadsinstinkten som sätter i gång då...Så JA barn ska äta de som serveras och passar de inte så får man gå hungrig... och efter några dar så ändrar nog barnet sin mening ska du se....Hur många maträtter lagar du till dina barn?
    Din BVC-sköterska behöver läsa på lite om barn o hunger ser jag.
  • KlasStures mamma

    För det frösta så skulle jag inte äta något som jag inte tycker om. Alltså verkligen inte tycker om.
    Men sen så skulle jag inte laga mat som barnet verkligen inte tycker om. Och absolut inte tvinga det att äta. MEN jag skulle inte heller stå och laga allternativa rätter. Och något annat det som serveras blir de tinte heller.
    Så är det så att barnet inte vill ha mat som det brukar äta så får det va.
    Men ger man barnet varierad kost från början och inte gör någon grej av det så tror jag att de flesta barn äter det mesta också.
    Mat är svårt. Vi måste äta men samtidigt så blir det så lätt en grej av måltiderna. Och emd tanke på alla sjuka ideal gällande vikt och annat så är det jätte svårt.
    Skulle aldrig få för mig att dömma någon pga hur de gör för det är en svår balansgång och min tös är bara 7 månader så tiden får utvisa hur det blir i slutändan.... Än så länge äter hon det som serveras med olika mycket övertalning...

Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!