• ungmamma89

    Snälla föräldrar, GE ER!

    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter.
    Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags?
    Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat!

    Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39
    Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion.
    Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.

  • Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!
  • Amani

    I vår familj måste man inte äta upp, men man måste smaka. Annars blir det för enkelt att säga att "jag tycker inte om". Å andra sidan lagar jag inte sådant jag vet att barnen absolut inte äter utan att ha en backup. Ofta finns det ju nåt man gillar på bordet - vill man absolut inte ha köttfärssås kan man äta spagetti, gillar man inte kyckling kan man äta potatis och grönsaker.

    Det finns saker jag själv inte klarar av - övriga familjen gillar blodpudding, men jag kan inte ens ta i det utan att bli illamående. Alltså får de äta det när jag inte är hemma!

    Jag blev aldrig tvingad att äta upp som barn, förutom en gång när jag hade varit riktigt grining vid matbordet. Jag minns det fortfarande - mormors hemgjorda julkorv med potatismos. Jag få rysningar när jag tänker på det...

  • Marma

    här äts det som serveras o vill man inte får man gå hungrig eller laga maten själv.
    Hade en kompis vars mamma lagade 3-4olika rätter i en 3barnsfamilj ibalnd bara för att alla tyckte inte om samma sak....o han var kinkig när han skulle äta hos oss, kunde typ bara äta korv, inte ens potatisen...:-P snackar om 15-åring nu...

  • PennyD

    Har du någonsin funderat över varför det finns så otroligt många vuxna, ungdomar och barn med ätstörningar?

    Att tvinga barn att äta upp, är i mina ögon ren och skär barnmisshandel.

    "Ditt kompetenta barn" - Läs den, innan det är försent.

  • uniqee

    Förstår precis vad du menar. Och jag ser varje dag min svåger (väldigt ung, 8 år) som grinar över maten varje dag. Han tycker det är äckligt, och det är skit och det är si o så. Och det första dem gör är att åka iväg till affären för att köpa pan pizza åt honom så att han ska vara nöjd, och jag blir så förbannad. För det händer varje dag, dessutom har svärmor dåligt med pengar och jag betalar henne i månaden för tillfällig bostad och jag vet att mina pengar går åt till att köpa extra mat åt honom.
    När våra barn kommer så blir det absolut inget fjantigt daltande, för det tål jag inte.

    ursäkta "utbrottet" men jag tycker det är så skönt att hitta någon med samma åsikt som mig. Vågar inte säga något till sambons föräldrar.

    Och så är graviditets hormonerna överjävliga så var tvungen att skriva av mig

  • Bite me
    uniqee skrev 2009-11-09 14:31:59 följande:
    Förstår precis vad du menar. Och jag ser varje dag min svåger (väldigt ung, 8 år) som grinar över maten varje dag. Han tycker det är äckligt, och det är skit och det är si o så. Och det första dem gör är att åka iväg till affären för att köpa pan pizza åt honom så att han ska vara nöjd, och jag blir så förbannad. För det händer varje dag, dessutom har svärmor dåligt med pengar och jag betalar henne i månaden för tillfällig bostad och jag vet att mina pengar går åt till att köpa extra mat åt honom.När våra barn kommer så blir det absolut inget fjantigt daltande, för det tål jag inte. ursäkta "utbrottet" men jag tycker det är så skönt att hitta någon med samma åsikt som mig. Vågar inte säga något till sambons föräldrar. Och så är graviditets hormonerna överjävliga så var tvungen att skriva av mig
    Fast nu angår det ju inte dig vad din svärmor lägger pengarna på, hon är en ängel som låter dig bo hos henne tydligen, o sen skriver du sånt här om hennes familj.
  • PennyD

    Jag kan knappt föreställa mig något mer kränkande än att tvingas ta något i munnen...och svälja!

    (Jag har hört att den personliga integriteten ska tas på största allvar, särskilt då det gäller matning av gamla, utvecklingsstörda, funktionshindrade, barn eller andra på annat sätt hjälplösa och utsatta grupper.)

  • mrskensington

    Jag vill att mina barn ska smaka på allt som serveras varje gång, men de behöver inte smaka mycket och tycker de inte om det så behöver de inte äta mer. Det finns alltid något de tycker om vid varje måltid som de kan äta sig mätta på istället. Ofta tycker de om det mesta bara de smakar.

  • Jagbyttenick
    mamman2008 skrev 2009-11-09 10:19:15 följande:
    Har du inte hört att barn inte svälter sig själva.??? det sa min bvc sköterska till mig.. när barnet inte ätit på nån eller några dar så blir de hungrig och då äter de det som serveras för att överleva! Det är altså överlevnadsinstinkten som sätter i gång då...Så JA barn ska äta de som serveras och passar de inte så får man gå hungrig... och efter några dar så ändrar nog barnet sin mening ska du se....Hur många maträtter lagar du till dina barn?
    TS: Jag tycker illa om att man gör svepande uttalanden som att barn i Sverige svälter inte och att alla barn äter när de är hungriga!
    Då kan du ju berätta det för min kollega vars dotter helt saknar hungerkänslor och som därför nästan dog innan de insåg att hon inte har den reflexen. Därför måste hon få äta det som hon tycker är gott oavsett hur besvärligt det blir för mamman.
    Dessutom finns det barn i Sverige som svälter pga att de far illa hemma och ja! ibland till och med för att föräldrarna är så fattiga att de inte har råd med mat. Fråga på vilken skola som helst ska du se att det finns barn där som alltid äter extra mycket för att de inte får tillräckligt hemma.

    Min son får alltid något annat om han inte äter sig mätt för att han inte tycker om det, det är ju upp till mig att välja att inte låta honom gå hungrig. Jag förstår inte varför du blir upprörd över hur vi lever?
    Han måste alltid smaka på maten men jag tvingar inte honom äta upp.
    Själv äter jag inte mat som jag inte gillar, men smakar gärna på allt först.
  • Beautifully Human

    Varför överdriver många som skriver i tråden?

    När har TS sagt att man ska "tvinga barnet svälja"?

    Hon menar att man inte ska dalta och att barnen ska äta vad som serveras, inte bli ursäktade dag in och dag ut och sitta och käka makaroner med ketchup hela uppväxten.

    Min dotter skulle med glädje käka pannkakor varje dag om hon fick, men det får hon inte.

    Hon smakar alltid, gillar hon det inte får hon en macka eller liknande.

    Ingen har väl snackat om att tvinga?

    Sunt förnuft kommer man långt med.

Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!