JULGODIS!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
jag har gjort trillingnöt och mintkakor. recept kommer inom kort på majasmat.wordpress.com
Enkelt och gott :)
Mariannetryffel
(ca 50 stycken)
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200 g Mörk Choklad
200 g Ljus Choklad
1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush
Florsocker eller kakao till dekoration
Gör så här:
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar. Förvara svalt.
receptet kommer från ogon.nu
Varför frysa Mozartkulor? Choklad, nougat och mandelmassa håller sig alldeles utmärkt fram till jul.
Håller med om att det är en toppenbra tråd
Massa inspiration till helgens godistillverkning.
Någon som vet om man kan ta andra nötter i Nigellas pistage-fudge? Hittade inga pistagenötter igår när jag var och handlade, eller snarare jag hittade inga skalade. Och de med skal var saltade, men det gör kanske inget? Skulle det fungera med tex cashewnötter?
Jag gjorde en typ knäck förra julen som man hälde ut på bakplåtspapper o sen bara bröt i delar. Det var inga mandlar i den dock.
Grädde var det i också.
Den vart så god bättre än knäck.
Är det någon här som kan ha något liknande recept ????
Har tappat bort receptet tyvärr
Dessa godisar tänker jag göra i jul + risbräck och ischoklad.
Chokladbräck med polkagrisar
200 g mörk choklad
1+1 tsk matolja
250 g vit choklad
ca 1/2 dl polkagrisar
Klä en plåt med aluminiumfolie. Smält den mörka chokladen i en skål över vattenbad. Blanda i 1 tesked olja och rör om. Häll ut den smälta chokladen på plåten. Vicka lite på plåten så att chokladen rinner ut till ett jämnt lager, cirka 3 millimeter tjockt. Ställ in chokladen i kylen att stelna.
Krossa polkagrisarna i en mortel.
Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad. Blanda i 1 tesked olja och rör om. Häll den vita chokladen över den mörka chokladen och vicka på plåten så att den vita chokladen täcker den mörka.
Strö över de krossade polkagrisarna. Ställ in plåten i kylen så att chokladen stelnar. Bryt sedan chokladen i bitar.
Indian godis
50 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
0,5 dl mandel
0,5 dl valnötter
100 g mörk hackad choklad
Blanda smöret, sockret, havregrynen, kokosflingorna, mandeln och valnötterna i en stekpanna. Rosta på svag värme till dess att sockret smält och grynen fått en brunaktig färg.
Häll upp alltihop på ett smörpapper, blanda ner den mörka chokladen och låt svalna. Strö indiangodiset över t ex Päron i kokosmjölk.
Nougatrutor
150 g margarin
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250 g nougat
Smält margarinet. Blanda alla ingredienser utom nougaten i en bunke, platta ut i en liten plåt, gör dubbel sats om du har en större plåt.
Grädda kakan mitt i ugen i 200 grader i ca 5-10 minuter.
Hyvla nougaten och lägg den på den varma kakan.
Bred ut nougaten jämnt över hela kakan och skär i lika stora bitar.
Låt kakan svalna och bryt sedan bitarna när den är kall.
Servera och njut...
Snöbollar
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk smör
200 g vit blockchoklad eller ljus blockchoklad
6 msk kokosflingor
1 dl florsocker
Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
Rör ner smöret i grädden.
Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
Rör ner chokladen i grädden.
Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.
trillingnöt och mintkakor. och massa annat. :) majasmat.wordpress.com