• cid

    JULGODIS!

    Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
    Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
    Om inte annat så kommer det en tråd här!
    Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!

  • Svar på tråden JULGODIS!
  • Sigrid
    march skrev 2009-12-05 16:54:37 följande:
    Jag smakade på maraboufudgen idag, tyckte tyvärr att den var alldeles för söt. Är det fler som upplevt det?
    Jag gjorde den igår och smakade idag. Jag tyckte också att den var väldigt söt. Tur att jag skar väldigt små bitar av den. Dessutom hade jag önskat mer chokladsmak, vet inte om man kanske kan ha i mer choklad, men då blir det kanske ännu sötare.
  • thebettygirl

    Underbar tråd! Här kommer två favoriter (särskilt den sistnämnda...):

    Big mama's fudge
    4 dl vispgrädde
    5 dl socker
    3/4 dl kakao
    1 dl sirap
    2 msk smör

    Blanda grädde, socker, kakao och sirap i en stor kastrull. Koka upp och låt fudgen bubbelkoka ca 40 min. Fudgen har kokat färdigt när du kan göra en kula av en droppe smet som droppats ner i ett glas kallt vatten.
    Lägg 2 msk smör i en skål. Häll ner fudgesmeten. Vispa med elvisp 5 - 10 min tills kolan släpper kanterna. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Bred ut till en tjock fyrkant. Ställ kallt att svalna. Skär fudgen i små fyrkantiga bitar. Förvaras kallt, så länge det nu går -)

    Vitchokladtryffel
    200 g vit blockchoklad
    50 g Svenskt Smör
    1/2 dl Vispgrädde
    2 msk frukt/bärlikör

    Smält chokladen och smör i mikron (ca 2 minuter på medeleffekt) eller över vattenbad. Rör ihop smöret och chokladen till en jämn blank blandning. Häll i grädde och likör, rör igen så att chokladen blir blank. Låt svalna i kyl i minst 1 timme så att den får lagom konsistens för att rulla till bollar. Förvara tryfflarna svalt tills de ska serveras. Om man vill kan man doppa de underbara tryfflarna i smältchoklad av valfri färg/smak. Själv tänkte jag testa med smultronlikör som smaksättning i år och sedan doppa i någon mörk choklad som smaksatts med hallon eller liknande.

  • march
    Sigrid skrev 2009-12-06 15:17:44 följande:
    Jag gjorde den igår och smakade idag. Jag tyckte också att den var väldigt söt. Tur att jag skar väldigt små bitar av den. Dessutom hade jag önskat mer chokladsmak, vet inte om man kanske kan ha i mer choklad, men då blir det kanske ännu sötare.
    Nästa gång ska jag ha i mörkchoklad istället för mjölkchoklad tror den blir bättre då.
  • maddan86

    tack tack har inte ätit sen jag gick i 8:an haha fudgen alltså
    mm vad gott det ska bli ska ha julbak på söndag ska försöka hinna med så mkt so möjligt då = )


    thebettygirl skrev 2009-12-06 19:38:43 följande:
    Underbar tråd! Här kommer två favoriter (särskilt den sistnämnda...): Big mama's fudge 4 dl vispgrädde 5 dl socker 3/4 dl kakao 1 dl sirap 2 msk smör Blanda grädde, socker, kakao och sirap i en stor kastrull. Koka upp och låt fudgen bubbelkoka ca 40 min. Fudgen har kokat färdigt när du kan göra en kula av en droppe smet som droppats ner i ett glas kallt vatten. Lägg 2 msk smör i en skål. Häll ner fudgesmeten. Vispa med elvisp 5 - 10 min tills kolan släpper kanterna. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Bred ut till en tjock fyrkant. Ställ kallt att svalna. Skär fudgen i små fyrkantiga bitar. Förvaras kallt, så länge det nu går -) Vitchokladtryffel 200 g vit blockchoklad 50 g Svenskt Smör 1/2 dl Vispgrädde 2 msk frukt/bärlikör Smält chokladen och smör i mikron (ca 2 minuter på medeleffekt) eller över vattenbad. Rör ihop smöret och chokladen till en jämn blank blandning. Häll i grädde och likör, rör igen så att chokladen blir blank. Låt svalna i kyl i minst 1 timme så att den får lagom konsistens för att rulla till bollar. Förvara tryfflarna svalt tills de ska serveras. Om man vill kan man doppa de underbara tryfflarna i smältchoklad av valfri färg/smak. Själv tänkte jag testa med smultronlikör som smaksättning i år och sedan doppa i någon mörk choklad som smaksatts med hallon eller liknande.
  • Cerenna

    Virriga Vera skrev 2009-12-06 12:56:51 följande:


    Någon som vet om man kan använda vanliga marchmallows till jultomtefudgen, jag har massor i skafferiet. Vore bra att bli av med lite av det.
    Jo det tror jag att man kan, kolla att de har nån smak bara så det inte bara är "sockersmak", skumtomtar smakar ju jordgubbar så skumtomtefudge blir ju som en slags jordgubbsfudge.
  • Cerenna
    JoJo02 skrev 2009-12-05 15:29:33 följande:
    En fråga till om skumtomte fudgen, någon som testat att minska på mängden socker? Hade bara 1 dl kvar.
    Ja det undrar jag också. Den blev ju vansinnigt söt... om än god Eller behövs sockret för konsistensen eller nåt?
  • idupur

    Ja, jättebra tråd! I fredags kväll gjorde jag snickerskakor som blev helt underbara.. Jag gjorde också Leilas rocky road men bytte ut dumlen mot hemkola, blev inte riktigt så bra. Kolan blev jättehård (inte så oväntat egentligen..) när jag hade haft den i kylen och bara fastnar i tänderna när man äter. Är nog bättre med kondenserad mjölk, det blir ju kolaaktigt när man kokar den. Tips till andra! Jag gjorde knäck med men den blev aldrig riktigt hård, kokade i över en timme. Men det var gott ändå! Imorgon kväll blir det saffransbiscotti (= Åh, jag gjorde Leilas varma äppelcider också. Helt underbart!

  • Sigrid
    march skrev 2009-12-06 19:59:02 följande:
    Nästa gång ska jag ha i mörkchoklad istället för mjölkchoklad tror den blir bättre då.
    Ja, det tror jag funkar bättre.
  • Snuttjulla
    idupur skrev 2009-12-06 21:02:53 följande:
    Ja, jättebra tråd! I fredags kväll gjorde jag snickerskakor som blev helt underbara.. Jag gjorde också Leilas rocky road men bytte ut dumlen mot hemkola, blev inte riktigt så bra. Kolan blev jättehård (inte så oväntat egentligen..) när jag hade haft den i kylen och bara fastnar i tänderna när man äter. Är nog bättre med kondenserad mjölk, det blir ju kolaaktigt när man kokar den. Tips till andra! Jag gjorde knäck med men den blev aldrig riktigt hård, kokade i över en timme. Men det var gott ändå! Imorgon kväll blir det saffransbiscotti (= Åh, jag gjorde Leilas varma äppelcider också. Helt underbart!
    gjorde du snickerskakorna från Emelies blogg?
  • SofiaO

    Nu kan jag inte låta bli att fråga...

    Kanske finns receptet på någon av alla 22 sidor, men....
    Kan någon ge mig receptet på skumtomtefudge? Låter ju alldeles förtvivlat gott...

Svar på tråden JULGODIS!