• cid

    JULGODIS!

    Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
    Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
    Om inte annat så kommer det en tråd här!
    Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!

  • Svar på tråden JULGODIS!
  • SofiaO
    EKJ76 skrev 2009-12-07 10:05:08 följande:
    Ingen som vågar sig på en gissning?
    Det är väl förhållandevis lite kakao det handlar om...? Skulle inte tro att du beöver göra om receptet något om du tar hushållsarom istället. Möjligt att det kan behöva koka en aning längre i så fall.
  • Rigmor Mortis
    SofiaO skrev 2009-12-07 10:42:22 följande:
    Det är väl förhållandevis lite kakao det handlar om...? Skulle inte tro att du beöver göra om receptet något om du tar hushållsarom istället. Möjligt att det kan behöva koka en aning längre i så fall.
    Ja, 2-4 tsk bara.. och ja, längre kokning borde funka fint, det tänkte jag inte på
  • SofiaO
    EKJ76 skrev 2009-12-07 10:47:52 följande:
    Ja, 2-4 tsk bara.. och ja, längre kokning borde funka fint, det tänkte jag inte på


    Lycka till. Lakrits och viol kola är inte fy skam.... *mums*
  • SofiaO
    idupur skrev 2009-12-07 10:07:45 följande:
    Världens godaste Karamell- croissant- puddingFör 2 väldigt sugna personer, 180 grader i ugnen2 torra croissanter100 g socker2 msk vatten1,25 dl grädde1,25 dl mjölk2 msk whiskey2 vispade äggBryt croissanterna i bitar och lägg i en ugssäker form. Blanda vattnet och sockret i en kastrull, snurra kastrullen lite så att sockret börjar brytas ned. Värm sockerblandingen på ganska hög värme. Karamellisera sockret utan att röra, tills det får en djup orange färg (typ knäckfärg). Det tar ca 3-5 min.Sänk värmen och häll i grädden, mjölken och whiskeyn. Oroa dig inte för om det skvätter en hel del, vispa ordentligt och låt kastrullen stå kvar på värmen så smälter allt tillsammans till en härlig röra. Ta bort från värmen och tillsätt de vispade äggen.Häll röran över croissanterna och om croissanterna är väldigt torra, låt stå i ca 10 min för att de ska dra i sig röran. Tillaga i ugn i 20 min.Helt underbar efterrätt som min familj gillar tillsammans med vaniljglass. Själv tar jag en stor sked och äter direkt ur formen! Värmer gott efter en kall dag ute.Perfekt för gravidisar som gillar whiskey smaken, eftersom man kokar whiskeyn så försvinner alkoholen men doften är ändå kvar. Man kan även använda rom, men då blir det lite för sött tycker jag. Bourbon är ett annat förslag.
    Visst har Nigella gjort denna i sitt program...? Känns bekant på något vis.
  • idupur
    SofiaO skrev 2009-12-07 11:04:45 följande:
    Visst har Nigella gjort denna i sitt program...? Känns bekant på något vis.
    Ja, det är Nigellas recept. Jag borde kanske ha skrivit dit det! Fritt översatt (=
  • SofiaO
    idupur skrev 2009-12-07 11:11:08 följande:
    Ja, det är Nigellas recept. Jag borde kanske ha skrivit dit det! Fritt översatt (=
    Låter fasligt gott måste jag säga...
  • idupur
    SofiaO skrev 2009-12-07 11:12:36 följande:
    Låter fasligt gott måste jag säga...
    Ja... det är det!! Testa själv och se vad du tycker!
  • K L A R A

    Guud vad massa gott! Det är bara att börja på sida ett och starta baket och jobba sig framåt i tråden

  • Snuttjulla

    hittade det här receptet i härligt hemma från helgen.
    Edwards hundragodis
    125 g margarin
    5,75 dl socker
    1,75 dl vatten

    6,5 dl mjöl
    4 dl florsocker
    2 dl oboy-pulver (för mer vuxensmak, byt till 1 dl kakao)

    Smält fettet, blanda socker och vatten i kastrullen och låt koka några minuter. Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna, rör om ordentligt. Blir snabbt en tjock och jämn smet. häll smeten på bakplåtspapper och fördela jämt. låt svalna, skär sedan i rutor och förvara svalt. (pudra ev med florsocker vid servering)
    Tydligen 100 % gott, ska prova senare i veckan.

  • LillaMi81

    I år kan jag inte äta julgodis med varken mjölk eller kakao, vilket gör att allt som är gott går bort. Jag undrar nu om någon vet hur man gör sånna brända mandlar, eller mandlar kanske det bara är, fast inte som vanligt, utan med en tjock rosa massa omkring. Tänkte att dessa kanske är mjölkfria.

Svar på tråden JULGODIS!