• Kavat

    Allergitråden

    Lillasnigel07 skrev 2010-01-15 17:05:35 följande:
    www.engelholmsglass.se/default.asp&sub=20&sub2=53
    Du kan ju fråga på hemsidan. Tål hon guar föresten?

    Spontant säger jag Ica Kvantum på Kungsmässan. De har ju typ allt eller tar in om man efterfrågar. Helt suveräna. Så jag skulle nog kollat med dem.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-15 17:08:37 följande:
    www.engelholmsglass.se/default.asp?pid=90&sub... Du kan ju fråga på hemsidan. Tål hon guar föresten? Spontant säger jag Ica Kvantum på Kungsmässan. De har ju typ allt eller tar in om man efterfrågar. Helt suveräna. Så jag skulle nog kollat med dem.
    De skulle föresten ta in Teff-mjöl nu (jytte).

    Maken satt just och käkade vårat bröd och säger att det är sååå gott! (Han kan alltså välja att äta vilket vanligt bröd han vill.) Det ända som är trist är att man måste köra hööög värme länge och bränna en skorpa för att det ska bli färdigt och bra. Så skorpan får man skära bort efteråt.
    Har gjort en massa misslyckade försök, men folie efter ett tag, eller lägre värme och länge tid osv, allt blir skit och degigt. Men så här blir det toppengott iaf!
  • Kavat
    Lillasnigel07 skrev 2010-01-15 17:21:59 följande:
    Gjorde detta brödet som e riktigt gott och saftigt. Blir även saftigt när man har haft det fryst en längre tid och micrar det! Hade i lite havremust eftersom E tål havre och det inte finns ngn vetefri grov mix, men där kan man säkert ta lite jyttemjöl el nåt. cissimatmedmera.blogspot.com/2009/01/glutenfr... surdegen gjorde jag enl denna sida (vildjästen gjodes enl pain de Martins blogg) glutenfrimat.se/2009/09/07/glutenfritt-surdeg.../ brödet på denna sida var jag inte så impad av, men sen läste jag att man ska ta lite aprikos i för att neutralisera smaken av jyttemjölet... Vilket e ditt rec? Har du sett garbos korv- och hamburgebröd i Kba? Har bara sett pizzabotten på kvantum.
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1110633.html
    Ändrade precis igen. Kommer nog alltid att modifieras lite och testas fram och tillbaks.
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-01-15 17:57:11 följande:
    Köpte en burk Nutra för ett par veckor sedan. Har blandat i mellan ett till två mått Nutra per grötportion till dottern i några omgångar. Har nu sett ett mönster av att hon blir lösare i magen i samband med Nutran. Brukar man inte bli hårdare i magen av Nutra? Vad säger ni, ska jag fortsätta med Nutra eller prova någon annan ersättning. Tanken med att införa ersättning trots att hon nu är tio månader är att jag inte vill ge tre fulla gröt/vällingmål per dag pga att det ger så mycket gluten.
    Är det Nutran eller gröten hon blir lös av. Alltså har du testat gröten utan nutra också och sett så att det inte är gröten hon blir lösare av?

    Annars så sägs det ju att Nutramigen brukar vara lite stoppande.

    Reagerar hon inte på något annat sätt hade jag nog fortsatt ett tag till. Kanske tagit bort nutran några tillfällen eller bytt gröt. Alltså om hon äter gröt gjord på havre så hade jag bytt till enbart ris eller till majs- polenta eller majsmjölsgröt, och sett om det blev någon skillnad.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2010-01-15 18:05:13 följande:
    Alternativt så om det är nutran så gör henne lös - att hon tros allt reagerar på mjölkproteinet trots att det är hydrolyserat. I så fall spelar det knappast nån roll om det är kasein som verkar lite stoppande eller vassle som är lite lösande.
    Precis.
  • Kavat
    Mamsie skrev 2010-01-15 19:44:29 följande:
    Hej och tack för utförligt svar Jag tror jag var otydlig. Förlåt Väninnan vände sig till mig istället för sjukvåden, eftersom hon vet att jag har min tredje födoämnesallergiker och att den yngsta reagerar mycket med huden. Min treåring är allergisk mot mjölk, ägg, soja och baljväxter, vete, havre, korn och råg (vad vi känner till i dagsläget). Så det var jag som gav väninnan Aerius , Locoid Lipid, Hydrocortison & Miniderm Jag resonerade som så att dottern behöver få lindrig av huden NU och att vi kan testa med antihistaminer om det ev handlar om allergi. Om det visar sig att dottern blir sämre igen när vi tar bort antihistaminet så har mamman starka argument för att få ungen remitterad till barnmedicin eller allergolog. Hur hade ni andra i tråden gjort?
    Ja, med de jag har i bagaget hade jag nog gjort detsamma. Alternativet är ju att åka in akut. Men det  brukar ju ta lite tid innan man får en tid till en riktig utredning.

    Jag undrar också om eksemen bara poppade upp från en dag till en annan? Går de ner och upp i intensitet?
    Sen fick jag även tanken så at det inte är andnöd eller liknande inblandat. Alltså att hon behöver mer "akut medicin" också om hon nu råkar få i sig något hon inte tål (om det är matrelaterat) igen?
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-01-15 21:33:28 följande:
    Nu kommer jag också med en fråga till er kunniga. Jag är ju mjölkfri nu när jag ammar. Nu har jag upptäckt att dottern reagerar på ägg, eller rättare sagt en stark misstanke om att det är ägg som ställer till det "nya". Min fråga är att hur snabbt går ämnena ut i modersmjölken som bebisarna kan reagera på? Om min misstanke om ägg stämmer, så reagerar hon efter ca 4 timmar. Är inte det väldigt kort tid?
    Låter väldigt exakt. Åt jag ägg på eftermiddagen så ammade lilleman vid 19 och sen började skriket runt 22 och höll på i några timmar - hysteriskt. Så här tog det runt 3 timmar tills han fick suuuuperont i magen och var helt otröstlig i några timmar.
    Tyvärr, men bättre att veta vad det är. Låter ju onekligen som det kan vara ägg. Kram!
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-01-15 23:45:27 följande:
    Läste igenom sidan, och då borde det inte vara så orimligt att det är ägg som hon reagar mot då? Det känns som att hon reagerar kraftigare mot ägg än mot mjölk. Någon som vet om det kan stämma? Hon får nämligen väldigt kraftiga nässelutslag över hela kroppen, vilket hon inte får i samma utsträckning av mjölken.
    Min son reagerade väldigt kraftigt på ägg om man jämför med andra reaktioner då. När man äter som vanligt (alltså inga misstankar om allergi) så får man ju i sig ägg lite här och där, köttbullar, sockerkaka, bullar, pannkaka osv. Men jag märkte en stor skillnad när jag åt ett helt kokt ägg. Vi kom på äggallergin samtidigt som vi tog RAST. Och fick tillbaks det med en 3:a på äggallergi, och det var den enda allergin som visade sig på RAST. Inte ens vete som jag upplever att han är lika allergisk emot.
    Men jag vet ju å andra sidan inte vad det visar idag eftersom vi inte har tagit det sedan han var 6 mån och nu är han 2,5.

    Han reagede häromsistens när han tog i ett kokt ägg med skal på. Han fick klåda och blev alldeles röd i handen.
    Han tog i fiskmat hemma hos en kompis och kom springade med en illröd hand med klåda. Minns dock inte om det var ägg, vete eller både ock. Läskigt är det i alla fall när det blir en så snabb reaktion.
    Han har vad vi vet inte fått i sig ägg sedan jag  ammade innan vi kom på äggallergin. Misstänker att han skulle kunna få andnöd, så vi har tagit bort det hemifrån för jag vågade inte riskera smulor.
  • Kavat
    Mamsie skrev 2010-01-16 07:44:58 följande:
    Tack Kavat! Det är ingen idé att åka in akut eftersom hon haft eksemen ett tag utan att få andnöd eller annat livshotande akuta symtom. Mamman är en klok sansad och uppmärksam tjej så jag litar på hennes omdöme Det jag ville få fram är om det förändras av antihistamin och i så fall är det en indikation på att det är immunologiskt. Dottern är ofta snuvig men eftersom hon är med andra barn och snoret är gulgröntjockt så har vi tolkat det som vanlig snorsjuka. Hostan kan förklaras med att hon hade kikhosta som bebis och varit känslig sedan dess. Men den samlade bilden jag har är att något inte stämmer med tanke på att det finns hudproblem också! Dessutom har kräkningar tillkommit... Fasiken också - jag som tycker det räcker med min sons allergier...
    Skönt att hon inte får något livshotande i alla fall. Låter ju onekligen som att allt skulle kunna ha något samband. Tänkte lite på kräkningarna och att hon verkar vara "sjuk" ofta, de kanske bör göra ett glutentest också. Vet faktiskt inte om ekemen skulle förbättras av antihistaminer, men det har nog Miralicia koll på.

    Jag fick ju eksem och klåda av min glutenintolerans, spydde, var sjuk mer eller mindre jämt.. Så det bör i alla fall kollas upp oavsett om det här ger resultat eller inte.
  • Kavat
    mummy40 skrev 2010-01-16 11:09:53 följande:
    Så blev det bekräftat igår:Alexander har en kraftig majsallergi.Också.Fick träffa dietisten med en gång,men det gav inte så där väldigt mycket.Får orgran rispasta på livsmedelshänv,det var det enda,ngra recept på bröd m ris.Vi skall  även utesluta allt m majsstärkelse,maltodextrin osv 2 veckor för att se om/ hur det förbättras.hade ju varit bäst om han trots allt klarar majsstärkelse men ja,vi får se. stod på apoteket för att köpa vitaminer  t Alex, för att vitaminberika hemgjord gröt med-ngn som har andra tips om det förutom att berika med neocate då.,men det var inte så lätt.Av de expediten tog fram och kollade innehållet i ,så funkade ingen utifrån hans allergier nu.Alla inehåller antingen ngt m majs ,soja ,mannitol=vete ellr?,laktos ,osv.Dietisten pratade om vitaminer som prematurer får som hon skulle ta upp med läkaren.Än så är det väl ingen överhängande fara ,ammar ju än  men efter det... Mivitotal för barn vad tro ni om det? verkade funka när jag kollade innehållet  här på nätet.Vad ger ni för vitaminer som är utan allt?Har även mailat företaget som står bakom gimmefive vitaminerna. Jag mailade ju nutricia ang glukossirapen i neocate och den är majsbaserad ja... Detta vet ni säkert redan men jag har ju gjort tror det är miralicias kokosplättar som vi gillade skarpt,men dom har jag nu modifierat:risdryck istället för kokosmjölk,rismjöl+potatismjöl ist för majsstärkelse,och dom blev helt ok,A gillade dom o det är det viktigaste:)! JPL:tack för ditt tips på brödet-ska testas en dag:)! Jag tar tacksamt emot fler recept/tips på risbaserade bröd,kakor,tårta osv eller kan man bara byta ut mot rismjöl och potatisstärkelse i recepten med majsmjöl /majsstärkelse?   En annan fråga:Alex bajsar  mng ggr /dag,och det luktar väldigt surt-syrligt.Blir röd i rumpan av det.kan ibland vara väldigt gult till färgen .kan det bero på allergierna,dolomoitpulvret med magnesium som framförallt jag tar, eller vad? jag ger blåbär för att han är oftare lös än hård, men det hjälper inte på honom.Vad är bra vid lösmage förutom majs som han ju nu inte kan äta? Det jag tänker nu är att majs visade ju inget på RAST,men starkt på lapp, vad säger att han inte likaväl kan vara allergisk mot ris??grejen är,att vi lång tid innan lapptesterna både i höstas och nu,gjorde tester hemma som alla faktiskt gav utslag.Så jag kommer att göra ett lapptest på ris här hemma snart för att få vägledning på det med.
    Friggs riskakor (lättsaltade) tål vi här. Mjölk i fabriken om jag minns rätt. Finns med fler smaker, men vissa innehåller ju mjölk, så kolla.

    Mina "kokos/bovetekakor" är ju så goda. www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1025352.html (går nog utan vidare att byta ut maizena mot potatismjöl eller rismjöl/potatismjöl) och "tårtbotten" www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1143538.html bör man kunna byta ut mot annat potatismjöl istället för maizena då det mesta ju är annat i dem. Smulpaj likaså www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1192680.html

    Även brödet så kan du använda rismjöl/majsmjöl (jag har varannan gång) och potatismjöl istället för maizena kan jag tänka mig. Är ju mest annat mjöl i.
Svar på tråden Allergitråden