• ollileah

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    Hej!


    Sedan v. 12 har jag fått foglossning modell värre, har gått på kryckor sen v. 14. Nu är jag i v. 19 och kan inte längre köra manuell bil (tack o lov har jag tillgång till automat som funkar -än så länge!) jag har svårt att klä på mig och det gör ont jämt jämt jämt. Nu undrar jag om jag är ensam? Har försökt titta runt på FL men inte hittat nån tråd där flera foglossare hänger ihop... Om ni finns där ute vore det skönt med lite sällsis - det är skönt å få prata av sig med de som förstår. Tänkte att vi kan följas åt, glädjas åt de växande magarna men få gnälla på det som är elände "vanlig" eller svår foglossning -sak samma Och om det nu är nån tråd därute som jag missat får ni gärna tipsa mig  - Så, finns ni därute???!
  • Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!
  • t0va

    Min upplevelse med kryckor och liknande stöd har varit att när jag verkligen behöver det så står jag ut med att man blir mindre rörlig, ska släpa runt på ett par pinnar osv. Om man testar och ändå ställer kryckorna i ett hörn för man tröttnar då behöver man säkert inte dem. 


    Tror inte det är någon fara att testa och avlasta när du har ont. 
  • 060810

    Testa och se om det funkar för dig med kryckor. Jag har ju börjat lite smått hemma med dem och det är superskönt att kunna avlasta höften lite och så fort snön smälter och jag kan ha dem ute så kommer de nog användas ute med när jag inte har vagnen att köra och hålla mig i, fast det ger inte samma avlastning med vagn som med kryckor men skönare med vagn än utan.

  • längtar och väntar

    Tack för era kommentarer om kryckor! Jag kan dock inte ha dem på jobb eftersom jag jobbar som lärare. 


    Ska prata med bm nästa gång jag kommer dit, hon kommer nog skriva remiss till sjukgymnasten som finns på kk. Troligen får jag då akupunktur också, hoppas på att det ska hjälpa lite. 
    Började på vattengympa för gravida igår. Var himla mysigt, däremot hade jag fruktansvärt ont i ischiasen efteråt! Får väl ta det lugnare nästa gång.
  • t0va

    Någon som har koll på om man kan sitta skräddare om man har foglossning, har läst att man ska undvika sånt, men inatt läste jag i den gravidbok jag fick från mvc, har den på toa och läser lite då och då. Där stod det att man skulle sitta skräddare eller med fotsulorna ihop lite då och då. Det var bra mot bäckenbesvär eller vad de kallade det hela. 


    Jag har så svårt att sitta med benen ihop och fötterna på golvet, blir så ostabil då. Mina muskler är inte så starka som de borde pga. min sjukdom, men jag pallar upp med kuddar på bägge sidor då går det. Har märkt att om jag sitter skräddare så gör det inte lika ont. Men kan det vara dumt i längden?
    Ska försöka få träffa sjukgymnast men måste gå igenom min bm. 
  • ollileah

    Jag fick kryckor när jag inte längre orkade med att ta stöd längs med alla möbler och väggar och så håller jag med om att när det är värt att ha de trots omaket så ja, då finns behovet helt enkelt. Men visst, mina stod i hallen första veckan. Sjg insåg att jag behövde de före mig och jag tackade ja eftersom jag innerst inne visste att behovet fanns, men det tog nästan en vecka innan jag accepterade läget fullt ut

    Vattengympa och akupunktur funkar super för mig. Knepet med vattengympa är att där undvika korsa benen och inte ta för stora rörelser. De andra i min grupp har inte lika stora problem som mig och jag är klart "sämst" under uppvärmningen (känner mig som de pensionärer jag själv brukar leda när jag i mitt tidigare besvärsfria liv var vattengympainstruktör), men sen när jag är uppvärmd och mjuk så hänger jag med! Så man kan absolut ta ut sig tom i vattnet, det är verkligen viktigt att lyssna till kroppen. Ett knep kan vara att köra djupvatten -strunta i att stå på botten och istället sitta på korven eller böja knäna och jobba fritt i vattnet. Så gör jag då de små dunsarna i botten när man går på stället gör för ont! *pensionärsvarning var namnet*
     
    Schnapp: för mig är det tvärtom; älskar potatismos men mc-donalds hamburgare har jag inte ätit sen grav-illamåendet med första barnet för 6år sedan

  • 060810

    haha att det kan va så olika, men hör ju i H G tråden med at man inte ska kunna äta det. jag hade kunnat leva på potatismos för det är så smaklöst.
    fast nu ikväll hade jag inte fått ner en mcdonaldshamburgare.. nu mår jag illa av bara tanken på det... så det är väldigt dagsberoende... ibland har jag svårt att äta ens..
    men ska ta kontakt med en dietist imorgon o hoppas få hjälp med näringsdrycker. läkaren på mvc tyckte jag skulle få det i a f.

  • ollileah

    Igår var jag hos läkaren och träffade världens bästa! Jag frågade om havandeskap -i vanliga fall söker man det med det yrket jag har. Då titta hon på mig och sa att med kryckor så är jag för sjuk för att arbeta och eftersom jag inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande så är havandeskap uteslutet och det är sjukskrivning som gäller punkt slut. Och så blev jag sjukskriven 2mån vilket betyder att jag är sjk-skriven fram tills att jag egentligen skulle gått på havandeskap. I praktiken innebär detta att jag numera vet att jag är sjk-skriven graviditeten ut så nu slipper jag ha det hängande över mig.


     -Jag har tyckt det är jobbigt å gå å bli sjk-skriven; behöva tala om hur dåligt jag mår och förklara läget gång på gång -det tar ju på krafterna. Och så fort jag har en bättre dag så undrar jag "ska jag jobba nu"? Så det var väldigt skönt att få höra läget, slippa ursäkta sig, slippa förklara sig och bli tagen för hur det faktiskt är. Fler såna läkare!
    Annars rullar livet på med bygget här hemma, det är sluttampen nu. I veckan kommer trappan och snickarna blir färdiga att lämna över till målarna För tillfället saknas dock el i köket, men den kommer tillbaka snart hoppas vi Får "lyxa" till det med hämtmat så länge!
    Trevlig helg till alla foglossande blivande mammor
  • AnkiFalun

    måste också fråga har ju ont framtill men nu även jätte mycket typ längdt ner i ryggen och känns ner i rumpan och benen, har detta med foglosssning med att göra?

  • t0va

    Det är inte bra att flytta när man har foglossning... bara så ni vet. Jag hade mindre ont för några dagar sedan och skulle bara packa några få kartonger. Med lite mjukisdjur och handdukar och sånt, jovisst... satan så ont jag har haft sen dess. 


    Nu tröttnade jag på rullstolen också, jag har en pga. mitt rörelsehinder sedan tidigare men jag har ju ökat lite i storlek så skydden på sidan trycker så på mina höfter och det gör såååå ont. Så nu tog jag fram skruvmejseln och fixade så den blir lite bredare. Arbetsterapeuten skulle gråta blod, men de ska ha ett halvår på sig typ att fixa vettiga saker och då hoppas jag ungen är ute ;) 
    Rullator hade nog varit trevlig, kryckor klarar jag inte, händerna viker sig och jag har taskig handkoordination så jag skulle väl fälla mig själv. För att göra allt mycket roligare så bestämde sig kaninen för att krypa under soffan, vi trodde inte hon kunde ta sig in men det kunde hon. Fast ut gick inte. Är en skittung soffa så det var inte mer än att försöka plocka isär den och sambon höll upp och jag fick krypa under. Aj, aj, aj.. 
    Ska försöka ta det lugnare nu, men jag lär mig aldrig. 
Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!