• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • astro
    Teskedsmamman skrev 2012-01-12 22:47:59 följande:
    De blir ÄNNU godare om man mixar äggen och keson till en ganska jämn smet, snabbt rör i husken och klickar ut i stekpannan innan det har svällt. Det gjorde jag idag och de blev så perfekta så det var inte sant!

    Går och tar en tugga då och då på morgondagens frukost för de är så goda
    Måste testa!
    Loreena skrev 2012-01-12 23:07:09 följande:
    Vad säger ni andra om det här med långtidseffekterna av LCHF, och bristen på studier på det? Det används ju ofta som ett argument emot LCHF. Känner ni er trygga med att äta LCHF på lång sikt? (Vi känner ju redan långtidseffekterna av tallriksmodellen och de är ju långtifrån positiva)
     Fullständigt. Nu har ju ändå rätt många ätit detta i rätt många år, och jag känner mig säker på att OM det hade rasat in cancerfall och hjärtpatienter (som vissa LCHF-hatare påstår) så hade vi fått se krigsrubriker i media. 

    Dessutom kan en kost som omedelbart botar en hel rad krämpor inte gärna vara annat än nyttig även på lång sikt. 
  • astro
    rednose skrev 2012-01-12 22:16:56 följande:
    Undrar om jag oxå äter för lite då? Jag tycker jag känner mig pluffsig som fan ju. :(

    Frukost
    Äggröra på 2 ägg, 2msk grädde, 30g smör och 2 skivor ost
    Kaffe med 2 msk grädde
    Lunch:
    Fisksoppa på gräddbas ca 5dl på lunchrestaurang i saluhallen
    Middag:
    Fläskfilégryta med dijonsenap, till det lite broccoli

    Tog en äggmjölkslatte nu för jag vart så sjukt hungrig.

    Va sjutton gör jag för fel??

    Hjälp!
    Gissningsvis äter du för lite. Jag kan inte räkna ut energiinnehållet med någon precision eftersom jag inte vet vad grytan innehöll eller hur mycket du åt, men av resten kan jag utläsa följande:

    Det är väldigt lite mat, om inte grytan var en myyycket stor portion. Fisksoppa är vanligen, gräddbas eller ej, ganska energisnål mat.
    Sedan avhjälpte du hungern med en typisk hungerdödare som egentligen ger kroppen så mycket att jobba med (latten). 

    Så lite av en gissning alltså men jag tror att du ligger för lågt, och att det är för lite fett (väldigt stor del av fettintaget just denna dag verkar ha varit grädde). 
  • Allrona

    Loorena - jag känner mig inte helt trygg i att det är bra på lång sikt och välkomnar nya studier. Men jag mår bra av den här maten och kommer därför fortsätta så länge jag mår bra

  • rednose

    Astro - är det LITE mat? Lite fett kanske men lite MAT är det väl ändå inte?

  • rednose
    astro skrev 2012-01-13 01:45:00 följande:
    Gissningsvis äter du för lite. Jag kan inte räkna ut energiinnehållet med någon precision eftersom jag inte vet vad grytan innehöll eller hur mycket du åt, men av resten kan jag utläsa följande:

    Det är väldigt lite mat, om inte grytan var en myyycket stor portion. Fisksoppa är vanligen, gräddbas eller ej, ganska energisnål mat.
    Sedan avhjälpte du hungern med en typisk hungerdödare som egentligen ger kroppen så mycket att jobba med (latten). 

    Så lite av en gissning alltså men jag tror att du ligger för lågt, och att det är för lite fett (väldigt stor del av fettintaget just denna dag verkar ha varit grädde). 
    Här är receptet på grytan jag åt.

    www.matklubben.se/recept/fl%E4skfile+lchf+sambal

    hungern kom just när jag skulle lägga mig så jag ville inte sätta mig och "äta" eftersom jag då inte skulle kunnat sova. Nu kunde jag ändå inte sova så... :))
    Fisksoppan hade kräftstjärtar, räkor, lax och torsk i sig och var definitivt spädd med vatten oxå för den var inte så gräddig som den vore om det varit vispgrädde.
    I äggmjölkslaggen hade jag 40g smör, 2 msk grädde, 1 äggula och 1,5 dl vatten.

    Min mamma käkar oxå LCHF och både hon och pappa käkar typ bara en gång om dagen för de är mätta hela tiden och äter ganska likt oss....

    Fattar inget faktiskt men vet inte om jag håller med om att fettintaget denna dag från grädde var så väldigt stort?? 

    Fler som kan ge synpunkter?
  • astro
    rednose skrev 2012-01-13 07:36:10 följande:
    Här är receptet på grytan jag åt.

    www.matklubben.se/recept/fl%E4skfile+lchf+sam...

    hungern kom just när jag skulle lägga mig så jag ville inte sätta mig och "äta" eftersom jag då inte skulle kunnat sova. Nu kunde jag ändå inte sova så... :))
    Fisksoppan hade kräftstjärtar, räkor, lax och torsk i sig och var definitivt spädd med vatten oxå för den var inte så gräddig som den vore om det varit vispgrädde.
    I äggmjölkslaggen hade jag 40g smör, 2 msk grädde, 1 äggula och 1,5 dl vatten.

    Min mamma käkar oxå LCHF och både hon och pappa käkar typ bara en gång om dagen för de är mätta hela tiden och äter ganska likt oss....

    Fattar inget faktiskt men vet inte om jag håller med om att fettintaget denna dag från grädde var så väldigt stort?? 

    Fler som kan ge synpunkter?
    Det är ju inte det att det är jättemycket grädde (0.9 dl + soppan får jag det till, i energi räknat alltså 350 kanske 400 kal, i fett räknat kanske 40 gram?) utan att det var lite lite fett i övrigt. Soppan är ju mest protein. Fläskfile ligger oftast på 2-3% fett och 20% protein så det är inte heller någon enorm fettkälla. Fast smöret och osten däremot är ju till god hjälp. Smöret borde lägga till en 560 kal eller så. Plus då fettet i grytan (kunde dock inte öppna länken så jag vet inte hur fet den var).

    Jag gissar att du åt runt 1500-1800 kal den här dagen (chansar lite); det kanske helt enkelt var lite lite just den här dagen?

    En annan möjlighet är ju att det blev för mycket protein och att det gav dig en liten blodsockerhöjning och därmed hunger.
  • mamman i skogen
    Loreena skrev 2012-01-12 23:07:09 följande:
    Vad säger ni andra om det här med långtidseffekterna av LCHF, och bristen på studier på det? Det används ju ofta som ett argument emot LCHF. Känner ni er trygga med att äta LCHF på lång sikt? (Vi känner ju redan långtidseffekterna av tallriksmodellen och de är ju långtifrån positiva)

    Jag är oerhört trygg i att äta LCHF. Det finns inga studier på vad SLV:s kostråd leder till heller.

    Däremot tror jag att många efter att de nått sin målvikt får omvärdera sin LCHF, ska man verkligen ösa på med massor med mjölkprodukter, dricka flera dl grädde per dag? Man kanske får se detta som en guldkant på tillvaron att man faktiskt kan äta feta gräddsåser men inte flera gånger per dag utan istället satsa på bra kvalitet och naturlig mat.

    Jag tror inte att mjölkprodukter i en liten utstärckning är farliga för oss och de är strålande att använda i mat men det blir lätt mycket av den varan för många då varje måltid baseras på "mjölk" Kanske ska vi också vara försiktiga med mängden charkvaror som vi stoppar i oss.

    För mig är det så uppenbart att  naturlig mat är bra för de flesta och att vi på så sätt minskar risken för välfärdssjukdomar, vi måste titta på vår genetiska anpassning och försöka äta vår artriktiga föda och där ryms inte raffinerat socker och spannmål mer än i minimala kvantiteter. Däremot så finns det gott om plats för naturligt fett som naturen har förpackat det ägg kött fisk av bra kvalitet och efterssom vi i dagens läge inte äter märg hjärna inälvsmat etc från djuren behöver vi då fylla på med fett av bra kvalitet och måttligt med kolhydrater samt minska vår exponering för tillsatser och lära oss att varva ner och sluta stressa. Vi är gjorda för en relativt lat tillvaro men idag jagar alla ngt men få vet vad och till vilken nytta.      
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • Atmosphere

    Halloj!
    Undrar om någon som äter LCHF överhuvudtaget räknar kalorier?
    Jag hade en diskussion med min sambo i går och jag tyckte att man INTE ska räkna kalorier för det kan lätt komma upp i ganska många i och med att man äter mycket fett och protein. Men som vanligt kom han med argumentet att man såklart måste göra av med mer kalorier än man äter för att kunna gå ner i vikt och det låter ju logiskt egentligen, plus att fett och proteinrika livsmedel äter man ju kanske i mindre mängd än kolhydrater, och därför blir det inte så farligt mycket mer kalorier?

    Jag har inget större behov av att räkna kalorier, har laddat ner en app till telefonen där man väldigt enkelt räknar ut mängd kolhydrater, protein och fett i den mat man äter och just ser det  bra ut på staplarna då jag till frukost+lunch ätit 55 g protein, 21 g kolhydrater och 61 g fett, men KALORIERNA för dagen börjar nästan ta slut, haha...
    Den stora mängden kolhydrater verkar enligt mina beräkningar bero på tomatsås och skivad tomat till kebab/grönsakstallriken jag ska äta till lunch.

    Någon som vet om det funkar att räkna kalorier på LCHF eller ska man strunta i det helt?

  • Faile
    Atmosphere skrev 2012-01-13 10:38:36 följande:
    Halloj!
    Undrar om någon som äter LCHF överhuvudtaget räknar kalorier?
    Jag hade en diskussion med min sambo i går och jag tyckte att man INTE ska räkna kalorier för det kan lätt komma upp i ganska många i och med att man äter mycket fett och protein. Men som vanligt kom han med argumentet att man såklart måste göra av med mer kalorier än man äter för att kunna gå ner i vikt och det låter ju logiskt egentligen, plus att fett och proteinrika livsmedel äter man ju kanske i mindre mängd än kolhydrater, och därför blir det inte så farligt mycket mer kalorier?

    Jag har inget större behov av att räkna kalorier, har laddat ner en app till telefonen där man väldigt enkelt räknar ut mängd kolhydrater, protein och fett i den mat man äter och just ser det  bra ut på staplarna då jag till frukost+lunch ätit 55 g protein, 21 g kolhydrater och 61 g fett, men KALORIERNA för dagen börjar nästan ta slut, haha...
    Den stora mängden kolhydrater verkar enligt mina beräkningar bero på tomatsås och skivad tomat till kebab/grönsakstallriken jag ska äta till lunch.

    Någon som vet om det funkar att räkna kalorier på LCHF eller ska man strunta i det helt?

    Strunta i det.

    Man ska inte laga nåt som är trasigt som det brukar heta.
    Testa lchf som det ska vara och att bara hålla koll på kolhydraterna, går du ner funkar det ju. Om det efter några månader ändå inte hänt nåt eller tar stopp, då kan det ju vara läge att börja kolla även på kalorierna, men för många behövs det aldrig alls.
    Sluta jiddra, börja trolla!
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**