• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • rednose
    Allrona skrev 2012-01-12 20:11:29 följande:
    Det började med en kille som på allvar hävdade att man byter ut kolhydraterna på tallriken mot fett. Alltså på riktigt - bort med pasta från tallriken och på med ungefär lika mycket smör!!! Och på den nivån fortsatte det ungefär. Kändes inte lönt att försöka förklara för nån som inte har bättre koll än så!
    Så tror en del av mina vänner att jag äter. sjukt tröttsamt men idag när vi var och lunchade och jag tog en soppa så fattade de att jag visst kan "vara med" som vanligt. man blir ju trött på hur lite folk VILL sätta sig in i nåt innan de har en åsikt. Jag sklle tyckt det var otroligt pinsamt att uttala mig om saker jag inte har en aning om. Det tycker man ju borde vara självklart...
  • TantMy

    Började med LCHF nu i veckan, är nu inne på tredje dagen och är så förvirrad på hur mycket fett, vilken sorts fett man ska äta.
    Har ni grädde i allt ni gör, för att få i er fett?
    Kan det inte blir föööör mycket?
     
    Har opererats för gallsten för många år sedan och nu ikväll har jag börjat få lite känningar....något jag kan göra för att lindra eller ska jag bara köra på?

    Något annat man ska tänka på? 

    Vad tycker ni om min mat hittils....se nedan vad jag ätit.   

    Det jag gjort i veckan är att jag har bakat LCHF bröd,och  det var helt ok att äta.

    frukost varje dag:
    En brödskiva med en tjock skiva brie-ost på eller ägg/majonäs, plus sallad och tomatskiva.
    Turkisk yoghurt med solrosfrön.

    Lunch/matlåda varje dag:
    Omelett(med grädde) med räkor, tomater och lök 
    Rättikagratäng och biff.
    Isterband med vitkålsstuvning.

    Mellanmål varje dag:   
    En st finncrisp med brieost eller tjcka skivor med herrgårdsost/lite skinka
    Plus några gröna oliver     

    Kvällsmat:
    Rättikagratäng och biff.
    Isterband med vitkålsstuvning.
    Idag blev det fisksoppa med morötter och blomkål/broccoli och ett ägg.  
       
    Tacksam för svar!    

  • Anansi

    Kesoplättar, jösses så gott! Det triggar igång suget lite, men vad f*n.

  • rednose
    Niffan skrev 2012-01-12 20:30:55 följande:

    Började med LCHF nu i veckan, är nu inne på tredje dagen och är så förvirrad på hur mycket fett, vilken sorts fett man ska äta.
    Har ni grädde i allt ni gör, för att få i er fett?
    Kan det inte blir föööör mycket?
     
    Har opererats för gallsten för många år sedan och nu ikväll har jag börjat få lite känningar....något jag kan göra för att lindra eller ska jag bara köra på?

    Något annat man ska tänka på? 

    Vad tycker ni om min mat hittils....se nedan vad jag ätit.   

    Det jag gjort i veckan är att jag har bakat LCHF bröd,och  det var helt ok att äta.

    frukost varje dag:
    En brödskiva med en tjock skiva brie-ost på eller ägg/majonäs, plus sallad och tomatskiva.
    Turkisk yoghurt med solrosfrön.

    Lunch/matlåda varje dag:
    Omelett(med grädde) med räkor, tomater och lök 
    Rättikagratäng och biff.
    Isterband med vitkålsstuvning.

    Mellanmål varje dag:   
    En st finncrisp med brieost eller tjcka skivor med herrgårdsost/lite skinka
    Plus några gröna oliver     

    Kvällsmat:
    Rättikagratäng och biff.
    Isterband med vitkålsstuvning.
    Idag blev det fisksoppa med morötter och blomkål/broccoli och ett ägg.  
       
    Tacksam för svar!    


    För mig tog det ca 2-3 veckor innan jag började må prima ballerina. :) håll ut för det är värt det absolut!

    Skippa rättika och morötter. De växer ju UNDER JORD. Du vill alltså äta sånt som växer ÖVER JORD och inte så mycket av det heller.
    Ta mindre grädde i maten och mer smör (alltså rent smör, osaltat) och/eller kokosfett (inte silvriga paketet på ICA utan Cocosa eller Biofoods från hälsokosten eller nätet) och fetaste creme fraichen.
    Du kan även byta ut turkiska yoghurten mot rysk som är 17%ig och supergod!
    Annars ser det bra ut tycker jag! Lycka till!
  • rednose

    Just ja, blir det för "fettigt" så ha bara i lite vatten. :)

  • Loreena

    Niffan

    Såhär skriver Andreas Eenfeldt om gallsten


    Jag har besvär med gallan. Kan jag äta fet mat?


    Vanligen kan det gå bra. Fet mat verkar mest riskera att ge besvär i början. Men: om man redan har gallsten kan ökad gallproduktion av fet mat ge tillfälliga besvär! De stenar man redan har bildat tidigare kan göra ont på väg ut.


    Att regelbundet äta fet mat ger gott om gallproduktion som kan ”skölja rent” i gallvägarna, och om man har tur åker ev småsten med ut i tarmen och försvinner. De som ätit LCHF länge verkar snarast bli fria från tidigare gallbesvär. Men självklart kan det finnas undantag.


    Fet mat minskar risken för gallsten att bildas:
    Galla produceras främst för att lösa upp fet mat. Äter man mycket fet mat produceras därför mycket galla, och det blir ofta ett flöde genom gallvägarna. Det motverkar att stenar hinner bildas.


    Fettsnål mat ökar risken för gallsten:
    Äter man fettsnål mat bildas bara lite galla, och bara lite går ut i tarmen. Då riskerar gallan i gallvägarna att bli stående långa tider. Det ökar risken att det bildas stenar i gallan, av gallsalter som faller ut ur flytande form.


    Gallsten liknar njursten
    Om man har en tendens att få njursten rekommenderas man att dricka mycket vätska, så att mycket urin bildas och sköljer genom urinvägarna. Dricker man lite blir urinen stående i urinvägarna och en njursten kan hinna bildas.


    Gallsten fungerar på ett liknande sätt. Om mycket drickande skyddar mot njursten så skyddar fet mat på samma sätt mot bildandet av gallsten.


    Om jag redan är gallopererad då?
    Om  man opererat bort gallblåsan går gallan direkt från bildandet via gallvägarna ut i tarmen, när den behövs. Den färdiga gallan lagras inte längre i gallblåsan för större behov.


    I teorin bör det betyda att man får svårare att smälta stora fettmängder vid samma tillfälle. I praktiken verkar det fungera bra för de flesta ändå, åtminstone när kroppen fått lite tid att vänja sig.


    Den som får besvär i början kan testa att äta mindre mängder fett åt gången, men oftare, tills magen förhoppningsvis vant sig.


     

  • Loreena

    Rednose
    Men rättika innehåller ju trots att det växer under jord bara 2,3 gram kolhydrater/100 gram, så det borde man väl kunna äta? Det är ju inte så mycket mer än i blomkål.

  • TantMy

    ok, men den där silvriga cocosfettet....är det inte ok att använda eller smakar det bläää?
    Cocosfett...smakar det inte cocos av allt då....hrmmmm 
    Rysk yoghurt...måste testa, tack!!!!!!! 

  • Soffen

    Ok, nu undrar jag om ni LCHF-proffs kan förklara för mig varför jag går upp i vikt av min LCHF-kost? Obestämd

    Jag tycker att jag har rätt bra koll på vad jag kan äta och har ätit strikt LCHF-kost i tre veckor utan något fuskande. De första två veckorna gick jag ner sammanlagt sex kilo men i början av den tredje veckan stod jag stilla tills jag i stället började gå upp i vikt, inte mycket men ca 4 hg. Jag vet att man inte ska räkna kalorier, men jag skulle uppskatta att jag ligger på ca 1500 kcal per dygn och jag fattar ingenting. Fine om jag står stilla i vikt, men att gå upp!!

    Fler som varit med om samma? När vände det? 

    Idag åt jag följande:
    frukost: 2 ägg
    lunch: köttbullar (med max 5 g kolhydrater) + vitkålssallad (med majonäs och créme fraiche i)
    kvällsmat: kycklingfilé fylld med ost samt brysselkål och en gräddsås till 

    Visst borde jag gå ner i vikt av denna kost? 

  • Bonanza
    Loreena skrev 2012-01-12 20:45:13 följande:
    Rednose
    Men rättika innehåller ju trots att det växer under jord bara 2,3 gram kolhydrater/100 gram, så det borde man väl kunna äta? Det är ju inte så mycket mer än i blomkål.
    Rättikagratäng smakar nästan exakt som potatisgratäng. Man måste dock koka rättikan ett tag innan.
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**