• telgebo

    Barnaboken

    Vad har ni AP-förälder för inställning till hennes standardmodell och SHN och mat redan från 3 månader?

    Jag vet inte vad jag ska tycka, känner mig helt förskräckt och rent ut av förbannad över SHN, stackars barn.


    Gravid v.29+6 BF 23/10 Bara 71 dagar dit
  • Svar på tråden Barnaboken
  • Daeminimon
    vittra skrev 2011-09-18 16:04:00 följande:
    Fast det är exakt den här typen av resonemang som strider mot AP. Inom AP vet barnet att maten kommer när helst barnet är hungrigt (eller som för den nyföddas del, att bröstet finns tillgängligt närhelst det behövs eftersom bröstet är långt ifrån bara mat utan också instinktiva behov av tex smärtlindring, tröst, trygghet osv) eftersom hela bebisens existens är beroende av att få veta att alla behov tillgodoses på stört, inte en kvart eller en timme senare eller för tidigt! En nyfödd bebis kan naturligtvis inte klockan. Och du har fel som påstår att ditt barn har lärt sig att maten kommer var tredje timme för det vet faktiskt inte nyfödda bebisar. De har ingen aning om hur länge det har gått mellan varje matning, eller vad klockan råkar stå på. Därför uppvisar du faktiskt ingen lyhördhet när det gäller ditt barns behov när du skriver att maten kommer var tredje timme och inte efter behov. Och enligt mig är det helt fel att behandla ett barn så. Oavsett om barnet är 3 månader eller 3 år. 1 månad eller 10 år.
    Umm T skrev 2011-09-18 12:34:54 följande:
    Jag tror inte att spädbarn mår bra av att vakna, äta och sova när som helst, utan jag tror de mår bra av att få dygnsrytm så snart de personligen har möjlighet att lära sig det.
    Fast det är ju bara din tro och den stämmer inte överens med AP eftersom vi anser att det är hälsosamt för barn att äta, sova osv när de behöver det och inte när mamma, pappa eller Anna Wahlgren har påstått att de ska det. På vilket sätt skulle en nyfödd må dåligt av att få sova när det är trött, och äta när det är hungrigt? Jag har verkligen noll förståelse för den typen av resonemang och det går liksom öht inte ihop med våra biologiska förutsättningar och de helt normala mönster som nyfödda har. Du anser att det första man ska göra när en bebis föds är att genast skapa en mall för denna bebis, medan vi anser att det är viktigare att följa bebisens egna mönster och således invänta bebisens mognad. Du verkar inte ens veta att bebisar inte har utvecklat en tydlig dygnsrytm förrän vid 3-4 månader. Det verkar inte spela någon roll för dig eftersom schemat är viktigare än ditt barns utveckling.Felet i detta resonemang är just att du tror att en nyfödd bebis lär sig att en plats är hemsk och läskig bara för att man plockar upp (enligt AW räddar) ett barn som gråter och är ledset! Det finns absolut ingen verklighetsförankring i det resonemanget utan är en saga påhittad endast av Anna Wahlgren i egen hög person! Och det har du anammat rakt, en saga gör du till verklighet. Det finns ingen grund för att tro att detta är något som bebisar lär sig av att få komma upp i famnen, de blir inte rädda för att man tar upp dem! Det är ett helt sjukt påstående uppfunnet av en mycket, mycket sjuk människa! Och denna tro gör att du inte har något med AP att göra över huvudtaget tyvärr.
    Hurra för dig!
  • aud
    Umm T skrev 2011-09-18 11:51:49 följande:
    Tycker ändå inte ni kan bedöma eftersom ni inte har inblick i någon annans bebisliv dygnet runt. Jag sitter och läser på bl.a. denna sida nu - www.ap.skorpan.se/ - och har läst den även innan mitt barn kom till världen. Inget jag gör eller känner går emot det de beskriver. Personligen tror jag att föräldrar som anser sig följa Attachment Parenting själva väljer ut händelser från dagliga livet där de anser att händelserna och valen man gör går emot Attachment Parenting.
    Att tvinga in bebisen i ett schema är inte AP. Det spelar ingen roll att du tror att schema är bäst eller att du tycker att det gick smärtfritt eller fort eller något annat. AP följer bebisen och det gör man inte om man håller på med mallar, scheman och metoder. Jag tycker att det verkar som om du resonerar så här: en vegetarian äter grönsaker. Jag äter grönsaker. Alltså är jag inspirerad av vegetarianismen! Fast jag äter ju kött också ...
    Skrikmetoder = barnmisshandel.
  • MalinEddie
    vittra skrev 2011-09-17 15:15:55 följande:
    Det blir flera delar men grundfokus kommer ligga på anknytning. En del som jag anser är viktig är anknytning och medfödda temperament och personlighetsdrag. Det saknas mycket inom det området tycker jag...
    Det glädjer mig. Det är få saker som jag inte har hållt med dig om genom åren så jag kommer bli glad som du när den kommer ut. Jag vet ju att du har vad som kallas "high need babies" och du kan säkert bidra med både erfarenhet och kunskap. Jag är inte så insatt men jag vet att Sears har skrivit någon bok om detta. Finns det överhuvudtaget någon svensk litteratur som tar upp detta? Många bitar skulle säkert falla på plats hos föräldrar om det pratades mer om det så jag tycker det är jättebra initiativ. Lycka till!
  • MalinEddie
    vittra skrev 2011-09-17 15:15:55 följande:
    Det blir flera delar men grundfokus kommer ligga på anknytning. En del som jag anser är viktig är anknytning och medfödda temperament och personlighetsdrag. Det saknas mycket inom det området tycker jag...
    Det glädjer mig. Det är få saker som jag inte har hållt med dig om genom åren så jag kommer bli glad som du när den kommer ut. Jag vet ju att du har vad som kallas "high need babies" och du kan säkert bidra med både erfarenhet och kunskap. Jag är inte så insatt men jag vet att Sears har skrivit någon bok om detta. Finns det överhuvudtaget någon svensk litteratur som tar upp detta? Många bitar skulle säkert falla på plats om det pratades mer om det så jag tycker det är jättebra initiativ. Lycka till!
  • MalinEddie
    aud skrev 2011-09-18 19:15:08 följande:
    Jag tycker att det verkar som om du resonerar så här: en vegetarian äter grönsaker. Jag äter grönsaker. Alltså är jag inspirerad av vegetarianismen! Fast jag äter ju kött också ...
    Det var en bra jämförelse. Det är inte första gången jag hör det från föräldrar som anammat AW metoder. Jag har tidigare diskuterat med någon som sa sig vara AP-inspierad men samtidigt valde att använda SHN på sitt barn. Hon menade att hon lyssnade till barnets signaler. Han behövde äta mer och sova! Det hon glömde bort var att barn också har andra behov än mat och sömn och att skriket är barnets starkaste signal. Man kan inte välja att bara fokusera på vissa bitar.
    Jag tycker som sagt om grundtanken i AP. Jag är också glad att man lyfter fram alternativ till CIO-metoder i böcker och på hemsidor. CIO-metoder är något jag avskyr och jag blir glad när man visar på andra alternativ oavsett om det handlar om samsovning eller annan mer human metod. I väst ser vi ofta den egna sängen som något mer naturligt än att sova tillsammans. Samsovning är toppen om barnet visar att det trivs bäst med det och det passar föräldrarna. Jag tycker också om att man visar att det inte är några konstigheter med långtidsamning och att barnet utvecklas lika väl om det bärs. Jag tycker att allt detta är jättepositivt så länge man också är medveten om att det går att få en lika bra anknytning utan samsovning, långtidsamning och sjalbärande så länge barnet visar den vägen. Jag kan tycka att AP-föräldrar har på forumet missar det ibland. Jag kan därför förstå att vissa uppfattar AP som en metod eller en religion istället för vad det egentligen är.
  • MalinEddie

    Jag vill också säga att det inte är någon kritik mot någon här. Det är något jag har sett under mina år som medlem.

  • Daeminimon
    aud skrev 2011-09-18 19:15:08 följande:
    Att tvinga in bebisen i ett schema är inte AP. Det spelar ingen roll att du tror att schema är bäst eller att du tycker att det gick smärtfritt eller fort eller något annat. AP följer bebisen och det gör man inte om man håller på med mallar, scheman och metoder. Jag tycker att det verkar som om du resonerar så här: en vegetarian äter grönsaker. Jag äter grönsaker. Alltså är jag inspirerad av vegetarianismen! Fast jag äter ju kött också ...
  • telgebo

    Jag har lite glömt denna tråd, får läsa igenom den i helgen eller så för nu är klockan för mycket och jag för trött i huvudet.


    Mitt fjärde underverk är beräknat att födas om 30 dagar den 23/10. Äntligen gravid efter nästan 2 års kämpande
  • jazzkatten
    MalinEddie skrev 2011-08-16 09:51:40 följande:
    Det är bra att du försöker bilda dig en egen uppfattning. Jag blev nyfiken på AW metoder efter att ha läst en tråd som det länkades till här på forumet. Här är tråden:
    www.angelfire.com/art/ladydahmer/crap/anna.ht...
    Alltså shit, jag läste innehållet i den där länken nu. Lille pojken D dunkar huvudet i väggen, ensam på sitt rum, under flera veckor, någon natt så hårt att han får blåmärken och sängen flyttas ut en halvmeter från vägen (!!!!). Vad gör föräldrarna? Står utanför och "påminnelseramsar"! Och vad gör "experterna" på AW:s forum? HEJAR PÅ!! "Kanon, ge inte upp, kom ihåg att ni gör det bästa för er lille son, åh så duktiga ni är, bara vaddera sängen lite extra bara om han får mycket blåmärken!".

    Fy fan jag mår illa.

    Och hur kan föräldrarna vara så totalt osäkra på sig själva att de måste be om råd vid minsta detalj ("Kanske skulle jag ha solfjädrat en extra gång istället för att börja ramsa direkt?" eller vad sjutton de nu kallar det). Och dessutom lita blint på några "experter" som inte backas upp av någon som helst vetenskaplig erfarenhet.

    Dessutom verkar det ju vara totalförbjudet att säga "Nej stopp och belägg, om det går så långt att han gör sig själv illa får ni backa lite", nej "schemat" ska följas stenhårt och främsta devisen är att peppa föräldrarna att de ska ha sista ordet, inte låta barnet bestämma!

    Illamående, som sagt. Jag har visserligen varit kritisk till AW, men inte förstått hur illa hennes metoder kan vara.
  • telgebo

    Jag har läst lite ur den där boken SHN, och jag mår redan illa.


    Mitt fjärde underverk är beräknat att födas om 30 dagar den 23/10. Äntligen gravid efter nästan 2 års kämpande
Svar på tråden Barnaboken