• Anonym (Ifrågasätter)

    Det där med att en socanmälan förstör liv

    Jag har läst flera inlägg där folk hävdar att en anmälan till socialen förstört deras liv. Det berättas om att man "förlorat allt", att anmälan lett till depressioner, totalt sänkt självkänsla, helt förstörd tillit osv. 

    När jag läser sådana inlägg känner jag oftast att anmälaren har helt rätt. Om en anmälan till socialen kan få sådana gräsliga följder att man upplever att man "förlorar allt" - då kan man nog knappast vara stabil nog att ta hand om ett barn?

    Jättejobbigt kan det såklart vara. Jag förstår helt klart att man känner sig ifrågasatt, sviken, misstänksam och så vidare. Men att förlora allt? Bli så deprimerad att man inte kan jobba på många månader? Nej, det köper jag inte. Inte om man från början är trygg och stabil. 

    Jag jobbar i det offentliga och har varit med om att anmäla en del familjer. Alla blir upprörda, så klart. Men många kan samtidigt se att det är så systemet fungerar, många uttrycker faktiskt en lättnad över att barn blir lyssnade på och tagna på allvar och de förstår anställdas skyldigheter att rapportera saker. Samtidigt som de är arga och besvikna på oss. Ofta visar utredningarna sedan ingenting, men familjerna kan oftast som sagt ändå se att vi har en skyldighet att anmäla och kan också uttrycka tacksamhet över systemet och barnens rätt. Även om de har svårt att vara glada mot oss efter anmälan. Och det förstår vi. 

    Anmälan kommer ju antingen från myndigheter och då är personalen tvungna enligt lag och barn exempelvis säger att de blir slagna. Personal ska inte värdera eller själva utreda. Det är en LAG. Att tjänstemän följer LAGEN borde man kunna förstå om man är ansvarsfull nog att uppfostra barn. Även om man som sagt kan bli både ledsen och arg. Eller så kommer anmälan från en knäpp granne eller ytlig bekant med skumma psykiska besvär. Och det borde man väl också kunna hantera? Knäppisar kommer man ju alltid kunna råka ut för. Ledsen får man så klart bli och det blir nog de flesta i en sådan situation, men det är stor skillnad på att gråta på nätterna under någon vecka och på att bli så deprimerad att man inte kan gå till jobbet på ett år.

    Jag tänker - är man så svag att man mår så otroligt dåligt av en socanmälan att man knappt fungerar, då kanske det är BRA att socialen får upp ögonen och kan bidra med stöd till både den vuxna och barnen i familjen..

  • Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv
  • felix le chat
    Maggot skrev 2013-11-28 17:29:55 följande:
    Personligen skulle jag vilja se att de socionomer som jobbar med tvångsåtgärder (LVU, LVM etc) får gå en nischad masterutbildning med ännu mer juridik, en till praktik kanske och sedan eventuellt får något sorts leg som de kan bli av med om det verkligen brinner i skallen på någon utredare. Det sägs ju idag att ingen nyutexad ska hamna direkt på ex. utredningar om barn där LVU kan bli aktuellt, dessvärre vete katten om det verkligen stämmer. Finns mycket övrigt att önska, så där är vi överrens.

    Trist att du blev illa bemött, btw. 
    Jag tror att du är på rätt spår. Något annat i utbildningen är att våga och orka se människorna
    i de drama som utspelas i socionomernas svåra sits.
    Jag tror att psykologlinjens "egen terapi" vore önskvärt på socionomlinjen.
  • felix le chat
    Anonym (bra mamma) skrev 2013-11-28 18:45:54 följande:

    Jag blev i många år misshandlad av mitt ex. Vi har ett barn tillsammans. När vi skilde oss gjorde han vårt liv till ett helvete. Han ringde alla myndigheter han kunde. Han skickade polisen på mig och påstod att jag drogade. Han såg till att jag stoppades med bilen. Han ringde mitt jobb och sjukanmälde mig för att jag skulle framstå som virrig som sen dök upp. Han ringde arbetsförmedlingen och skrev ut mig ur kön så jag förlorade all min ersättning. Han skickade fk på mig och påstod att jag myglade en sjukskrivning. Han ringde barnets skola och diktade ihop vansinniga historier om mig. Han förtalade mig inför alla vänner och bekanta. Han stal min post och försökte få mig att hamna hos fogden, vilket han inte lyckades med.

    Naturligtvis gjorde han också ett tjugotal socanmälningar. Det började med vaga saker som att han påstod att vår son var skitig, hungrig och verkade trött. Att jag inte kunde ta hand om honom. Det var rätt jobbigt. Sen började han med att säga att jag var psykiskt sjuk. Han hänvisade till snatterier och sexuella aktiviteter jag gjort i tonåren som bevis för att jag var en dålig förälder. Han sa att han trodde jag slog pojken. Soc gjorde utredningar på alla anmälningar, men hittade inga fel och la ner dem.


    Bland de sista anmälningarna han gjorde släppte han bomben. Han satte vår son framför en videkamera och sa att om han bara sa som pappa ville så skulle han få en ipad (sonens högsta dröm). Min son var då 5 år och förstod inte vad han sa. Han skulle säga "Min mamma pillar på mig naken och säger att vi ska ha sex, fast det får jag inte säga till någon. Mamma gillar min snopp." Pojken sa det och beviset skickades in till soc.


     


    De öppnade en akut utredning. De kom och hämtade pojken i skolan, han grät och skrek och var rädd. Han åkte med främmande människor till ett utredningshem, hamnade i akut jourhem. På tre veckor fick jag inte träffa eller se min son. Jag blev belagd med tillfälligt kontaktförbud. Jag trodde jag skulle bli galen. Jag gråter nu när jag skriver detta. Han var som död! Jag gick runt i huset som i en dimma, luktade på hans nallar, kände på hans kläder, gick sönder av sorg. Jag var så ledsen, kunde inte äta eller tänka. Bara tänkte på min son och på hur han hade det. Vilka var han hos? Trivdes han? Trodde han att jag övergivit honom? Han fick träffa pappan under hela denna tid, och han uppdaterade statusar på fb om att han älskar sonen så mycket och att de haft så kul. Det var ren tortyr, i synnerhet då jag vet att pappan försökt ha ihjäl vår son när han var 4 månader.


    Det gick fyra veckor, sedan fick jag träffa min son. Övervakat. Han vägrade ta i mig och skrek "Du vill inte ha mig! Jag har en ny familj nu." Sen vägrade han prata med mig. Jag var så bitter och hatisk på soc. Spelar ingen roll att de "bara gjorde sitt jobb", det var ren känslomässig tortyr. Efter 2 månader hade de slagit fast i utredningen att det inte var garanterat jag som begått eventuella övergrepp. Pojken hade då berättat om ipaden. Jag fick ha permission med honom. Jag fick hämta honom i andra människors hem - och de var såklart misstänksamma mot mig - och gå med honom på stan i en timme. Efter 4 månader kom han hem. Det har varit de 4 värsta månaderna i mitt liv. Jag var anklagad för det värsta tänkbara.


     


    Detta hände för tre år sedan. Jag är idag friad från alla anklagelser och ligger inte längre under socialens granskande. Men det har kostat 4 månader av mitt liv och 4 månader av min sons liv. Det tog 1,5 år innan vi hade samma relation som innan omhändertagandet. Jag skiter i hur trevliga soc har varit - denna anmälan har faktiskt förstört en del av mitt liv, ja. Jag tycker inte att jag är sjuk eller konstig för det. Än idag kämpar jag med fruktansvärda skuldkänslor om jag skulle råka ha byxorna 2 cm för långt ner så rumpan syns - tänk om jag ofredar mitt barn? Detta utnyttjar min son såklart ibland, ibland inte. Den naturliga syn jag hade på helt normal nakenduschning hemma i enrum är rubbad. Jag kan nästan inte ha sex längre för jag tänker på alla anklagelser om incest.


     


    För att återkoppla till ts, en socanmälan gjorde för min del att jag blev gravt deprimerad. När jag inte fick träffa min son på tre veckor, som i normala fall bor hos mig hela tiden, fick jag självmordstankar. Ingen förstod mina känslor, alla sa bara "håll ut." Hur håller du ut utan den du älskar mest, när du inte ens har valt det själv? Mitt ex går fri efter att ha gjort detta och han har fortfarande delad vårdnad. Jag kan inget göra. Så säg fan aldrig mer att man är knäpp och instabil för att man reagerar som jag gjorde. Och är jag knäpp så får jag vara det då, jag glömmer aldrig hur jag kände mig. Halvdöd.



    "Han vägrade ta i mig och skrek "Du vill inte ha mig! Jag har en ny familj nu." Sen vägrade han prata med mig"

    Var han 5 år då han sa denna mening ?
  • Anonym (Mamma Sofie)

    Jag har själv fått två orosanmälningar från soc ang min son, och trots att anmälan inte varit pga mig, utan sonens pappa, så har jag blivit en aning upprörd och en massa tankar har börjat snurra...

    Kan förstå att personer som kanske inte är så stabila, kan bli rejält uppskrämda och knäckta över en socanmälan. 

  • Anonym (A)

    Jag håller med dig till viss del men mest inte.

    ibland är det nog bra att soc kommer in i bilden men kan av egen erfarenhet meddela att det som gör en knäckt när man är den "stabile" föräldern är att man ensam ska orka hantera allt.

    Alla frågor de ställer, alla de kontaktar, känslan av att känna sig misslyckad som förälder, hantera barnens känslor som inte förstår vad som händer och dessutom hela tiden hålla masken, hålla sig stark för att orka ta hand om barnen.

    En annan sak som händer är att man tyvärr söker sig ut på nätet för att få information om vad som händer när en utredning görs, och tyvärr är inte alla sanningsenliga med detta utan många skräms med " de kommer ta dina barn hoten".
    Vilket de såklart inte alltid gör!

    En annan sak som faktiskt på grund av stressen gör att man kan få depression är att du måste försöka samarbeta med dom och det är inte alltid deras förslag fungerar.

    Ex rådde de mig till att neka den andre föräldern att ta barnen ensam tills de kommit fram till en lösning ( vilket inte går fort utan tar upp till 4 mån) och det som hände då var att jag själv blev utsatt för hot, trakasserier och en gång gick det till och med så långt så att han tog stryptag på mig.

    Soc råd:  Ring polisen ( och det vet vi ju alla i Sverige hur det fungerar, man får ingen  hjälp förrän man redan är död)

    Hur som helst, soc fick kännedom om händelsen ( de  glömde" att ringa upp mig tills jag själv tog kontakt en vecka senare så så mycket är ens liv värt för samhället).

    Så innan du säger att man inte kan bli deprimerad.
    Om man har levt flera år med en man som misshandlar dig psykiskt och sedan tror att soc ska hjälpa dig och även  de sviker, jo då kan man faktiskt visst bli deprimerad och uppleva att livet blir förstört.

    Sedan kan man såklart ta tag i situationen men det kanske inte är helt lätt när soc utger sig för att vara hjälpen.
    Det borde faktiskt bli bättre samarbete mellan myndigheterna för som det är nu fungerar det inte!

    Antar att du själv aldrig haft med socialtjänsten eller ex psykiatrin att göra, då skulle du inse att saker inte alltid är som du tror!

  • Anonym (bra mamma)
    felix le chat skrev 2013-11-28 19:43:31 följande:

    "Han vägrade ta i mig och skrek "Du vill inte ha mig! Jag har en ny familj nu." Sen vägrade han prata med mig"

    Var han 5 år då han sa denna mening ?

    Japp, 5 år och 3 månader.... Totalt hjärntvättad av pappa och kanske även av jourfamiljen. Plus att han kände sig ju verkligen övergiven, han förstod ju inte varför han inte kunde komma hem som vanligt.....
  • Anonym (bra mamma)
    Anonym (d) skrev 2013-11-28 19:29:16 följande:
    Åh Fy Fan, du har all min sympati.
    Det låter ungefär som det vi var utsatta för, fast mer grovt, men vi var också anklagade för sexuella övergrepp, pga att vi hade badat efter varandra.
    Och dottern vart satt i jourhem fast bara över en helg, så jag vet vad du pratar om när du pratar om att gå sönder helt av sorg och vanmakt.
    Efter sjuttielfte anmälan så pratade jag med socchefen och bad om hjälp, hur vi skulle göra eftersom vi gick på knäna och jag visste inte hur länge vi skulle orka mer. Hon sa att det fanns brister i systemet och det fanns inget soc kunde göra, hon rekommenderade mig att samarbeta med pappan, samtidigt som han gjorde allt han kunde för att knäcka hela familjen även barnen, och att ta kontakt med polisen.
    Jag gjorde som hon sa och tog kontakt med polisen som sa att dom inte gick in i ärenden där det var bråk mellan ex, och att det aldrig var en persons fel när två träter.
    Jag frågade om dom sa samma sak till nån som blivit utsatt för stöld eller misshandel, det fick jag inget svar på.
    Det fanns ingenstans jag kunde vända mig, det fanns ingen som kunde hjälpa, allt jag kunde göra var att vänta på nästa attack och försöka förbereda oss alla så gott det gick på den, utan att oroa barnen.
    Det var ett helvete och jag vet att du vet vad jag pratar om.
    En vän som arbetar som psykiatriker sa senare att under den perioden reagerade jag som en person som har varit utsatt för tortyr, man gömmer sig, man skakar när man hör hans namn, man sover inte, man äter inte, man gråter lätt, man är hela, hela tiden spänd och på sin vakt och man är rädd, hela tiden så rädd.

    Jag hoppas att du nu får lugn och ro och får läka ifred så gott det går, men jag undrar om du inte nu skulle kunna få ensam vårdnad, nu när det kommit fram allt han gjort?
    Jag har försökt med egen vårdnad, för pappan är rentav farlig för pojken! Han går över alla gränser. Dock så står ju ord mot ord, att jag säger att min son kommer hem och säger att pappa sagt att mamma är en hora och ett luder kan ju lika gärna vara något jag har hittat på för att sätta dit pappan. Så går resonemanget hela tiden... Trots att både familjerätt och vanliga soc upptäckt för länge sen att mina ord om att han har narcissistisk personlighetsstörning lär stämma....
  • Anonym (lillan)

    Min sambo åkte på en orosanmälan pga att en förälder i dotterns klass inte ville prata med oss. Vi vet inte vem det är pga sekretess. Socialsekreteraren var jättegullig i telefonen och sa på en gång att det var ett misstag och att hon inte tog anmälan på allvar (väldigt luddig och "inget att ta på"). Men vi valde att prata med sos i alla fall. Vi fick ett jättebra mottagande där min man blev behandlad som ett brottsoffer och vi fick veta att föräldern hade gjort helt fel. Vi fick också veta hur en person med kommunikationsproblem (som det egentligen handlade om) tänker.  Vi fick tips på hur vi kunde gå vidare, ex lära känna barnen i klassen och deras föräldrar genom att bjuda hem dom. Hon kallade föräldern för galenpannan och gjorde en enkel gärningsmannaanalys (utifrån sina erfarenheter) och kom fram till att det är ingen farlig person så vi skulle hålla tyst och inte varna andra föräldrar om att det finns en sådan person på området. Den har förmodligen som vana att anmäla istället för att prata. Själv tyckte jag att det var obehagligt fast det var en genomtrevlig person vi pratade med.

  • Anonym (lll)
    Anonym (lillan) skrev 2013-11-28 20:58:13 följande:
    Min sambo åkte på en orosanmälan pga att en förälder i dotterns klass inte ville prata med oss. Vi vet inte vem det är pga sekretess. Socialsekreteraren var jättegullig i telefonen och sa på en gång att det var ett misstag och att hon inte tog anmälan på allvar (väldigt luddig och "inget att ta på"). Men vi valde att prata med sos i alla fall. Vi fick ett jättebra mottagande där min man blev behandlad som ett brottsoffer och vi fick veta att föräldern hade gjort helt fel. Vi fick också veta hur en person med kommunikationsproblem (som det egentligen handlade om) tänker.  Vi fick tips på hur vi kunde gå vidare, ex lära känna barnen i klassen och deras föräldrar genom att bjuda hem dom. Hon kallade föräldern för galenpannan och gjorde en enkel gärningsmannaanalys (utifrån sina erfarenheter) och kom fram till att det är ingen farlig person så vi skulle hålla tyst och inte varna andra föräldrar om att det finns en sådan person på området. Den har förmodligen som vana att anmäla istället för att prata. Själv tyckte jag att det var obehagligt fast det var en genomtrevlig person vi pratade med.

    Vilken fruktansvärd oseriös och galen soctant ni träffade på. Ser du inte det själv?
  • EnGladPingvin
    Anonym (lll) skrev 2013-11-28 21:14:07 följande:

    Vilken fruktansvärd oseriös och galen soctant ni träffade på. Ser du inte det själv?
    Tänkte samma sak. Så oerhört oproffsig.
  • Anonym (erfarenhet)

    TS, jag önskar dig innerligt en riktigt smaskig anonym anmälan till socialen och sedan ska vi se om du längre skriver några kaxiga och totalt empatilösa inlägg om de som råkat ut för anmälningar och som inte tyckte det var en piece of cake.
    Vi blev anmälda av en person som jag tydligen retat upp genom att vara inte dra en vals utan istället säga sanningen.
    Två dagar senare dök anmälan upp - så lägligt.
    Det spelar faktiskt ingen roll hur iq.-befriad en anmälan kan tyckas, socialen har skyldighet att följa upp alla anmälningar.
    Handläggaren på socialen var ingen idiot, men det känns inte det minsta roligt att sitta där och försvara sig mot helt grundlösa anklagelser. Att bli behandlad som mindre vetande och informerad om att man inte får aga sina barn - tack det vet jag redan. Våndan innan de beslutade sig om förundersökningen skulle leda till nedläggning eller utredning är ett helvete på jorden. Man är så liten och maktlös, och vill de gå vidare har du inget val än att se på när de dissekerar hela din tillvaro. Nu slapp vi det, allt lades ner då det inte fanns fog för det anmälan gällde.
    Många gånger har jag själv tänkt kontakta socialen och skicka dem på de som anmälde oss - men jag har besinnat mig och insett att så lågt ska jag inte sjunka.
    Men jag är rädd, för nu vet jag att det bara krävs en sjuk människas fantasier och önskan om att söndra för att slå sönder en familj om det vill sig illa.

Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv