• Alexi

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    Vad gör ni om barnen tjatar massor om glass, kakor och helt enkelt massa onyttigheter att äta vid fel tillfällen?

    Som tex när vi är i köpcentrum tjatas det hysteriskt om något att äta (som ikväll när vi skulle dit direkt efter middagen och skulle köpa skor) och när jag säger nej så surar hon massor, fräser och har sig. Vilket jag blir sur av i min tur.
    Samma om vi fikar och säger nej till ytterligare kakor.
    Eller om hon bara får för sig att hon vill ha glass helt plötsligt och vi säger nej.

    Är det en åldersfråga, personlighetsfråga eller något i uppfostran vi bör göra?


  • Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?
  • The past is now
    Penida skrev 2014-07-03 23:08:03 följande:
    TS verkar ha varit konsekvent och hon har inte gett barnet det det ber om? Ibland måste man tänka längre än sig själv och sina egna barn.
    Fortsätt att ignorera. Någon gång måste hon ha "misslyckats"...det gör alla och då får man s a s börja om. Vissa barn är så envisa.
  • Penida
    The past is now skrev 2014-07-03 23:12:28 följande:
    Fortsätt att ignorera. Någon gång måste hon ha "misslyckats"...det gör alla och då får man s a s börja om. Vissa barn är så envisa.
    Det är mycket möjligt, som jag skrev tidigare har jag några enstaka gånger under 7 år tänkt "låt gå" och gett barnet vad det ville ha för jag orkade inte med tjat och gnäll, ville ha lugn. Det är det absolut sämsta man kan göra för man får igen flera gånger om efterGlad Jag tycker dock inte att det låter som att så är fallet i TS, det jag tänker är att hon inte har en tydlig strategi vilket förvirrar barnet samt själv blir arg. Jag tror att det krävs mer tydlighet och lugn hos TS. TS får gärna rätta mig om jag har fel, jag har aldrig sett i hela tråden att detta är något hon uppmuntrar i alla fall utan snarare något hon vill komma till rätta med.
    Avskyr CIO-metoder
  • chrissandra
    Penida skrev 2014-07-02 22:07:21 följande:
    Ja, och det finns forskning som visar att barn som växer upp med föräldrar som pratar väldigt mycket om mat i negativa termer oftare utvecklar en ätstörning.

    Glass och godis är inte mat och är negativt att äta för ofta och/eller för mycket
    Att upplysa barnen om det är grundläggande allmänbildning.
  • Alexi

    Penida: jag tror du har uppfattat mig helt rätt. Jag är konsekvent, ger aldrig efter för tjat (eftersom jag blir så arg av tjat tappar jag ju fullständigt lusten att ge då) men saknar tydlig strategi och som flera varit inne på, dottern vet inte när hon ska få istället. Och det har jag ingen bra lösning på då jag så helt är emot lördagsgodis. Nu under semestern kommer hon ju få betydligt oftare så det lär bli jätteproblem både de dagar hon inte får och sen i augusti när det är dags att dra ner igen.

    Jag uppskattar mycket ditt engagemang i tråden!

  • Vitrysk hockeyhjälte

    Det brukar sluta med att ungarna säger åt mig att sluta tjata. Och ja, jag vet ju att jag inte borde ta den där tredje glassen efter middagen men det är ju så smarrigt. :(


    Count hotfull pastor, sprungen ur kaos.
  • Hallonbåt02
    Penida skrev 2014-07-03 23:08:03 följande:
    TS verkar ha varit konsekvent och hon har inte gett barnet det det ber om? Ibland måste man tänka längre än sig själv och sina egna barn.
    Jag tror inte ts har varit konsekvent , själv har jag 4 barn och mina tjatar eller får inga hysteriska utbrott om jag säger nej.
  • CissiJissi

    Jag har bara en ettåring så än så länge är det bara svärmor jag måste säga nej till när hon tjatar om att han ska få något onödigt onyttigt i sig ;) MEN, jag var en svår unge och hade en manna som fattade precis hur hon skulle hantera mig, det fanns inget utrymme tjat. Innan vi åkte iväg förklarade hon vad som gällde och att om jag tjatade eller inte lyssnade så åkte vi hem, började jag tjata utan att lyssna eller sluta så sa hon direkt "ok, då vänder vi och åker hem." Det var väldigt effektivt!!! Jag förstod att det inte fanns någon chans och ville heller iväg på det roliga så jag fick ju skärpa mig :) Så alltså, när mamma sa så då skärpte jag mig och vi åkte vidare ändå.

  • FuckGoggleAskMe
    Penida skrev 2014-07-03 19:36:35 följande:
    Är du seriös? Jag har gett barnen vad de ville ha några enstaka gånger under mina 7 år som förälder och det var knappast för att jag tror det är bäst för dem utan för att jag inte orkade annat. Allt handlade om att hitta en kortsiktig lösning för mig, det gynnar knappast barnen i långa loppet att ge in. Det var skitenkelt för mig då, efteråt får man dubbelt upp av gnäll. Det finns en verklighet utanför föräldrahemmet också och har man inte som förälder satt gränser och gett barnen vad de ville ha kan det bli svårt för barnet att leva där.
    Du har gett barnen vad de ville ha bara nagra enstaka ganger?
    Stackars barn!

    Min son far inte allt han vill ha av allt naturligtvis, men om han säger att han vill ha en glass, far han det (inget gnäll, inget tjat, jag säger bara ja). Fint väder, god glass, glad son och han hinner inte bli superhungrig innan middagen - klart killen ska ha en glass! Jag kanske papekar att da far han borsta tänderna extra noga pa kvällen, sen är det inte mer med det. Varför inte? Finns mycket värre laster än en och annan glass en varm vardagskväll. Man ska ta tillvara vardagslyx. Fast sonen far aldrig lördagsgodis (för han vill inte ha).
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?