• theoth­erone
  Ons 28 jul 2021 22:49
  570013 visningar
  6600 svar
  6600
  570013

  Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

  En blå väljare skrev 2021-07-28 10:03:27 följande:
  Det blir inte opartiskt för att du påstår att det är opartiskt.

  Att SVT är vänstervridet är allmänt vedertaget. Du saknar förmåga att se det eftersom det alltid varit så. Du skulle bli vansinnig om de rapporterade högervridet.

  Ser du ett mönster? Alla vänsterdebattörer tycker SVT är neutralt. På ett sätt har ni rätt, de kan vara vänsterneutrala. hehe.
  Källa på att SVT är vänstervridet, tack. Finns det någon oberoende undersökning som visar på SVTs politiska inriktning?

  Medieforskarna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck granskade 2018 hur de olika partierna behandlades under valrörelsen, och de fann ingen bias. Så, om du har en annan undersökning (av en oberoende part) som visar på bias är jag intresserad av att läsa den.

  Om du som blå väljare skriver "Alla vänsterdebattörer tycker SVT är neutralt", kan du på något sätt då även ha självinsikten att alla högerdebattörer därmed troligen tycker SVT är vänstervridet?
 • theoth­erone
  Tor 29 jul 2021 14:01
  En blå väljare skrev 2021-07-28 23:15:56 följande:
  Det är ju vanligt att vänsterorienterade underkänner alla källor utom SVT och Aftonbladet. Men här kommer en länk till en artikel som i sin tur verkar referera till en seriös årlig undersökning.

  38% anser att SR/SVT lutar åt vänster
  2% anser att de lutar åt höger

  SVT viftar givetvis bort resultatet. Detsamma lär väl gälla alla vänsterskribenter i denna tråd.

  Men okej, Thorsten Flink diskades i melodifestivalen när han stod åtalad för olaga hot. Yasin däremot, nu dömd för deltagande i människorov får pris av SVT/SR.
  Var är länken? Du säger att du radat upp undersökningar, men jag har hittills inte sett en enda länk till en oberoende granskning som visar på att SVT är vänstervridet. Allt du hittills kommit med (såvitt jag kan se) är vad folk "anser", men att anse något är inte samma sak som att ha fakta. Om jag frågar 100 sverigedemokrater om vad de anser om SVT så kan jag redan nu säga att en överväldigande majoritet av dem kommer att anse att SVT är vänstervridet. Om jag frågar 100 vänsterpartister kommer en majoritet av dem anse att SVT är högervridet. Men vad dessa personer anser är egentligen helt betydelselöst, då deras antagande är färgat av deras egen filterbubbla.

  Mer fakta och mindre åsikter, är det jag efterfrågar.
 • theoth­erone
  Fre 30 jul 2021 23:36
  +1
  En blå väljare skrev 2021-07-30 22:14:22 följande:
  Är det inte ett bevis att närmare 40% tycker SVT är vänstervinklat?
  Nej, det är inte ett bevis. Vi tar ett exempel för att illustrera varför: låt oss säga att 40% av väljarna (de som röstar V + S och några till) tycker att SD och M är idioter är inte ett bevis för att de är idioter, det är ett bevis för att en del av väljarna låter sin personliga åsikt gå före objektiviteten. Att 40% tycker att SVT är vänstervinklat är alltså inte ett bevis för att SVT verkligen är det, eftersom de som svarat i undersökningen har svarat utifrån sin egna politiska uppfattning.

  Att tycka är inte samma sak som att bevisa, det är något du måste försöka inse. Ett bevis är baserat på fakta, statistik, inte på en självupplevt åsikt. Ser du skillnaden?
 • theoth­erone
  Fre 30 jul 2021 23:37
  Flash Gordon skrev 2021-07-30 20:13:43 följande:
  Säg såhär: försök lyssna på en kanal som P1 en dag utan att behöva höra inslag, i positiv anda, om "genus", "könsmaktsordning", "hudfärg" och "jämställdhet".
  Du får det att låta som något dåligt att prata om jämställdhet, eller missförstår jag dig?
 • theoth­erone
  Sön 1 aug 2021 13:06
  En blå väljare skrev 2021-07-31 00:09:59 följande:
  Att 40% tycker SVT är högervridet är ett bevis för att betydligt fler än jag själv tycker så.

  Om 40% tycker M och SD är idioter och ingen tycker V och S är idioter så säger detta en hel del.

  I princip finns det nog inget annat sätt att avgöra om SVT är vänstervinklat än att fråga tittarna. Varför tror du ens de gör denna undersökning om resultatet ska avfärdas oavsett utgång?

  När du kallar resultatet från en undersökning med 1000-tals tillfrågade för en personlig åsikt så framstår du inte som Einstein direkt.
  Einstein, haha. Min sista replik till dig: du verkar inte ha förmågan att förstå att åsikter inte är samma sak som bevis.
 • theoth­erone
  Sön 1 aug 2021 13:15
  +2

  En annan tråkig utveckling är denna:

  Om media inte är högervriden kommer högerväljare att anse att den är vänstervriden.

  Om media inte är vänstervriden kommer vänsterväljare att anse att den är högervriden.

  Gynnas samhället av denna politiska polarisering? Nej. Samhället skulle gynnas av lite mer sans i diskussionen, och att man inser att media inte är till för att bara mata dig med precis vad du vill höra. Objektivitet innebär att media både fokuserar på det du håller med om, och det du inte håller med om.

  SVT rapporterar naturligtvis både om saker som är negativt för t.ex. regeringen, och sådant som de gör bra. Men om en person har inställningen att regeringen gör allting dåligt enbart för att man är av en annan politisk åsikt, så är det personen som brister i objektivitet, och inte media.

 • theoth­erone
  Sön 1 aug 2021 15:54
  En blå väljare skrev 2021-08-01 14:38:11 följande:
  Ja när vi har en vänsterregering så rapporteras både om dåliga saker som regeringen gör, men också om det de gör bra. När vi hade en Alliansregering var rapporteringen oerhört mycket mer kritisk mot regeringen. Man grävde fram allt möjligt och vinklade det till regeringens nackdel. Skillnaden är påtaglig.
  Källa på det? Jag tror du helt enkelt är förblindad av din egen partiskhet i frågan.
 • theoth­erone
  Mån 16 maj 2022 23:18

  Lite nyfiken - ni som anser att SVT/SR är partiska, vilka nyhetsförmedlare anser ni är opartiska på riktigt?

  Bulletin?
  Samnytt?
  Swebbtv?
  Nyheter24?
  DN?
  SVD?

  Annat?

 • theoth­erone
  Tor 19 maj 2022 12:21

  Jag skulle vilja påstå att PS både är opartiska och partiska, beroende på hur man ser det.

  Enligt en undersökning av de fall där PS fällts i granskningsnämnden så var alla fallen där PS fälldes tillfällen där de haft en vinkling åt vänster. Inte ett enda där de haft en vinkling åt höger. Så långt håller jag med om att PS är partiska åt vänsterhållet.

  Samtidigt så var antalet tillfällen som PS fällts i granskningsnämnden försvinnande litet jämfört med totala antalet sändningstimmar. Vi pratar om en fraktion av en promille. Så med tanke på detta förefaller PS vara opartiskt.

  Jag tror även en persons uppfattning av vinkling kan variera beroende på var man befinner sig på GAL-TAN-skalan. En progressiv person (traditionellt GAL) tror jag inte har samma benägenhet att bekymra sig över vinkling som en konservativ person (traditionellt TAN). Progressiva personer tror jag är generellt mer förlåtande och toleranta än konservativa (både på gott och ont, de är ofta även mer naiva och undfallande).

 • theoth­erone
  Tor 19 maj 2022 15:10
  Flash Gordon skrev 2022-05-19 13:21:05 följande:
  Du har fortfarande kvar grundanslaget inom PS som alltid är åt vänster.
  Fast det är din subjektiva åsikt baserad på att du är åt höger. Ska man kunna komma med en objektiv slutsats behöver man använda sig av statistik och fakta, inte personlig upplevelse.
 • theoth­erone
  Tor 19 maj 2022 19:09
  Flash Gordon skrev 2022-05-19 16:54:34 följande:
  Min och 40% av svenska folkets åsikt.

  Subjektiv eller objektiv.

  Objektivt har vi alla de fall där PS lutat åt vänster. Än har vi inga överhuvudtaget(?) åt höger.

  Du får gärna kalla det "subjektivt" om du vill. Det är likväl ett problem att fyra av tio anser att PS inte är oberoende och neutralt.
  Det innebär ju i så fall att sex av tio inte tycker de är partiska...

  Jag tycker man allt som oftast ska vara försiktig med att döma ut något beroende på hur folk upplever saker, speciellt när det handlar om politik och/eller känslor. Det finns allt för många människor som anser att så fort media inte bekräftar deras egen världsbild så måste det betyda att media är partisk åt det ena eller andra hållet.

  Ta klimatförändringarna som exempel. Så här går det till:

  1. Forskare som ägnat sitt liv åt att undersöka vår planet upptäcker att våra utsläpp av fossila bränslen värmer upp jorden och att detta på sikt är mycket skadligt för oss.
  2. Media rapporterar vad forskarna har kommit fram till.
  3. De gröna och/eller vänsterinriktade politiska partierna snappar upp detta budskap och gör det till sin valfråga i hopp om att fler personer ska rösta på dem.
  4. Partier som inte är gröna/vänster (låt oss kalla dem högerpartier) anser att de måste tycka annorlunda eftersom det inte går att hålla med ens politiska motståndare. Allt för att inte tappa väljare. Alltså kommer högerpartierna att tona ner klimatfrågan.
  5. Personer som röstar på högerpartierna anklagar sedan media för att sprida de gröna/vänsterpartiernas version och att media därmed inte är opartisk, utan "vänstervriden".

  Är medias rapportering partisk eller opartisk i frågan ovan?
 • theoth­erone
  Fre 20 maj 2022 19:00
  Flash Gordon skrev 2022-05-20 07:29:51 följande:
  Eftersom det finns gott om forskare som anser annorlunda om stora delar av klimatdebatten så är det förstås partisk om den bara visar ena sidan. Vilket är precis vad du beskriver.

  För din punkt 2 så rapporterar media vad vissa forskare kommit fram till och då ofta dessutom vinklat.

  Klimatet och energidebatten är ett jättebra exempel på PS vridning åt vänster.
  Struntprat, det finns en enorm konsensus inom den seriösa vetenskapen angående klimatförändringarna. Endast i högerpopulisternas verklighetsbubbla är klimatförändringens orsaker ifrågasatta.

  Sedan 2007, när American Association of Petroleum Geologists erkände människans inverkan på klimatet, finns det inte längre någon enda internationell vetenskapsorganisation som anser att människans utsläpp inte är orsaken till klimatförändringarna. Inte. En. Enda.

  Men visst, fortsätt gärna bevisa att högerpopulister lever i förnekelse, samtidigt som de gnäller om att media (när de rapporterar sanningen) bara "går vänsterns ärenden"...
 • theoth­erone
  Lör 21 maj 2022 15:35
  +1
  Flash Gordon skrev 2022-05-21 09:04:34 följande:
  Fast nu gör du felet att du svarar på något som jag aldrig har skrivit.

  Jag skrev: "... stora delar av klimatdebatten ..." och det är du som sedan väljer att specificera detta till: "klimatförändringens orsaker"

  Debatten om klimat (och energi) är förstås mycket större än bara just den specifika fråga du nämner.

  .
  "Den seriösa vetenskapen" är överens om att ny kärnkraft är en fullständigt nödvändig del av framtiden för att minska utsläppen av koldioxid. Ny kärnkraft är något som går helt emot vänsterns politiska idéer.

  PS skulle alltså kunna ställa varenda kärnkraftsmotståndare till svars för varför den förnekar vetenskapen och forskarna. Men PS frågar inte vare sig Greta eller miljöpartistiska politiker varför de inte lyssnar på forskarna.

  .
  Klimat och energi är ett utmärkt exempel på PS vänstervridning.
  Ap, ap, ap - det var du som skrev att "det finns gott om forskare som anser annorlunda om stora delar av klimatdebatte". Nej, det gör det inte, och det visade jag ovan - inga vetenskapsorganisationer i världen anser annorlunda. Inte. En. Enda.

  Däremot finns det ett litet antal personer (vissa av dem med forskningsbakgrund) som förnekar det som forskningssamfundet är ense om, och dessa personer får oproportionerligt stort utrymme. Framför allt lyfts de ständigt fram av högerpopulismen av just den anledning jag gett ovan, dvs de fungerar som en politisk motpol eftersom vänsterblocket kidnappat klimatfrågan och gjort den till sin egen. Det är därför som "alternativmedia", dvs de som är intimt sammankopplade med högerpopulismen (Swebbtv, Klimatbalans, etc), är de enda som lyfter fram dessa personer.

  PS har inte som uppgift att låta flat earthers, anti vaxxers, klimatförändringsförnekare, chemtrailstroende, 5G-konspirationsälskare och andra fringe-grupper komma till tals. Att PS väljer att inte lyfta fram alla dessa är absolut inte ett tecken på att PS är vänstervridet, det är snarare ett sundhetstecken på PS opartiskhet.
 • theoth­erone
  Lör 21 maj 2022 21:14
  Flash Gordon skrev 2022-05-21 20:54:39 följande:
  Du argumenterar fortfarande emot dina egen-påhittade argument och inte emot det jag skriver.

  Du är inte dum, du gör det med flit.

  Synd.
  Ingen halmgubbe här, det är snarare så att du inte har något motargument. Ditt påstående om att det finns "gott om forskare" är helt och hållet felaktigt, och ditt påstående att klimatfrågan var ett utmärkt exempel på vänstervridningen hos PS likaså. Du verkar ha lite svårt för att erkänna att du hade fel här. Det är ok, jag väntade mig inget annat.
 • theoth­erone
  Sön 22 maj 2022 13:09
  +1
  Flash Gordon skrev 2022-05-22 06:35:55 följande:

  Tidigare inlagt i tråden om energi.

  Varför är det inte UR som gör detta allmänbildade program om kärnkraft? Varför sänds det inte på TV2?

  .Det skulle fungera på radio också

  "Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.", skriver SR

  .
  Istället är det alltså privata krafter som gör detta program som går genom myterna kring kärnkraft. När vi har en statlig mediekoncern som erhåller nio miljarder om året.

  Och kan verkligen Sveriges Radio anses vara oberoende och trovärdiga om de medvetet förtiger fakta och verklighet när lögner och myter sprids, bland annat i deras egna program?
  .
   


  Ditt videoklipp är publicerat av en uttalad libertarian, en person som alltså har en politisk agenda snarare än en forskningsmässig. Ditt klipp är alltså på intet sätt ett argument för att PS skulle vara opartiskt, snarare tvärtom.

  Om PS hade visat ditt så kallade "allmänbildande program" (ett skrattretande epitet, för övrigt) hade PS tydligt visat på sin partiskhet, åt höger. Något du uppenbarligen inte har några problem med. Erkänn, du är inte ute efter något opartiskt PS, du vill ha ett PS som är partiskt åt höger.
 • theoth­erone
  Mån 28 nov 2022 20:16

  Och för oss som verkligen ser på SVT, och inte bara läser om kanalen på politiska bloggar med kraftig slagsida åt höger, så har vi vetat att det var marockanska fans som bråkade hela tiden:

  www.svt.se/nyheter/utrikes/tumult-i-bryssel-efter-vm-forlusten-vattenkanoner-satts-in-mot-supportrar

 • theoth­erone
  Mån 28 nov 2022 23:30
  Padirac skrev 2022-11-28 21:50:29 följande:
  Du var visst först med att visa att skribenten i fråga hade hittat vinklade tyckanden från annat håll.
  Ja, extremhögertwittrare är ju en bergsäker källa på att Public Service är vänster. Eller inte.
 • theoth­erone
  Tis 29 nov 2022 13:27
  Flash Gordon skrev 2022-11-29 12:31:44 följande:
  Var du bara tillräckligt sen på bollen så kom du in i matchen efter att SVT fått pudla och ändra.
  SVT har åtminstone ärligheten att de korrigerar sig själva när de haft fel. Det tyder på att de tar sitt uppdrag om att vara opartiska på allvar. Hur ofta ser du det bland alternativmedia?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.