Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Lena1979 skrev 2019-10-31 17:09:03 följande:

    Ni som verkar blint försvara PS,

    och bara ägnar er åt att försöka dölja och förneka de negativa sidorna med PS, har ni tänkt på att allt ni snackar om ska ställas i relation till budgeten på

    54 miljarder skattekronor!!!

    Är det någon av er som kan relatera till summan av 54 miljarder kronor?

    Jag tror inte att jag klarar att räkna till 54 tusen miljoner.

    Kan ni ställa det i relation till någonting så jag kan förstå hur mycket pengar det i verkligheten är?

    I min värld borde rimligen 5,4 miljarder kronor räcka alla gånger.

    Helt plötsligt skulle vi ha 48,6 miljarder skattekronor att använda till gagn för skattebetalarna och övriga innevånare.

    Vad skulle t ex Polisen och rättsväsendet kunna göra åt kriminalitet och våra växande samhällsproblem om de fick ett tillskott på 48,6 tusen miljoner kronor?

    Finns det någon annan här som kan hjälpa till att på ett någorlunda begripligt sätt relatera till denna helt fantastiska summa 54 miljarder?

    Vad är t ex skillnaden mellan 1 miljon och 1 miljard? 

    Hur kan den skillnaden beskrivas på ett pedagogiskt och förklarande sätt?


    Prova att jämföra såhär:

    >>Kostnaderna väntas öka de kommande åren. 2022 kommer kommuner och landsting att behöva 38 miljarder kronor mer än i dag om inget förändras, om man behåller samma personaltäthet och befolkningsförändringarna fortsätter.<<

    www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-kommuner-och-regioner-gar-back-skl-flaggar-for-hojd-skatt

    Sett till tidsperioden för Public Services budget och den som framkommer i citatet, så kan man alltså kunnat säga att Sveriges kommuner OCH regioner hade sluppit att gå allt djupare ner i underskott - om motsvarande summor satsades där istället.

    Inget reellt förslag (inte riktigt möjligt att fördela eller för den delen att räkna på det viset i praktiken) men det kanske sätter summan i perspektiv. Helt enkelt vad som behövs för att det inte ska gå ekonomiskt sämre för Sveriges kommuner och regioner, om vi tutar på som vi gör idag. Vad våra kommuner och regioner skulle behöva för att behålla iallafall status quo.

    Eller varför inte den här jämförelsen:

    Flygplatsen som ganska nyligen öppnade i Singapore, Jewel Changi Airport, med ungefär 300 000 passagerare/dag (Arlanda har som rekord omkring 100 000 passagerare/dag) kostade ungefär 10 miljarder att bygga och tog just 5 år att bygga. Med Public Services budget hade alltså Singapore kunnat öppna 5 sådana flygplatser och en mindre...

    en.m.wikipedia.org/wiki/Jewel_Changi_Airport

    www.google.se/amp/s/www.businessinsider.sg/singapores-s1-7-billion-jewel-changi-opens-on-apr-17-but-theres-a-way-to-get-inside-before-everyone-else-does/amp/

    www.swedavia.se/arlanda/nyheter/nytt-rekord--arlanda-passerar-26-miljoner-resenarer/
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-31 20:18:05 följande:

    Näää.. Det var nog så att det var du som ansåg att PS skulle vara opartiskt om det var mer politiskt, framför allt nationalistiskt och konservativt eftersom det är de politiska åsiktströmningarna du saknar i nyheternas kommentarer.


    Sluta förvanska det jag skriver nu...

    ...så förbannat billigt.

    1. När partiföreträdare för S och V står med i studion för att kommentera händelser inom LO-kollektivet så efterfrågade jag en bredare politisk spridning bland kommentatorerna. Tog då upp SD då mycket av de senaste händelserna har berört främst dem och S (och en representant för S fanns redan på plats i studion).

    2. Jag tog upp material som faller nationalister och konservativa i smaken och som jämvikt för övrigt material (som faller övriga större ideologiska/filosofiska vistelser i smaken).

    3. Och jag tog upp religiösa av samma anledning som i punkt två.

    Hur det här skulle göra Public Service mer politiserade än innan får du hemskt gärna försöka förklara.

    Ingen idé att du försöker, det räcker att jag citerar mig själv och dina förvanskningar spricker i solen.

    Respekten jag hade för dig som debattör = bortblåst.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-31 20:43:28 följande:

    Men om du påstår att jag anser att PS är politiserat så ska jag alltså respektera din vilja och förmåga att debattera?Var har jag skrivit att jag anser att PS är politiskt styrt? 

    Jag har frågat dig om varför du ansåg PS var aopartiskt  - och det har du efter mycket krångel svarat på.

    Du ville ha mer och fler politiska kommentarer på nyhetshändelser.  Eller har jag missförstått dig?


    Läs. Hela. Meningen.

    >>Ja, de flesta har förstått att nihka och Padriac anser att Public Service styrs politiskt[/politiseras] - OM materialet även hade någonting att erbjuda nationalister och konservativa eller om konsumenterna konsekvent informeras om den som kommer till tals har en politisk bakgrund samt vilken.<<

    Svårt?
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-31 21:05:09 följande:

    Ok, my bad - jag reagerade först på att du inte kunde läsa/stava till mitt nick. Sen såg jag att du skrev att jag ansåg att PS styrdes politiskt. Jag missade bisatsen helt.

    Men du menar att PS skulle vara opartiskt om mer och fler politiska kommentarer gjordes på nyhetshändelser.  Eller har jag missförstått dig?


    Digestive skrev 2019-10-27 11:58:28 följande:

    Jag skrev >>större politisk mångfald<< bland tillfälliga kommentatorer. Hur det skulle skapa mer opartiskhet när händelse[r] analyseras och kommenteras säger verkligen sig självt...


    Jag har redan korrigerat det här en gång. Men jag ska hjälpa:

    - NÄR Public Service tar in partirepresentanter för att kommentera en händelse så önskas en större politisk bredd bland dessa tillfälliga kommentatorer.

    Om det då handlar om de senaste händelserna inom LO-kollektivet så hade man lämpligen haft med iallafall S och SD - då dessa två parter har stått i centrum för händelserna - snarare än att enbart låta S och V få stå i studion och kommentera.

    Det skulle inte bara ge en bredare politisk mångfald utan det hade även kunnat ses som mer lämpligt. Eller varför inte representanter från S, SD, MP och M. Helt enkelt någon form av politisk balans men gärna också med En faktisk relevans för händelsen. Eller representanter från samtliga riksdagspartier...

    ...det kan man ärligt talat ha som praxis och med en budget som räcker till fem flygplatser större än Arlanda - ska partirepresentanter kommentera en händelse i studion, kan lika gärna alla riksdagspartier finnas representerade.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    nihka skrev 2019-10-31 20:25:33 följande:

    Fast nu "erkände" inte journalisten att det inte ingår i deras arbete att skildra verkligheten utan bara att man kan välja ut en del och skildra den.


    Najs. Som när polisen valde att officiellt skildra bara den lugna delen av We Are Sthlm året 2015?

    Klart att journalister i en skattefinansierad media ska skildra verkligheten precis som de vill. Finns inget allvar i det.

    Så hållbart att det troligen räddar klimatet på köpet...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-31 22:17:27 följande:

    Ja, jag menar att dessa krav/önskningar att alla politiska partier ska kommentera alla händelser är att öka politiseringen - att göra PS till en politisk megafon istället för att journalister/redaktioner, allmänheten och i slutänden granskningsnämnden får styra vad som är opartiskt. 

    Debattprogram och fördjupande program står för den politiska mångfalden och nyheterna kommenteras av journalister och de som nyheten bedöms handlar om.

    En ökad politisering - enligt min tolkning ovan - kommer inte att göra PS mer opartiskt. Tvärtom kommer rutan att bli fylld av utspel istället för att information om händelser förmedlas till allmänheten utan att andra intressen stör detta.   


    Alla händelser? Igen då och citat:

    >>- NÄR Public Service tar in partirepresentanter för att kommentera en händelse så önskas en större politisk bredd bland dessa tillfälliga kommentatorer.<<

    Du missar alltså en markering gjord i versaler och precis i början av en mening och svävar ut i alla händelser. Och nu talar vi om vurpa nummer 7 av samma sort eller dylikt.

    Aja, antingen gör man det inte alls eller så gör man det rätt. Inte svårare än så.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-31 22:17:27 följande:

    Ja, jag menar att dessa krav/önskningar att alla politiska partier ska kommentera alla händelser är att öka politiseringen - att göra PS till en politisk megafon istället för att journalister/redaktioner, allmänheten och i slutänden granskningsnämnden får styra vad som är opartiskt. 

    Debattprogram och fördjupande program står för den politiska mångfalden och nyheterna kommenteras av journalister och de som nyheten bedöms handlar om.

    En ökad politisering - enligt min tolkning ovan - kommer inte att göra PS mer opartiskt. Tvärtom kommer rutan att bli fylld av utspel istället för att information om händelser förmedlas till allmänheten utan att andra intressen stör detta.   


    Men, jag känner att jag börjar vurpa själv och ska inte låtsas som att jag inte förstår vad du menar och att jag därtill inte skulle kunna peka ut en trolig skiljelinje mellan oss två.

    Överlag så verkar du se kontroll som en bättre väg att gå för att skapa det önskvärda resultatet - opartiskhet - medan jag snarare lutar åt det andra hållet (om än inte så extremt som du ville göra gällande). Jag förstår poängen med att låta expertisen uttala sig liksom låta motsvarande nämnder kontrollera innehållet därefter...

    ...men jag känner att man inte enbart, eller för att inte lägga ord i din mun, lika >>självklart<< behöver vandra i den dimensionen (spänna och släppa på kontrollen) för att nå det önskvärda resultatet, utan att man även - och ibland med fördel - kan nå opartiskhet genom att, så att säga, släppa ut alla korna ur ladan.

    Möjligtvis ett eko av skillnaden mellan en liberal respektive socialistisk inställning. Menar inte här att du strikt skulle kunna klassas som socialistisk (kan inte själv klassa mig som liberal heller) men det finns ett tankestoff som skiljer det ena från det andra i grunden. En vän av ordning -vs- en vän av kaos, för att göra karikatyrer av oss. Jag har ett lugn i mig som kan beskrivas som tämligen naivt - jag tror helhjärtat på att saker faller på plats om man kastar upp allt luften (utan metaforer = låter alla komma till tals).

    Förlåt. Jag gör mig själv för billig ibland. Ingen ska ha det lätt i en bättre debatt... och sätter jag inte priset högt för min egen del så förtjänar jag inte heller några fynd.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-11-01 01:07:50 följande:

    Liberal och socialistisk inställning?  Det är en grov förenkling du gör - du kan lika gärna skriva klassiska liberala och det som kallades nya liberaler  - vilka inte är att förväxla med neoliberaler utan det som kallas socialliberaler.

    Det finns många fler skillnader som kan dras upp om man önskar det. 

    en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism

    politiskfilosofi.com/2008/10/22/nyliberalism-liberalism-och-begreppsforvirringen/

    "Ekonomiska liberaler eller socialliberaler (även nykeynesianer) anser att marknadsekonomi och kapitalism är de bästa ekonomiska systemen, men anser även att staten bör ha en aktiv roll i ekonomin. Staten bör enligt liberaler göra detta av två skäl: trots att marknadsekonomi garanterar lika möjligheter så tenderar den att skapa stor faktisk ojämlikhet. Denna ojämlikhet är oacceptabel, anser liberaler. Därför bör staten, med hjälp av progressiv beskattning och transfereringar, utjämna inkomstskillnader och garantera att lika möjligheter råder. Dessutom tror ekonomiska liberaler att marknaden ibland kan upphöra att fungera. Detta kan ske när det blir enråvaruchock eller en kreditkris. I dessa situationer anser liberaler att staten bör ingripa för att återställa ordningen."

    Citatet ovan angående 'liberaler' då..

    Hur som helst - så skriver SVT att opartiskhet kan uppnås genom att olika program kompletterar varandra. Det liknar i någon mån dina tankar om att en mångfald av olika åsiktsströmningar eller innehåll av olika karaktär ska få plats.

    Till skillnad från det jag uppfattar att du skriver så tror jag att det inte behöver vara fel att S och LO kommenterar varandras göranden med tanke på deras relation.  På samma sätt har SDs företrädare fått uttala sig om händelser som berört dem. 

    Det verkar lite sk*tnödigt ängsligt att en ateist, en protestant, en muslim, en hindu, en buddist m.fl ska kommentera en nyhet om påven eller katolska kyrkan för att opartiskhet ska uppnås.  Det vore PK i kubik på något sätt.

    Det är väl OK att det finns olika åsiktsströmningar och att det finns plats i PS för dessa. Att nationalismen under långa tider enbart företrätts av nazister eller nyssnazisterna SD eller av Vitmakt-rörelsen kan ju förklara att de inte med sina odemokratiska och främlingsfientliga och rasistiska åsikter inte fått utrymme i PS.

    Som jag länkat till tidigare så är media känsligt i betydelsen att den speglar aktuella strömningar och om det kommer nationella rörelser som inte är belastade med nazism, fascism och rasism så får de säkert mer plats i media och PS. Men det gäller att hålla rent mot de som står för odemokratiska och rasistiska idéer - enligt PS demokratiparagraf som jag också länkat till.

    Det vore intressant om du kunde hitta ett exempel på hur något vanligt program i PS dag skulle ut som konservativt eller nationalistiskt, eller ett nytt program som var representativt för dessa åsiktsströmningar.

    Är PS sändning av händelser i kungahuset vänstervridet? Nobels prisutdelning och nobelfesten? Hur skulle de se ut om de var vänstervridna? Eller konservativa eller nationalistiska? Eller inte detta?

    Jag frågar för att jag tror att du kan resonera om detta -  i såväl faktiska som hypotetiska termer.  


    Nu skrev jag helt ordagrant att jag gjorde karikatyrer av oss...

    ...men du missar det eller tar grepp på en människa som verkligen försöker? Du kommunicerar med en uttalad anarkist och du har tagit del av den här hållningen omkring 10 gånger nu - men det fastnar helt enkelt inte, som så mycket annat bara möter en yta av teflon.

    Jag tror jag hoppar över att blotta mig ens för en sekund utan kör på som en känslolös ångvält istället. Whats the fucking point?!

    >> Hur som helst - så skriver SVT att opartiskhet kan uppnås genom att olika program kompletterar varandra.<<

    Och det landar i exakt det jag efterfrågar. Och just nu finns det inget material i Public Service att tala om och som tilltalar folk som 1) ställer sig kritiska till det feministiska etablissemanget i Sverige, 2) som har en religiös natur av olika arter, 3) som har en konservativ grund, 4) som lägger en större vikt vid Sverige som nationalitet, 5) som ser ett problem i klimatalarmism eller 6) som utmanar socialkonstruktivism.

    Här har du omkring 2-4 miljoner människor av sammanlagt 10. Förklara hur man kan förhålla sig opartisk i det läget och hur man har kompletterat någonting överhuvudtaget punkt för punkt... när det inte ens existerar någon komplettering. Lycka till!

    >>Det vore intressant om du kunde hitta ett exempel på hur något vanligt program i PS dag skulle ut som konservativt eller nationalistiskt, eller ett nytt program som var representativt för dessa åsiktsströmningar.<<

    Det finns inte ett enda program som jag anser ska vinklas åt någotdera håll - ALLA program, ALLT material skall bestå som det huvudsakligen har menats.

    Det kanske kommer som en fullständig nyhet för dig men det finns konservativt material, religiöst material, material kritisk till västerländsk etablissemangsfeminism, material som ställer sig kritisk till klimatalarmism, nationalromatiskt material liksom material som kritiserar socialkonstruktivism - i RIKLIGA mängder.

    Och då menar jag inte material från diket på Samhällsnytt eller Nyheter Idag utan jag pratar om material på timmar långa samtal med figurer som Noam Chomsky, Ben Shapiro, Russel Brand, Sam Harris, Camille Paglia, Richard Dawkins (med många fler, här främst icke nämnda religiösa nutida samt intellektuella ikoner) som, om de inte föreläser för egen del, SAMTALAR med och mot varandra i intellektuella utmaningar.

    Det finns mer än tillräckligt med material - SERIÖST material - som samtliga större samhällsgrupper kan ta del utav. Och samtal LÅNGT bortom det ytliga som framkommer i konstlade debatter och där vardera part i ett samtalet verkligen ger och tar åt sig själv och åt dem de representerar. Växer. Vrider. Gör ont. Läker. Stärks. Livet.........

    >>Till skillnad från det jag uppfattar att du skriver så tror jag att det inte behöver vara fel att S och LO kommenterar varandras göranden med tanke på deras relation.  På samma sätt har SDs företrädare fått uttala sig om händelser som berört dem.<<

    Och i sammanhanget LO-kollektivet så finns det alltså ingen anledning att lyfta fram SD i något avseende? Du känner exempelvis att V har en mer nutida relevans att befinna sig i Public Services studie för att kommentera aktuella händelser än SD?

    >>Är PS sändning av händelser i kungahuset vänstervridet? Nobels prisutdelning och nobelfesten? Hur skulle de se ut om de var vänstervridna? Eller konservativa eller nationalistiska? Eller inte detta?<<

    Va? Ingen ansträngning åt någotdera håll behövs i dessa sammanhang... men visst, om ~50% av nobelpristagarna visade sig rösta på MP medan samma grupp utgjorde ~7% av befolkningen... hade man såklart undrat. Hade inte du?

    Jag ska dock låta dig komma till sans angående utsträckningen som jag skulle önska att partiföreträdare/parti-intressen överhuvudtaget ska lägga sig i. Ta all tid du behöver med det...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-11-01 08:45:13 följande:

    Representera samhållsgrupper?

    Efterlyser du programpunkten "Dagens bondepraktika"?

    Jag vill minnas att du anser att det största som håller på att hända i Sverige är att människor och företag lämnar städerna, flyttar ut till landsbygden och bygger fungerande enklaver, fria från städernas problem.

    Är det den "samhällsgruppen" du anser vara orepresentarad. Det kan i så fall bero på att sökandet efter denna ännu är resultatlöst, trots såväl mikroskop som förstoringsglas.

    Jag anser snarare att det är åsikter som ska representeras, men naturligtvis då åsikter som ligger inom det spann som sändningstillståndet medger.


    Nej, utan grupperna som jag har nämnt... såklart. Därför jag nämner dessa grupper, om du hade svårt att komma fram till varför jag nämnde dem.

    Det största? Nej, jag förutspår dock en sådan utveckling och ser den som god - då exempelvis bostadsbristen luckras upp när folk bygger egna hus (samt lämnar bostäder lediga i processen) liksom samhällen kan växa fram/växa i mindre skalor/större utsträckning om folk bosätter sig utanför storstäderna, vilket även skapar nya arbetstillfällen liksom chanser för entreprenörskap.

    Nej, utan fortfarande de grupper som jag har nämnt. Varför jag nämnde dem... du vet: konservativa, nationalister och religiösa. Om det nu ringer någon klocka.
    Skriver i E-Prime.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?