Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Vad är bra med mångkultur?

    zoolook1 skrev 2016-10-04 14:16:28 följande:
    Du tänker dig att ett mångkulturellt samhälle borde bestå av etniska grupper som är speciellt intresserade av mångkultur, eller?
    Eeeh, nej...

    Det funkar ju inte så bra om vissa i landet är för mångkultur medan andra grupper bara tycker att den egna kulturen är viktig. En far som hotar sin dotter med mord om hon gifter sig med en svensk man är väl knappast en anhängare av mångkultur till exempel.
  • K Kalle
    Farfallos skrev 2016-10-04 14:53:24 följande:
    Va??? Fattar inte vad du ville säga. Jätteoftast funkar det på Engelska (så är det ju bara) men det är klart att ibland funkar det bäst på Grekiska.
    Det spelar ingen roll. Jag håller med dig i stort. Jag anser att det är väldigt viktigt med språkkunskaper, men det är sällan det hänger 100% på det och särskilt inte när det gäller exempelvis persiska.
  • K Kalle
    zoolook1 skrev 2016-10-04 15:01:38 följande:
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också. I Sverige blir det en jättegrej om de som kommer hi inte vill gifta sig svenskt och vi spetsar till det med att blåsa upp enskilda händelser för att svartmåla en folkgrupp.
    Vi har en del av lära av den nordamerikanska mångkulturalismen. Det är en mer kosmopolitisk inställning. Man rangordnar inte kulturerna i civiliserade/primitiva.
    Dvs, inte mångkultur utan kulturella enklaver. Om det är kulturella enklaver man vill ha ska man säga det, och inte mångkultur... och jag tror inte att dottern i mitt fall är lika mycket emot mångkultur som sin far. I Sverige ska svenska lagar gälla, för ALLA.
  • K Kalle
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:55:44 följande:
    Och? Vi diskuterar MÅNGKULTUR här, inte flyktingar. Dessutom kom det många flyktingar både före och under den tiden också. Och slutligen - man importerar inte människor, såvida man inte bedriver slavhandel.
    Och?! DU skrev "när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert". Men det krävdes inte alls mycket flyktingar. Inga alls faktiskt.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 19:05:49 följande:
    Alla invandrare, oavsett anledning, bidrar givetvis till en ökad mångkultur. Förutsatt att de inte tar till sig den svenska kulturen.

    Finns kommuner nu där arabiska är näst största språk, till exempel och då har i praktiken inte en enda av dessa arabisktalande kommit hit som något annat än asylsökande eller anhörig till dito.

    Flyktinginvandring är definitivt en faktor när vi talar om det mångkulturella samhället.
    Jag läste någonstans, kan det ha varit i tidningen Språk, att arabiska är tredje vanligaste språket i Sverige nu. Efter svenskan kommer finskan. Inte konstigt. Finland är ett grannland. Sen kommer arabiskan.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 19:12:48 följande:
    Precis. Etniska enklaver utan blandning inom samma nationsgränser. Utan gemensamma intressen. Utan gemensamma värderingar. Utan gemensam framtid.

    Det är vad mångkulturella samhällen blir till.

    Jämförelsen med USA haltar dock lite då det i USA finns en tydligare acceptans för en dominerande majoritetskultur som lägger sig över de övriga kulturerna.

    Man svär sin trohet till flaggan. Man måste genomgå ett medborgartest för att få bli medborgare. Och så vidare.

    En tydlig markering. Du är först och främst amerikan och inte kurd/somalier/arab ...

    .
    Här i Sverige är ansatsen den motsatta: "Nej, vi ska inte ha en majoritetskultur som de andra skall anpassa sig till utan alla ska få vara som de själva vill vara"

    "Jag kom inte till Sverige för att bli svensk utan för att vara kurd", som en känd komiker (nåja) sa en gång.
    Ja i USA är man alltid amerikan först. Man är amerikan av italienskt ursprung, eller amerikan med kinesisk bakgrund. Amerikan är man ALLTID. Vilket rabalder det skulle bli om någon föreslog att man skulle ha svenska flaggan i alla klassrum och läsa någon sorts trohetsed varje morgon i skolan.
  • K Kalle
    zoolook1 skrev 2016-10-04 19:59:44 följande:
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    http://forward.com/news/world/191155/poland-poll-reveals-stubborn-anti-semitism-amid-je/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemporary_Hungary
    Ja, svenskar är faktiskt ett av de mest toleranta folken i världen. Det judehat som gör att judar flyr Malmö och i vissa fall även Sverige står invandrade muslimer för. Det blir någon sorts kortslutning. Vi kan tydligen inte både värna människor med muslimsk tro och kultur och inhemska judar som i många fall funnits i landet i flera generationer.
  • K Kalle
    AnnaZL skrev 2016-10-05 07:38:27 följande:

    Jag har studerat barns språkinlärning och detta är anledningen till att hemsprpksundervisning är bra:

    Ju bättre ett barn kan ett språk, destå lättare har det att lära sig ett annat (tex svenska, om det inte talas hemma). Att abrupt sluta prata hemspråket gör att barnet förlorar år av språklig utveckling som kan vara svårt eller omöjligt att ta igen.

    Även de med svenska som hemspråk är beroende av skolan för att lära sig behärska sitt modersmål i tal och skrift. Inte många föräldrar kan bedriva undervisning på den nivån.


    Ja, det är väl därför hemspråksundervisning finns. Sen kanske det är olika från individ till individ. Jag har en släkting som jobbat några år i England. Hans son talar flytande svenska och flytande engelska. Han har inte gått på hemspråksundervisning.
  • K Kalle
    AnnaZL skrev 2016-10-05 08:17:05 följande:
    Hur gammal var sonen när de flyttade? Hur många år har de bott utomlands?

    I skolåldern behöver de flesta som inte läser och skriver som hobby undervisning för att behärska språk i skrift.

    (Att kunna tala vardagsspråk som 5-åring kräver mindre än att vara på samma nivå som svenska högstadieelever i skrift.)
    Han var nog kring 5 när de flyttade dit. Han är 11 nu.
  • K Kalle
    AnnaZL skrev 2016-10-05 09:19:23 följande:
    Naturligtvis är det inte samma sak som den situation du beskriver. Men traditionen att kontrollera kvinnor har funnits här också. Då var Sverige mer religiöst.
    Ja, religion är orsaken till mycket ont. I och för sig har det aldrig, mig veterligt, varit OK för en far att mörda sin dotter för att hon pratar med pojkar.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?