Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Vad är bra med mångkultur?

    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 13:04:10 följande:
    Orkar inte svara dig mer, du sitter fast i din bubbla och vägrar i sten att förstå, och försöker hela tidan bara försvara din helt egna verklighet.
    Om nån sitter fast i en bubbla så är det du. Du verkar över huvud taget inte förstå vad jämställdhet är och att tro att det är något som kan vara olika på olika ställen är befängt. Det är som att säga att ett land har sin egen speciella form av demokrati - deras version innebär en enda stark ledare som man inte får säga emot.

    Kvinnor och män är inte jämställda i Afghanistan och det beror inte på fattigdom och inte på några onda människor som tvingar alla män att hunsa sina kvinnor. Kvinnor och män är inte jämställda i Afghanistan för att männen där anser att kvinnor är mindre värda. Jag antar att du inte håller med om det.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 13:06:35 följande:
    Här bevisar du verkligen för oss alla, din avsaknad av kunskap.
    Det är snarare du som gång på gång bevisar din okunskap. I länder där kvinnor måste hålla på sig blir hon värdelös så fort hon förlorar oskulden. En kvinna som blivit våldtagen är det därför ingen man som vill ha i dessa kulturer. En kvinna som gift sig och sedan skiljt sig, oavsett om det i det fall du beskriver är ett tvångsäktenskap som upplösts av staten, är också "skadat gods". De blir därför förskjutna. Kvinnor som skiljer sig i Sverige blir inte förskjutna, därför att vi har ett annat värde än att föda våra män söner.

    I Afghanistan, som exempel, har männen bestämt att flickor inte ska utbilda sig. Synen på detta är givetvis olika från person till person. En del fäder tycker att det är bra om deras flickor kan läsa och skriva, men mer än det är onödigt. Andra tycker att deras döttrar ska få samma möjlighet som deras söner. Ytterligare andra tycker inte att deras döttrar ska få nån utbildning alls. Om männen istället ser kvinnor som sina jämlikar blir det plötsligt självklart att de ska utbilda sig, och då blir det istället en kostnadsfråga. Har man råd?
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 17:18:13 följande:
    Och varför tror du det ser ut så?
    Svaret har du i det jag skrivit tidigare, bara ett tips.

    F.ö så var det Talibanerna som förbjöd flickors skolgång i Afghanistan, nåt som inte längre gäller, eftersom det inte är Talibanerna som styr landet.

    Och vill du ha mer belägg för mina påstenden, så se vad som just nu händer i Sydafrika.
    Där kan du se i konkret handling hur ungdomar kämpar för sin utbildning/skolgång, då de styrande vill höja avgifterna, nåt som kommer att omöjliggöra utbildning för de fattiga.

    Vad det betyer, är att ännu en gång hamna i ett läge utan valmöjligheter, vilket givetvis leder till kriminalitet, och för kvinnorna prostitution eller att dom blir bortgifta.
    Ett liv i fullständig fattigdom utan nån som helst utbildning ger inte mycket till möjligghet att välja, nåt som du verkar ha svårt att förstå.

    Och lägg ned dumheterna med att påstå att jag inte vet om missförhållandena, och håll dig till vad jag påstår, nämligen att det visst och absolut finns en önskan och medvetenhet hos folken, om förändring, men att det omöjliggörs av hur förhållandena ser ut.
    Och det är där vi måste börja, ge dom förutsättningar och valmöjligheter, inte komma med några flumlösningar som utgår från våra svenska förhållanden.

    Inser du att du nu skuldbelägger folken, de som verkligen inte har nån som helst skuld i det hela.
    Skulden ligger hos vidriga makthavare och/eller hos extremisterna, men absolut inte hos de drabbade.
    Aha! Nu förstår jag. Du tror att fattigdom och ojämställdhet är samma sak. Menar du kanske att det är fattigdom som är orsaken till att kvinnor i Saudiarabien inte får köra bil och att de inte får äga ett pass utan makens tillstånd? Är det fattigdom som är orsak till att kvinnans vittnesmål är värt hälften av en mans i muslimska länder, som exempelvis Saudiarabien?

    Om man är fattig och det finns ont om mat kan man fördela det man har jämt mellan sina barn, man kan också välja att ge pojkarna mycket mer mat än flickorna. Om man bara har råd att skicka ett barn till skolan kan man välja den som har bäst läshuvud och alltså skulle få ut mest av skolgången, man kan också välja att skicka sonen eftersom man tycker att han är viktigast.

    När folkskolan infördes i Sverige 1842 gällde den samtliga barn, såväl fattiga statarflickor som rika godsägarsöner. Visserligen hade de senare med sig mycket bättre mat till skollunchen och de fattiga hade ofta inget alls fram till det blev lag på skolmat.
  • K Kalle
    Farfallos skrev 2016-10-13 09:09:42 följande:
    Ja, man tvivlar verkligen ibland.... 

    Du ringade in problemställningen riktigt bra i sista stycket i #341, men jag skulle vilja komplettera den tanken med några saker. För precis som du säger så är den Svenska kulturen så tillåtande att du får göra, tro och äta nästan vad som helst. Helt OK för mig så länge du inte begränsar en andra människors liv, precis som du säger. Men uppenbart har vi nu fått "kulturella influenser" som gör att vissa badhus och skolor numera gör skillnad på pojkar och flickor på ett sätt som vi inte sett tidigare.

    Men det finns en annan vinkling på det där med att inte begränsa andra människor. För man kan ju tänka sig att en t.ex en troende muslimsk flicka, född i Sverige, inte själv anser sig begränsad eller förtryckt, utan att hon själv är "jämställd" med sin man trots att de båda lever efter en bok som på säkert tusen punkter berättar om vad en man och en kvinna skall och inte skall göra. Det är ju på ett vis OK att hon vill leva så, men är det OK ur det Svenska samhällets synvinkel att vi tillåter en uppfostran av den typen för Svenska medborgare?

    Socialen kan efter en "orosanmälan" göra hembesök för att i barnens intresse nagelfara (med förvånande stort fokus på småsaker) hur föräldrar har hand om sina barn, men i mångkulturens och religionsfrihetens namn så har samhället inga invändningar emot att småflickor (Svenska medborgare födda i Sverige) indoktrineras till att veta "en kvinnas plats" i familjen.
     
    Vi har skolplikt i Sverige, och det är något vi propagerar hårt för att alla människor i hela världen ska få, inte minst för att vi vill att flickor i världen ska bli "självständiga" och ha möjlighet att "stå på egna ben". Men när det gäller Svenska småflickor (med föräldrar som kommer från dessa kulturer där Sverige jobbar för kvinnors frigörelse) så är det tydligen en annan sak, för här tillåter vi inte bara att det är OK med en uppfostran i hemmet till förtryckt kvinna, utan här är det OK att fostras i en skola där man gör skillnad på pojkar och flickor.

    Det låter fint med frihet, men sanningen är att den individuella frihet som vi har och känner bygger på skolplikt, kunskap fri från religion, och på en lång tradition av lagstiftning som konsekvent gått i riktning mot jämlikhet. Där vi inte lyckas så bra som staten önskar, t.ex föräldraledighet, så tvingar staten oss att dela mer lika.

    Alla kulturer har säkert något gott att tillföra (flera har nämnt mat i denna tråd), men vad det gäller tollerans, jämlikhet och individens frihet så kan jag inte se att andra kulturer nu kan bidra med något annat mer än möjligen som en prövande motkraft som vi måste bekämpa för att inte ta det vi har för givet.
    Spot on!

    Vi kan tillåta vilka kulturer som helst, så länge de inte påverkar andra negativt eller skadar andra. Flickor som växer upp i familjer där kvinnan anses mindre värd kan man verkligen säga påverkas negativt, liksom söner som mot sin vilja måste spionera på sina systrar.

    Skilda badtider mm påverkar oss alla eftersom det plötsligt sprids en helt annan och bakåtsträvande syn på män och kvinnor i vårt samhälle. På samma sätt påverkar en dagisfröken med niqab barnen negativt eftersom hon inte kan umgås naturligt med barnens föräldrar och hon visar då i handling att män och kvinnor ska hållas åtskilda. Vilket skadar samhället. Kvinnan som själv tycker att mannen ska vara överhuvud röstar ju på det parti som bäst speglar hennes åsikter (inte konstigt att så många muslimer röstar på KD. Gud bevare oss om de skippar sin kristna profil!). Och så vidare.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-13 14:53:54 följande:
    Ja fattigdom är en del av problemet, krig en annan, politiker en 3:e, obefintliga valmöjligheter en 4:e, o.s.v.
    Men även den värsta av diktatur, Saudi, håller sakta men säkert på att förändras, googla får du se.

    Bra att du nämner år 1842, det borde få dig att inse att det tagit oss svenskar över 170 år att nå dit vi är idag, och ändå har vi inte nått ända fram, så varför tror det allt du vill, ska kunna implementeras nästan omgående?

    Och varför det tagit så lång tid, ja det beror just på de saker jag om och om igen, räknat upp.
    Men det går att snabba upp rejelt, om vi hjälper till med att skapa förutsättningar, men då krävs bl.a att just du börjar hjälpa till i konkret handling.
    Förslagsvis kan du börja med att skaffa dig några flickor (pojkar duger bra det med) som fadderbarn, det kostar bara några kronor i månaden, men gör väldig skillnad, där dom hamnar.
    Vad var det som började 1842 och tagit 170 år att utveckla? Förutom skolan då.

    Det är inte för att Saudiarabien är en diktatur som kvinnor inte får köra bil och det är inte därför kvinnors vittnesmål är värt hälften av en mans. Det sistnämnda står i Koranen.

    Du verkar inte få in att det inte enbart är fattigdom som gör att flickor inte går i skolan. Var det fattigdom som gjorde att kvinnor blev sexuellt antastade på Tahirtorget under frihetskampen? Är det fattigdom som gör att kvinnor i stora delar av Mellanöstern måste ha niqab på sig utomhus?
  • K Kalle
    Vidunder skrev 2016-10-13 18:31:49 följande:

    Vad som är bra med mångkultur? Vad sägs om blues, jazz och rock'n'roll!?


    Det fanns inte särskilt många svarta i Sverige under 50-talet. Jazzen kom hit ändå, precis som blues och rock'n roll.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-13 21:35:07 följande:
    Jag menar att det är precis tvärt om, jazz och blues är resultatet av den mångkulturella smältdegeln i USA i början av 1900-talet.

    Vad är ditt argument för att jazz och blues inte skulle vara resultatet av mångkultur?
    Ett resultat av att man hämtat människor från Afrika och sålt som slavar. Jo, de har ju aldrig haft problem med segregation i USA heller...
  • K Kalle
    Tom Araya skrev 2016-10-14 04:51:56 följande:
    Det beror på vad man menar med kultur. USA är ju helt i grunden byggt på invandring, så redan där finns mängder av influenser från många håll, men i slutändan är det ju ändå en mix som är typisk för USA och det är en egen kultur.
    Det du betraktar som mångkultur i USA är snarare ett resultat av en invadrarbaserad population samt relativ liberalism i ett i övrigt relativt konservativt samhälle. Även om man kan se inslag i det amerikanska samhället som kan betraktas som mångkultur så är samhällssystemet monokulturalistiskt.
    Exempel på det är hur man i USA ser på politiska vänsterfalanger och förändringar som är åt det socialistiska hållet eller åt håll som är i motsats till liberalism.
    Mångkultur som ett samhällssystem är något helt annat, där vitt skilda kulturer tillåts och ibland t.o.m. uppmuntras till att frodas prallellt, kultur i meningen värderingar som samhället bygger på.

    Kultur som samhällssystem är alltså inte avgjort av etnicitet eller kulturellt ursprung hos del av befolkningen, ej heller kulturyttringar som mat, språk, traditioner eller kultur i meningen konst, musik e.t.c.

    Om hundra svenskar flyttar till Iran och försöker leva sitt privata liv efter svensk kultur gör inte det Iran till en mångkultur eftersom det inte är en del av dess samhällssystem.

    Förutsättningen för att begreppet mångkultur ens ska kunna existera är att man måste kunna definiera olika kulturer som just olika och egna, oftast kopplat till en nation eller region, i vissa fall till folkslag som saknar egen nation. Om en mix av olika kulturella influenser inte skulle räknas som egna, exempelvis svensk eller amerikansk (USA) så blir det svårt att hitta egna kulturer överhuvudtaget och då kan heller varken mono- eller mångkultur existera.
    Existerar inga monokulturer så kan heller inte mångkulturer existera.
    Oavsett...

    ...musik, dans, exotisk mat - helt OK att utbyta kulturer emellan. Kvinnoförtryck, odemokratiska idéer, klanstrukturer, barnaga, förakt för homosexuella, svarta, judar mm, är inte ett OK kulturutbyta.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-14 06:45:35 följande:
    Iran är ett bra exempel på en monokultur. I Iran är i princip bara iransk/muslimska kulturyttringar tillåtna. Ett exempel på detta är att kvinnor som tävlar i schack VM måste bära slöja för att inte bli gripna.

    USA är ett bra exempel på motsatsen. Där lever människor från många kulturer och religioner och människors kultur- och religionsutövning är inte begränsad. I USA försöker man inte assimilera olika invandrargrupper utan det är en självklarhet att exempelvis judar, irländare, italienare, mexikaner, koreaner och araber/muslimer ska få utöva sin egen kultur och eller religion.
    Med tanke på att indianerna nära nog utrotades för att människor från andra delar av världen ville ha landet är nog inte USA ett gott exempel.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-14 08:15:32 följande:
    En fråga, upplever du att du har ett kultur/religionsutbyte med Jehovas Vittnen, Laestadianer,, Livets Ordare och andra religiösa fundamentalister?
    Vad jag vet kontrollerar inte de sina döttrar på det sätt som muslimer gör, men annars är jag negativ till religioner överlag. Livets Ord har drygt 3 300 medlemmar. Det bor betydligt fler praktiserande muslimer i Sverige, och även icke-troende uppvuxna i klankulturer har en misogyn kvinnosyn.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?