Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Vad är bra med mångkultur?

    Tom Araya skrev 2016-10-11 00:19:06 följande:
    Nej, jag är inte särskilt blå.

    Jag är fullt medveten om att friskolor i grunden handlar om högerns privatiseringsideologi, men varför satte man då inte upp riktlinjer för skolans inriktning, exempelvis att den inte ska vara politisk eller religiös?
    Även om gjort är gjort så kan man ju ändra på vad som ska gälla från nu och frammåt, varför är det ingen som gör det?
    Politisk får den inte vara. Kommunistisk ungdom lämnade in en ansökan om att få starta en friskola med marxistisk och kommunistisk grund (för att göra en poäng och visa på det huvudlösa att godkänna religiösa friskolor). De fick avslag.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-11 07:31:10 följande:

    Men vad är problemet? Sverige har genom alla tider, mer eller mindre,  färgats av sin invandring från exempelvis Tyskland, Holland och Frankrike. Sverige har haft judar i Sverige sedan 1500-talet utan att detta har påverkat vår religionsutövning.


    Svenskar som flyttar utomlands tar med sig sin kultur och exempelvis så firas svensk jul och midsommar nuförtiden på svenskkolonier i Spanien och i Thailand på samma sätt som svenskar i mer än 150 år firat svenska traditioner USAs svenskbygder.


    Har inte invandrare i Sverige samma rätt att utöva sina traditioner som svenskar har rätt att utöva sina traditioner när de flyttar utomlands?

    Så här kan det se ut till midsommar på den Spanska solkusten.


    Vissa har ju ingen koll alls.

    Ja vi har färgats av enstaka arbetskraftsinvandrare från olika europeiska länder. Är det det som händer nu menar du? Annars tycker jag att det inte är riktigt samma sak med mängder (lika många som det bor i Linköping kom förra hösten) av asylsökande varav de flesta lågutbildade från länder med icke-europeisk kultur/värderingar.

    Ja, Sverige har haft enstaka judar och naturligtvis inte påverkats nämnvärt av dessa eftersom de varit så få och dessutom kommit till Sverige från andra europeiska länder.

    Att fira en kulturell högtid; att äta speciell mat vid särskilda tillfällen; att dansa särskilda danser och sjunga särskilda sånger - det är delar av en kultur som kan berika, men det är bara det allra yttersta lagret av kulturen.
  • K Kalle
    FDFMGA skrev 2016-10-11 07:45:15 följande:
    Tydligen har vi inte det. Åtminstone inte alliansen och SD.

    Själv skulle jag mycket gärna se att all skolverksamhet var fullständigt fri från såväl kristen som muslimsk indoktrinering.
    Jo det har vi. Sverige är ett av de absolut mest sekulära länderna i världen. Jag önskar att vi fortsätter på den inslagna vägen, men med stor inflyttning från länder och kulturer med extremt stark religiositet finns risk att det blir tvärtom. Det är ingen slump att KD får en hel del röster från muslimer. Om de bytte inriktning från att vara ett kristet värdekonservativt parti till att bli ett allmänreligiöst värdekonservativt parti hade de varit betydligt större än de är idag och med en mycket stor del muslimska väljare.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-11 08:28:23 följande:

    Under medeltiden så kunde vissa svenska städer ha mer än 30% invandrare. De flesta flyktingar som har kommit till Sverige har inte varit protestanter och det har inte påverkat vår religionsutövning.  Jag förstår faktiskt inte problemet. 


    Ja, enstaka städer. Malmö är troligtvis en sådan och det har garanterat påverkat. Nu var de som sagt mycket välutbildade och specialister. Det var därför de var här.

    Nej, vår religionsutövning har ännu inte påverkats särskilt mycket, men en stor och strid ström av inflyttade med stark religiositet kan göra Sverige mindre sekulärt på sikt, precis som sekulära idéer från exempelvis upplysningstidens Frankrike och England påverkade oss på 1700- och 1800-talet. Du kanske själv är religiös och välkomnar ett sådant samhälle?
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 09:16:24 följande:
    Jag är så gammal att jag sett hur värderingarna har ändrets väldigt mycket sen jag var ung, och det är det enbart vi svenskar som själva stått för, och jag gillar inte det, utan skulle mycket heller haft kvar 70-talets människosyn, etik och moral.

    Men nu tillhör jag den snart överspelade generationen och de efterkommande kommer att forma sin värld utifrån sina ideal och värderingar.
    Och görs det utifrån demokrati och mänskliga rättigheter, så är det helt OK för mig.

    Och att som du verker vilja, likforma vårt samhälle, det ställer jag inte alls upp på, vi måste vara tillåtande mot alla religioner och ideologier, så länge dom följer våra lagar, demokratin och de mänskliga rättigheterna, och då förstår du att jag inte har nåt till övers för extremister som vill se dessa lagar och rättigheter försvinna.

    Oro dig inte för religioner eller andra kulturer, lägg fokus på de som vill införa begränsningar i demokratin och som lägger skulden på religioner och kulturella skillnader, och var med att bekämpa dessa grupper och politiska partier, som t.ex SD.

    Och du kan ju tänka på att kriminella som använder sig av religonen inte är förbehållet muslimer, det har t.ex alltid den italienska maffian gjort, som haft/har ett nära samarbeta med höjdare inom kotolisismen, och lämnat stora ekonomiska bidra till den.

    Men har du nånsin hört att någon säga att vi måste förbjuda katolisimen och bekämpa katolikerna här i Sverige?
    Nej, utan det är de kriminella som ska bekämpas, vilket givetvis är det enda rätta.
    Så gäller även alla andra som använder sig av religioner som nåt slags rättfärdigande för sina brott.
    Just det där är faktiskt väldigt svenskt. Vi är ett av de mest toleranta länderna i världen. Inte bara mot homosexuella och utomäktenskapliga förbindelser utan även mot människor från andra länder. Människor i Mellanöstern är väldigt rasistiska mot exempelvis svarta och hatar dessutom judar.

    SD är precis lika mycket för hederstänk och kyskhetsteorier (för kvinnor alltså) som de muslimer de bekämpar. SD är med andra ord verkligen inget jag kan rösta på.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 09:37:48 följande:
    Inte alls, deras kultur ser inte ut som vår, och då måste du förstå en sak, det handlar om deras värderingar och synsätt, och har inget att göra med förtryck eller jämlikhet att göra.

    När vi disskuterade dessa saker, så skrattde alla åt hur vi lever, dom skulle aldrig vilja ha den typ av jämlikhet vi förordar.., jämlikhet och välfärd, javisst, men då på deras villkor och som följer deras kultur.
    Herregud. Det är ju precis det som är min poäng. Deras kultur ser inte ut som vår. De har inte vår syn på jämställdhet. Om fler med den synen kommer in i Sverige kommer synen på jämställdhet gradvis att försämras i vårt land. Jag vill inte ha det så. Vi har kämpat så för att få den jämställdhet vi har.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 10:03:37 följande:
    Det hoppas jag det är, svenskt alltså, jag tycker vi ofta haft mycket bra värderingar i Sverige sen vi slutade kriga.
    Men givetvis är jag formad av vår kultur och historia, så jag vet att jag inte kan påföra min idelogi på andra kulturer.
    Det betyder att jag inte ser några problem med att andra lever efter sina värderingar och sin kultur i vårt land, det är sån´t jag och alla andra måste acceptera, om vi nånsin ska kunna leva tillsammans.

    Det enda som kan få bukt med rasism och hat är välfärd.
    Folk som levar ett bra liv har ingen lust att bråka eller kriga, det är bara idioter till makthavare som vill det, och som tvingar ut sina "undersåtar" i krig, eller försvarar sig mot demokratin med våld och förtryck
    Har jag förstått dig rätt nu: Du tycker att det positiva med mångkultur är att det kommer in väldigt många människor från kulturer som är diametralt olik vår egen och att dessa så småningom röstar fram lagar, dels direkt i kraft av sin mängd och dels för att de med sin mängd påverkar svenskars attityder, som bättre passar deras värderingar?
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 10:18:57 följande:
    Men varför ska du inte få leva som du vill, ingen tänker ändå påföra dig nåt annat.
    Och jämställdhet betyder även att andra än dina värderingar ska få finnas, så lev du efter dina värderingar, men låt andra ha sina, då blir det jämlikt för alla.
    Vet du vad jämställdhet är? Det verkar inte så. Jämställdhet mellan könen innebär samma rättigheter och skyldigheter; att kvinnor har rätt att forma sina liv på samma sätt som män; att män också tar ansvar för hem och barn, mm mm. Om en stor andel människor i Sverige, som kommit hit från länder med kulturer där det är totalt främmande att kvinnor ska vara jämställda med mannen kommer de givetvis att påverka samhället i den riktningen. På vilket sätt skulle det göra samhället jämställt? Och då kommer jag och andra kvinnor inte att få leva som vi vill!

    Jämställdhet betyder INTE att även ojämställda värderingar ska få finnas. Tvärtom skulle det vara kontraproduktivt.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-11 10:22:39 följande:

    Många kvinnor som driver en feministisk kamp för ökad jämlikheten får ta emot hat från svenska invandringskritiska män som säger sig försvara den svenska jämlikheten. Jag tror exempelvis att en kvinna som Zara Larsson möts av större motstånd och mer hat från högerextrema och nationalistiska kretsar än från manliga invandrare. 


    Precis! Det är det jag säger. SD har mycket gemensamt med konservativa muslimska män. Egentligen skulle många SD-män förmodligen trivas bäst i ett land som Saudi Arabien. Därför är jag starkt kritisk mot SD!
  • K Kalle
    KillBill skrev 2016-10-11 11:27:11 följande:

    Enligt vissa undersökningar så är SD största parti bland Sveriges män och en gammaldags syn på jämlikhet är således något som delas av både svenska och utländska män. Jag tycker att jämställdhets argumentet  i invandringdebatten haltar.


    Ja en gammaldags syn på jämlikhet är således något som delas av både SD-män och utländska män.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?