Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Vad är bra med mångkultur?

    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 12:43:50 följande:

    Bara vi inte gör den dumheten att hävda att vår svenska definition av jämlikhet ska vara den enda som är rätt.
    Gör vi det, då kommer vi definitivt att hamna i konflikter med många andra, och det är väl knappast det vi vill se ett mer globalt införande av jämlikhet ska råka ut för.

    Tyvärr så så ser jag just det, oftast då från det mer högljudda gardet av feminster, vilket är högst förvånande.
    dom om några borde gå före med gott exempel och inte bete sig som vilka andra extremister som helst.

    Jag begriper inte att det ska vara så svårt att ha demokrati, humanism och de mänskliga rättigheterna som utgångspuunkt och värdegrund.
    Har man bara det, så är det busenkelt att förstå att t.ex jämlikhet/jämställdhet inte kommer att se exakt ut överallt och för alla.

    Religion, kultur och allhanda värderingar och ideologier kommer alltid att ha ett inflytande om hur det ska tolkas och kommer att anpassas efter det.
    Och ser man det som ett problem, ja då har man hamnat väldigt snett, och gör oförlåtliga intrång i det privata.


    Bra att du nu avslöjar dig som jämställdhetsmotståndare. Då vet vi var du står.

    Vi är ett av de mest jämställda länderna i världen. Jag tycker att det är något vi ska vara stolta över och något vi måste förvalta och bygga vidare på. Jag vill leva i ett jämställt land.
  • K Kalle
    gammelget skrev 2016-10-11 13:26:40 följande:

    Vad man måste ha i åtanke är att mångkultur är ett projekt, en process som (förhoppningsvis) kommer leda fram till något bra, men det tar tid.

    Vi har haft det uppskattningsvis sedan 80-talet, 35 år ungefär. vilket inte är något i sammanhanget, vi är fortfarande bara barn i det avseendet. Så om man nu är sån motståndare till mångkultur för att "invandrarna begår mer brott än svenskar!" eller liknande, så tänker man väldigt kortsiktigt.

    Målet med mångkultur är att skapa en blandkultur, där alla världens kulturer mixas, blandas upp och ur detta skapas en ny, bättre kultur. Vi är långtifrån där än, ha tålamod. 

     


    Kanske är det denna invandring som gör att ungdomar numera tycker att kvinnor som blir våldtagna för det mesta får skylla sig själva?
  • K Kalle
    K Kalle skrev 2016-10-11 13:50:20 följande:
    Ja en gammaldags syn på jämlikhet är således något som delas av både SD-män och utländska män.
    Förlåt. Jag menar jämställdhet, och det tror jag att du menade också.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 14:42:10 följande:
    Då tolkar du mig fel, men som jag sagt, det finns ingen exakt tolkning av innebörden i jämställdhet.
    Den kommer alltid att se lite olika ut, beroende på kultur, religion, ideologi och en hel massa annat som har med egna värderingar att göra och hur man vill utforma sitt/sina liv.

    Och jag kan omöjligt se några som helst motsättningar eller problem i det, det är ju samma sak vi alla vill se, så gör inte jämställdhet till nån svensk uppfinning, som inte andra kan göra lika bra eller bättre.

    Att det ska vara så svårt för vissa, att leva och låta leva.
    Hur ser jämställdheten ut i Afghanistan?
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 14:42:10 följande:
    Då tolkar du mig fel, men som jag sagt, det finns ingen exakt tolkning av innebörden i jämställdhet.
    Den kommer alltid att se lite olika ut, beroende på kultur, religion, ideologi och en hel massa annat som har med egna värderingar att göra och hur man vill utforma sitt/sina liv.

    Och jag kan omöjligt se några som helst motsättningar eller problem i det, det är ju samma sak vi alla vill se, så gör inte jämställdhet till nån svensk uppfinning, som inte andra kan göra lika bra eller bättre.

    Att det ska vara så svårt för vissa, att leva och låta leva.
    Jag väntar fortfarande på svar om hur jämställdheten ser ut i Afghanistan.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 10:49:01 följande:
    Fråga dig istället hur förutsättningar ser ut för jämställdhet, och det gäller förstås på alla ställen.

    Försök förstå att det inte bara är att lagstifta om jämställdhet, om inte man först ser till att förutsättningarna finns.
    Saknas t.ex skolor och pengar, så sitter man fast i det gamla, hur mycket folk än vill se en förändring, och förändringar vill de flesta se.

    Vi kan ta Mali (om jag minns rätt) där har man nu upplöst 600.000 tvångsäktenskap mellan män och unga flickor(barn).
    Så långt är det givetvis helt rätt, men vad har hänt med dessa flickor och deras familjer, jag vet inte, har ingen info om det, vilket är illavarslande.
    Det är stor risk för att dessa flickor nu är helt utelämnade till sitt eget öde, förskjutna av samhället och där familjen inte heller kan försörja henne.
    Troligen ses heller inte hennas familj med vidare blida ögon.

    Så vad tror du då återstår för henne? Troligen står prostitution närmast till hands, på nåt sätt måste hon försöka överleva, och alternativen är begränsade när inte hennes familj kan försörja henne.

    Jag tycker du behöver lämna din bubbla och inse, att för att kunna ge folk ett drägligt liv, så måste dom först ges möjligheterna, det duger inte att bara sifta lagar mot t.ex barnäktenskap, om vi inte samtidigt ser till att dom kan efterlevas.

    Det handlar om överlevnad, och då gör man vad som helst, t.om säljer sina barn, då inga andra alternativ ges eller finns.
    Flykt är förstås ett alternativ, och flyr gör dom som kan, men eftersom inte ens vi här i Europa vill ta emot dom längre, så har vi gjort det än värre.
    Och värre kommer det att bli för afghanerna, som vi nu ska skicka tillbaka, bl.a finns en grupp afghaner som inte ens afghanerna själva vill ha i landet.

    Så även om vi är överens om att mycket behöver förändras, så måste vi ta det i rätt ordning, och inte klampa in med våra idéer, som inte låter sig genomföras i praktiken, det kommer bara att förvärra situationen.

    Och du, jag/vi har jobbat med att hjälpa flickor och deras familjer i Afrika, t.ex stöttat med skolmaterial, och förnödenheter till deras familjer.
    Just flickor för att dom är mest utsatta och som har svårast att få tillgång till utbildning, och är de som först plockas bort från skolorna av sin familj.

    Nu bor vi i Sverige, men gör ungefär samma sak här, hjälper flickor som akut behöver en fristad eller hjälp i allmänhet.
    Och det gäller förstås både svenska flickor och flyktingar, och har haft både mordhotade och flicker med diagnoser och drogproblem, som akut behövt hjälp/ett boende, vi har även fungerat som avlastning till föräldrar som behövt vila, för att orka kunna fortsätta stötta och jobba med sina barn.

    Att vi valt bort pojkar, beror på att dom generellt har det lättare att klara av sin situation, dom har ofta en vänkrets att stödja sig mot, och är inte lika utsatta som flickor och unga kvinnor är.

    Jag skulle kunna skriva mycket mer om vad vi sysslar med, men jag hoppas du nu förstår att jag har en hyfsad insikt i problematiken, och att den förenklade värld du tror finns, och som tyvärr ofta framförs i media, den existerar inte i verkligheten.

    Men som jag sagt, viljan att förändra finns hos många, men det saknas förutsättningar, så där kan du göra en insats.
    T.ex kan du skaffa dig några fadderbarn, om du inte redan insett vilken skillnad det gör, och därmed redan har några du hjälper.
    Eller varför inte regelbundet besöka ett flyktingboenende, och lyssna på vad dom vill och vad deras bakgrund är.

    Kunskap är källan du behöver fylla på, gör det, och du kommer att bli en mycket bättre medmänniska.
    Varför är dessa flickor förskjutna från samhället? Jo på grund av attityder som har med kvinnors värde och jämställdhet att göra.

    Nu frågade jag om Afghanistan, ett land där man tycker att det är helt OK att förbjuda kvinnor/flickor att utbilda sig och där kvinnor inte får gå utanför dörren utan burka. Detta är något som ligger väl grundat i kulturen. Alla håller givetvis inte med, men en majoritet tycker att det är helt ok. Så vad är deras version av jämställdhet? Är det att kvinnors vittnesmål bara är värt hälften av mannens? Är det att barnen tillhör mannen så om han förskjuter henne tar han barnen och sticker bara. Är det att det inte går att skilja sig som kvinna? Är det Afghanistans version av jämställdhet?

    Tror du att de som bor i Afghanistan tycker att det är viktigt att mannen och kvinnan delar på ansvar för hus och hem? tror du att de som bor i Afghanistan tycker att det är viktigt att kvinnor ska ha rätt att forma sina liv efter sina egna önskemål precis som män gör? Skulle inte tro det.

    I flera länder, bland annat Pakistan, väljer man att ge sina döttrar mindre mat eftersom det är sönerna som är de viktiga. Man kan tycka att det är bristen på mat som är problemet, men anledningen till att inte maten fördelas jämnt mellan barnen är att flickor inte anses viktiga. Ojämställdheten finns dessutom i alla skikt, inte enbart balnd de fattiga som du verkar tro.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 10:51:38 följande:
    Absolut, och är man djupt troende så kan vi inte tvinga på dessa människor vår definition av jämställdhet, då det går emot deras övertygelse och skulle enbart skapa en konflikt.
    OK, så i ett fall där en flicka har starkt religiösa föräldrar så är det OK att de kontrollerar henne för att vara säkra att hon är oskuld när hon gifter sig? Om den här flickan inte har samma tro då? Om hon vill leva jämställt.

    Om du tror att det finns flera olika versioner av jämställdhet vet du inte vad ordet betyder!
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 12:02:18 följande:
    Jag har redan svarat dig flera ggr om vad problemet är, och då inte bara gällande Afghanistan, men igen då.
    Förutsättningarna finns inte, bara förhoppningarna, så jobba på att ge dom dessa förutsättningar, så ska du se att förändringarna kommer snabbt.
    Du menar att männen i Afghanistan egentligen ser kvinnor som sina jämlikar, men att några onda personer eller nån annan ond makt som de inte kan råda över tvingar dem att hindra flickorna från att gå i skola, gifta bort sina döttrar tidigt, kontrollera dem stenhårt för att vara garanterat säkra på att de är oskulder när de gifter sig mm mm????
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 12:14:27 följande:
    Det är en definitonsfråga, och än idag finns eg ingen exakt angivelse om när Stockholm grundades, men utan tyskarnas inflytande så hade knappast samhället vuxit fram till Stockholm, och kanske inte ens blivit vår huvudstad.
    Om jag inte minns fel, så var det väl Karlskrona som var tänkt som huvudstad.

    Men det här är som sagt fortfarande en olöslig fråga, som inte går att få nåt exakt svar på, så den kan vi släppa.
    Så du menar att den då danska staden Karlskrona var tänkt som svensk huvudstad? Låter inte troligt.
  • K Kalle
    Världsmedborgare skrev 2016-10-12 12:51:44 följande:
    Förstår du verkligen inte att vi först måste se till att det finns möjligheter för dessa flickor att välja, inan vi krävar nåt annat?
    De hade haft möjlighet att välja om männen tillåtit dem att välja, men männen i dessa länder ser inte kvinnorna som sin jämlike. Det blir problem om många med den synen kommer till Sverige, särskilt om vi blundar och låtsas som ingenting!
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?