• Anonym (Kvinna)

    Förbjuda slöja?

    Jag läser inte bara på familjeliv utan alla sociala medier, att det finns människor som hävdar att slöja borde förbjudas i Sverige. Vissa av dem anser bara att ett förbud i grundskolan är bra, medan andra vill förbjuda det helt.

    Poängen är att man då tydligen ska bekämpa hedersförtryck/kvinnoförtryck genom att förtrycka tillbaka.

    Jag förstår om människor som inte står för kvinnors rättigheter tycker det. Men det som förvånar mig är att det oftast är folk som påstår sig stå för kvinnors rättigheter som tycker att detta är en bra idé.

    Hur tänker ni? Varför vill ni ta ifrån många kvinnors rätt till att själva bestämma över sina kroppar, baserat på den religion de tror på, för att NI inte tycker det är bra?

    Speciellt det här med ingen slöja i grundskolan är rätt sjuk. En 15-åring ska alltså få ligga om hon så vill, men att bestämma sig för att sätta på sig slöjan är hon för ung för. Då måste hon börja gymnasiet först. För att ta på sig en slöja på huvudet är en så mycket större sak än att sära på benen som kan innebära många konsekvenser en 15-åring inte många gånger tänker på.

    Förstår ni inte att man på detta sätt faktiskt isolerar kvinnor och tvingar dem att stanna hemma istället för att de ska ha möjlighet till att utbilda sig och arbeta som alla andra?

  • Svar på tråden Förbjuda slöja?
  • Anonym (Maryam)
    Xenia skrev 2020-07-29 01:08:23 följande:
    Varför är det självklart att man ska få utöva sin religion i skolan? Det får man göra på sin fritid.

    Eftersom slöjan är till för att kvinnor ska visa sin anständighet är det orimligt att barn som inte uppnått puberteten ska bära slöja.

    Du vet att det finns inofficiella "shariapoliser" i förorten som trakasserar kvinnor som inte bär slöja, hur stöder man kvinnorna där? Inte alls, eftersom staten inte får lägga sig i.

    Jag tycker att Sverige kunde stå upp mer för jämställdhet, det är ju bara flickor som påtvingas slöja.
    Fast att ha slöja handlar ju inte endast om att utöva sin religion utan även om att öht klä sig som man tyckker känns anständigt, o det bör man ju få göra hela tiden tänkker jag, o intte endast vid vissa tillfällen. 

    Annars kan jag hålla me dig lite, gällandd det där om barn, tilexempel hade jag kunnat tycka var bra ifall man förbjudit slöja i typ förskola + lågstadie för att helt enkellt markera att här i Sverige är vi intte okej med att så små barn har slöja, för är ju liksom trots allt lite skillnad när gällr så små barn tänker jag.

    Men annars tycker jag man bör ha sin fulla rätt att täcka sitt hår ifall tycker är det som känns rätt fr en, man ska inte behöva bli tvingad till att visa mer av sig än va man vil!!
  • pyssel
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-30 07:48:49 följande:

    Hur vet du att är "hittepå-motiv"? Har du kanskje frågat alla määnniskor som vil förbjuda slöja? Varför skulle jag om någon bruka leka duktig, när jag ju ppenbarligen tyckker så illa om det, är väl isåfal snarare liten risk att jag gör de som ju faktiskkt är medveten om hur myckket många människor verkar bli tillfredställda av att göra det

    Sen har jag aldrig sagt att de ena måste utesluta de andra ens helelr, men dock vet jag o har erfarenhet avv hur måånga människorr fungerar, nämligen de är myckke för att justt göra nån lite detaljgrej, sen tycker dem at är jäättedukttiga, o slöar då til sig i självbelåtenhet och glömmer sen bort eller struntar i at göra nå mer nytta även om kanskj tänkt d från början.

    Sen är inte slöjan bara vilken religiös symbol som helst heller, som man skull kunna lämna hemma bara liksom när tillexemple ska til skolan, asså som tilexempel ett smycke eller klädesplagg me bild på religiös symbol eller nåt såntt, utan är ju liksom ett TÄCKANDE KLÄDESPLAGG som man kanskke endast känner sig bekväm ifall man har på sig. Och därför anser jag att är närapå ett hemskt övergrepp att tvinga av flickor det, ja att helt enkelt tvingga dem att blotta sig på sånt sätt. Liksom förstår inte hur man kan vara så hemskt känslokall,...

    Och är fö övrigt helt seriös med att anse så, så försöker visst ju diskutera hyfsat seriöst så varför klaga bara för inte är lika "duktig" som d?


    Folk som vill vara "duktiga" engagerar sig inte i HRV, de smörar för chefen eller plockar högt och ljudligt undan andras kaffekoppar eller nåt. Men ge gärna exempel på människor som har duktighet som en drivkraft för att arbeta med heder. Det är inget tacksamt arbete och det är inte andras omdöme om en som har det minsta med det att göra. "Obekväm" och "risk för repressalier" är ord som passar bättre än "duktighet", allra mest för de som själva kommer ur ett hedersförtryck. Men du kanske pratar om någon duktig klasskompis du kivat med som vill vara "duktig" i människorättsfrågor - det är inte min referensram.

    Du tycker att ett förskolebarn är "blottat" om inte personal springer efter och sätter slöjan rätt, som föräldrarna försökt kräva av dem? Eller ännu värre, tycker du inte att det är problematiskt om en 9-åring förskräckt känner sig blottad i skolan om slöja skulle tillhöra den privata religionsutövningen för barn och i övrigt vara ett religiöst plagg för vuxenvärlden?

    En gång fick jag ta hand om en "blottad" flicka i upplösningstillstånd. Hon hade varit vanlig tonåring några minuter och tagit selfies utan slöja och sedan tappat bort mobilen. Vem tror du hon var rädd för? Och varför tror du det var just i skolan hon tog selfies ?

    Förbudet mot stora religiösa symboler i Frankrike i den offentliga skolan tillåter små religiösa symboler som halsband med berlocker. Jag ser inte varför det inte skulle fungera här som där.
    #inteensamaldrigglömd
  • Anonym (.)
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-30 07:55:26 följande:
    Är ju klart att barnens syn o uppfattning kan bero på indoktionering/tvång hemifrån, men isåfal de ju fprtfarande hunnit få denna känslan/uppfattning, o kan ju inte heller hjälpa vilken typ av familj kommer ifrån. Tyckker därför det är förskräckligt fel att skapa besvär för dessa barn genom att förbjuda klädesplagg som de redan lärt in en uppfattning at känna sig bekväma med att ha på sig, bättre då tänkerr ja att fortsättta tillåta slöja i tillexempe skola men ändå samtidigt försöka jobba me att försöka bearbeta familjernas attituder o synsätt genom tillexempel föräldrautbildningar, föredrag, välarbetade integrationsprojekt o lite såna saker. Liksom jag tänker asså att man hellre kan göra nåt redigt ist för att förnedra o tvinga skolflickkor.
    Finns inget som hindrar att man gör bägge samtidigt. Det är oftast effektivaste sättet att ändra på folks kultur/tradition/tankevärld är att kombinera information med frivillighet och samtidigt stifta lagar/regler.

    Det finns massor av exempel på det här, dels finns det rent historiska som arvsrätt för kvinnor. Innan 1845 hade inte kvinnor arvsrätt, men de kunde så klart ärva på frivillig basis men det var ytterst ovanligt. 1845 kom lagen om kvinnlig arvsrätt. Idag anser vi attd et är självklart.

    En annan, mer modern, är föräldraledigheten. Så sent som 1990-tal var det ovanligt att pappor var hemma med sina barn mer än 10 dagar. När regeringen började ändra föräldraledigheten var det ett fruktansvärt liv, det pratades om diktaturfasoner. Men syftet var precis det som uppnåtts, att det skulle bli självklart att pappor skulle vara hemma med sina barn.

    Poängen är att man inte kan eller bör göra den ena eller det andra utan man ska göra bägge, samtidigt. Frivillighet parat med tvång. Lagar om slöjförbud i skolan parat med friviilg föräldrautbildning. (Hur månag går på det tror du? Jag vet att det är ett ytterst fåtal.)
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-30 07:49:33 följande:

    Nej det är ni, totalt okunniga om HRV och som drar SD-kortet som en löjlig slogan vid varje diskussion, som spelar just SD i händerna. SD är ointresserade av människor utsatta för HRV, det hade du vetat om du var insatt i problematiken. De kulturrelativistiska perspektiv du så bekvämt intar är den "fredlige", ignorante, nyfikne kolonisatörens. Förklara gärna hur jag är främlingsfientlig. Vilket totalt skitsnack och gammal unken propaganda du kommer dragande med.

    Usch så otroligt fult av dig att försöka blanda bort korten med ännu ett påhitt om avsaknad av insikter om mening och tröst i tro. Har du fler lögner på lager?

    Det är inga misshandlade människor som vänt sig till mig eller andra som får stå till svars för sin tro eller beskylls för sin utsatthet, varken pga religion eller val av partner. Vad är det för märkliga organisationer och hjälporgan som verkar där du arbetar med HRV?


    Så fint att du är så säker på din egen förträfflighet samtidigt som du i ett antal inlägg visat sin oförmåga till förståelse för troende människor. Hade du haft en insikt om religionens betydelse skulle du tex inte bemött TS som du gjort och likställt hennes förmåga att välja att bära slöja med personer som lever i sekter. Otroligt respektlös kommentar.

    Kolonisatörer var de som tvingade på andra kulturer sin egen för att de ansåg den vara bättre och att de stackars vildarna inte förstod sitt eget bästa. Just som du och övriga slöjmotståndare i tråden gör när ni anser att kvinnor inte skulle kunna tänka sig att välja att bära slöja och att ni därför befriar alla med ett slöjförbud. På vilket sätt är slöjförbudet mer rätt än slöjtvånget? Båda säger att bäraren inte är kapabel att välja själv utan någon annan måste göra det.

    Det är inte slöjan som är problemet med det hedersrelaterade våldet. Precis som det inte är den utmanande klädseln på den svenska tonårstjejen som är problemet när hennes kille misshandlar och kontrollerar henne. Det handlar om mäns våld mot kvinnor. Fokusera på att bekämpa det istället för att ge dig på kvinnorna du också.
  • pyssel
    Anonym (Maryam) skrev 2020-07-30 07:58:40 följande:

    Tänkk om blir fler såna hemskhetsresor då, ifall fler o fler familjer märker o förfasas över hur mer o mer sjukt pervers svenska skolan blir..??


    Du tycker man motverkar stort förtryck med mittemellan förtryck? Nej det är precis tvärtom. Somaliska flickor som tyglats med heltäckande klädsel och slöja sedan lågstadiet är givna kandidater för stympningsresor.
    #inteensamaldrigglömd
  • Anonym (Maryam)
    Anonym (ja) skrev 2020-07-29 09:57:22 följande:
    På samma sätt som svenska barn på 70-talet (när barnaga förbjöds) började säga ifrån: "Nej mamma, du får inte slå mig! Det säger lagen!" så kommer ett slöjförbud att göra att muslimska flickor i Sverige får lite mer mod att våga säga ifrån mot sina föräldrar när de försöker tvinga på dem slöjan: "Nej abu, det är olagligt!"

    Attityder förändras när något förbjuds. Men det tar tid.

    Precis som det fortfarande fanns föräldrar som menade att de visste bättre och fortsatte slå sina barn så kommer det att finnas muslimer som fortsatt anser att deras döttrars hår fortfarande måste döljas för att skydda släktens heder.

    Men det förändras. Med tiden.

    Effekterna av sådant här mäter du efter decennier.

    I Frankrike förbjöd man slöja i skolan år 2004. Där har man kunnat börja studera vad som sker.

    De som var emot varnade för att muslimska kvinnor och flickor skulle dra sig undan det franska samhället ännu mer. Precis som det argumenteras i den här tråden.

    I verkligheten blev det tvärtom.

    Det visade sig att den grupp muslimer som tänkte vägra skicka sina döttrar till skolan om de inte fick bära slöja var en väldigt liten grupp medan det fanns väldigt, väldigt många fler muslimska flickor som nu inte längre behövde lägga energi på att bråka med sina föräldrar om en slöja som de absolut inte ville ha. 

    Staten tvingade föräldrarna at skicka iväg sin dotter till skolan utan slöja och dottern kunde känna sig fri utan att behöva komma i konflikt med sina föräldrar och släkt. Istället tog staten den konflikten åt henne.

    Flickan mådde bättre. Skolresultaten blev bättre.
    Asså kan hålla med om att ju vore bra ifall vissa grejer och traditioner ändras med tiden, men tycker samtidigt att tvång om att klä av sig är förskräckligt fel sätt att försöka komma närmre förändring. 

    Bättre med att försöka förändra familjers oc släkters attituder ochh synsätt genom tillexempel utbildning, kunskap och inblickk i modernare och friare synsätt men UTAN TVÅNG, tänker jag.

    Hur kan ni inte fatta hur hemskt av en stat att TVINGA en ung tjej att klä av sig?! Så lär man inte ut frihet, empati och medmännsklighet, omg hur känslokalla vissa människor är

    Liksom tänk om vissa skoltjejer inte alls känner sig friare o mår bättre, utan istä mer känner sig pressade, kränkta o förnedrade ,tror ni verkligen skolresultat skull bli bättre av d då??
  • EnAnonumius
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-29 13:17:15 följande:
    Nej, eftersom slöjan har med en religion att göra och man ska få kunna utöva sin religion i ett land med religionsfrihet.

    Däremot könsstympning, tvångsäktenskap, misshandel och sådant som inte har med religion att göra men förekommer i olika kulturer kan lätt förbjudas (de är också förbjudna). För det är inte självvalt och är riktiga problem tillskillnad från ett plagg.
    Du har fel på en punkt. I Sverige så är det enbart kvinnlig könsstympning som är förbjuden. Det är fortfarnde tillåtet med manlig könsstympning. 

    Jag anser att alla former av att stympa ett kön oavsett om det är en man eller kvinna skall förbjudas. Den enda tillåtna omskärelsen/stympningen av ett kön, i Sverige, skal ske enbart av medicinska skäl.

    Och det skall vara straff på föräldrarna om de åker utomlands om gör en omskärelse/stympning på sitt barn. Straffet skall vara att man fråntar föräldrar barnet och det skall få sitta några år i fängelse.

    Religiös könsstympning anser jag att det skall vara 18årsgräns på.

    Tillägger:
    Jag vill inte höra örondragare om att det är "värre för kvinnor".
    Då det finns fyra olika grundformer av kvinnlig könsstympning allt från att "pricka klittan",  till den "faraoniska omskärelsen".
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (Maryam)
    pyssel skrev 2020-07-30 08:24:48 följande:
    Du tycker man motverkar stort förtryck med mittemellan förtryck? Nej det är precis tvärtom. Somaliska flickor som tyglats med heltäckande klädsel och slöja sedan lågstadiet är givna kandidater för stympningsresor.
    Säger inte att man motverkar nån slags förtryck me slöja. Har aldrig sagt det, men tänktte bara att kanske inte blev bättre av att förbjuda slöja och även att kanskke i värsta fall kunde bli värre av a förbjuda slöja i skola tillexempel gällande åka iväg o gifta bort-resor o så.
  • Anonym (Maryam)
    Anonym (.) skrev 2020-07-30 08:21:47 följande:
    Finns inget som hindrar att man gör bägge samtidigt. Det är oftast effektivaste sättet att ändra på folks kultur/tradition/tankevärld är att kombinera information med frivillighet och samtidigt stifta lagar/regler.

    Det finns massor av exempel på det här, dels finns det rent historiska som arvsrätt för kvinnor. Innan 1845 hade inte kvinnor arvsrätt, men de kunde så klart ärva på frivillig basis men det var ytterst ovanligt. 1845 kom lagen om kvinnlig arvsrätt. Idag anser vi attd et är självklart.

    En annan, mer modern, är föräldraledigheten. Så sent som 1990-tal var det ovanligt att pappor var hemma med sina barn mer än 10 dagar. När regeringen började ändra föräldraledigheten var det ett fruktansvärt liv, det pratades om diktaturfasoner. Men syftet var precis det som uppnåtts, att det skulle bli självklart att pappor skulle vara hemma med sina barn.

    Poängen är att man inte kan eller bör göra den ena eller det andra utan man ska göra bägge, samtidigt. Frivillighet parat med tvång. Lagar om slöjförbud i skolan parat med friviilg föräldrautbildning. (Hur månag går på det tror du? Jag vet att det är ett ytterst fåtal.)
    Har aldrig sagt att skulle va omöjligt att göra bägge, jag berättade bara min erfarenhet av hur människor fungerar. Asså att de först gärna vil göra mycke men sen när de har gjort en liten symbolisk handling slöar de ihop i självgodhet.

    Sen angående föräldrautbildning hade ju kanskke den kunna va obligatorisk isåfall för dem som har barn i skolan, är ju isåfall mer förnuftigt tvång än att slita av skolbarn deras kläder, så d hade ju faktiskt kunna vara ett sätt kan ja tycka.
  • pyssel
    Anonym (Io) skrev 2020-07-30 08:22:49 följande:

    Så fint att du är så säker på din egen förträfflighet samtidigt som du i ett antal inlägg visat sin oförmåga till förståelse för troende människor. Hade du haft en insikt om religionens betydelse skulle du tex inte bemött TS som du gjort och likställt hennes förmåga att välja att bära slöja med personer som lever i sekter. Otroligt respektlös kommentar.

    Kolonisatörer var de som tvingade på andra kulturer sin egen för att de ansåg den vara bättre och att de stackars vildarna inte förstod sitt eget bästa. Just som du och övriga slöjmotståndare i tråden gör när ni anser att kvinnor inte skulle kunna tänka sig att välja att bära slöja och att ni därför befriar alla med ett slöjförbud. På vilket sätt är slöjförbudet mer rätt än slöjtvånget? Båda säger att bäraren inte är kapabel att välja själv utan någon annan måste göra det.

    Det är inte slöjan som är problemet med det hedersrelaterade våldet. Precis som det inte är den utmanande klädseln på den svenska tonårstjejen som är problemet när hennes kille misshandlar och kontrollerar henne. Det handlar om mäns våld mot kvinnor. Fokusera på att bekämpa det istället för att ge dig på kvinnorna du också.


    Sekter handlar om övertygelse och grupptryck. Kollektivet över individen, så som det är vid HRV, vilket var sambandet.

    Din klädjämförelse håller inte. Det finns inga föreskrifter att kontrollera sin svenska tonåriga flickvän som stöds av kollektivet. Jaha ja, du är en sådan som motsätter dig att HRV-begreppet är specifikt, definierat och beforskat, och en egen del i ViNR. Ja det har ju vi hört förr, vi som jobbar med HRV - Ett massivt motstånd från er. För egen del så arbetar jag med ViNR, där HRV är en av delarna men också går utöver "nära relation", men tack för omtanken.

    Jag undrar fortfarande vad det är för organisationer som gör att du får ta hand om kvinnorna efter klåparna gjort sitt felaktiga jobb?
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Förbjuda slöja?