Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-09-23 16:27:31 följande:
    Friger skrev 2021-09-23 15:15:16 följande:
    Det är en bristsituation som gör det lönsamt att elda olja.

    Miljöpolitik när den är som bäst.
    Det är inte en bristsituation in Sverige utan i andra länder..

    Det är brist i andra länder och i Sverige. Men pga sammankopplade el-nät så exporterar vi el som vi inte borde exportera.

    Våra vattenmagasin ligger ca 10% under vad dom borde ligga. I Norge ligger dom 20% under vad dom borde ligga.

    Kommer det en 10-års-vinter så blir det jobbigt. Vet inte om man på nationell nivå ska jobba med tvåsiffriga procenttal för katastrof.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-23 16:41:15 följande:
    Att Uniper bränner olja nu beror inte på brist på el/brist på kapacitet i elnätet utan på att det är lönsamt för Uniper att bränna olja och exportera elen.
    Oj nu går det runt i cirkel... Det beror på att det är brist på el i Sverige och Europa. Därför har priset gått upp och det är lönsamt att elda olja.

    I Sverige/Norge så tömmer vi vattenmagasin vi inte borde tömma.

    I Europa så eldar man ur lager av naturgas som man egentligen borde spara inför vintern.

    Kol... Det är global brist på kol. Man bygger för närvarande ut produktionen så snabbt man kan. Så snart kommer nog priset gå ner igen. Det är ju jättebra! :)
  • Friger
    felix le chat skrev 2021-09-23 17:20:28 följande:
    herregud 140 kubik i timmen ?

    En Gotlandsfärja förbrukar 10 kubik i timmen så det motsvarar 14 Gotlandsfärjor
    Är det lagligt ?
    Det är en droppe i havet och inte det egentliga problemet.

    Per kapita släpper Kina ut mer växthusgaser än EU+Uk. Då har dom 1,4 miljarder invånare. Dessutom ökar deras utsläpp fortfarande. Sen har vi det lilla landet Indien som går samma väg. Samt alla andra folkrika länder i området.

    Inget vi gör i Sverige eller ens i Europa spelar någon egentlig roll. Utsläppen ökar på en helt annan skala i övriga världen. Det är dom som man måste påverka i en annan riktning om du ska få någon verklig förändring.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-23 18:53:48 följande:

    Citat från artikeln:

    "Svenska kraftnät, systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige, delar Ygemans bild av att det är av marknadsmässiga skäl som Karlshamnsverket har varit igång.


     


    "Varken av nät eller balansskäl har det funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket. Karlshamn deltar på elmarknaden som vilken annan kommersiell aktör som helst. När priserna är tillräckligt höga blir det lönsamt att köra verket." skriver driftchef Pontus de Maré i ett mejl till Aftonbladet.

    I klartext Sverige var inte behov av Karlshamnsverkets olje-el. 

    Sverige exporterar mest el i vårt närområde (Norden/Baltikum) och det är befängt att att insinuera att  svenska behov låg bakom  Karlshamnsverkets produktion i september.

    Så här har det sett ut stora delar av september. 


    Du har fel. Idag är inte en normal dag i September. Det är en onormal dag i September i år. Vilket är bra, för det har blåst för lite under lång tid.

    Förstår inte hur jag kan vara tydligare.... När det är underskott i vattenmagasinen så ökar priserna.... Ser du ju på bilden du själv la upp att priserna är höga även om starka vindar dragit ner el-priset mot övriga september.

    Magasinivåerna ligger strax under 70% och sjunker. Men dom är inte tomma och kommer inte att bli det inom den närmsta framtiden.

    Det är ingen större risk för effektbrist just nu. Problemet inträffar i så fall i vintern om det blir en kall vinter. När magasin-nivåerna sjunker så sjunker även den möjliga toppeffekten som vattenkraftverken kan generera. Vid långvarig kyla riskerar du även att en del av dom mindre kraftverksdammarna töms. Då sjunker topp-effekten ytterligare.

    Vi är redan med fulla dammar beroende av el-import vid höglasttimmar.

    Dilemmat i år är att Norge sitter med ett ännu större underskott och hela Europa sitter med ett stort underskott i sina lager.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-23 20:05:06 följande:

    Anledningen till att Karshamnsverket har startat produktionen är inte elbrist i Sverige. Det stämmer att vattenmagasinen har låga nivåer och det driver upp el priserna men en annan och kanske viktigare förklaring till elpriserna är att Ryssland strypt tillgången på gas vilket fått europeiska elpriser att stiga kraftigt.

     


    Jag eldar med ved. Om jag har ved som med nuvarande eldningstakt räcker till mitten av februari. Då har jag ved för stunden men jag har ändå problem.

    Det är flera orsaker till bristen. Att lägga "ballen" i en råttfälla och be Putin hålla upp bygeln är en. Det va ju det som Trump va så upprörd över. Han fattade inte hur någon kan vara så korkad.

    Ursäkta språket, är trött!
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-24 08:50:15 följande:
    Fast det där med 4000 MW stmmer inte överens med verkligheten.Den högsta kärnkraftsproduktionen under en 12 månadersperiod de senaste 10 åren uppgår  till 66 195 GW vilket ger en genomsnittliga kärnkraftsproduktion på 7 557 GW/h. Under årets första 7 månader 2021  har kärnkraften i genomsnitt producerat 5 856 MW/h. Det är mer korrekt att säga att de stängda reaktorerna sänkt produktionen med ca 1 700 MW.  I genomsnitt har vindkraften januari till juli producerat drygt 2 700 MW/h.
    Kärnkraftsreaktorerna är oftast avstängda för revision under den varmare årstiden. På vintern när det är som kallast är tillgängligheten betydligt högre. Du kan alltså inte dela på 12 som du gör.

    Den tappade topp-effekten av de 6 reaktorerna som stängts är 4000MW och du hade sannolikt haft en hög tillgänglighetsgrad vintertid då det är normalfallet.

    Svenska kraftnät räknar med 90% tillgänglighet på kärnkraftsel under höglast. Vindkraft räknar dom med 9% under höglast.

    Sen har befintliga reaktorer har fått en ökad effekt som till viss del kompenserat för effekttappet på nerlagda reaktorer.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-09-24 13:16:27 följande:

    Tyvärr är det ju inte ovanligt att svensk kärnkraft står still pga driftstopp eller förlängda tider för revisionerna- också under perioden då det är som kallast och de är som mest behövda.


    Svenska Kraftnät anger 90% som siffra. Baserad på historiska data.

    Jag som följt detta kan bara instämma. Stoppen är säsongsbetonade.

    De flesta fel är inte akuta. Dvs du kan vänta med reparation om generatorn behövs. Revisioner sker under lugnare delar av året.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-25 08:45:10 följande:

    Professor om oljebränningen: De gör det för att tjäna pengar

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/0GLmW2/professor-om-oljebranningen-de-gor-det-for-att-tjana-pengar


    Den professorn är lika oberoende som om du frågade Ulf Kristersson om vilket parti du ska rösta på. Artikeln är ungefär lika vetenskaplig som Harry Potter-böckerna.

    Massor av saker utelämnas eller är grovt vinklade. Finns en helt okej artikel som bemöter det där.

    nyheteridag.se/sa-vilseleder-aftonbladet-om-varfor-karlshamn-eldar-tjockolja/


  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-25 09:26:19 följande:

    Jag förstår att i dina kretsar så tycker man att Nyheter idag är en helt ok källa men vi övriga förstår att man inte kan lita på högerpopulistisk tidning som Nyheter idag.  I denna artikel ger man först sken av att kärnkraftsproduktionen minskat med 50% (att ta med Barsebäck som stängde för 16 år sedan i ekvationen är löjligt) och sedan får det att låta som att det skulle bero på Miljöpartiet (vilket är osakligt). 

    Sanningen är svensk kärnkraft inte producerar särskilt mycket mindre energi än tidigare och den svenska kärnkraftspolitiken baserar sig på beslut som Moderaterna och Kristdemokraterna var med och förhandlade fram i Energiöverenskommelsen år 2016. 


    Nyheter Idag är lika vinklade som Aftonbladet. Poängen är nog är att sortera informationen så att du får ut något som är trovärdigt.

    Informationen i den artikeln från Aftonbladet var fel. Den från Nyheteridag var korrekt. Sen skiter jag i deras politiska åsikter.

    Anser du att IEA (Internationella energirådet) har fel också?
    www.iea.org/reports/nuclear-power-in-a-clean-energy-system

    Sanningen är att Svensk Kärnkraft producerar mindre än tidigare och att vi ersatt den med en energikälla som inte kan styras. Sanningen är att flera av våra grannländer gjort samma sak.

    Sammantaget har det lett till ett mer instabilt el-nät med en väldigt dyster framtidsprognos.

    Jag är inte emot vindkraft eller solkraft. Det är jättebra. MEN du kan inte gå "all in" på det. Vilket vi gör i praktiken.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-25 09:48:51 följande:

    Vad är det som inte stämmer i  AB artikeln? Stämmer det inte att Karlshamnsverket har gått för fullt samtidigt som det funnits tillräckligt med el i Sverige (även i SE4) och att Sverige exporterat elöverskottet? Stämmer det inte att bland annat miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna beslutade att göra det möjligt för energibolagen att successivt ersätta/bygga upp till 10 nya kärnreaktorer (på befintliga platser)?


    Det anges ju i artikeln och det är sant. Finns ingen som investerar dom pengarna i det investeringsklimat som finns av idag. Du kan ju inte ens köra de befintliga reaktorerna mer än ett kort tag till pga oförmåga att fatta beslut om förvaret av använt kärnbränsle. Det löser sig säkert men den typen av politisk instabilitet tar döden på investeringar.

    Nu blir det rundgång igen. Oljekraftverket körs eftersom brist på el i Europa drar upp priset så mycket att det är lönsamt att elda olja.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko