Anonym (Anna) skrev 2021-04-25 20:51:11 följande:
Lite Kaltbach kan du väl äta?
Ja, det är det. Har det hänt något särskilt med covid i ditt liv nu?
Jo tack, enzymet DAO (diaminoxidas) i min kropp slutade fungera, så jag blev histaminintolerant. DAO jobbar med att bryta ner histamin som kroppen använder för att sätt fart på immunförsvaret, samt histamin i maten.
Eftersom kroppen själv tillverkar histamin (har bara 23 olika funktioner eller så) och ingen numera bryter ner det blir det problem med att äta. Nästan all mat antingen innehåller eller frisätter histamin i kroppen, och när det blir för mycket i kroppen får man alla möjliga allergiska symptom, ofta i ett par dagar. Kan bli väldigt allvarligt även om jag inte har haft någon allergichock ännu. Men hjärtarytmi av detta har jag haft och det är obehagligt. I synnerhet i kombination med galopperande nässelutslag, hysterisk klåda på hela kroppen, snuva, nysningar, kli i ögon och illamående.
Om man råkar ännu värre ut så får man kanske mastcellssyndrom, MCAS, och då får man ofta klippkort till akuten.
Så även om jag inte vet 100% om jag kan få allergichock av tidigare uppskattade måltider eller en bit Kaltbach så är jag nu rädd för att prova mat med hög histaminhalt, och det känns inte smart att riskera att belasta akuten över en tallrik musslor eller några bitar prosciutto medan corona pågår.
Kort sagt är detta ett jäkla elände som jag inte önskar någon. Jag kan knappt äta ute, ingen kan laga mat till mig mer, jag kan aldrig äta rester då det bildas histamin varje minut utan måste frysa luncher inom fem minuter och det är jättesvårt att ha något bra med sig att äta på jobbresor. Jag kan aldrig dricka alkohol och inte mer än en kopp kaffe eller te i veckan. Jag kan aldrig äta riktigt stark mat som jag älskar, kan inte äta jordgubbar, hallon, citrusfrukter, inte äta mörk choklad, inga tomater....och så vidare. När detta började och var som värst kunde jag äta 20 saker bara och de som har värsta formen kan bara äta 4-7 livsmedel och lever med ständig näringsbrist.
Få alltså inte covid om du är kvinna. 40-årsåldern är den typiska debutåldern för histaminintolerans, det kan vara olika saker som triggar den men kraftig infektion av virus eller bakterier kan göra det. Histaminintolerans (HIT) är ovanligt men vi har redan två dussin nya personer i patientgruppen som fått denna enzymbrist efter covid. Endast två av dem är män.