• Anonym (Amanda)

    Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?

    När man läser trådar på detta forum angående blivande mammor som önskar ett snitt så kryper det alltid fram människor med Mycket starka åsikter! Jag finner det intressant, och lite konstigt faktiskt, och undrar vad dessa känslor/åsikter beror på?

    Vi förutsätter nu att den blivande mamman fått all info och siffror från vården, men vill ändå föda med snitt (oavsett bakomliggande anledning till det).

    Varför provocerar detta dig? Vad är det som gör att du känner att hon ändå borde föda vaginalt? Är nyfiken på det egna resonemanget, vad är det som du anser att mamman borde uppleva, eller gå igenom? Varför?

  • Svar på tråden Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?
  • Anonym (?)
    sextiotalist skrev 2021-09-14 09:42:54 följande:
    Och alla kvinnor som lider av förlossningsskador, som inte fått möjlighet att få ett normalt liv på grund av urininkontinens, avföringsinkontinens eller smärtor vid samlag?
    Vilket är betydligt fler än de som har problem efter ett snitt (även procentuellt)
    Menar du att vi egentligen borde förlösa alla kvinnor i Sverige med kejsarsnitt?
  • fjanten
    Anonym (?) skrev 2021-09-14 09:57:32 följande:

    Menar du att vi egentligen borde förlösa alla kvinnor i Sverige med kejsarsnitt?


    ...kanske alla som vill i alla fall?
  • Anonym (Nurse Ratched)

    Pratar nu enbart om kvinnor som inte vill föda pga förlossningsrädsla INTE medicinska skäl;
    Jag blir inte särskilt provocerad men kan tycka det är en sorglig samhällsutveckling. Dels på individnivå att kvinnan har dåligt självförtroende och helt enkelt inte tror på sin förmåga att klara av vad det innebär att föda barn, allra helst vill man ju att alla ska känna "ja nu jävlar detta kommer bli tufft men detta fixar jag".
    Ur ett större perspektiv har samhället passiviserat befolkningen överlag, allt fler är rädda för smärta generellt, fysiskt och psykist, är konflikträdda och vill ha allting serverat utan att behöva arbeta för det. Söker Psykakut för att deras sambo gjort slut och nu har "krisreaktion", eller bråkat med sin mamma eller hunden dött, dvs helt vanliga saker som hör livet till. Människan har blivit så himla skör.
    Generationen som blir unga vuxna nu förväntar sig inte hårt arbete på samma sätt som tidigare, alla ska bli influencers och så ska pengar strömma in. Det låter som ett sidospår men jag tror att önskan om KS kommer öka ju mer plats dessa strömningar får. Man vill ha en älskad bebis - men man vill slippa det där som ser ut att göra så himla ont (inte för att att KS är en walk in the park men det uppmålas ju som det) och bristningar osv osv. Det är större press än någonsin att "komma i form" efter förlossning och unga tjejer tror att man måste gå genom udnerlivs-kirurgi efterråt för annars vill inte killar ligga med dom sen.
    Summan av kardemumman - samhället och dess värderingar är upp och ner.

  • Qami

    Jag är helt för rätten att välja kejsarsnitt utan medicinsk anledning. Men då ska man få bekosta mellanskillnaden för en vaginal förlossning ur egen ficka. Medicinskt omotiverade ingrepp ska inte bekostas med skattemedel

  • fjanten

    "Priset för kejsarsnittet varierar beroende på om det är planerat eller akut, visar uppgifter från Sahlgrenska universitetssjukhusets förlossningsverksamhet.

    En vaginal förlossning kostar omkring 30 000 kronor och ett akut kejsarsnitt 60 000 kronor. Ett planerat kejsarsnitt är billigare än ett akut, men dyrare än en vaginal förlossning.

    Niels Lynøe tycker att det är viktigt att göra skillnad på akuta och planerade kejsarsnitt när man pratar kostnader.

    ? En del blir övertalade att gå med på en vaginal förlossning, som många gånger slutar i akut kejsarsnitt. Då kan det landa på den fyrdubbla kostnaden. Ofta hör man argumentet "vad skulle hända om alla ville föda med kejsarsnitt?" och då skulle det förstås bli vansinnigt dyrt. Men det finns undersökningar som tydligt visar att en majoritet av svenska kvinnor vill föda vaginalt."

    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/etikprofessorn-l%C3%A5t-kvinnorna-v%C3%A4lja-1.1904517

  • Anonym (nja)
    Anonym (ja) skrev 2021-09-14 08:39:51 följande:

    Jag blir provocerad för att jag tycker det är fega personer som ska ta den i deras ögon enkla vägen ut. Till dessutom en dyrare kostnad för samhället.

    Dvs skattebetalarna ska betala för att de ska ta en genväg.som är mot naturen. Är man rädd för att föda barn så får man jobba med att hantera den rädslan, inget annat. 

    Det provocerar mig väldigt. 


    När det gäller födsel likt aborter så är det min personliga mening att det är upp till kvinnan att bestämma.

    Ska man sen bli provocerad så finns det ju så mycket annat att störa sig på, rökare som kostar vården, skidåkare, motorcyklister, folk som dricker alkohol, folk som äter för mycket osv osv med andra ord om man blir så himla provocerad av allt så är det bättre att söka vård själv för annars blir livet väldigt jobbigt för den som blir provocerad
  • sextiotalist
    Anonym (?) skrev 2021-09-14 09:57:32 följande:
    Menar du att vi egentligen borde förlösa alla kvinnor i Sverige med kejsarsnitt?
    Skrev jag det?
    Men jag vill att man ska kvinnors vaginala förlossningar lika seriöst som man kejsarsnitt, att kvinnors skador efter förlossningar tas på lika stort allvar som alla andra vårdskador.
    Jag skrev tidigare om detta i tråden. Jag är rätt säker på att önskan om kejsarsnitt hade sjunkit om det var så
  • fjanten

    "Många hävdar att kostnaderna är större för förlossning med kejsarsnitt än för vaginal förlossning. DRG-ersättningen till sjukhusen är också högre för kejsarsnitt. En sådan beräkning räknar emellertid endast med direkta kostnader för respektive förlossningssätt. Tar man hänsyn till den beredskap som krävs när en påbörjad vaginal förlossning bryts och i stället avslutas med kejsarsnitt samt kringkostnader för postoperativ och neonatal vård, dvs att man jämför kostnader för planerad vaginal förlossning och planerat kejsarsnitt, blir kostnaderna mer likvärdiga [11]. Således bör den ekonomiska aspekten inte vägas in vid planering av förlossningssätt, vilket vi inte heller tror är vanligt förekommande i Sverige."

    lakartidningen.se/opinion/debatt/2013/04/kvinnan-kan-sjalv-gora-ett-informerat-val/

  • Anonym (Nurse Ratched)

    Alltså varför bryr sig folk om skattepengar hit och skattepengar dit? Det är väl ändå helt irrelevant med tanke på hur mycket skattepengar Svenskt Näringsliv/politiker/tjänstemän och andra bidragstagare fuskar till sig på daglig basis i form av fallskärmsavtal och annat trams, bråka om det istället för att tjafsa om vad ett KS kostar "samhället". Vården är inget man ska spara på.

  • Um Hamza
    Anonym (B) skrev 2021-09-14 09:50:34 följande:

    www.allas.se/relationer/elton-fick-herpes-vid-fodseln--har-bara-tio-procent-av-hjarnan-kvar/2598043

    Det gick ju bra med detta barn också , enligt dig?


    Det är just det jag menar, man kan alltid leta reda på någon som det gått riktigt illa för, men just att väga risker mot varandra tror jag privatpersoner inte är så bra på, samt förstå skillnaden mellan statistik och enskilda fall. Säg att du cyklar mycket, kommer du sluta med det on du läser att någon på cykel blivit överkörd av en lastbil?
Svar på tråden Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?