• Helena Gordon

    Legalisering av cannabis!?

    Eftersom så många trådar gällande saker kring hasch/cannabis har rusat alldeles OT så är det kanske dags att man startar en tråd där det inte saboteras för TS.

    Så, därför kan det nu argumenteras för fulla muggar här ang. de senaste veckornas heta ämne: Legalisering av hasch/Cannabis. För eller emot? Vad är det som gör att alkoholen är så pass accepterad och att haschet/Cannabisen är total tabu?

    Feel free to jump in

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-09 18:01:45:
    motivera gärna varför du är För eller Emot!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-11 20:06:29:
    VAR snälla mot VARANDRA!

  • Svar på tråden Legalisering av cannabis!?
  • Mea Culpa
    "Narkotikaklassat eller inte, att använda ordet knark för dessa ting är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Det finns droger och vissa av dem är olagliga och visa av dem är lagliga fast under en överenskommelse med en läkare".-Stripe...

    Hur menar du nu? Att det är felaktigt att kalla cannabis narkotika? Eller att det är felaktigt att kalla narkotikaklassade läkemedel narkotika?
    är det narkotikaklassat så är det ju just narkotika. Eller har jag fel där också?

    "etanol cannabis nikotin heroin amfetamin .. det ÄR droger inte mer och inte mindre
    finns inget som heter knark"
    -WPT

    Du nämner fem droger, substanser, varav två är narkotikaklassade och därmed knark.
    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • W Panthera tigris

    jag nämner fem droger inte mer och inte mindre
    stämpla folk är inte min avdelning .. andra sköter det helt galant utan nån vidare hjälp
    bra nivå på konversationen blir det då men vad kan man förvänta sig :P

  • Mea Culpa
    "Varför ska man ta bort de rusgivande effekterna? "-Stripe...
    Tja, ett av argumenten för en legalisering är cannabisets påstådda medicinska användningsområden. Då är man ju ute efter läkning och inte ett rus, så om de rusgivande effekterna tas bort gör det väl inget? Men jag förstår att det inte är poppis...
    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • Häxan Jia

    Jag tänker egentligen inte debattera... Men cannabis vad jag märkt verkar inte påverka en familj lika negativt som alkohol många gånger gör. Där har ni min åsikt.

    De gånger cannabis förstör en familj är när personen som röker det åker fast för narkotika innehav, vilket inte hade skett om varan i sig räknades som icke olaglig.

    tack och hej


    *Stolt SLAMPA *
  • StripeVarInteUpptaget

    -Till Mea Culpa-

    Öh, du har missförstått. Det ÄR ruset som är medicinen. Att signalsubstanserna utsöndras gör att vi upplever lycka (därmed ypperligt vid depressioner till skillnad från många andra mediciner som är skapade för ändamålet (även om det också finns bra antidepressiva mediciner också, men oftast med FLER bieffekter)) och det är signalsubstanserna som gör att smärtan upplevs annorlunda (varför man kan använda det efter cancerbehandlingar, vid AIDS-smärtor och vid skelettcancer, migrän, vanlig huvudvärk och så vidare).

    Så att ta bort ruset genom att avgifta plantan gör cannabis lika effektivt som medicin som vanligt gräs. Sedan så förstår jag inte saken, det finns MÄNGDER med mediciner som förändrar våra kroppar extremt mycket mer än vad cannabis gör och som vi tar mängder av i Sverige.

  • Celestina

    Kanhända att man menar att om man inte tycker antingen svart eller vitt kring Cannabis, då ska man inte göra några inlägg i tråden, då frågeställningen är om man ska legalisera eller ej.., men själv är jag osäker kring saken, och jag tror att om man till att börja med har en mer liberal inställning till det inom medicinen så ger det ena det andra efter hand.
    Det kan ju faktiskt finnas en del nyanseringar i åsikter.

    Jag är medveten om att Cannabis är narkotikaklassad och om jag självmedicinerar med som ex Subutex, då anses jag också knarka. Får jag det förskrivet så är jag ju ordinerad och legal. Andemeningen var dock att Cannabis är inte annorlunda än något annat traditionellt läkemedel, narkotikaklassat eller ej. Man säger ju inte "knark" om Citodon, Doloxene eller Imovane, om än att det anses som narkotikaklassade preparat och skrivs ut på randiga recept.
    Cannabis förknippas nästintill oavkortat med just knark, och det tycker jag är ett missvisande uttryck.

  • Mea Culpa
    Celestina: Men om du använder Doloxene etc i annat än medicinskt syfte så är det att anse som narkotikamissbruk, inte sant?
    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • Nymfo

    - Till Danstina -

    "Missade din fråga! Ska självklart svara på den. Måste bara poängtera att ditt sätt att diskutera är något lågt när du skriver "utan vävde smidigt in det i texten och hoppade över att kommentera". Jag tycker inte att du ska förutsätta att jag väljer att hoppa över. Du skriver rätt långa inlägg och det blir delvis svårt att få en klar översikt över allt du vill veta. Men visst, här kommer svaret, om än något försent för att du ska vara tillfredsställd kanske(?):Jag har inte sagt att cannabis som ensam orsak kan framkalla psykoser. Däremot så vet vi idag att cannabis mycket väl kan vara den utlösande faktorn för psykoser. Personer som riskerar att drabbas löper betydligt större risk om de dessutom nyttjar cannabis. Det är ovanligt att man i förväg vet om huruvida man löper ökad risk för att drabbas av en psykos. Att då nyttja ett ämne som ökar riskerna verkar rätt onödigt enligt mig. Håller du inte med? Vi vet också att riskerna för att drabbas av en psykos utlöst av cannabis är större för kvinnor. Varför vet vi dock inte."

    Jag ber om ursäkt för att du uppfattade det som att jag "förutsatte att du hoppade över", men det tycktes verkligen som det, åter igen ursäkta.

    I sällsynta fall har man observerat en koppling, men du kanske skulle kunna ge mig exakta siffror? Jag tror inte att CB är speciellt överrepresenterat jämte alkohol, krig, chock, stress, barnafödande (osv. i all oändlighet) vad det gäller att skapa psykoser, snarare tvärt om. Människor som av vissa anledningar har anlag för eller har råkat ut för händelser som kan skapa psykoser, elelr som är allmänt psykiskt instabila bör hålla fingrarna borta från droger.

    "Jag tänker inte redogöra min totala historia till cannabis i detta forum, dels pga tystnadsplikt, dels pga att det känns obekvämt att "hänga ut sig" på ett forum som detta. Jag hoppas att du respekterar det. Jag är inte den enda i tråden som har gjort det valet. Däremot så innebär inte det att du har rätt att själv fantisera ihop påståendet om mina kunskaper/erfarenheter och liknande. Det blir bara löjligt. Men det är klart, som förespråkare för att släppa en drog lös är det kanske enklare att välja att tro att motståndarna inte har belägg/kunskap för sina påståenden? Så är det ofta i verkligheten också kan jag lva. Jag kan i alla fall berätta att jag har studerat psykologi och då särskilt problematik hos unga människor som drabbas av psykoser. Studierna är gjorda i Sverige, USA och Frankrike. Har dessutom nära kontakt med kollegor som forskar i Schweiz samt i Holland."

    Det är blir väldigt svårt att föra en debatt när du kan skylla på tysnadsplikt när jag ber dig understödja dina åsikter med fakta, att enbart hänvisa till den egna kunskapen/erfarenheten fungerar inte. Och nej, jag tror inte nödvändigtvis att du itne har belägg för det du framför, men jag skulle gärna vilja se dem? Varför förutsätter du att jag tror/skyller på att du inte har belägg bara för att jag vill att du ska ge källhänvisningar?

    "Avslutningsvis ett citat från dig: "Endast erfarenhet räcker naturligtvis inte heller, både iakttagelser, kunskap och erfarenhet ska det vara".Jag håller inte med dig och fortsätter hävda att en narkosläkare är betydligt mer insatt i morfinets nytta/skada/påverkan än vad en person som nyttjar morfin är. Tror dessutom att en narkosläkare som själv inte nyttjar morfin har mer kunskaper än den narkosläkare som nyttjar morfin. Den första har nämligen valt att inte nyttja drogen och det säger ju ganska mycket. Men återigen, där är vi kanske inte heller överens?"

    Varför böt du exempelpreparat från alkohol till morfin istället för att kommentera min jämförelse?
    Nåja, jag kommenterar diii exempel, ja jag tror att en narkosläkare som testat morfin (OBS! utan att fastna i ett missbruk!) har en bättre förståelse för drogen, ja. Jag tror dessutom att fler läkare än du anar har testat olika droger som används inom sjukvården (dvs hyfsat många).

    Säger ganska mycket, hur menar du?

  • Nymfo
    danstina skrev 2007-06-05 22:53:59 följande:
    Jag tycker helt tvärtom! Både på nätet och i mitt yrke.
    Fö danstina, jag är mycket nyfiken på vad du arbetar med! Skulle du inte kunna berätta det?
  • Grodan Soda

    "I sällsynta fall har man observerat en koppling, men du kanske skulle kunna ge mig exakta siffror? Jag tror inte att CB är speciellt överrepresenterat jämte alkohol, krig, chock, stress, barnafödande (osv. i all oändlighet) vad det gäller att skapa psykoser, snarare tvärt om. Människor som av vissa anledningar har anlag för eller har råkat ut för händelser som kan skapa psykoser, elelr som är allmänt psykiskt instabila bör hålla fingrarna borta från droger".

    I sällsynta fall? Skojar du nu?! Jag kan inte ge dig några exakta siffror på hur många som fått sina psykoser utlösta pga cannabisbruk. Det är lika svårt som att säga hur många rökare som fått sin lungcancer pga sin rökning. Det finns ju ingen heltäckande statistik, precis som i de flesta andra fall. Men om du tror att det är ytterst ovanligt med psykoser orsakade av cannabisbruk tycker jag att du ska läsa på lite.

    Jag tror inte heller att cannabis är överrepresenterade jämfört med psykoser orsakade av t.ex. krig. Men vad har det med saken att göra? Är det ett argument till att legalisera drogen? Ska vi legalisera allt så länge det finns något annat som är värre? Förstår inte riktigt resonemanget bara.

    Jag håller med om att personer som riskerar att drabbas av psykoser bör undvika droger. Men hur ska detta kontrolleras? Hur vet man i förväg att man har en ökad risk? Och ärligt talat, tror du att fler kommer testa cannabis om det blir lagligt eller tror du att bruket kommer minska jämfört med idag? Just det.

    "Det är blir väldigt svårt att föra en debatt när du kan skylla på tysnadsplikt när jag ber dig understödja dina åsikter med fakta, att enbart hänvisa till den egna kunskapen/erfarenheten fungerar inte. Och nej, jag tror inte nödvändigtvis att du itne har belägg för det du framför, men jag skulle gärna vilja se dem? Varför förutsätter du att jag tror/skyller på att du inte har belägg bara för att jag vill att du ska ge källhänvisningar?"

    Jag tror inte att du skyller på att jag inte har belägg men du kämpar rätt hårt för att påvisa att Stripes åsikter väger tyngre och att jag borde lyssna på honom bara för att han (i alla fall i denna tråd utger sig för att) ha nyttjat cannabis. Om du ska avkräva varje persons livshistoria på detta forum innan du godtar deras åsikter/kunskaper i ett ämne får du det nog ganska jobbigt. För inte kan det väl vara så att alla ska hänga ut hela sitt totala privatliv bara för att DU ska kunna lita på dem? Det är inte alls svårt att föra en diskussion bara för att jag har en viss tystnadsplikt. Det är vi MÅNGA här på FL som har. Om du sen inte vill diskutera med oss så är det förstås helt okej.

    "Säger ganska mycket, hur menar du?"

    Den här meningen förstår jag inte riktigt. Vilket stycke hör den till?

Svar på tråden Legalisering av cannabis!?