• Helena Gordon

    Legalisering av cannabis!?

    Eftersom så många trådar gällande saker kring hasch/cannabis har rusat alldeles OT så är det kanske dags att man startar en tråd där det inte saboteras för TS.

    Så, därför kan det nu argumenteras för fulla muggar här ang. de senaste veckornas heta ämne: Legalisering av hasch/Cannabis. För eller emot? Vad är det som gör att alkoholen är så pass accepterad och att haschet/Cannabisen är total tabu?

    Feel free to jump in

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-09 18:01:45:
    motivera gärna varför du är För eller Emot!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-11 20:06:29:
    VAR snälla mot VARANDRA!

  • Svar på tråden Legalisering av cannabis!?
  • W Panthera tigris

    """ sällsynta fall? Skojar du nu?! Jag kan inte ge dig några exakta siffror på hur många som fått sina psykoser utlösta pga cannabisbruk. Det är lika svårt som att säga hur många rökare som fått sin lungcancer pga sin rökning. Det finns ju ingen heltäckande statistik, precis som i de flesta andra fall. Men om du tror att det är ytterst ovanligt med psykoser orsakade av cannabisbruk tycker jag att du ska läsa på lite. *""""

    0,01 promille .. om du kallar det för regelbundna upprepningar och inte sällsynta fall så rekomenderar jag lite finputsning på mattekunskaper

    """"Jag håller med om att personer som riskerar att drabbas av psykoser bör undvika droger. Men hur ska detta kontrolleras? Hur vet man i förväg att man har en ökad risk? Och ärligt talat, tror du att fler kommer testa cannabis om det blir lagligt eller tror du att bruket kommer minska jämfört med idag? Just det. """"

    folk med historik av psykiska besvär ska inte ta några droger ... alls
    och ÄVEN om man har anlag för psykoser eller latenta psykiska sjukdomar så krävs det en långvarig missbruk för att cannabis ska kunna trigga nått
    att den svenska myten ska gå i uppfylelse *psykos på första blosset* ja .. vist KAN det hända .. men man har störe shans att bli träffad av blixten

  • Celestina

    Celestina: Men om du använder Doloxene etc i annat än medicinskt syfte så är det att anse som narkotikamissbruk, inte sant?

    Jo, jag skrev just det.
    Vad jag ville få fram var att som ex Doloxene har inte den laddade knarkstämpeln som Cannabis. Att många har en skev bild av Cannabis som ett regelrätt "knark" och kan inte föreställa sig det som, eller likställa det med, en medicinal substans.
    Denna inställning hoppas jag kunde förändras.

    Detta med legalt förskrivet eller ej är ju en "juridisk" aspekt på saken, och påverkar ju inte hur preparatet i sig fungerar rent medicinskt. Det fungerar ju exakt likadant oavsett om det är förskrivet eller ej. (m man håller sig inom de rekommenderade doseringarna.)
    En missbrukare, även om den får ordinerat hästdoser, är ju att betrakta som laglig, trots att många ggr överskrider doseringen rekommendationerna i Fass. Då får läkaren göra en liten notering på receptet så att Apotekaren ska förstå att doseringen är okej. Det finns alla möjliga varianter, och det är mycket hårklyveri tycker jag. Substansen är densamma, men det kan se så olika ut när det gäller förskrivningar. Du kan vara laglig och ändå missbruka tungt, och man kan vara olaglig och bruka med förstånd.

  • Mea Culpa

    Självklart har inte Doloxene och andra läkemedel någon "knarkstämpel". Det beror på att medicinen i sig inte är narkotika. Substansen dextropropoxifen visade sig orsaka dödsfall, och därför införde man krav på särskild receptblankett. För att läkarna skulle vara uppmärksamma på hur potentiellt farligt medlet är. Medlet i sig är alltså inte narkotikaklassat.

    Men nu kom vi ifrån ämnet lite, ursäkta.


    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • Celestina

    Du kan bli lika beroende av Dextropropoxifen som av morfin, det är vanebildande i allra högsta grad, och bör i alla avseenden betraktas som ett narkotiskt preparat.
    Det finns olika milligram i olika varumärken, vissa är kombinerade med paracetamol för att choka den smärtstillande effekten. Vissa är napsylat och andra är i hydrokloridform. Den sistnämnda fanns som ex i Dolotard som man tog bort från marknaden i Sverige år 2000.
    Ett flertal användare av detta ämne dog i andningsförlamning, inte minst i kombination med alkohol. Precis som med opiater eller bensodiazepiner som kan orsaka detsamma vid för höga doser och fel kombinationer.
    Jag vet mycket väl vad Dextropropoxifen är för ämne och det går visst det att jämställa med knark/narkotika, utan tvekan.

  • lollisen

    Men ni säger/skriver ju i stort sett detsamma... Ni som skrev sista inläggen alltså..

    Det går att jämställa dessa läkemedel med narkotika, men de är inte narkotikaklassade...? Eller är det jag som har lässvårigheter idag? ha ha.. varit ute i solen länge idag, legat på playan hela dagen.. ..

  • Mea Culpa
    Celestina: Ämnet dextropropoxifen är i sig inte narkotikaklassat. En tablett Doloxene eller Dexofen är inte narkotika.
    Vad du vill betrakta det som är ju rätt oväsentligt...FlörtLollisen: Nej, du har inte lässvårigheter.
    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • Celestina

    Alltså, vad jag vill mena och uttrycka är att Cannabis har en sk "knarkstämpel" på sig, många tror att effekten av Cannabis är att man blir alldeles omdömeslös och "hög", att man inte klarar av att fungera i vanliga vardagliga sammanhang, att man inte förstår normala saker osv osv.. Dock blir man inte varken mer eller mindre påverkad av Cannabis än ngt annat ämne, som ex Alkohol eller tabletter, man är till och med på många plan i ett bättre skick om man rökt en pipa hasch än om man stoppat i sig Sobril eller Citodon. (självfallet vid ett måttligt bruk av Cannabis, har man rökt nån tokstark sort så blir man ju inte tillräknerlig, precis som man inte är om man stoppat i sig en näve Sobril..)
    Men säger någon att den har rökt en pipa hasch då blir omgivningen förtvivlad och skriker knarkare, knarkare, ta barnen de far illa.., de kan inte ta hand om dem, det är katastrof!
    Så då vill jag jämställa det med som ex vissa läkemedel, att man skriker inte ut dessa fasor om du istället säger att "-jag tog ett par tabletter Dexofen för värken i axeln i morse", eller "-Mamma Mia vad dragen jag blev i lördags, jag ramlade huvudstupa in på toaletten och spydde som en kalv..", eller om du säger "-jag tog mina Temgesic för reumatismen", då höjer ingen på ögonbrynen.., detta anses ju vara helt normalt.
    Det är detta jag vill försöka få fram, att det finns en överdriven och en orättvis uppfattning om Cannabis, den borde inte jämställas med som exempel Heroin, Kokain eller Amfetamin, den påverkar inte människor på det "tunga sättet". Å andra sidan.., jag har varit på mitt jobb och skött mina arbetsuppgifter vid perioden av ett aktivt heroinmissbruk också.., så allting är relativt.
    Cannabis borde i alla fall hellre få ingå i läkemedelsligan, slippa knarkstämpeln, för den är inte mer eller mindre knark än som då de där läkemedlena jag nämnt, varav bla Dextropropoxifen.
    Jag framhärdar i att Dextropopoxifen är narkotikaklassad, det är ett Analgetika, dvs Narkotiska, smärtstillande ämnen= Dessa utgörs av morfingruppen och dess syntetiska motsvarigheter.
    De flesta är kraftigt vanebildande. Dock räknas inte längre Dextropopoxifen som dopingämne tror jag, dessutom om man är ordinerad detta så anses man i vilket fall vara så sjuk att man bör inte idrotta.

    De gånger jag har fått utskrivet Doloxene eller Dolotard så har det varit på "randigt recept", dvs ett sådant man får om det är en narkotikaklassad medicin.
    Anledningen till att jag hade synpunkter på just Dextropopoxifen är att jag tidigare haft det utskrivet som ett "Metadon", dessutom i 15år! Jag har legat på långt över rekommenderad dos, jag har under vissa perioder ätit ca 750mg/dag, dvs 5st Dolotard a´150mg Dextropopoxifen per tablett, ordinerad under särskilda föreskrifter av läkare.
    Jag vet därför av egen bitter erfarenhet att just Dextropopoxifen är ett ruggigt vanebildande ämne, minst lika bedrövligt som Morfin, och man blir fruktansvärt sjuk om man blir utan, man måste sättas ut under lång tid, under ordnade former. Därför reagerar jag när Du menar att det inte är "knark", det är kanske inte knark sålänge det är förskrivet, rent juridiskt, det vet ju jag också, i det är vi överens, har inte påstått ngt annat, men det är trots allt i själva verket ett mycket lömskt ämne som är väldigt vanebildande, och som man kan bli lika beroende av som Heroin, underskatta det inte! På det sättet är det att betrakta som "knark".

    Om man tar 1st Dexofen vid sporadiska tillfällen så självklart åker man inte på någon avtändning, precis som med Cannabis.., det går att röka vid sporadiska tillfällen utan att det behöver ha någon särskild konsekvens.
    Men det gäller att passa sig, som med alla rusfyllda substanser, man kan få mersmak både av Cannabis och Dexofen, så det har till sist och syvende med ens karaktär att göra.
    Vad jag vill mena är alltså att det ena anses vara ett legalt läkemedel, inga konstigheter, ingen bryr sig om den saken, men i själva verket är det minst lika bedrövligt som de illegala substanserna, och i vissa fall till och med värre! Som ex med Cannabis, Cannabis är rena barnleken om man jämför med ett missbruk av Dextropopoxifen.
    Man tänder inte direkt av av Cannabis heller, inte i sin rätta bemärkelse. Man kan känna sig irriterad, rastlös, svettas, få besvärligt med sömnen och sådana saker.., men man blir inte ens hälften så sjuk som av att stå utan Dolotard en vacker dag, efter att ha ätit dessa under en lång period.
    Det är detta jag vill försöka få fram, sen kanske det blev otydligt, jag vet inte..
    Det är ju också individuellt hur man blir påverkad av olika preparat.

    För övrigt vet jag inget om lässvårigheter.., jag tror att man helt enkelt menar olika saker, försöker uttrycka sig på ett visst sätt men man går förbi varandra i förståelse.
    Har väl inte så mycket med kunskaper i språket att göra?

  • lollisen

    Ang lässvårigheter, så var det lite ironiskt menat eftersom jag inte visste helt säkert ifall jag hade rätt i mitt påstående.. =)

  • Mea Culpa
    Celestina: Jag har också varit beroende av dextropropoxifen, jag vet ur djävulskt det är.
    Min husläkare berättade nyligen för mig att Dexofen och liknande tabletter skrivs på särskilda receptblanketter för att läkarna ska vara uppmärksamma på hur potentiellt farliga tabletterna är, och för att det förekommit många förfalskningar av recept med den substansen. Jag har själv varit i den svängen med förfalskningar och grejer...Generad
    Och visst har du rätt, sett ur den synvinkeln så är ju cannabis egentligen inte värre än värktabletter, lugnande etc. Frågan är dock om det är ett rimligt skäl för legalisering?
    Alltså, ska en drog legaliseras för att andra droger är lika farliga/farligare?
    Detta inlägg bör ses som ett kulturhistoriskt dokument, och får ej modereras.
  • W Panthera tigris

    EN av dem ja
    hålla en relativt harmlös drog i garderoben när folk inte ens tänker två gånger på att stoppa i sig nått som är flera gånger värre är hhmm ren idioti

Svar på tråden Legalisering av cannabis!?