• Svar på tråden Bakmaskinstråden 2
  • Hallonröd

    Hej...hoppar in är med en fråga, jag ska skaffa en bakmaskin men vet inte vilken som är bäst. Någon som kan tipsa om en bra maskin? {#lang_emotions_wink}


    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Krabbolina

    Jag har en bakmaskin ifrån OBH Nordica. När jag köpte den så användes den flitigt men nu står det och samlar damm. Det jag irriterade mej på var att knåddelen gjorde så stort hål i brödet och bröden blev inte så stora.

    Har ni tips på hur man enklast får ut knåddelen?

  • atelli

    Knåddelen sitter för det mesta kvar i byttan när jag har "skakat" ur brödet. Brukar ibland få meka lite med själva axeln (?) under byttan.

    Om den inte sitter kvar så trycker jag på brödet i botten och tar en plastgaffel o drar bort knådaren.

    Men visst är det en av nackdelarna med bakmaskin, att bröden får samma form och att knådaren gör hål.

  • atelli

    solblomman; låt brödet vara kvar på varmhållningen i maskinen - då går fukten tillbaka in i brödet o kanterna blir inte lika hårda. Eller packa in brödet i handduk och sen i plastpåse när det är halvvarmt

  • Glenda Glad

    atelli: Jag har funderat på att baka på öl, men har inte gjort det ännu. Vörtbröd bakar man med öl och där har jag rågsikt, så det ska jag nog använda här också.

  • Pippil8

    Är det någon som vågar föreslå hur jag skulle kunna översätta det här receptet för att prova i min bakmaskin (Nordica)?

    Första dagen:
    3 dl vetekross
    2 dl havrekli
    1-2 dl solrosfrö (som jag brukar byta mot linfrön och ibland nötter)
    5 dl kokhett vatten
    1 msk salt
    1 msk brödkummin (som jag brukar skippa)

    Detta får stå och gotta ihop sig till dag två då man tillsätter:
    17 dl vetemjöl
    1 påse torrjäst
    5 dl kokhett vatten
    1 msk honung

    Eftersom några ingredienser skållas första dagen tycker jag det är lite knepigt att räkna ut hur mycket degvätska det egentligen är. Det blir två formbröd av receptet ovan.

    Om jag halverar receptet rakt av blir det kanske ändå för mycket för maskinen att klara av? Vad tror ni?

  • atelli

    Jag tror att det blir lite tungt även om du halverar. Jag brukar ha 7.5 dl mjöl/gryn när jag gör bröd i Nordican.

    Ditt recept är väl på ca 7+17 i "mjöl".

    Börja med en tredjedel eller en fjärdedel. Så får du prova dej fram!!

  • MBert
    Krabbolina skrev 2009-04-19 23:55:08 följande:
    Det jag irriterade mej på var att knåddelen gjorde så stort hål i brödet och bröden blev inte så stora.Har ni tips på hur man enklast får ut knåddelen?
    Jag har bara råkat ut för att knåddelen sitter kvar i brödet två gånger av alla gånger jag bakat (är nog uppe i 100 nu). Undra vad det beror på att du måste ta ut den. De gånger jag råkat ut för detta har jag använt en hushållspincett (en sån där stor i plast).

    Att bröden inte blir så stora beror dels på hur stor bakmaksinsinsats du har och vad och hur mycket ingredienser du häller i.
    Den gamla OBH Nordican som jag lånar ger bröd på ca 700 g, men beroende på vilket mjöl och recept jag använder så blir brödet så stort att det nästan trycker upp locket på maskinen.

    Men jag bakar hellre ett litet bröd ofta än stora bröd som inte går åt på 2(-3) dagar eller måste frysas in.
Svar på tråden Bakmaskinstråden 2