BabyJay skrev 2009-04-25 00:22:28 följande:
Vetemjöl, vatten, skållat rågmjöl, rågmjöl, sirap,malt, vetegluten, jäst, salt, socker, emulgeringsmedel e472e, mjölbehnadlingsmedel askorbinsyra.Detta är innehållsförteckningen på mitt och gubbens favoritbröd. Så attans gott!! Lantkubben från Växjöbagarn. Har någon smakat?Tänkte om det var någon vänlig själ här i tråden som skule kunna försöka sig på att knåpa ihop ett recept på detta? Har ingen aning om hur jag ska göra. Är helt ny på detta med brödbak. Vill ju självklart skippa tillsatserna, och vad är malt lixom? Ja, ni ser ju mina kunskaper...SNälla, någon som kan hjälpa mig??Har förresten Julittabrödet i maskinen nu och lääängtar tills imorogn då jag ska vakna till nybakt bröd. Återstår bara att se hur det blivit.. haha
Hoppas att ni tyckte om Julitabrödet
Malt är korn (sädesslaget korn) som fått gro (lite) och sedan torkas och/eller rostas. Det gör att det blir mer smak och en sötare smak. Jag såg det på ett bakprogram (från Danmark. tror det hette Bullar av stål). Det kan nog även vara av andra sädesslag, för jag har sett termena vetemalt och rågmalt.
Vetegluten är veteproteinet som finns i vetemjöl och som gör att degen blir seg och kan innesluta gasblåsorna som jästen bildar - kort och gott, höjer brödet. Vill man ha ett extra glutenhaltigt vetemjöl ska man välja vetemjöl special.
Skållat rågmjöl och malt ingår i lantbrödsmjöl (som är en mjölblandning), så mitt tips är att använda ett lantbrödsmjöl. Antingen "Mörkt lantbrödsmjöl" (som även innehåller rågkli) eller "4 sädesslag Lantbrödsmjöl". Båda innehåller även vetemjöl. 4 sädesslag innehåller som du hör av namnet även korn- och havremjöl. Så det som är mest likt det du vill ha är det mörka lantbrödsmjölet.
Nu vet jag ju inte vilka proportioner ditt favoritbröd har, men skulle nog utgå ifrån det mörka lantbrödsmjölet och prova mig fram till rätt smak (bl.a. rätt mängd sirap och prova att använda jäst för söta degar). Jag gör ett förslag som du kan utgå ifrån (jag har inte hunnit prova just detta själv):
1,5 tsk torrjäst (gärna för söta degar) 5 g
8 dl mörkt lantbrödsmjöl 440-450 g
1,5 tsk salt 9 g
1 tsk strösocker 4 g, eller farinsocker (som används i Julitabrödet=god sötma).
2 msk - 0,5 dl sirap (mörk, eller "brödsirap") 40-70 g
ev. brödkrydda
1-1,5 tsk olja 5-7 g
3 dl vatten 300 g
Prova antingen standardprogram eller grovt bröd.
Matolja finns inte med som ingrediens i ditt bröd men något jag rekommenderar för att förbättra jäsegenskaperna. Fett i små mängder höjer glutens elasticitet och skapar därmed förutsättning för ökad brödvolym.
Det står ingenting om krydda i din ingrediensförteckning. I grovt bröd och framförallt i rågbröd ingår ofta någon brödkrydda. Det är något du kan experimentera fram själv.
Prova först utan och sedan att tillsätta exempelvis 0,5 tsk stött fänkål och 1-2 tsk pomeransskal.
Lycka till.