• Joggi

    Använder ni pulversås?

    Sj används det inte här hemma.

    ENKEL SÅS

    Smör
    mjölk
    grädde
    Buljongtärning
    Salt, peppar
    Maizena redning

    (Soya för brunsås, Senap för senapssås, Pepparrot för pepparrotssås osv....)

    Smält smöret och ha ner buljong och salt och peppar. Häll på mjölk och grädde i valfri mängd. I med smaksättning och red av med enkla Maizena redning.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Använder ni pulversås?
  • Jennie med ie
    Joggi skrev 2009-12-20 22:18:38 följande:
    Är verkligen buljong halvfabrikat?Har ingen förpckning hemma så kan inte läsa innehållet, men ska lätt göra det imorn på jobbet..
    Nu finns det ju olika sorter men en vanlig sort är Knorrs köttbuljong.
    Salt, vegetabiliskt fett, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanlyat, dinatriuminosinat), jästextrakt, modifierad
    stärkelse, nötköttextrakt, köttarom, lökarom, färgämne (E 150c), kryddor, maltodextrin, morotsextrakt.
    Energimängd gällande buljong i tärning: ca 250 kcal/100 g. dessutom 22 g natrium per 100 g och ca 15 g mättat fett.

    Inte bara hoppressade kryddor med andra ord.
  • Jennie med ie

    Jennie med ie skrev 2009-12-21 00:11:37 följande:


    Nu finns det ju olika sorter men en vanlig sort är Knorrs köttbuljong.Salt, vegetabiliskt fett, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanlyat, dinatriuminosinat), jästextrakt, modifieradstärkelse, nötköttextrakt, köttarom, lökarom, färgämne (E 150c), kryddor, maltodextrin, morotsextrakt. Energimängd gällande buljong i tärning: ca 250 kcal/100 g. dessutom 22 g natrium per 100 g och ca 15 g mättat fett.Inte bara hoppressade kryddor med andra ord.
    För skojs skull, en jämförelse med Knorrs Brunsås. Pulver då.
    Vetemjöl, stärkelse, vegetabiliskt fett, salt, tomatpulver, vegetabilisk olja, arom, jästextrakt, maltodextrin, kornmaltextrakt, mjölksocker, mjölkprotein, äpplejuicekoncentrat, citronjuicepulver, lökextrakt, kryddor och örter, rödvinsextrakt, morotsjuicekoncentrat, vitlök.
    Ca 400 kcal/100 g torrvara, drygt 50 kcal/portion färdig sås. 1 g mättat fett per 100 g pulver, motsvarande 1,5 g per portion färdig sås.

    Inte så enormt stor skillnad att pulversåsen är förkastlig och tragisk medans buljongen är felfri. I synnerhet inte som du även i din brunsås har t ex sooya som i de allra flesta fall innehåller ytterligare natrium, smakförstärkare (div. E-nummer), socker och jästextrakt t ex.
  • VulgusProfanum

    Nej väldigt sällan.
    Oftast så gör jag såser från grunden.


    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • musli

    Nixpix... Använder inte buljongtärningar, soya eller maizena heller... 


    Amber1975 skrev 2009-12-20 23:59:35 följande:
    Måste fråga vad du äter om du inte äter halvfabrikat?
    Nu blev jag lite fundersam... Det finns mycket att äta om man inte äter halvfabrikat... Vi använder enbart råvaror och det är inget problem alls. Gör till och med korv själv!!!
    Hanna 050511 & Elias 090910
  • Amber1975
    musli skrev 2009-12-21 00:40:16 följande:
    Nixpix... Använder inte buljongtärningar, soya eller maizena heller... 

    Nu blev jag lite fundersam... Det finns mycket att äta om man inte äter halvfabrikat... Vi använder enbart råvaror och det är inget problem alls. Gör till och med korv själv!!!
    Jo självklart äter man mycket som inte är halvfabrikat, men iaf jag äter mycket som faktiskt är halvfabrikat oxå. De råvaror som förädlats på nåt sätt, men som behöver tillagas på nåt sätt för att kunna ätas är ju halvfabrikat. Även om man gör sin egen korv så kanske man använder mjöl i den tex. Själv äter jag både ris och pasta tex.
  • musli
    Amber1975 skrev 2009-12-21 00:47:24 följande:
    Jo självklart äter man mycket som inte är halvfabrikat, men iaf jag äter mycket som faktiskt är halvfabrikat oxå. De råvaror som förädlats på nåt sätt, men som behöver tillagas på nåt sätt för att kunna ätas är ju halvfabrikat. Även om man gör sin egen korv så kanske man använder mjöl i den tex. Själv äter jag både ris och pasta tex.
    Nix. Äter inte mjöl alls... Möjligen när jag nån gång äter mitt surdegsbröd som jag bakar åt familjen men då undrar jag varför mjöl är halvfabrikat? Det jag använder är stenmalet i gammeldags kvarn... Inga tillsatser... men jag räknar inte annat mjöl som halvfabrikat heller...
    Äter inte heller pasta och ris eftersom jag inte äter kolhydrater men naturligtvis äter dottern det när hon väljer att hon vill ha det till maten. Hon får själv välja ibland och då blir det så ibland... 
    Har aldrig mjöl i korv... Däremot så har jag lite potatis i... 
    Hanna 050511 & Elias 090910
  • h8him
    musli skrev 2009-12-21 01:05:37 följande:
    Nix. Äter inte mjöl alls... Möjligen när jag nån gång äter mitt surdegsbröd som jag bakar åt familjen men då undrar jag varför mjöl är halvfabrikat? Det jag använder är stenmalet i gammeldags kvarn... Inga tillsatser... men jag räknar inte annat mjöl som halvfabrikat heller... Äter inte heller pasta och ris eftersom jag inte äter kolhydrater men naturligtvis äter dottern det när hon väljer att hon vill ha det till maten. Hon får själv välja ibland och då blir det så ibland...  Har aldrig mjöl i korv... Däremot så har jag lite potatis i... 
    Mal du egen köttfärs, kärnar ditt eget smör, sätter du egen filbunke, röker ditt bacon, fixar egen ketchup och senap osv? Imponerande livsstil i så fall. Det tar tid att leva så, men jag tror det är väldigt hälsosamt.
  • Dr Mupp
    musli skrev 2009-12-21 01:05:37 följande:
    Nix. Äter inte mjöl alls... Möjligen när jag nån gång äter mitt surdegsbröd som jag bakar åt familjen men då undrar jag varför mjöl är halvfabrikat? Det jag använder är stenmalet i gammeldags kvarn... Inga tillsatser... men jag räknar inte annat mjöl som halvfabrikat heller... Äter inte heller pasta och ris eftersom jag inte äter kolhydrater men naturligtvis äter dottern det när hon väljer att hon vill ha det till maten. Hon får själv välja ibland och då blir det så ibland...  Har aldrig mjöl i korv... Däremot så har jag lite potatis i... 
    Allt som är förädlat från ursprungsprodukten är antingen hel- eller halvfabirikat beroende på hur mycket som behöver göras.

    Grundprodukten är vetekorn av det gör man mjöl som då är ett halvfabrikat av mjölet görs bröd som ju äts som det är och därmed är ett helfabrikat.
  • Esmiso

    ja, använder pulver om vi ska ha bearnaisesås eller liknande. Annars inte

Svar på tråden Använder ni pulversås?