• Emlak

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    Bröt fotleden förra veckan och är nu opererad, gipsad i sju veckor och försöker underhålla mig med att vila och se på tv. Har en 2,5 årig tjej som blir hämtat och lämnad av sin pappa och själv känner jag mig helt hjälplös med värken efter operationen, kryckorna och rastlösheten.. Någon annan som är i samma situation och bara vill språka lite?


  • Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?
  • Berg04

    Emlak, en fråga: när du är ute och går,kan du gå i normal takt, eller går det saktare nu? Jag måste gå sakta, det går inte att gå i normal takt.

  • Emlak

    Jag går sakta, försöker att gå så normalt jag bara kan.. Har mindre ont på ovansidan av foten nu men är nog för att jag går rakt med fötterna istället för lite Charlie Chaplin stil (som min sjukgymnast kallar det)

    Ska till sjukgymnasten i morgon och sen till jobbet och äta lunch får se om jag tycker att det känns tufft..

  • Berg04

    Jag ringde till ortopedmottagningen i morse. Jag har ju en haltande gång som jag inte blir av med. Sköterskan sa att det inte är ovanligt. Men att sjukgymnasten får ta kontakt med ort.mot. om det inte har släppt om ca tre veckor. Det kan ju bero på skruvarna o plattan som spökar. Men att operera bort dom gör dom inte gärna förrän om ca 1år.
     Så jag får hoppas att gången blir bra snart. 

  • Emlak

    Min sjukgymnast avrådde mig från att köpa nya skor så länge foten är svullen och rekommenderade mig att köpa sk barfotaskor.

    Har även passat på att vara en sväng på jobbet och mina kollegor och chef är oroliga att jag ska komma tillbaka för tidigt, men jag jobbar ju med stora barn och det ska nog gå bra är ju semester snart ;)

  • Filippa02

    Jag var hos en ortoped i torsdags som tittade på mina röntgenbilder och sa att det var ok att frakturen inte är läkt och att det tar upp till ett år innan frakturer är "röntgenmässigt läkta" men att det är tillräckligt stabilt för belastning ändå. Så han tyckte att jag skulle börja belasta nu så smått (och det stämmer ju överens med tidigare plan för nu den 5 juni har det gått 2 veckor sedan avgipsning). Sedan sa han återigen att rörelseträningen var A och O och det gäller att vara tuff där. Frågade om stödstrumpa men han sa att det är absolut bättre att linda foten för en stödstrumpa ger för lite tryck på vissa ställen. Linda ska man göra ända ifrån tårna och upp över ankeln.

    Förra veckan var jag hos sjukgymnasten måndagen och fredagen. Redan på torsdagen efter läkarbesöket började jag belasta en del på foten och när jag var hos sjukgymnasten så provade jag att gå med en krycka (hej o hå). Det gick riktigt bra. Han böjde och vred på foten och kände då att rörligheten var mycket bättre. Fick prova lite knäböj och kom ner lite längre än i måndags men det är inte mycket till knäböj. Sedan stretchar jag vadmuskeln genom att luta armarna mot en vägg och falla fram med höfterna. Cykling15 min och lite andra fotledsrörelser.

    Igår och idag har jag varit ute och "gått" här på gården (bor på landet) med vikt på foten. Igår kväll var foten trött men det gjorde inte direkt ont i den. Idag har jag "gått" i en hage och kontrollerat staket och det kändes skönt att få röra sig lite. Provade att gå utan kryckor mellan vardagsrummet och köket och tillbaka och det fungerade men givetvis är jag ganska halt.

    Hur mycket haltar ni som kan gå utan kryckor? Haltar ni för att det gör ont eller är det mest rädslan för att det ska göra ont?  

  • Berg04

    Jag tror jag haltar för att det är så stelt i fotleden. Svårt att vinkla foten riktigt som den friska. Men jag tänker på varje steg jag tar. Så det är inte för att jag är rädd att det ska göra ont. Igår och idag bara inne pga det tråkiga vädret. Så man får sitta o ligga o sprattla med foten (ha ha)  Som sagt går jag oxo jättesakta,hade viljat nu åka iväg på en solsemester, men jag kan ju inte gå 10meter efter min man hela tiden o bli trött. Så vi får vänta med resa tills jag kan gå bättre. Ha det bra.

  • Emlak

    Jag anstränger mig verkligen för att inte halta men blir ju automatiskt lite stelt när man går, börjar nästan ångra att jag ska börja jobba igen nästa vecka, inte för fotens skull utan för att det är så skönt att bara slappa och inte vara i hetluften hela dagarna, men men får bli hollywoodfru eller författare i mitt nästa liv ;)

    I helgen har jag gått massor både på naturhistoriska museet och inne i stan, men man känner verkligen att man har sina begränsningar. Speciellt när sambon ensam för springa och jaga tjejen överallt.. Längtar verkligen tillbaka till när man inte ska känna sig så begränsad mer..

    Sjukgymnasten idag och mer nya övningar, blandannat att stå på tå och göra tåhävningar, så ska köra hårt nu den här regniga veckan!

  • Filippa02

    Har varit på träning idag igen och jösses nu prövande jag att gå utan kryckor. Från att ha börjat belasta försiktigt i torsdags/fredags. Men det gick ju faktiskt riktigt bra. Fast visst haltade jag men vilken härlig känsla att gå utan hjälpmedel. Tror att det gäller att snabbt bli av med kryckorna för att våga belasta mer och mer. 

    Cyklade 15 min, lite andra fotledsövningar, rodd 5 min och lite stretching och knäböj (vilket inte är så lätt ännu).Höll på i drygt 1 timma totalt. Sjukgymnasten hann inte med att stretcha och dra i foten utan det tar vi imorgon. Vi bestämde att vi körde på lite hårdare denna veckan.

    Emlak och Persson72 hoppas det går bra att börja jobba. Jag är sjukskriven t o m  11/6 men har förmånen att vara egenföretagare så jag kan ju jobba lite mindre om det inte känns bra. Allt blev ju onekligen lite lättare när jag fick börja belasta foten. Men det känns att det är en väligt lång väg kvar innan man är besvärsfri - det där med 1 år är nog inte så tokigt gissat.

    Med skor på går det ganska bra att gå men utan skor tycker jag det är mycket svårare. Hur gör ni när ni går inomhus med eller utan skor?         

  • Berg04

    Jag var ute i regnet vid Högbo bruk i morse o ranta runt lite. Där finns många motionsspår o folk som springer. Men jag är glad bara att man slipper ha kryckorna. När jag går inomhus har jag ibland sandaler, tränar på att gå oxo barfota,men det är ju lite svårare. Ska nu åka o handla i ett köpcenter, så foten får sig en duvning igen.
     
    Jag har varit utan stödstrumpa nu i helgen, satt på den i morse igen, men tog av den ganska snart. Tycker nu det känns bättre att va utan.

    Hur ofta går ni till sjukgymnasten egentligen? Jag går dit var tredje vecka nu. Jag får då nya övningar som jag ska göra hemma. Tränar jag för länge o hårt får jag sån träningsverk så jag inte kan träna dagen efter.Lagomt är bäst i alla fall för mig.  

        

      

  • Persson72

    Jag har nästan alltid inetofflor på mig när jag går inne, känns bäst och så är jag frusen;) Nu går jag till sjukgymnasten varannar vecka, med mycket övningar hemma! I dag lyckades jag klippa gräset här hemma.. Känns väldigt bra att inte sambon behöver göra allt längre. Fick ringa till ortopeden i dag och be om mer recept på alvedon, kommer köra fulldos på dom nu när jag börjar jobba!

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?