• Emlak

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    Bröt fotleden förra veckan och är nu opererad, gipsad i sju veckor och försöker underhålla mig med att vila och se på tv. Har en 2,5 årig tjej som blir hämtat och lämnad av sin pappa och själv känner jag mig helt hjälplös med värken efter operationen, kryckorna och rastlösheten.. Någon annan som är i samma situation och bara vill språka lite?


  • Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?
  • Berg04

    I morgon bitti ska jag till sjukgymnasten igen.Det var tre veckor sen sist.Dom rörelser jag gör är  Sitta på stol tåhävning med övertryck, stå på golv o tåhävning upp o ner, foten på en stol o tänja fram o tillbaks m.m.
     Min fot är ochså så stel det spänner upp till knäleden så det blir en konstig gång. Jag orkar därför bara gå korta sträckor och det går sakta.
    Foten o fotleden är mer svullen än den friska. När jag vinklar den neråt gör det ont. Så det känns när jag går på sluttande väg.

    Köra bil går bra som tur är, Inne i mataffärer håller jag i matvagnen. Jag märker iallafall att det går sakta framåt.Jag har hört från flera att det kan ta upp till ett år innan man blir helt bra. Så vi alla har väl kommit bra på väg ändå, eller hur?    

  • Emlak

    Har varit till sjukgymnasten idag och hon ser framsteg, det känns skönt :) är knäböjen och balansplatta som är prioritet nr 1 och att jag ska tänka extra på att gå rakt med fötterna och tänka på att gå rätt med foten och höften..

    Irriterad av att åka taxi, idag var dom försenade pga kaos i pendeltågstrafiken.. På fredag ska jag ta bilen dit..

    Någon som har börjat jobba igen och hur känns det att börja jobba nästa vecka Persson72? Har du blivit av med kryckorna än?

  • Berg04

    Till sjukgymnasten i morse. Hon såg framsteg som inte jag ser. Lite nya övningar, så det är bara att köra på. Har varit till fot o sko specialisten i dag och köpt ett par bra skor jag kan ha i sommar. 

    Jag tog pension några år tidigare förra sommaren så jag är hemma och har det bra nu. Jag går ut och arbetar extra ibland. Men har naturligtvis inte kunnat arbeta nu när olyckan hände. Och det är så, nu när man skulle vilja arbeta, då kan man inte. Ha det bra.

     

         

  • Filippa02

    Skönt att sjukgymnasterna ser framsteg hos er - är ju precis det man vill höra.

    Idag har jag varit av med gipset i 1 vecka. Totalt har jag varit hos sjukgymnast 4 gånger sedan jag blev av med gipset (eller igår var en kompis som är sjukgymnast ändå här hemma och då körde vi ett pass - hon såg att jag gjort ganska stora framsteg bara från fredag till måndag).

    Jag kan inte knäböja så mycket ännu. Kommer ni ner lika mycket med båda benen?

    Just nu kan jag sitta med benet i 90 graders vinkel och hela foten i golvet. Jag cykeltränar och rör på fotleden rent allmänt. Provat liet knäböj men då är det stelt. Fast det är väl bara att träna på. Ska till en ortoped på torsdag och då får vi se om han ger mig klartecken att jag får börja stödja på foten. Tror att det blir lättare att träna då. Fast hu så svårt att lära sig gå igen.        

    Jag är sjukskriven t o m 11/6 och jag skadade mig 9/4. 

  • Berg04

    Jag kommer inte ner med båda benen lika mycket när det gäller knäböj, fast jag op den 13februari. Jag tycker det är jättesvårt.Filppa02 , jag tycker du är otroligt bra på att komma igen, skadad 9/4 ,alltså mindre än två månader.

  • Persson72

    Emlak: Det är blandade känslorvför att börja jobba nästa torsdag, skönt att komma i gång igen men nervöst då jag står och går hela dagarna.. Blir fortfarande jättesvullen när jag använder foten:( Har varit helt utan kryckor i ca en vecka nu och det känns jättebra! Ska jag försöka sätta mej på huk eller liknande så kommer jag inte speciellt långt ner:(( Var och köpte mig ett par nya fotriktiga promenadskor hos en fotspecialist i lördags och det gör en stor skillnad på mitt steg, sjunker gärna in mot hålfoten lite om jag inte har ordentligt stöd. Men det var svårt att hitta bra skor som inte trycker på plattorna och stiften! Jag är oxå sjukt trött på att vara långsam som skalman, fruktansvärt frustrerande att inte kunna ta en vettig promenad. Filippa02 du undrade om färge på den skadade foten, min är betydligt rödare:( nu dax för en kopp kaffe till och se vad denna dagen har att erbjuda!

  • Emlak

    Kanske man skulle investera i ett par bra skor, var hittar man sånna butiker? Räcker inte med löplabbet eller eccoskor?

    Idag har jag lämnat tjejen på förskolan för första gången, min sambo cyklade till jobbet så jag kunde ta bilen, vilken frihet :)

    Jag går utan kryckor inomhus och kortare sträckor, har fått in det där med att gå med jämna steg men varje steg gör ju ont, träningsvärk efter sjukgymnastiken, letar fortfarande efter en bra träningscykel på blocket så jag kommer igång med muskler i benet oxå.. Men svårt att hitta en bra spinningcykel som ligger på rätt sida av stan, vill inte ha en vanlig utan en spinningcykel som jag även kan använda när jag är bra igen..

  • Berg04

    Jag var ute o gick i morse en kortare sträcka, men man känner sig som en 100 åring när man går. Det går sakta. Ska nu ut igen o gå i en backe upp o ner. Jag har svårt att gå neråt så jag måste träna på det. Annars fortsätta o träna inne. Man blir lite läss på allt ibland. Stelt o det onda i foten.

  • Persson72

    Var i simhallen i dag, vi hade lovat Elsa länge nu att vi skulle dit. Passade då på att simma några längder och det kan jag varmt rekomendea;) kännse mig nästan normal i vattnet, lite stel men inget ont.. Vågade bara simma tio längder i 25 metersbassängen, men det har kännts bra nu i kväll oxå så det blir besök där snart igen!

  • Emlak

    Nu börjar jag känna mig mkt bättre, kommer ner djupare när jag gör knäböj, har börjat stå upp när jag duschar och kan stå och ta på mig jeansen, är däremot långsam och har ont och blir lätt svullen, men känner ju att det går mot bättre tider :) snart bara 1 sjukskrivningsvecka kvar, trist att den njutningsfulla tiden är över, men är ju inte så många veckor kvar så är det semester :)

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?