• Emlak

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    Bröt fotleden förra veckan och är nu opererad, gipsad i sju veckor och försöker underhålla mig med att vila och se på tv. Har en 2,5 årig tjej som blir hämtat och lämnad av sin pappa och själv känner jag mig helt hjälplös med värken efter operationen, kryckorna och rastlösheten.. Någon annan som är i samma situation och bara vill språka lite?


  • Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?
  • Berg04

    Jag har en träningscykel som jag använde tidigare. Men nu bor vi i sommarstugan så man får försöka cykla ute nu istället. Våran tomt är så kuperad, sluttande o mycket sten så det blir jobbbigt för foten. Men det ska ju vara bra med ojämnheter ochså.

  • Emlak

    Hej Berg04
    Då ligger du en månad före mig när det gäller olyckan och gips, fick du stödja på benet under tiden du var gipsad?

    Idag har jag gått utan stödstrumpan bara för att de var sån sommarhetta och jag ville verkligen inte ha jeans.. Men såå svullen i foten nu och som en kant efter gympaskon, så kastade på mig stödstrumpan så fort jag kom hem *pust*

  • Berg04

    Nej, jag fick inte belasta något när jag var gipsad. Jobbig tid. Jag tog ochså av mig stödstrumpan när det var så varmt. Men blir svullen och stickningar i foten snabbt. Jag har lite svårt att gå utan sandaler (barfota) men måste träna på det nu när värmen kommer.

  • Emlak

    Jag har fått ordinerat att gå barfota. Så jag försöker att gå så normalt jag kan här hemma utan kryckor och utan strumpan.

    Måste åka och köps några vettiga skor i helgen, får bara på mig gympaskorna och vore skönt med lite svalare..

  • Filippa02

    Jag tänkte jag skulle mäta foten idag för att kunna köpa en stödstrumpa - antingen på apoteket eller i en "ortopedbutik" men jag hittade inte mitt måttband (typiskt att det skulle vara försvunnit nu).

    Har varit hos sjukgymnast tors o fred. I torsdags var jag hos den som jag kommer att gå mest till och i går var jag hos en kompis som är sjukgymnast i grannstaden. Fick lite bra övningar i går. Sitta på en pilatesboll med foten i govlet och gunga. Sitta med fötterna på en balansplata och trycka ner kl 12, 3, 6 och 9 och följa med med fötterna. Sitta med fötterna på en handduk och skrynkla ihop den med tårna. Gjorde även övningar med ett gummiband. Jag fick även öva på att markeringsgå och det skulle jag försöka göra oftast så jag inte håller benet i luften. Men ibland är det ju lättar när man vill fort fram. Jag fick även testa att cykla en liten stund. Rörde nog inte så mycket på fotleden då men det var så skönt att få cykla en stund. Nu blir det egen träning lördag o söndag för att sedan fortsätta hos sjukgymnasten i hemstaden på måndag.

    Fast det blev kanske för mycket träning igår. Bortsett från träningen hos sjukgymnasten rörde jag foten så ofta jag kom ihåg det under dagen. Tränade även med gummpband. Dessutom blev det 4 resor fram och tillbaka till stan för att hämta och lämna sonen (det var kalas mm). Så på kvällen var foten svullen och även idag på morgonen och den gör även ont dag (svullen och varm). Får ta det lite lungt idag. Tyckte det kändes så bra igår. Fast det kommer säkert att vara lite jänka-dans även framöver - ett steg fram och två tillbaka.

    Har beställt tid och får komma nu på torsdag hos en privat ortoped som är bra på idrottsskador (i en lite större grannstad). Vill att han tittar på röntgenbilderna innan jag börjar belasta. Läkaren på sjukhuset pekade på röntgenbilden och sa lite i förbigående att där ser du frakturen som inte är riktigt läkt ännu. Och nu oroar det mig om det är som det ska eller inte. Skönt att få det kontrollerat av en specialist innan jag börjar belasta.

    Var det inte svårt när ni skulle börja belasta och gå på foten. Jag förstår inte hur det ska gå till. Men det är säkert sjukgymnasterna duktiga på. De har väl lärt många att gå igen efter skador. Vad har ni för erfarenhet av detta?    

      

  • Berg04

    Jag går på ett idrottscenter här i stan som har bra sjukgymnastik. Dom har rehabiliterat  idrottsmän att bli bra efter fotledsfraktur. Idag har jag gått runt på stan, (linkat) i värmen.In o ut på gallerior.  Barn, o barn-barn på grillmat o fika. Så nu är man sjukt trött i foten.

    När jag fick börja belasta måste jag ha kryckor, hade ont o var svag i foten. Men sjukgymnasten puffa mig o sa att jag fick ta lite i taget. Det gör fortfarande ont då o då. Jag brukar ta alvedon o ipren för då brukar det gå bättre.

    Nu ska jag ligga o se på tv med barn-barnet o vila min stackars fot.    

  • Emlak

    Känns som att man överanstränger sig rätt lätt bara av att ta en liten promenad, tror mycket beror på sommarvädret att man blir extra svullen, är såå less på att ha det här att vara så långsam, omobil och få ont..

  • Filippa02

    Ni som ligger före mig i tid. Anser ni att ni har fått tillbaka all rörlighet i fotleden redan nu? Eller kan ni uppskatta hur mycket rörlighet ni har jämfört med den friska foten.

    Idag har min fot inte varit så synligt svullen som igår men det sticker lite i den och några tår (lilltån och den ijämte domnar lite) och färgen är röd och vid något tillfälle nästan lite lila. Hoppas bara att blodcirkulationen är som den ska. Har era fötter samma färg eller är den skadade mer röd än er andra.

      

         

  • Emlak

    Jag är jättestel i fotleden även om det har blivit mkt bättre men knäböjen ligger gör jag som en 80 åring och kan inte göra utfall, har tränat body pump mkt innan..
    Fötterna ser ganska lika ut, svullnar upp på kvällarna när jag varit igång och varit utan min kära strumpa...

  • Persson72

    Min fot är jättestel oxå och ömmar jättemycket på ovansidan av fotleden när jag ska vinkla den uppåt!! I dag har vi städat altanen o putsat alla fönster på den o grejat hela dagen. Så i kväll var den svullnare än den nånsin varit sen avgipsningen;( o skitont gör det!! Fattar inte hur jag ska kunna jobba om drygt en vecka! Men det ordnar sig nog. Känner att jag vågar mer och mer i alla fall. Hoppas att ni har haft en underbar morsdag, det har jag!! Kramen på er..

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?