• Emlak

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    Bröt fotleden förra veckan och är nu opererad, gipsad i sju veckor och försöker underhålla mig med att vila och se på tv. Har en 2,5 årig tjej som blir hämtat och lämnad av sin pappa och själv känner jag mig helt hjälplös med värken efter operationen, kryckorna och rastlösheten.. Någon annan som är i samma situation och bara vill språka lite?


  • Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?
  • Persson72

    Filippa02 ; jag har varit av med gipset i tre veckor nu o det är stelt o jävligt frammåt eftermiddagen.. Svullnar och blir stelare ju längre dagen går men de blir ändå bättre o bättre för varje dag;) så kämpa på med övningarna det gör ont men lönar sig!! Sen e j alvedon inte helt fel o ha till hands:)). Emlak: avundas inte dej, jag ska på en förskolans dag ( med teater) o sen e jag glad att jag får hem o vila benet.

  • Filippa02

    Har varit hos sjukgymnasten idag. Talade för säkerhets skull om att jag gillar honom om jag skulle säga något annat under träning som gör ont (har tränat på deras gym ett tag innan min skada så jag känner honom). Han gjorde rörelser med foten som gjorde ont men det var helt uthärdligt. Jag skulle röra så mycket som möjligt på fotleden åt alla håll och kanter. Han vissade mig också hur jag kunde "gåmarkera"  med den skadade foten. Fick ju belasta upp till 20 kg enligt doktorn men det tyckte jag var för svårt just nu så jag ska försöka "gåmarkera" istället.

    Ska försöka gå på träning och få lite hjälp i stort sertt varje dag till att börja med. Men imorgon ska jag inte gå dig utan vi bestämde på måndag så några dagar får jag träna själv.

    Någon av er använde stödstruma - hjälper det mot svullnaden? Vad har ni köpt för stödstrumpa och var har ni köpt dom?  

  • Persson72

    Ja, stödstrumpa är ett måste.. ;)) fck åtsittande bandagetub på sjukhuset efter avgipsning, men den gjorde ont under foten efter ett tag så då tog jag på en stödstrumpa som jag redn hade( har opererat åderbock innan) . Det finns att öpa på apoteket, ,men tänk på att du ska mäta både över fotleden och vaden direkt på morgonen o helst há sovit med foten i högläge.. Detta för att du ska få rätt storlek på strumpan så att den hjälper ordentligt! Var det höger eller vänster fotled som du bröt?? Jag cyklar en del på motionscyklen här hemma, det är rät skönt att komma i gång lite efter allt stillasittande ;)

  • Filippa02

    Jag frågade läkaren och tyckte inte det var nödvändigt med kompressionsstrumpa. Får väl skaka fram ett måttband och mäta. Jag bröt vänster fotled. Ska också testa att cykla någon dag. Ja, nu längtar jag efter träning.

    Justt nu ska jag bara röra på fotleden så mycket som möjligt ofta ("hela tiden") åt alla håll och kanter. Det kändes bra när sjukgymnasten vred och böjde på foten. Bra att få hjälp med träningen och då behöver jag inte själv ta in när det gör ont utan jag kan bara ligga och ha ont (=passiv träning). Fast jag kände att det blev mer rörlighet efter att han "stretchat" leden åt alla håll. Men fortfarande är hela foten väldigt svullen både tårna och under foten. Han sa att när jag så småningom börjar gå så kommer svullnaden att minska. 

    Var det så för er också efter avgipsning att det bara vara rörelser av fotleden som gällde eller vad fick ni för övningar?   

  • Persson72

    Ta inte kompresionsstrumpa utan stödstrumpa!! Har haft både och till åderbrocken och kompresionsstrumpan klämmer åt för mycket, plus att den är ända upp till ljumsken( ingen hit i denna värmen, märkte jsg förra sommaren) i början skulle jag oxå bara göra rörlighetsövningar men nu håller jag på att öva upp styrkan oxå. Jag bröt höger fot så jag våga inte köra bil ännu, i fall jag behöver ställa mej på bromsen;) men som tur är så kan jag cykla ute nu oxå om jag går( linkar) i uppförsbackarna. Det är skönt att inte vara lika beroende av andra!!

  • Emlak

    Jag köpte mina stödstrumpor på en ortopedbutik som hade massor av saker, men den låg inne i foajén på Danderyds sjukhus så är nog bara dom större sjukhusen som har, men Apoteket har koll på vilket sorts stöd man behöver.

    Ikväll har jag ont i fotleden, blev en jobbig dag idag med massa promenerande, men jag har varit duktig idag, har tillomed kört bil idag, bara till "grannbyn" för en ansiktsbehandling så var inte så mkt trafik och jag växlade bara upp till trean, men är imponerad av att jag vågade och det gick faktiskt bra och jag kände mig tillomed normal när jag körde hem därifrån :)

    Imorgon är det sjukgymnast igen och ska bli spännande och se vad man får för läxa under helgen :)

  • Filippa02

    Trodde att kompressionsstrumpa och stödstrumpa var samma sak, men då förstår jag hur det ligger till. En annan fråga är när kunde ni ta på sko på skadade foten och vad hade/har ni för sko?

    Emlak: skönt att kunna köra bil. Gjorde det inte ont när du frikopplade? 
    Persson72: Härligt att du kan cykla - ska öva på en motionscykel. Jag cykeltränar en del i vanliga fall (både landsväg och mountainbike) men det känns långt borta just nu (som så mycket annat).

    Vi köpte en beg automatväxlad bil när jag skadat mig och nu har jag kört den i ca 1 vecka och det går hur bra som helst. Tror att den kan behövas ett tag framöver - i vart fall över sommaren.

    Hur ofta går ni på sjukgymnastik? Berätta gärna mer om övningar mm. Jag ska vara så flitig det bara går med sjukgymnastiken. Det är ju bra att ha lite ögon på sig när man tränar.      

  • Persson72

    Lyckostar som kan köra bil..! Jag vill oxå;) men det kommer nog snart! Jag kollade lite på olika strumopr på nätet, tänkte att ska man ha det till kortare byxor så kan man ju ha med kul mönster iaf.. Ska till sjukgymnasten i dag, ska bli skönt, har inte varit där på två veckor. Jag fick ett träningsprogram som gick ut mycket på att töja. Men det e ju så viktigt att göra rätt! Fick även rekomendationen att gå flera små korta promenader o det har jag gjort nästan varje dag! Nu väntar motionscyklen o 5 km;;) ha en bra solig dag alla

  • Berg04

    Hej på er. Jag sökte på fotledsfraktur o kom in på eran tråd. Jag bröt min högra fotled på två ställen, en kraftig fraktur enligt läkaren.Op med platta o skruvar. Detta hände i mitten på Februari. Gips i 6 veckor. Sen träna o gå med kryckor.Nu har jag inga kryckor, varken ute eller inne.Hade kryckor i över 1 mån.Det värsta är att jag har lagt på mig en linkande gång, som är svår att bli av med. Jag går ochså hos sjukgymnast, tränar hemma med olika övningar.Min fotled är fortfarande svullen o öm på opställena. När jag går ute så går jag (linkar) sakta. Det går inte att gå i normal takt. Men det kommer väl.Det känns bra att andra är i liknande situation. så man har någon att prata med.

  • Emlak

    Idag hos sjukgymnasten fick jag cykla lite, köra knäböj och en övning för att stärka upp rumpan och sen försöka stå på ett ben på balansplatta..

    Kände mig ganska duktig och ska införskaffa en träningscykel i helgen, bara spana på blocket.

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?