• Rakad Apa

    Hur lagar ni köttfärssås?

    Finns ju många varianter av köttfärssås, så jag är  lite nyfiken på vad folket på FL har för ingridienser i sina varianter.

    Själv använder jag:


    Köttfärs Matlagningsgrädde lök Kalv fond Tomatpuré Krossade tomater Salt och peppar Så, hur gör ni?
    ?Livet är för viktigt för att tas på allvar.? - Oscar Wilde
  • Svar på tråden Hur lagar ni köttfärssås?
  • Rani
    dennis02 skrev 2013-05-24 00:02:08 följande:
    Passerade tomater är när de är delade i två delar..



    Nej, passerat är när det är mixat helt slätt. Det är alltså utan klumparna som är i krossade tomater.
  • stinajonasson

    Det beror alldeles på hur mycket morötter man tar.
    Vi upplever att det blir en mer " saftig" köttfärssås med morötter :)
    Testa jättegott!

  • roffe
    dennis02 skrev 2013-05-24 00:02:08 följande:
    Passerade tomater är när de är delade i två delar..

    Nej passerade är när dom är ännu mer krossade än krossade dvs som en slät smet. Som en tjockare juice. 

    www.tyckomgarant.se/temp/IMG1026256773.jpg

    skottimorkret.files.wordpress.com/2008/11/lotbpa037.jpg 

    Jag har köpt flera olika märken och dom är alltid så i konsistensen. 

    Men jag antar att punkterna antyder att du bara driver ;P 
  • Aniiee

    Köttfärs, passerade tomater, lök och vitlök., sen beror det alldeles på humör, årstid, sällskap.... På våren/försommaren såhär blir det oftast med kalv/lammfond, balsamvinäger och primörer, på hösten rött vin, kantareller, oxfond och grädde....Kryddor och kryddörter som passar....

    Köttfärssås år gott... mycket hemgjord tagliatelle till, och tre kilo parmesanost =) Om jag inte blandar ihop kalaset i en ugnsform, för då blir det mozzarella på...


    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Rakad Apa
    stinajonasson skrev 2013-05-24 00:06:09 följande:
    Det beror alldeles på hur mycket morötter man tar.
    Vi upplever att det blir en mer " saftig" köttfärssås med morötter :)
    Testa jättegott!
    Ska pröva det nästa gång!
    ?Livet är för viktigt för att tas på allvar.? - Oscar Wilde
  • Fröken Vargh

    En sats brukar här innehålla:

    *500-600g nötfärs
    *1-2 burkar hela tomater
    *en stor sked tomatpuré
    *1-2 dl röt vin
    *oxfond
    *1 gul lök
    *5-7 vitlöksklyftor
    *lagerblad, lite salt + svartpeppar

    Färsen och löken steks för sig, lägg sedan i gjutjärnsgryts och får puttra 2-3 h

    Då 30 min återstår slängs ofta i
    *skivade, förstekta champinjoner
    *svarta oliver
    *Färsk basilika
     

  • KimPossible

    Om jag inte gör en klassisk bolognese, så kör jag följande;

    Nötfärs
    Gul lök, finhackad, ej brynt
    Pressad vitlök 
    Krossade tomater
    Salt
    Nymalen svartpeppar
    Chilipulver
    Cayenne
    Persillade och/eller färsk basilika + timjan
    Ev paprikapulver
    Vin och/eller vatten att späda med

    Ibland, sällan, kör jag på en variant där jag har i något som heter spagettikrydda också. Det blir en helt annan smak.  

    Never, ever ketchup eller grädde/mjölk/creme fraiche! 


    People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do.
  • roffe

    I min köttfärssås har jag oftast:

    gul lök
    blandfärs
    vitlök
    krossade eller passerade tomater
    chilisås
    matlagningsgrädde
    buljongtärning
    vit/svartpeppar, paprikapulver, timjan (färsk eller torkad),
    ketchup och kanske en skvätt soja och en liten liten skvätt citronsaft.

    Ibland får man utesluta eller tillsätta mer grejer, beror på vad man har hemma. Har gärna champinjoner i men sambon hatar svamp :D Han är egentligen allergisk mot tomat så hehehe det får räcka med det lidandet :P 

  • Rakad Apa
    Emelie 1987 skrev 2013-05-24 00:02:34 följande:
    Köttfärs
    Gullök
    Vitlök
    Tomatpuré
    Kokosmjölk eller matlagningsgrädde
    Vatten
    Salt
    Svartpeppar
    Chili 

    Ibland använder jag champinjoner också 
    Blir det inte mysko smak med kokosmjölk? Det brukar jag ha till thaigrytor och sånt
    ?Livet är för viktigt för att tas på allvar.? - Oscar Wilde
  • Nockan

    1 hackad röd- eller gul lök ( mellanstor )
    8 st färska, rensade champinjoner ( skivade i helor )
    1- 2 vitlöksklyftor ( beroende på storlek och smak ), tunt skivade
    ca 500- 800 g nötfärs
    1 burk passerade tomater
    5 msk grädde ( eller efter tycke och smak för dagen )
    ½- 1 dl rödvin
    Salt
    Peppar
    Cayennepeppar
    ( ev en klick sambal oelek eller några droppar tabasco )
    Gärna färsk timjan


    Reflecting on all of my mistakes I thought I found the road to somewhere..
Svar på tråden Hur lagar ni köttfärssås?