• Rakad Apa

    Hur lagar ni köttfärssås?

    Finns ju många varianter av köttfärssås, så jag är  lite nyfiken på vad folket på FL har för ingridienser i sina varianter.

    Själv använder jag:


    Köttfärs Matlagningsgrädde lök Kalv fond Tomatpuré Krossade tomater Salt och peppar Så, hur gör ni?
    ?Livet är för viktigt för att tas på allvar.? - Oscar Wilde
  • Svar på tråden Hur lagar ni köttfärssås?
  • Elin 885

    jag har i:
    lök och köttfärs (steker tills köttfärsen är genomstekt).
    sedan har jag i:
    krossade tomater,
    vitlök,
    salt,
    peppar,
    italiensk örtbuljong,
    ett paket fryst basilika,
    ett paket frysta örtkryddor provensale.
    även en köttbuljong.


    Jag har ADHD/AS/DYSLEXI, men jag är snäll egentligen =)
  • Elin 885

    har inga mejeriprodukter i min köttfärsås, tycker inte det passar och det blir inte (enligt mig) köttfärsås då.


    Jag har ADHD/AS/DYSLEXI, men jag är snäll egentligen =)
  • LFF

    Det beror på vilken av de två vi ska göra, långkoket eller snabbsåsen.


     


    Långkoket:


     


    Köttfärs


    Lagerblad


    Kalv- eller oxbuljong


    Rotseller (finriven i matberedaren


    Morötter (finriven i matberedaren)


    Gul lök


    Vitlök


    Finkrossade tomater


    Tomatpure.


     


    Denna står och puttrar ihop i en sisådär 3-4 timmar och görs i storkok som vi fryser in i portionsstorlekar för att ha till matlådor eller ta fram flera för lasagne.


     


    Snabbsåsen:


     


    Köttfärs (funkar ypperligt med eventuella köttfärsrester från tacomiddagen)


    Passerade tomater


    Grädde


    En skvätt koncentrerad buljong (fond)


    Chilipulver


    Vitlök


    Paprikapulver, rökt


     


    Denna sätts igång med så köttfärsen är brynt när pastavattnet sätts på.

  • Paisley

    En barnslig variant:

    lök
    buljongtärning
    passerad tomat
    ketchup
    kanel 

    och en vuxen:

    lök
    vitlök
    krossad tomat
    vatten
    basilika
    oregano

    självklart salt o peppar i båda   
      

         


    Detaljerna är helheten
  • Betty Boop
    dennis02 skrev 2013-05-24 00:02:08 följande:
    Passerade tomater är när de är delade i två delar..


    va?

    Passerade tomater är finkrossade och utan bitar i.  
  • Paisley
    Betty Boop skrev 2013-05-24 16:52:23 följande:

    va?

    Passerade tomater är finkrossade och utan bitar i.  

    Nähä. Passerade tomater är ju de som passerat bäst före datum ju!
    Detaljerna är helheten
  • mammatilltvå85

    köttfärs
    lök
    (vitlök ibland)
    tomatpuré
    (chilisås ibland) 
    balsamvinäger 
    kalvfond+hönsfond (jättegott att blanda, testa)  
    hela tomater på burk som jag hackar sönder (godare mustigare smak än krossade) 
    salt
    nymald svartpeppar
    ibland oregano eller andra örter   

    ibland har jag i rivna morötter, svamp, rotseller eller liknande.... 

         

  • Frontline
    Paisley skrev 2013-05-24 18:15:51 följande:

    Nähä. Passerade tomater är ju de som passerat bäst före datum ju!
    Mohahaha
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Förväntansfull1990
    Jag har:
    gul lök,
    nötfärs,
    passerade tomater med basilika smak,
    mörk ox-buljong tärning,
    kinesisk soya,
    chilisås,
    sweet chili sås,
    oregano,
    vitlökssalt,
    salt,
    peppar.

    Blir super gott :) 
Svar på tråden Hur lagar ni köttfärssås?