Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför hatar folk MP?

    Quintus Zebra skrev 2014-04-25 21:25:13 följande:
    1. Tja, kolla på Västeuropa efter andra världskriget. Tror du forna dödsfiender som Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Francos Spanien hade  samma värdegrund? Var klyftan mellan fascistiska länder och "de allierade" mindre än den mellan Europa och Ryssland idag? Eller har den situation som är idag, där krig mellan dessa stater känns helt otänkbart, vuxit fram just på grund av möten och öppenhet och en gemensam vilja att aldrig kriga mot varandra mer?

    2. Det är två bra exempel. Du kan säkert komma på fler.  Det finns mängder. Min far, som varit del av Sveriges fredliga försvar nästan hela mitt liv,  är varken IT-snubbe eller ekonom. Känner inte att jag vill gå in på detaljer dock. Vissa saker ska hållas hemliga.

    3. Du påstod: "Fred bibehålls med militära medel genom att det minskar viljan att ta till våld i en konflikt med en militärt stark motståndare.". Det är extremt förenklat, och jag skulle påstå att din grundtes utgår från att människans normalläge är ondska. Att grundläget är att starka stater vill mörda och lemlästa "svagare folk", och att de bara låter bli om de riskerar att bli skadade. Jag håller inte med alls. Fred bibehålls nog bäst av förståelse, och tolerans och viljan att ha fred.

    4. Tror du övervärderar rationaliteten hos militära ledare. Speciellt i krigssituationer tror jag helt andra psykologiska fenomen styr minst lika mycket som rationalitet.
    En militär ledare kanske vill lägga många länder under sig först och då är dåligt försvar en nackdel. Men näste militär ledare kanske är mer ängslig och ser alla länder med bra försvar som hot, och ger sig på dem först. Och då klarar sig de "svaga" undan.
    Militär strategi, precis som allt annat som styrs av individuella människor, är inte så okomplicerat och svat/vitt som du verkar påstå.

    5. Både att hindra eskalerande effekter, men främst att hindra krig att starta.  Jag menar att det knappast är en slump att Västeuropa var fullt av halv- och helgalna krigsherrar fram till andra världskriget. Och efter det har inte en enda sådan lyckats komma till makten och mobilisera. Det beror på de fredliga lösningar som togs fram efter kriget.

    6. Att gå in i krig är ju att ge upp så gott som alla värderingar man har i fredstid. Den bästa freden är ofta den som båda tjänar på. Du utgår som sagt väldigt mycket från konflikttänkande. Att nationer hela tiden vill tvinga de andra till en massa saker. Istället för att man faktiskt kan komma fram till lösningar som båda gillar.

    7. Nej, jag utgår ifrån den statistik och de exempel jag sett. Vad exakt får du det ifrån, att fred bara kan uppnås med vapen. Jag anser ju att forskningen visar det exakt motsatta. Våld är ett helt värdelöst verktyg för att nå frihet, fred eller demokrati. Fred eller demokrati är fruktansvärt svårt att tvinga fram. Det måste finnas vilja.
    Det finns hur många exempel som helst på "frihetskrig" eller revolutioner med jättefina ambitioner, men likaväl har freden uteblivit även om ena sidan vann. Fred som tvingas fram ledde till diktatur och förtryck. 

    8. Det finns massor av olika styrkor. Den militära är bara en. Varken Sverige eller Schweiz hade några av Europas starkaste militärer i något av världskrigen, ändå lyckades de hålla sig utanför. Ändå hade dessa länder möjligheter som få andra efter kriget att själva forma sin framtid.

    9. Självklart vet jag det. Förlåt om jag låter nedlåtande, men freden mellan Västeuropeiska länder som varat sedan 1945, länder som innan dess har krigat konstant i tusentals år, beror inte ett dyft på försvarsmurar mellan länderna.

    10.Där är vi helt överens i sak. Säkerhetspolitik måste bli långsiktigare och mindre populistisk. För egen del hoppas jag ju att man återtar den väg som hållit oss utanför krig i 200 år!
    1. Vad babblar du om? Närmare samarbeten var helt otänkbara när dessa länder och dess styren stod långt ifrån varandra och blev möjligt när de fick styren som i högre grad delade grannländernas och övriga Europas syn på demokrati mm. EG/EU hade inte funnits eller haft samma uppsättning medlemmar om Europas länder styrts av samma människor eller på samma sätt som under 30- och 40-talet.

    2. Nej, jag kommer inte på fler.

    3. "Du påstod: "Fred bibehålls med militära medel genom att det minskar viljan att ta till våld i en konflikt med en militärt stark motståndare.". Det är extremt förenklat, och jag skulle påstå att din grundtes utgår från att människans normalläge är ondska. Att grundläget är att starka stater vill mörda och lemlästa "svagare folk", och att de bara låter bli om de riskerar att bli skadade."

    Ja, det är förenklat, men likväl sant.
    Vad är ondska? Att strunta i andras lidande, att vilja uppnå makt och fruktan, att utnyttja andra mm kan ses som ondska och i så fall finns det de som är onda, man kan även beteckna det som hänsynslöshet och egoism. Detta kan du knappast förneka.
    Detta ska vi ha ett försvar mot, oavsett om större delen av världens människor och nationer inte har sådan agenda.

    "Fred bibehålls nog bäst av förståelse, och tolerans och viljan att ha fred."

    Detta är grunden, ja. Men den fungerar hela vägen ut bara om alla vill samma...."det krävs två för att dansa tango"...

    4. Det är ett stort hopp mellan stark försvarsförmåga och att utgöra ett hot mot andra länder, både i styrkeförhållande, men även i hur organisationen ser ut, är utrustad och utbildad för.
    Med en påtagligt defensiv strategi så utgör man knappast ett hot mot annan än anfallare. Det krävs helt andra resurser för att anfalla andra nationer än för att försvara eget territorium.

    5. Du ser inte att det faktum att flera av dessa länder fick rejält med pisk under VK2, eller upplevelsen av diktatur och två världskrig, som en ganska viktig del i efterkommande fred och demokratiseringsprocess i dessa länder?

    6. "Att gå in i krig är ju att ge upp så gott som alla värderingar man har i fredstid."

    Nja, man slåss väl för det man tror på och där ingår väl även ens värderingar.

    "Den bästa freden är ofta den som båda tjänar på."

    Jo och jag kan inte se att jag tjänar på att slicka röven på Hitler eller Putin, något annat än att slippa krig då.

    "Du utgår som sagt väldigt mycket från konflikttänkande. Att nationer hela tiden vill tvinga de andra till en massa saker. Istället för att man faktiskt kan komma fram till lösningar som båda gillar."

    Jag utgår ifrån det i de lägen det är ett faktum, eftersom det är det läge då militärt försvar är intressant (vilket är vad jag diskuterar). Du kan ju knappast förneka till att detta inte existerar.
    I andra lägen gäller annat.

    7. Hur många exempel ska jag ge där frihet föregåtts av krig, för att övertyga dig? USA, Sydafrika eller större delen av Europa....räcker det? Med vissa undantag som Sydafrika under apartheidregimen och östeuropa under Sovjet så innebar det även en positiv demokratisk utveckling.
    Det är helt riktigt att demokrati inte kan tvingas fram med våld, vilket inte heller är avsikten när man krigar för sin frihet. Under frihet kan dock demokratin frodas, så du har inte helt rätt i att diktatur och förtryck är ett led av fred framtvingat av krig. Tvärt om är det oftast för att slippa diktatur och förtryck som den ena parten ingår krig, eller av den andra parten som vill påtvinga eller behålla densamma.

    8. Schweiz anade förhållandevis tidigt vart det barkade åt och mobiliserade tidigt. De hade en förhållandevis stark försvarsmakt, samt att landets topografi starkt bidrar till svårighetsgraden att inta landet.
    Att ta Schweiz hade blivit mycket kostsamt och det är säkerligen en betydande orsak till att Tyskarnas planer på invasion inte genomfördes.
    Att Sverige och Schweiz kunde forma sin framtid så väl efter VK2 hade mycket att göra med ekonomi och infrastruktur, som inte hade raserats av krig, som för flertalet andra Europeiska länder.

    9. Fred i/för Europeiska länder handlar väl inte bara om fred mellan Europeiska länder!?

    Europa har stått mer eniga efter VK2 än före, vilket vi nog till stor del har kriget att tacka för. Vi vet bättre vad vi vill och vad vi inte vill, samt hur vi kan samarbeta för att uppnå det, än före VK2.

    10. -
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-05-14 00:10:25 följande:
    Nu har jag nog aldrig hävdat något sådant. Skrev nog bara att jag slickar röv varje dag i veckan hellre än mördar och krigar.

    Är det något som är som slaveri är det nog krig. Det är bara att titta på "den allmänna värnplikten" som vissa politiker pratar om att återinföra. Är det frihet?
    Problemet är att du godkänner att bli hunsad genom att slicka röv, istället för att sätta ner foten, säga att detta är inte okej och låta det få konsekvenser för den som försöker tvinga dig.

    Att strida för det man tror på (exempelvis vårt lands och vårt folks frihet) kan inte vara annat än gott (tänk efter, strider DU för något DU tror på?). Krig är naturligtvis det sämsta sättet och absolut sista valet, men kan vara nödvändigt i vissa lägen.

    Ja, allmän värnplikt är minst lika mycket frihet som skola, arbete, betala skatt o.s.v. Om man bara vill ha utan att ge, så får man nog skapa ett eget samhälle på en öde ö i en annan del av världen.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-05-14 23:06:14 följande:
    Nu pratade jag om olika partiers syn på frihet, inte om mig. Men visst, jag kan svara på ett till inlägg där du lägger ord i munnen på mig som jag faktiskt inte sagt.. Men sen kan vi sluta fokusera på mig och fokusera på trådens ämne.

    Jag har aldrig godkänt något sådant. Jag har inte skrivit om att rövslickeri är frihet eller att det är en favoritmetod. Det var du som tog upp rövslickeri, när vi pratade om andra världskriget. Och precis som du skrev så tvingar krig oss att göra sådant som man normalt inte vill göra. Ingen är fri under en sådan krigssituation. Men regeringen lyckades mot alla odds att ge oss frihet från krig, vilket vi kanske borde vara tacksamma för. Jag har viss kritik mot hur svenska regeringen skötte saken också. Men om man ska se på fakta. Om man ser att de lyckades hålla oss utanför krig. Att de lyckades minska svenska antalet dödsfall radikalt. Att de gav Sverige möjligheter och frihet att fritt själva bygga sin historia efter kriget. Så förstår jag inte kritiken du har mot dem riktigt. Jämfört med så gott som alla andra aktiva länder i kriget så var Sveriges agerande exemplariskt. När de andra mördade folk i koncentrationsläger eller mördade hela städer med atombomber. Som du själv sagt så var även de allierade nära att invadera Sverige. Då är lite rövslickeri i mina öron som sagt exemplariskt beteende i jämförelse.

    Det är lite märkligt egentligen. Tidigare i tråden så skrev en person till mig att det är självklart att man tycker att man inte ska mörda och våldta. Att det bara är psykopater som tycker annat. Konstigt nog så verkar det bli tvärtom när man talar konfliktlösning. Då ses man som extremist om man till varje pris vill undvika att döda och våldta och förtrycka och förstöra, d.v.s. allt det som krig innebär.
    Jag byter inte åsikt när jag pratar om krig. Jag tycker samma sak om mord oavsett om det är i krig eller i fred. Och därför vill jag att våra politiker slickar så mycket röv de kan OM det kan minska dödandet.

    Klart man ska kämpa för det man tror på. Klart man ska sätta ned foten. Vilket också var vad Sverige gjorde under andra världskriget. Sverige vågade stå för sin sak och vågade vara annorlunda. I Sverige fanns en stark majoritet bland folket för att vara neutralt, för att hålla sig utanför krig. Trots att många i världen kallade oss ynkryggar. OM Sverige hade tagit upp vapen och valt sida, DÅ hade man varit ofri. DÅ hade Sverige vikit ned sig och kompromissat och varit svaga..
    Vi borde vara mer stolta över vår fredliga historia, istället för att så ofta falla in i rätt obegriplig och historiskt sett allt för vanlig retorik om att det skulle vara modigt att döda och kriga, och att det är fegt att vägra slåss.

    Ja, jag kämpar för vad jag tror på. I motvind. Hela tiden. Vad får dig att tro något annat?

    Ja, krig är det sämsta sättet. Jag önskar att det vore sista valet. Idag är det dock sällan så. I dag verkar det allt för ofta av någon anledning vara första valet. Om man överhuvudtaget ifrågasätter krig som metod verkar man allt oftare hånas, framställas som feg eller som extremist.
    Om vi på allvar tyckte att krig var sista utvägen så borde vi ju noga granska och forska kring hur bra metoden funkar. Vi borde noga utröna vilka alternativa metoder som fungerar (som historien är full av exempel på)Vi borde utvärdera tidigare konflikter, tidigare krig och se hur väl krig har fått de önskade effekterna. Att se hur små länder tidigare har hållit sig utanför konflikter.
    Men nej, sådan forskning görs knappt alls. Istället verkar det ibland som om våldets förträfflighet som verktyg ses som en absolut sanning.  Istället kräver man att vi ska lägga hundratals miljarder på militären, uppbackade av väldigt få belägg för att dessa pengar kommer göra någon nytta alls.

    Att tvinga människor att bära vapen och att lära sig döda, är nog inte riktigt jämförbart med att gå i skolan eller betala skatt i mina öron.
    Att ge är nödvändigt i ett samhälle, när det är logiskt. Att ge människor undervisning är logiskt. Att gemensamt betala för samhället är logiskt. Att tvinga människor att bära vapen, samtidigt som man inte ens har belägg för att det hjälper att hålla Sverige utanför krig.  Det är nog inte lika logiskt. Jag har själv tvingats ligga i lumpen. Det jag lärde mig där kommer knappast spela någon som helst roll för Sveriges säkerhet.. Men jag kommer för alltid att hata att jag vet exakt var man ska sätta kniven/bajonetten i en människa för att snabbast döda henne.
    Och det är inget personligt mot dig. Men den där krigsromantiserande nationalistiska retoriken du är inne och rör vid. Att krig handlar om att ställa upp och slåss för sitt land och sin frihet. Den är jag alergisk mot. Krig handlar nästan aldrig om det. Det finns mäktiga människor som tjänar på krig, som har sina egna skäl att starta krig, och det är nästan alltid är de fattigaste som får offra sina liv. Och dessa mäktiga människor har använt  liknande retorik i historien  för att legitimera att man tvingar fattiga människor att offra sina liv (och hotar med grova straff om de deserterar) i krig som i slutändan oftast bara de rika tjänar på. Enligt mig är just utnyttjandet av "vanliga" människor i krig, där man tvingar dem att bli soldater, ett av de värsta brottet mot mänskliga rättigheter vi sett i historien. Så jag tycker inte att det är frihet.
    Neutralitet och militärt motstånd med vapen är inte två motsatser, vi hade inte behövt välja någon annan sida än vår egen bara för att vi med vapen i hand sagt stopp till de krav som ställdes på oss (från båda sidor, men främst de från Tyskt håll).

    Sätta ned foten var vad vi inte gjorde under VK2, då hade inte Tyskarna fått ett skit av det de krävde av Sverige med mindre uppoffring än tyska soldaters liv.

    Kan du ge något exempel på krig där försvarande nation/folk haft annat val än att kämpa med vapen eller helt underkasta sig motståndarens vilja?

    Hade axelmakterna kunnat besegras på annat sätt än att möta dem med våld (krig hade de redan startat)?

    Vad är effektivt motstånd när vår motståndare i en konflikt väljer våldets väg?

    Tyvärr var sk vapenfri tjänst bara trams. Den borde ha inneburit meningsfull utbildning inom civilförsvaret. Då återstår egentligen bar valet mellan att bidra och inte bidra till samhällets säkerhet och väl.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-05-15 01:18:01 följande:
    1. Svenskarna ville vara neutrala och de ville hålla sig utanför kriget, det lyckades regeringen leverera. De lyckades med det som nästan såg omöjligt ut. De räddade antagligen tusentals svenska liv. De stod på sig och körde den svenska linjen, trots att den var så gott som unik.  Och ofta hånad.

    2.Det låter inte som om du tycker att krig ska vara sista utvägen? Är det bara nåt du säger? Har du några som helst belägg för att Sverige hade uppnått något positivt alls genom att försöka vägra ge tysken de tysken ville ha?

    3. Jo, regeringen satte ned foten, prioriterade neutralitet och viljan att inte kriga,  och vägrade lyssna på alla som krävde att de använde mer traditionell försvarstaktik.

    4. Tyskarna ville ha krig.Svenskarna ville ha fred. Om Sverige hade börjat kriga hade de underkastats sig tyskarnas vilja.
    Sverige gav tyskarna en del av det de ville ha. Att påstå att Sverige helt underkastade sig stämmer knappast.
    Du ber mig om exempel i så gott som varje inlägg, och jag har gett dig massor, var är alla de exempel jag bett om?

    5. Ja, säkert. Förstår dock att du väljer att prata om de allierades våldsamma vinst över Hitler hela tiden. Det är ett talande exempel. Det är dock inte speciellt objektivt att bara luta sig mot ett exempel. Hur bra funkade våldet som verktyg i första världskriget, som egentligen skapade Hitler? Hur bra funkade våld som verktyg för Japan i WWII? Eller för Hitlertyskland? Hur bra gick det för de som ville skapa drömsamhällen med våld i franska revolutionen, eller i ryska revolutionen, eller på Cuba, eller i Kambodja, eller i diverse Sydamerikanska eller afrikanska diktaturer? Hur bra levererade krigen  i Kongo, Korea, Vietnam, Irak, Somalia, Afghanistan o.s.v det de utlovade?.

    6.Om man är ett litet land som Sverige?  Antagligen att hålla sig utanför.''

    7.Ja,

    8. Läste du vad jag skrev? Tyska soldater fick också höra att de skyddade nationen och slogs för folkets frihet när de slaktade judar, romer och funktionshindrade. Svenska soldater som slaktade polacker i helt meningslösa krig under den så kallade "stormaktstiden" fick också höra dessa nationalistiska lögner. .
    Jag bidrar jättegärna till att skydda "Sverige" och folket som bor här. Men jag tänker inte bära vapen, och jag tänker inte döda nån. Jag tänker stå upp för mina värderingar. Speciellt då du inte ens kan erbjuda ett enda bevis för att allmän värnplikt hjälper nån.
    Det här är ju ett jättebra exempel på att olika partier ser olika på frihet. Du tycker det är frihet att tvinga folk att bära vapen. Jag och många MP-are tycker att det är en av de största ofriheterna.
    1. Klart den blev hånad då vi indirekt gav understöd till fientligheter mot våra grannländer. Den Svenska linjen var två: neutralitet och slicka nazi-röv, varav den sista inte var självvald utan den enda utvägen då vi saknade militära resurser att säga ifrån.

    2. Att neka färdvägar mot våra grannländer och järnmalm till tyska vapen är väl positivt.

    3. Du får det att låta som om den Svenska regeringen hade något val. Det hade vi inte. Det militära försvaret var alldeles för svagt för det och det har vi mellankrigstidens nedrustning och ett alldeles för sent uppvaknande inför andra världskriget att tacka för. Hade vi varit i samma läge militärt 1939-43 som det var 1944-46 så du sett andra bullar.

    4. Den som anfaller andra lände startar krig, inte den som försvarar eget territorium.

    5. Du är helt ute och cyklar. Krig startas inte för att länder vill hålla på sina gränser, sin säkerhet, sin integritet, självstyre o.s.v. det startar när någon vill ta ifrån dem det med hot och våld.

    Vilken egen frihet var det Japan, Italien och Tyskland kämpade för under VK2?

    Vem var det som försökte ta den friheten från dem?

    Det är en väsentlig skillnad på att med våld strida för egen frihet, jämfört med att strida för att ta ifrån andra den.

    Såklart det inte gick något vidare för Tyskland, Japan och Italien, det var ju för att att många kämpade hårt mot dem. Vad tror du hade hänt om de allierade istället sagt: -Nä, vi vill inte ha krig, vi böjer oss för deras vilja istället?

    Vilket land som blivit attackerat hade uppnått frihet på annat sätt än att strida?

    6. Att hålla sig utanför står heller inte i motsats till att säga ifrån och ha militär styrka bakom det, motsatsen kan det dock innebära.

    7. + 8 Hör ihop, missade du det? Kan du ta ställning för om värnplikt är något bra eller fortfarande genomdåligt OM man blir erbjuden möjligheten att slippa vapen och istället genomgå sin värnplikt med rent civilförsvarsinriktad utbildning?
    Är det plikten för sitt land eller bara militära/vapen som stör dig?
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Är du alltid så här envis våldsmotståndare? Skulle du (om du hade förmågan) även låta bli att bruka våld för förhindra brott, som misshandel, rån, våldtäkt, mord e.t.c. om det var det enda som skulle kunna förhindra det?

    Är även poliskårens utbildning, utrustning och förmåga att bruka våld fel, liksom att de ibland använder det?

    Är det alltid rätt att förhandla sig ur situationer (med kompromisser och eftergifter från din sida) där någon med hot eller våld vill utnyttja dig, ta för sig det som är ditt, ta makt över dig o.s.v?
    Du ser i så fall ingen risk med att sådant kan utnyttjas, då det inte innebär några negativa konsekvenser för den som avser ta detta?
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-05-14 23:06:14 följande:
    Det är lite märkligt egentligen. Tidigare i tråden så skrev en person till mig att det är självklart att man tycker att man inte ska mörda och våldta. Att det bara är psykopater som tycker annat. Konstigt nog så verkar det bli tvärtom när man talar konfliktlösning. Då ses man som extremist om man till varje pris vill undvika att döda och våldta och förtrycka och förstöra, d.v.s. allt det som krig innebär.
    Jag byter inte åsikt när jag pratar om krig. Jag tycker samma sak om mord oavsett om det är i krig eller i fred. Och därför vill jag att våra politiker slickar så mycket röv de kan OM det kan minska dödandet.
    För mig personligen är krig (där jag är inblandad) att med våld hindra en angripare att ta liv och frihet från mina nära och kära, dig och dina nära och kära, liksom att vara beredd på att offra mitt eget liv för det. Krig är när inga andra alternativ finns.

    Jag är också fast övertygad om att en konfliktmotståndare tänker efter fler gånger innan han tar till våld, om han vet att det kostar dyrt, än om det är ett billigt, därför vill jag att vi förbereder oss på att göra det väldigt dyrt.

    För mig är liv inte bara motsatsen till död, utan även motsatsen till ett tillstånd där döden kan kännas som en utväg från lidande.
    Jag värderar ditt, mitt och alla våra nära och käras liv mycket högre än livet hos den som vill ta våra liv eller frihet ifrån oss. Jag är förundrad över hur man kan tänka annorlunda....OM man inte råkar vara av sådan udda läggning att man finner njutning i det som de flesta skulle beteckna som lidande. I så fall får man offra sig för den saken, men man är väl egoistisk om man även vill offra andra för den.

    Du säger att våld och krig aldrig ger något positivt resultat och att icke-våldsmetoder är att föredra.

    1. Finns det inget positivt i att de allierade bekämpade axelmakterna under VK2?

    2. Ledde inte detta till fred och frihet för de flesta inblandade länder?

    3. Hade inblandade länder kunnat uppnå fred och frihet på andra sätt än genom att möta axelmakterna med våld?

    Du efterfrågar betydelsen av militär försvarsförmåga i förhindrande av krig. Det är en fråga lika lätt att svara på som betydelsen av enskilda åtgärder i antal sparade liv i ett åtgärdspaket för att göra ett vägavsnitt säkrare.
  • Tom Araya

    Du är verkligen bra på att undvika att svara rakt på de frågor jag ställde...

    VK2 är världens hittills största och mest kända krig, därför tar jag upp det som exempel. Har du problem att svara utefter det så säg det bara.

    Har jag talat om krig som ett sätt att rädda människor eller civila dödsoffer?

    Du efterfrågar bevis och forskning för stöd till mina teorier, jag säger att det är svårt då saker som inte händer är svåra att bevisa orsakerna till.
    Om vi ska ta jämförelsen med trafiksäkerhet...går det att bevisa vilken betydelse olika åtgärder haft för att olyckor inte inträffar?
    Vilka belägg/bevis/forskning stödjer dina påståenden i denna debatt?

    När du talar om att minska mänskligt lidande och rädda liv så glömmer du att tänka på hur mycket lidande och död ett folk kan lida trots att de inte använt våld eller militär makt att försvara sig.

    Jag har debatterat för militär försvarsförmåga, det vänder du till att jag är för krig och använder krigets nackdelar som motargument....Obestämd....är för att du inte har bättre att komma med?

    För VAD är krig dåliga verktyg? Jag tror vi pratar om helt olika saker där.


    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    2. Du får tro det. Men att kräva att vi över tid ska satsa mängder av miljarder på en strategi, enbart för att du tror det? Var är bevisen.Var är beläggen? Historien visar ju tvärtom att det är helt andra saker än motståndarens försvarsstyrka som får en aggressiv makt att anfalla.

    Helt riktigt, men vad bevisar det? Är det bevis för vad som får länder i konflikt att inte angripa varandra militärt?


    5.1. VAD frågade jag? Var det om krig var bra eller dåligt?
    Jag upprepar frågan: Finns det inget positivt i att de allierade bekämpade axelmakterna under VK2?
    Ändra inte min fråga tack, utan försök svara på den jag verkligen ställde.
    Förövrigt så var det upprustning som skedde efter VK2 och för de flesta länder bestod freden...dra dina egna slutsatser...

    5.2. Återigen, VAD frågade jag? Läs igen och försök svara ordentligt nu.

    Svar på din motfråga:

    Norge, Danmark, Holland, Belgien, Frankrike, Luxenburg, Grekland och alla andra som ockuperades av eller på annat sätt stred för sin frihet från Tyskland, vann de inte frihet genom att Tyskland besegrades?

    Västtyskland, ja de befriades från nazistiskt styre.

    Vad det gäller den minskade friheten för de östeuropeiska länderna så är det ett gott exempel på där undvikande av konflikt genom eftergifter (som i sin tur kan eskalera i krig) kan kosta frihet. Alternativet hade ju varit att ta fajten med Sovjet också.

    5.3. Återigen läs frågan och svara på den jag ställde och gör inte om den till egen fråga.
    Jag upprepar:
    Hade inblandade länder kunnat uppnå fred och frihet på andra sätt än genom att möta axelmakterna med våld?

    Kommentarer till de svar du kom med (som inte är svar på min fråga):
    Hade alla som led och dog av Nazi-Tysklands handlingar räddats till livet och/eller lidande om resten av världen hade låtit bli att möta Tyskland med våld?

    6. Jag har aldrig påstått att det finns en bästa väg mot fred (borde väl benämnas för fred, eftersom vi inte är i krig), jag är tvärt om övertygad om att de är många och vi ska använda de alla för att öka chansen att bibehålla fred.
    Att göra det dyrt att ta till våld mot vår nation är jag övertygad om har effekt och den effekten är i så fall inte mätbar, vilket du kan använda dina grå till att räkna ut själv.

    7. Fast det är oerhört svårt att bevisa betydelsen av en enskild åtgärd bland 5, 10 eller 20 för att motverka ett visst händelseförlopp. Du skulle behöva göra kontrollerade tester upprepade gånger med alla variabler.

    För att du ska förstå resonemanget....
    Lisa kastar sand på Kalle, Kalle blir arg, kan inte kontrollera sina känslor och slår Lisa.
    Orsaker till händelseförloppet: Lisa kastar sand på Kalle, Kalle blir arg, Kalle kan inte kontrollera sin ilska.
    Men om Kalle inte blir arg och inte slår Lisa, fast hon kastade sand, vad är orsaken till det? Kan du bevisa det?

    Kan du nu inse att det är teorier vi pratar om, inte saker som kan bevisas!?
    Självklart används dessa teorier inom planering för militärt försvar och säkerhet, dock lite olika mycket på olika håll. Nuvarande regering har ju valt att bortse från detta som den militära ledningen, underrättelsetjänsten och expertanalytiker varnat för, där kan du snacka om känsloargument som visar sig vara fel.

    För att vara en som kräver bevis för alla argument så kommer du med väldigt lite bevis själv.
    Allt det du argumenterar för är bara teorier det med.

    Det vore intressant att få veta vilka torier du har om vad som hade kunnat bevara freden i alla krig, ta bara några exempel, kanske VK1, Kina vs Japan,VK2, Finska vinterkriget och fortsättningskriget, Vietnam, Kongo, Korea, Afghanistan vs Sovjet och om folket i de angripna länderna hade tyckt det var värt det för att slippa krig, även sett i efterhand och om det hade inneburit frihet jämfört med läget före kriget, under kriget och efter kriget.

  • Tom Araya
    Faber skrev 2014-06-23 18:24:11 följande:
    De kommer från en annan planet, de vill montera ned industrin i Sverige, 2014 i all ära men industrin är och förblir grunden till välstånd. De vill införa saker som ibland innebär mer miljöbelastning(publikfrieri eller okunskap?), de far med osanning i klimatfrågan (vilket inte är unikt för mp), de silar mygg och sväljer kameler, ja listan kan göras lång.

    Hur någon normalt funtad människa kan rösta på dem övergår mitt förstånd men jag har insett att de som bor i de chicka kvarteren i huvudstaden också bor i en reva i rymdtidsflödet där normala naturlagar uppenbarligen inte gäller.
    Hahaha...så klockrent uttryckt! PlusSkål
  • Tom Araya
    Trialanderror skrev 2014-06-29 22:29:31 följande:

    Hatar inte MP, men dom samarbetar med de röda partierna och går därför bort för mig.


    Det är nog det minsta av fel de gör, enligt mig.
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-09 15:13:00 följande:
    Visst, jag håller med dig, det är i grunden ett organisationsproblem, men ett organisationsproblem som trots mer än hundra års kvinnokamp ännu inte lösts.
    En av orsakerna till detta är urgamla fördomar om mäns resp kvinnors förmågor.

    Men fördomar kan bekämpas om man ställs inför fullbordat faktum och kan konstatera att kön faktiskt saknar betydelse.
    Det är grunden till tankarna om kvotering.
    Det enda du kan bekämpa med kvotering är fördelningen inom vissa yrken/arbetsplatser, inte grunden till det.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?