• Äldre 17 Mar 13:01
  1425328 visningar
  23123 svar
  23123
  1425328

  Har du förtroende för regeringen?

  Smecker skrev 2016-03-17 01:58:09 följande:
  Inte riktigt, men nu har jag ditt godkännande här.
  SmalaSara skrev 2016-03-16 20:52:11 följande:

  Jag har aldrig påstått att det är kutym. Så jag kan inte ha "rätt" om den saken.

  Jag har heller aldrig skrivit att kritiken var varken "rimlig" eller "välbalanserad"

  Det enda jag skrivit var att den var mycket hård. Om den stod i paritet till det inträffade vet jag inte eftersom jag inte vet så mkt om.

  Om du använder metaforer så får du naturligtvis själv förklara dem. Om de skulle behöva förklaras.


  Man kan ju alltid spela ignorant-kortet i efterhand. Det förändrar inget. Du påstår att du använder uttrycket på ett sätt det inte kan användas, sedan försöker du rättfärdiga det genom att försöka skala bort följdvärderingarna. Att "utpeka någon som djävulens anhang" är per värdeladdad definition något dåligt och orättvist, det är inget man påstår eller gör utifrån ett faktuellt förhållningssätt. Lite som att utpeka någon som idiot, men sedan hävda på att man inte menar något negativt. Men för all del, fortsätt gärna slingra dig. Jag hänvisar i fortsättningen till dig, du har bildat skola i hur metaforer skall användas här.
  Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
  Jag spelar inga kort. Det var du som överdrev för att ironisera.

  "Djävulen och hans anhang" är en metafor vara betydelse inte är fast och en gång för alla huggen i sten.

  Mona Sahlin utmålade folkets demonstration som djävulen och hans anhang tycker jag. Enligt henne var det tydligen värsta sortens dödsnazister. Då passar metaforen bra.

  Om det sen faktiskt var värsta sortens dödsnazister eller inte känner jag inte till. Men vissa verkar tro att jag vet vilka de var och tycker att de var käcka killar. Så är inte fallet.
 • Äldre 17 Mar 13:12
  todo nada skrev 2016-03-17 13:09:10 följande:
  Då repeterar vi lite..

  FAKTA

  ?Folkets demonstration? - de var där

  Fredrik Hagberg, 27, Åkersberga, ledare för högerextrema Nordisk ungdom.

  Har varit aktiv högerextremist i tio år. Har ett förflutet i Nationaldemokraterna där han kandiderade till kommunfullmäktige i Vallentuna 2006.

  2014 reste han till Ukraina för att delta i möten med företrädare för det nynazistiska partiet Svoboda.

  Enligt nyhetssajten The Daily Beast höll han ett tal inför nynazisterna i Kievs stadshus där han varnade ukrainarna för "etnisk blandning" och "normalisering av homosexualitet".

  För Aftonbladet berättar han att han även för ett par veckor sedan rest till Polen för att tala. Enligt Hagberg var de tre polska fotbollssupportrarna som utreds för misshandel efter förra helgen på plats i demonstrationen av solidaritetsskäl.

  ? Vi har nära samarbete med polska nationalister.

  Jonas Andersson, 37, Linköping, partisekreterare för numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

  Stoppades av polisen i Linköping 2005 i en bil tillsammans med tre andra nazister. Bilen var fylld med molotovcocktails, knivar, slagträn, knogjärn och rånarluvor. Dömdes för förberedelser till grov misshandel till sex månaders fängelse. Har även dömts för misshandel och våld mot tjänsteman.

  Anders Rydberg, 32, Trångsund, gruppchef i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR.

  En av dem som greps vid attackerna mot antirasistmanifestationen i Kärrtorp 2013.

  Daniel Friberg, 38, Göteborg, vd, nyfascistiska Arktos/Motpol

  Tidigare redaktör för högerextrema och främlingsfientliga tidskriften Framtid som gavs ut åren 1997 till 1998. Friberg är även en av initiativtagarna till den så kallade identitära idéströmningen i Norden och nazistiska diskussionsforumet Nordisk.nu (som nu har andra ägare), den neofascistiska tankesmedjan Motpol, det elektroniska uppslagsverket Metapedia samt det sedan 2009 nedlagda Nordiska förlaget.

  Sedan 2010 är Daniel Friberg vd för bokförlaget Arktos som ger ut fascistisk och nazistisk litteratur.

  Han är även verkställande direktör för det börsnoterade gruvbolaget Wiking Mineral AB, grundat av Patrik Brinkmann, med förflutet inom tyska extremhögern och antiislamiströrelsen.

  Tyska Der Spiegel uppger att familjen Brinkmann köpt en lyxvilla för motsvarande 30 miljoner kronor i Berlin, där flera möten ska ha anordnats för medlemmar i Brinkmanns stiftelse Kontinent Europa. Stiftelsen beskrivs som en samlingsplats för personer på den extrema högerkanten.

  Friberg dömdes 2009 till tre månaders fängelser för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande efter att tillsammans med sex medbrottslingar ha trängt sig in i en bostad i Munkedal, hållit fast en person och använt sig av personens dator.

  Johan Widén, 44, SD-politiker, Enköping.

  Drivande arrangör bakom och talare vid "Folkets demonstration". Ledamot i tekniska nämnden i Enköpings kommun och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

  Jan Sjunnesson, 57, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas sajt Samtiden, numera skribent för Nya Tider och krönikör hatsajten Avpixlat.

  Talare vid "Folkets demonstration".

  Hans Erling Jensen, 65, Sjöbo, utesluten SD-politiker i Sjöbo kommun.

  Talare vid "Folkets demonstration". Tidigare kommunpolitiker för SD i Sjöbo, men uteslöts ur partiet i april i fjol, efter att ha gjort uttalanden som ansågs för aggressiva, bland annat att ?muslimer bör skickas hem till Muslimistan eller slås ihjäl?.

  Stefan Torssell, 69, Gamleby, skribent för nazistiska sajten Nya tider.

  Talare vid "Folkets demonstration". Tidigare Avpixlat-skribent. Skriver numera för sajten Nya tider, som gör positiva reportage om ledare inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, som sajten även deltagit i tillställningar tillsammans med.

  Fotbollshuliganer från Djurgården och AIK:s firmor

  Polska fotbollshuliganer

  (www.aftonbladet.se/nyheter/article22214536.ab)
  Jag har sett en del sådana här uppgifter i efterhand. Men vid tillfället då jag skrev det och FDFMGA gick på mig om uttrycket visste jag ingenting om demonstrationen. Bara vad Sahlin skrivit. Jag har försökt förklara det för honom, men han vägrar tro mig. Han insisterar på att jag vet vad det var och att det är Mattias Karlssons kritik jag syftar på (vilken jag heller inte kände till vid tillfället)
 • Äldre 17 Mar 13:16
  Smecker skrev 2016-03-17 13:09:06 följande:
  Nej du har rätt, man kan använda metaforen "djävulen och hans anhang" lite som man vill. Nästa gång jag skall berätta för kollegan hur mycket jag älskar mina barn så skall jag använda metaforen "djävulen och hans anhang".

  Det är dumt att fara med osanning. Visa var Mona Sahlin skrev att det var värsta sortens dödsnazister. För att kopiera en viss persons beteende..
  Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
  Du ironiserar du igen. Man kan inte använda det som man vill. Men jag tycker att det passar till hur Sahlin uttryckte sig om folkets demonstration.

  Jag tror säkert att du läst hennes text. Och du behöver absolut inte hålla med om min beskrivning.

  Men jag undrar lite vart du vill komma? Vad är din poäng?
 • Äldre 17 Mar 13:31
  todo nada skrev 2016-03-17 13:19:29 följande:
  "Satan, även Djävulen, Hin onde, Fan, Belzebub, Lucifer, är det ondas furste i tillvaron."

  (sv.m.wikipedia.org/wiki/Satan)

  De ondes furste i tillvaron.. Ända sättet jag kommer på där man inte kan tolka det som något extremt negativt är om man vore satanist.
  Klart det är negativt. Sahlin skrädde inte orden när hon talade om denna demonstration. Det var då rakt inget positivt hon hade att säga
 • Äldre 17 Mar 13:37
  Smecker skrev 2016-03-17 13:09:06 följande:
  Nej du har rätt, man kan använda metaforen "djävulen och hans anhang" lite som man vill. Nästa gång jag skall berätta för kollegan hur mycket jag älskar mina barn så skall jag använda metaforen "djävulen och hans anhang".

  Det är dumt att fara med osanning. Visa var Mona Sahlin skrev att det var värsta sortens dödsnazister. För att kopiera en viss persons beteende..
  Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
  Metaforen är självklart negativ (om man inte är satanist möjligen då). Ingen har påstått något annat.

  Min invändning gäller uppfattningen att den enda möjliga tolkningen är att kritiken var överdriven. Om man skriver att "kritiken utmålade personerna som"
 • Äldre 17 Mar 13:42
  todo nada skrev 2016-03-17 13:23:09 följande:
  Okej, det är inte lätt och veta om man inte grävt djupare i det kanske.

  Jag tycker att deltagarlistan talat sitt tydliga språk iaf.
  Ja definitivt.

  Jag har kollat upp den lite mer nu. Som jag förstod det fanns det både dessa uttalade nazister där och en del mer "vanligt folk" , och att de "vanliga folket" känt sig kränkta över vad man sagt om demonstrationen. Till slut gick Karlsson ut och sa att så här blir det om man beblandar sig med extremister; gör inte det. Och de har de väl förhoppningsvis lärt sig nu.
 • Äldre 17 Mar 13:58
  todo nada skrev 2016-03-17 13:50:07 följande:
  Nä... Det är nog inte många antirasister som har något bra att säga om den demonstrationen. Har man sett deltagarlistan står det klart och tydligt för de flesta vad det rör sig om.

  Vilket gör att uttrycket "Sahlin utmålade" demonstrationen som "djävulen och hans anhang" (vilket ju var din tolkning) blir skevt. Eftersom det faktiskt var en demonstration innehållandes det rasistiska & nazistiskta bottenskrapet i samhället.
  Jag förstår mycket väl den ståndpunkten.
 • Äldre 17 Mar 15:56
  Smecker skrev 2016-03-17 14:05:06 följande:
  Intressant. Du använder en negativ metafor om Mona Sahlins kritik av demonstrationen, och sedan försöker du spela ignorant-kortet genom att hävda att du inte hade någon aning om vilka som Mona Sahlin kritiserade.
  Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
  Aningar hade jag såklart, men jag visste inte tillräckligt mycket för att avgöra om Sahlins skarpa kritik var berättigad eller inte.

  Jag visste exempelvis inte om folkets demonstrations bestod av enbart nazister. Det vet jag fortfarande inte. Det fanns väl många människor i folkets demonstration som inte var nazister? Också? Eller? Det vet jag fortfarande inte helt säkert hur det förhåller sig med det.

  Nu har jag dock kollat upp det lite mer. Mitt intryck av demonstrationen står i inlägg 1605
 • Äldre 17 Mar 17:48
  FDFMGA skrev 2016-03-17 17:22:54 följande:
  Ja, det var onödigt.

  Att däremot några av FL:s debattörer tyckte att jag kränkte nazisten, det gråter jag inte över. Det kan jag lugnt konstatera.

  Kränkningen ligger liksom i betraktarens öga. Breivik anser ju att norska staten kränkt honom så till den milda grad att han börjat gilla Paradise Hotel.

  www.expressen.se/nyheter/breiviks-bevis-jag-gillar-paradise-hotel/
  Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  Ja, men eller hur?

  Det är nämligen bara "vissa" som får lov att plocka citat ur sitt sammanhang och sedan tolka dom lite hej vilt. Om någon annan gör det tycker den personen självklart synd om nazister. Ett helt logiskt resonemang.

  Sen kryddar dessa vissa det hela med några subtila förolämpningar och rena lögner för att riktigt få till det.

  Då blir det snabbt och lätt så att ett exempel på att någon inte är en fridsam debattör förvandlas till "tycka att man kränkte nazisten" voilà!

  Ett fantastiskt sätt att helt undvika varje saklig diskussion eller på något sätt rakt upp och ned framföra sina åsikter. Det är ju så mkt roligare att hålla det på ren dagisnivå!
 • Äldre 17 Mar 17:50
  Konstatera skrev 2016-03-17 17:38:24 följande:
  App, app, app! Nu är det som sådant att förtroendet för regeringen är historiskt lågt, om vi ska tro diverse förtroendemätningar.

  I min värld är det problematiskt när den egna befolkningen känner en stor misstro till den egna regeringen. 50/50 är relativt hälsosamt, men när vi kliver ned på 30-strecket - icke bra!

  Ingen idé att avsätta dem nu, men det är likväl sorgligt att konstatera att de banat vägen för ett högerstyre under många år framöver efter denna regeringsperiod.
  Vad tror du själv skulle krävas?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?