• Tom Araya

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    Något som är mycket på tapeten nu är att man själv ska få avgöra vilket kön man tillhör och att även ett tredje kön som varken är man eller kvinna ska införas som valmöjlighet.

    Jag känner en del folk som jobbar på skola/förskola och där har detta tydligen börjat få genomslag, barnen ska inte längre delas upp, räknas eller benämnas som pojke eller flicka, utan det ska vara könsneutralt.

    Jag vill gärna att vi funderar vidare på detta och diskuterar såväl praktiska som faktorer av etisk/värderingsmässig art.

    En tanke som slår mig är att om en flicka känner sig obekväm med att identifiera sig som flicka, vad beror det på då? Är det så enkelt att låta flickan istället identifiera sig som pojke eller obestämt kön? Om det beror på att flickan från hem, skola, arbete, vänner och samhället har fått uppfattningen att innebörden av att vara flicka/kvinna är en begränsad bild av dagens verklighet i Sverige som hon inte vill identifiera sig med, så borde man väl i så fall fokusera på att förändra den bilden (och även fortsätta utvecklingen av samhället till större jämställdhet) istället för att bara köpa rakt av att det biologiska könet känns obekvämt eller svårt att identifiera sig med!? För att vara tjej/kvinna i dagens Sverige innebär ju trots allt en mängd valmöjligheter som inte begränsas av könet, till skillnad mot hur det var förr eller hur det kan vara i vissa andra länder och kulturer världen över.

    Andra detaljer att fundera över är hur man löser saker praktiskt.
    Ett barn eller vuxen som inte vill identifiera sig med det kön de är födda med, vilket omklädningsrum ska de använda? Ska hen spela fotboll med pojk-/herrlaget eller flick-/damlaget? Ska personen i olika slags register och statistik registreras som man eller kvinna? Är man mamma- eller pappaledig?
    Hur blir det med jämställdhetsarbete om vi helt slutar att förutsätta att personer födda som kvinna eller man (och inte genomgått könskorrigering) identifierar sig som det könet de är födda till?
    Ska en person med penis (född som biologisk pojke) som våldtar en kvinna registreras som kvinna i brottsregister för att personen tycker sig vara kvinna?
    Ska en person som är född till kvinna, blir gravid och föder ett barn kunna registreras som pappa till barnet för att personen vill identifiera sig som man?
    Är en biologiskt sett man och en kvinna i ett förhållande att betrakta som homosexuella om den ena identifierar sig som motsatt kön?
    Om någon bestämt att det på en plats, befattning, arbetsplats e.t.c. behövs fler män eller kvinnor, ska man då kunna dra nytta av det genom att bara säga att man identifierar sig som det kön man inriktar sig på?
    Ska man sluta betrakta sina barn som pojke/flicka även när man ser till behoven av integritet på normalt sett könsuppdelat vis i familjen och hemmet?
    Samtliga ovanstående frågor, fast byt ut nämnda kön till ett tredje, obestämt kön...

    Många frågor, det finns säker fler.
    Fritt fram för dina kommentarer, svar, funderingar och fler frågor i ämnet.

  • Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?
  • Anonym (Genus)
    KillBill skrev 2017-05-17 20:24:27 följande:
    I min familj där jag och min hustru har barn av bägge könen har vi gått över till att kalla varandra med namn. Jag tyckte att det kändes sunkigt att säga "kom nu kvinna" eller "vad gör du pojk" eller "ge mig fjärrkontrollen flicka" och det känns faktiskt som att stämningen i familjen har blivit bättre sedan vi började kalla varandra vid namn.
    Ja, vissa verkar tycka att hen är mer naturlig benämning än Anders eller Karin eller läkaren eller vaktmästaren.
  • Anonym (Bah!)
    Anonym (Klas) skrev 2017-05-17 19:56:50 följande:
    "Hen" används flitigt av många feminister så fort de ska benämna någon som han eller hon. Det är som de (majoriteten) är allergiska mot att använda orden han eller hon oavsett sammanhang. Enda gångerna de inte använder "hen" är när de ska beskriva en våldtäktsman eller liknande.
    Inte sant. Jag hör knappt ordet användas alls. De gånger jag hör det är det som en ersättning för "han eller hon" - vilket givetvis är snabbare och smidigare att säga. Jag säger det inte själv, jag är för gammal och van vid annat, men ungdomar använder det och då är det som sagt istället för att säga "han eller hon" (man byter ut 11 bokstäver mot 3 alltså).
  • Anonym (Bah!)
    absalon skrev 2017-05-17 20:26:45 följande:

    Jamen "hen" är väldigt praktiskt. Om exempelvis en ny regementschef ska tillsättas, är det mycket adekvat att säga "hen", innan man vet om en manlig eller en kvinnlig sökande kommer att få tjänsten. Sak samma om en ny kyrkoherde, domprost eller biskop ska utnämnas.
    När utnämningen väl har skett ska man naturligtvis säga "han" eller "hon" om de nytillsatta.
    Skolorna måste bättre undervisa eleverna om det korrekta bruket av"hen".
    Detta har inget med feminism att göra.."Hen" är ett högst adekvat pronomen i vårt moderna och jämlika samhälle.


    Precis! Typ: "När nästa rektor börjar kommer hen att inviga den nya slöjdsalen". Istället för: "När nästa rektor börjar kommer han eller hon att inviga den nya slöjdsalen". Ett mer effektivt språkbruk, inlånat från Finland.
  • Equalizer
    Anonym (Bah!) skrev 2017-06-14 08:38:05 följande:
    Precis! Typ: "När nästa rektor börjar kommer hen att inviga den nya slöjdsalen". Istället för: "När nästa rektor börjar kommer han eller hon att inviga den nya slöjdsalen". Ett mer effektivt språkbruk, inlånat från Finland.
    Eller så kan man använda den etablerade och icke-politiska termen "vederbörande".
  • Anonym (Bah!)
    Equalizer skrev 2017-06-14 11:27:42 följande:
    Eller så kan man använda den etablerade och icke-politiska termen "vederbörande".
    Jo det gör jag, men det blir väldigt stelt och ålderdomligt i dagligt tal/vardagsspråk.
  • John22
    Equalizer skrev 2017-06-14 11:27:42 följande:
    Eller så kan man använda den etablerade och icke-politiska termen "vederbörande".
    "Denne" fungerar också i många fall.

    Men nej, man kan inte välja vilket kön man tycker sig tillhöra, lika lite som man kan välja huruvida man är människa eller katt. Man är det kön man är född till, och de fåtal fall där kön inte kan bestämmas vid födsel får man hantera på individuell basis.
  • John22
    Anonym (Bah!) skrev 2017-06-14 08:38:05 följande:
    Precis! Typ: "När nästa rektor börjar kommer hen att inviga den nya slöjdsalen". Istället för: "När nästa rektor börjar kommer han eller hon att inviga den nya slöjdsalen". Ett mer effektivt språkbruk, inlånat från Finland.
    "När nästa rektor börjar kommer denne inviga den nya slöjdsalen" - ja oj vad mycket effektivare det blir med "hen", man sparar ju för bövelen tre bokstäver!
  • cosinus

    För mig är kön rent fysiskt. Antingen är man man eller kvinna, pojke eller flicka med undantag för det lilla fåtalet som faktiskt är genetiskt och/eller biologiskt tveksama.

    Sen kan man bara hoppas att man bara för att man tillhör ett visst kön inte förväntas vara/kunna/bete sig på ett visst sätt.

    Sen finns det ju då de som känner sig födda som fel kön. Det går ju inte säga att de känner fel. Men jag är ytterst förundrad över att någon kan känna sig som en kvinna respektive man. Jag har varit kvinna i 40 år och aldrig känt mig som kvinna, hur ska man känna då?. Aldrig som man heller. Jag är jag, och inget av det som är jag hade varit omöjligt eller ens konstigt om jag var man. Förutom då det rent fysiska.

    Hen tycker jag är ett bra ord i vissa sammanhang, generaliserande lagtester och annat. Däremot helt värdelöst som ersättning för han och hon när man definitivt vet könet. Finns inget som säger att man ska försöka fålla ihop alla män och kvinnor i en grå massa och undvika att prata om kön. Det viktiga är att individer måste känna frihet att vara som de är oavsett vilket kön de tillhör. Finns inget motsägelsefullt i att erkänna eventuella olikheter på gruppnivå samtidigt som man kan vara öppen för och accepterande på individnivå.

  • Fennyxx

    Jag har också funderat kring detta. Vore det inte bättre om samhället accepterade alla som de var istället för att kräva könsstereotypt beteende av folk till en så extrem grad att de som inte passar in känner sig tvungna att genomgå en massa superjobbig kirurgi?

    Men eftersom jag aldrig kännt hur det känns att ha "fel" kön så överlåter jag tills vidare frågan till dem det berör.

    Även om jag inte förstår könsöverskridande identitet fullt ut så förstår jag ännu mindre dem som blir upprörda över någon annans könsidentitet. Det är väl liksom inte ert problem om ni inte tänkt ha sex med vederbörande?

Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?