Inlägg från: Leeandra |Visa alla inlägg
  • Leeandra

    Gravid BF juni 2019, del 2

    Anatomy skrev 2019-07-02 11:43:55 följande:

    Är just det att om det kommit lite men inte tillräckligt hade jag nog kört på. Men det kommer absolut inget.

    Att amma känns inte viktigt för mig. Att ha en unge som är mätt och nöjd är viktigt och just nu är det toppen. :)


    Om det inte är viktigt för dig och du mår bra och är nöjd så är det ju det som räknas, .
  • Leeandra
    Syndrom skrev 2019-07-03 18:02:07 följande:

    Aa, kul att höra att det kan vara så med  Barnmorskan idag försökte övertyga mig om att en förlossning visst kan starta spontant trots hur det blev sist, jag såg nog lite skeptisk ut haha. Fortfarande rörligt huvud men kanske kanske var det lite åt ruckbart-hållet ändå. Allt fint annars med hjärtslag och blodtryck och navelsträng så det är ju bra.


    Skönt att allt ser fint ut med bebisen, . Hoppas att det är mer åt det ruckbara hållet, då går det åt rätt håll iaf. Hade varit häftigt om det fick starta av sig självt den här gången, men annars lär ju kroppen vara superredo
  • Leeandra
    franksmatte skrev 2019-07-04 08:06:36 följande:

    Jag måste berätta något jag upptäckte igår och fick rejäl ångest över. Jag hade tagit en fin sovbild på Bob i sovrummet i halvdunkel. Den hade jag skickat till vänner, kollegor o h kunder. " här är tillskottet, titta så söt"

    Igår, när jag skulle skicka bilden till en tjejkompis så trycker jag upp bilden i mobilen och märker att det är något konstigt nere i ena hörnet . Tror ni inte jag har fått med bröstvårtan! Ångesten som infinner sig är obeskrivlig, fort började jag i panik gå igenom alla sms, och när förskräckelsen är bekräftad att bilden har gått iväg till kollegor och kunder så satt jag med handen för munnen.


    Oj, hoppsan! Jag är numer själv så van med barn nr 7 vid att visa brösten offentligt att jag inte har ork att vara generad över sånt .

    Inte säkert att någon har märkt det heller, och skulle de ha gjort det kan du vara stolt över att ha hjälpt till med att normalisera amning och nakna bröst
  • Leeandra
    Omstart2019 skrev 2019-07-04 12:42:03 följande:

    Haha! Man blir lite härdad att visa brösten när man ammar, men det där kan jag förstå kändes lite över gränsen. Men säkert ingen som sett det, de stirrar nog bara på den fina bebisen. Jag har själv börjat kolla så jag inte går med nåt bröst framme om jag ska få besök eller så, sjukt att man ens börjar kolla sånt. Vi har börjat säga att det inte är en riktig måltid (för oss icke-bebisar i familjen) förrän mitt bröst åker fram.


    Ja, är det inte märkligt att de alltid vill amma när man själv äter mat, . Och alltid på höger sida av någon lustig anledning så att jag som är högerhänt får äta med vänster hand
  • Leeandra
    värmlandsjänta skrev 2019-07-05 16:01:08 följande:

    ojoj vad jag hört om det där... har dock ingen erfarenhet då min bebis verkar brås lite för mkt på sin mor. hon har svårt att komma till ro och somna och vissa dagar blir det en så sjukt jobbig och ond spiral. hon sover i princip alltid en tretimmarslur mitt på dagen men förutom det så han hon svårt att sova några längre perioder på dagen. de flesta dagar går bra ändå för hon får väl antagligen nog vila vid bröstet när hon "sov/ammar" länge. men igår hade vi en såndär krångel eftermiddag/kväll/natt där hon verkligen inte sov typ nånting... hon blir tröttare och tröttare och inte mätt efter hon ammat (tror hon är för trött för att få i sig tillräckligt? ibland får hon inte ens tag på bröstvårtan). jag erbjuder henne bröstet i princip konstant på kvällen men hon blir liksom inte nöjd och kommer inte till ro. HJÄLP oss gärna med tips om ni har. känns som vi provat allt, utom ersättning. idag har jag köpt flaska + ersättning så det finns hemma ifall det blir kris ikväll igen. vi kämpade med allt möjligt fram till ca 3 inatt då vi tog en nattpromenad i iskylan, efter den fick hon till slut ro, kunde amma ordentligt och somnade runt 4-snåret. sen sov hon ikapp fram till kl 13 (med korta pauser för amning och blöjbyten) och nu sover hon sin 3-timmarslur efter att ha varit vaken typ 1h mellan 13 och 14. stackars lilla tröttis :(

    planen för resten av dagen är att försöka ha henne vaken max 2h i sträck och sen försöka natta henne för kvällen runt kl 20. har hon inte somnat innan 22-23 kanske jag provar ersättning?


    Mitt första barn sov i princip bara i famnen när jag ammade, om jag någonsin la ner honom sov han max 10 minuter ( det var innan jag fattade att bärsjal var det bästa som fanns - det var svårt att få tag på då ). Han gjorde just inte så mycket annat än att amma det första halvåret heller, så jag fick många böcker lästa .

    Har hon hållit på så här länge? Bebisarna kommer ju in i ökningsperioder med jämna mellanrum då de i princip ammar hela kvällarna i några dar- en vecka innan mjölkproduktionen kommer ikapp. Om det är så är det ingen bra att köra ersättning på kvällstid då mjölkproduktionen inte ökar för att passa bebisen.

    Många bebisar är toksnuttiga speciellt på kvällarna ( det har alla mina barn varit ) och de vill helst ha väldigt mycket närhet.

    Här blir det natt när jag lägger mig, oavsett om klockan är 21.00 eller 23.00, bär ändå runt lillan i bärsjalen hela tiden. Visst hade du en sjal också? Det är ofta väldigt lugnande för dem att hänga där medan man själv gör något annat, tex någon hushållssyssla.
  • Leeandra
    Syndrom skrev 2019-07-10 08:28:50 följande:

    Det hade varit kul om kroppen är med på en vaginal förlossning denna gång, men annars tycker jag nog att 2,5 dygn med pinvärkar är att gå till överdrift. Om jag på 4 försök inte öppnats något alls måste de väl ändå vilja byta plan liksom?

    Men nu är det nedräkning på riktigt söndag kl 9 är det dags :)


    Oj, så spännande! Hoppas att allt kommer gå jättebra, .
  • Leeandra
    Canama skrev 2019-07-14 09:56:31 följande:

    Tösen 5 veckor idag! Och äntligen börjar de kännas som man har någorlunda kontroll på läget och ro i kroppen. Första barnet för oss men har förstått på alla vi träffat att hon är en jättesnäll bebis! Hon gråter i princip aldrig och sover rätt så mycket.

    Första dagarna hemma måste vi amma varannan timme dygnet runt enligt sjukhuspersonalen eftersom hon gick för långsamt upp i vikt. Min modersinstinkt sa-näää, detta är inte rätt...-, jag var inte ett dugg orolig. Hon var aldrig långt ner från födelsevikt heller utan som mest -7%. Iallafall så gjorde som de sa och hon gick fint upp i vikt så fick lov att mata var tredje timme istället... ignorerade det rådet lite grann och ammade på hennes tecken. Nästa besök så hade hon gått upp SÅÅÅ FINT och de va supernöjda. Så nu har vi lov att amma närsomhelst.... förstår inte varför de sku börja röra i amningsrutinerna så snabbt, tycker de va lite onödigt och förstörde den första tiden för oss. Blev bara en extrem stress för alla tre.....

    Men nu kan vi slappna av här lite grann! Sambon har varit pappaledig och haft semester och börjar jobba igen imorgon. På något sätt ska de bli lite skönt, haha! Är man konstig som känner så?

    Kroppen känns bra igen! Inte ont någonstans. Vi har inte haft sex än. Jag ska på efterkontroll snart och tänkte vi skulle köra på efter det om lusten faller på. Blödde bara knappt 1,5 vecka efter förlossningen så antagligen skulle vi ha kunnat köra på närsomhelst men jag drar lite på det iallafall haha!

    Förresten så kör vi med Babypotting. Vi upplevde att hon var väldigt besvärad av att bajsa och småbajsade HELA TIDEN. Efter första försökte med babypotting så tömde hon sig rejält och sedan dess är hon supernöjd, så vi kör på med det. Vi har inte haft en bajsblöja på tre veckor.

    Leandra, gör ni något liknande? Vill minnas att du skrev att du kör blöjfritt i bärsjalen?


    Ja, jag kör blöjfritt med tygblöja som komplement i början och i bilen tex. Brukar ha blöja de första veckorna ( eftersom det läcker lite bajs i början och när alla syskon ska hålla ) men kör sen utan och kissar/bajsar bebis i potta/vasken i pannrummet. Fungerar fint och upplever att de blir så nöjda av att få tömma ordentligt i schysst position.

    Saga är nu 3 v och brukar säga till för det mesta, annars blir hon supersur om blöjan blir våt så då fattar man direkt. Syskonen springer och portar henne också, så roligt .
  • Leeandra
    Syndrom skrev 2019-07-13 22:39:14 följande:

    Tack för påhejningarna ^_^ Imorgon kl 9 är det dags. Rörligt huvud i onsdags. Mannen kommer ihåg att med sonen var tappen helt omogen och bakåtlutad, håller tummarna att den är något mer mogen imorgon :)


    Hoppas allt går bra idag
  • Leeandra
    Canama skrev 2019-07-15 09:43:46 följande:

    Vi kör också vasken eller en hink som vi köpt för ändamålet, tänkte köpa en potta när hon blir lite större. Upplever också att hon blir så nöjd av att få tömma sig! Min mamma och svärmor däremot tycker att de är vansinne haha! De undrar vem som kommit på dedär och varför hon ska måsta bajsa i en hink när hon är så liten.. försöker förklara men de går inte in! Vi gör de enbart för hennes skull och skulle sluta direkt om vi inte upplevde att hon känner sig nöjd...

    Hur märker du att din bebis är färdigbajsad? Vi har lite svårt med det. Min sambo håller henne tills hon blir ledsen, men jag tycker att man borde märka innan de att hon har tömt sig färdigt... Samtidigt vill man ju inte avbryta om hon inte är klar haha!


    Jag har fått många olika reaktioner när jag haft blöjfria bebisar, men de flesta tycker det är häftigt att det fungerar. Det är ju ändå bara västvärlden som håller på med blöjor så länge, större delen av världens befolkning håller ju naturligt på med EC. I Kina finns det bebiskläder med slits mellan benen för enklare kissning .

    Vi har en sån där insats till en pottstol, en liten lagom potta med handtag - perfekt att potta bebisar på . Vi har en i bilen också, och den får plats i ryggsäcken också.

    Tycker att bebisar allra oftast bajsar först och kissar som avslutning, men det stämmer förstås inte alltid. Jag brukar vänta en liten stund när de verkar vara färdiga, och om de blir ledsna så struntar jag i det. Jag säger alltid ?ssss? när jag håller bebis över pottan så att de förknippar det ordet med tömning. Då kan jag ibland säga det fler gånger när jag misstänker att de inte är färdiga och då brukar de slappna av och om de inte är färdiga kommer det mer.

    Just nu har jag en liten bajsmaskin som producerar otroliga mängder varje dag så det blir mååånga pottningar .
  • Leeandra
    Linda2barnsmamma skrev 2019-07-17 11:38:01 följande:

    Ja hon skrev väl sist den 13e va??!


    Ja, hon skulle ju in på igångsättning i söndags så jag hoppas att allt har gått bra.
  • Leeandra
    Linda2barnsmamma skrev 2019-07-17 14:16:54 följande:

    Ja vi får väl vänta o se då vad hon skriver sen. Hoppas det gick bra så det inte blev utdraget denna gång också för henne.

    Hur är det med din lilla Saga då?


    Hoppas detsamma, att allt fungerade och att det inte behövdes flera försök.

    Min lilla Saga mår fint, . Jag tycker hon är vaken mycket för att vara så liten, men hon är nästan alltid nöjd så de stora barnen tycker det är jätteroligt att gå runt och gulla med henne . Tur hon äter mycket och ofta så att jag också får hålla . Hon är redan 4 veckor imorgon - kan inte fatta hur fort tiden går!
  • Leeandra
    Syndrom skrev 2019-07-18 04:29:55 följande:

    Hej! Ja det var igångsättning i söndags. Inte samma metod som förra gången, de har slutat med den för den gav så mkt pinvärkar. Jag hade hemska pinvärkar då så glad för min och alla andras skull (det är gel de slutat med). Så det blev cytotec ist. Öppnade mig faktiskt 1 cm första dagen, rekord för mig ^_^

    I måndags vid 15 var jag öppen 4 cm, tagit hål på hinnorna så vattnet gick (grönt igen) och fick testa massa olika, roliga smärtstillande. Men så ville de ta lite tester för bebisens hjärtfrekvens var lite svajig, och bebisen hade för högt värde på något jag knappt förstod vad det var. Så det beslutades om snitt igen, och vid 17 i måndags kom det en liten tjej! Helt frisk, 4 kilo tung och urgullig.

    Amningen fungerar jättefint från första stund och det är jag mycket tacksam över.

    Så nu är väl alla junibebisar ute <3


    Grattis till tösen ! Skönt att amningen kom igång direkt .

    Trist att det blev snitt igen, hoppas att du får vila och hjälp ordentligt hemma. Har ni något namn till lilltjejen ännu?
  • Leeandra
    KSRG8887 skrev 2019-07-16 20:59:03 följande:

    Vår lille pojk är nu 6,5 veckor och inte så liten längre. Från 2,6 vid födseln till 5,1kg idag. Äter och sover mest, dock en del magont speciellt kvällstid (och det förstår jag så som han fiser). Sjal och sele är fantastiskt då, hjälper både för magen och lugna honom.

    Vi har precis börjat med tygblöjor, trodde mannen skulle vara anti men han har bara varit positiv och vill lära sig mer :) Får se om vi vågar oss på EC framöver också, än så länge försöker vi mest lära oss lillens signaler i allmänhet. Vi har också en bebis som bajsar mängder, oftast i samband med mat (lätt att märka när det är dags) men även i samband ned sömn. Vaknar till smått precis innan, men gör inte så mycket väsen av sig alla gånger (svårt att upptäcka om jag inte har honom i knät/i sjal).


    Schysst ökning ! Tycker att det alltid är de som är minst vid födseln som växer mest sen, mitt första barn var minst av alla syskon och gick upp fortast i vikt också.

    Jag skulle verkligen rekommendera att prova EC lite längre fram, det är så skönt att iaf få bajset i pottan sen när de börjar äta fast föda. Det behöver ju inte vara allt eller inget heller, det är ju bara att prova vid varje blöjbyte tex och kommer det något så är det ju bara en bonus .
  • Leeandra
    LillaMy08 skrev 2019-07-21 11:28:19 följande:

    Läste här om er som kör med pottning, så jag tänkte att vi måste testa det! Och det har gått så bra. Vi kör med blöja, men tar henne till pottan på rutintider (typ efter hon ätit och sovit) och vi prickar väl in hälften av kissningarna och vi slipper bajsblöjorna. Så skönt!

    Vår tjej blir två månader på tisdag och hon har nästan vuxit en dm! Magproblemen är som bortblåsta och vi har en riktigt glad tjej nästan jämt. Sover väldigt lite om dagarna, men nätterna sover hon jättebra (från 21-22 till 08 med en matning vid 03-04). Känns lyxigt!


    Vad roligt ! Jag tycker att det är häftigt att det fungerar så fint.

    Jag är ju lite hardcore efter alla ungar så jag har tom med lilla pottan på stranden, snacka om att få konstiga blickar från folk .
  • Leeandra
    värmlandsjänta skrev 2019-07-22 17:54:52 följande:

    hej allihop och grattis till syndrom som fick sin "juni"bebis till slut! :)

    imorgon blir vår lilla tjej 6 veckor och börjar bli riktigt stor. inte mätt/vägt på drygt två veckor nu men tippar på att hon väger drygt 5 kg och är runt 60 cm lång. jag har dock behövt börja komplettera med ersättning sen några veckor tillbaka för att det blev för mkt krångel/bråk vid bröstet. tror hon fick kämpa väldigt mkt för lite mjölk, dvs att flödet är "trögt" på nåt sätt. jag har en bra(?) produktion och låter henne suga oftare än hon ens ber om + pumpar nån gång ibland, men trots att det finns mjölk så blir det bråkigt nån gång per dygn. oftast eftermiddag/kväll.

    hoppas att jag kan fortsätta ungefär som vi gör nu eller ännu hellre att vi slipper ersättningen helt, men är rädd för att det ska gå åt motsatt håll :( särskilt i och med att det rinner så mkt snabbare ur flaskan. vi använder nappen med "en droppe", men rinner ju rätt snabbt ändå. skönt iaf att se henne ordentligt mätt!


    Så länge hon går upp i vikt som hon ska och kissar ordentligt så behövs inte ersättning även om det blir lite krångel vid bröstet. Risken med att blanda in ersättning är att det ger brösten signal om att dra ner på mjölkproduktionen, speciellt eftersom det går längre tid efter ett mål med ersättning än ett amningsmål. Ersättning är nämligen mycket mer svårsmält medan bröstmjölk är väldigt lättsmält och nedbruten efter 20 minuter.

    Många bebisar har lite svårare att komma till ro eftermiddag/kväll och det betyder inte automatiskt att det finns för lite mjölk. Vill du öka produktionen är det bättre att amma ofta och dricka amningste ( finns ett på hälsokosten med bockhornsklöverfrö tex som är väldigt effektivt ).
  • Leeandra
    Omstart2019 skrev 2019-07-26 11:07:09 följande:

    Tack snälla för ditt svar. Hunden är tyvärr ett helt stressmoment i sig, men vi har ingen vi direkt kan lämna honom till då han är rätt besvärlig just nu. Mitt i tonåren och väldigt lättstressad. Min mamma hjälper till det hon kan, tar med de stora barnen till stranden och så. (Men ibland kan hon öka min stress istället, haha.) Men man vill ju själv få njuta av sommaren också, innan den är slut.

    Nu känns det ändå lite bättre igen. Sambon kommer få en veckas semester näst-nästa vecka och nu har vi bokat en stuga den veckan. Komma iväg som en familj är nåt vi verkligen behöver. Sen är det bara en vecka kvar av sommarlovet så då blir allt mycket enklare igen. Nu har sambon och jag dessutom en ledig helg utan de stora barnen framför oss, vilket förhoppningsvis ger oss lite tid att umgås.


    Vad skönt att det känns lite bättre nu och att ni har något att se fram emot . Förstår att det känns jobbigt när mannen jobbar och du står själv med allt - jag har haft det så själv.

    Tror det blir jättebra för er att komma hemifrån också. Det brukar alltid hjälpa, skönt att komma bort och skönt att komma hem igen
  • Leeandra
    värmlandsjänta skrev 2019-07-27 10:57:12 följande:

    sorry för nu kommer jag kanske låta otrevlig och det är inte meningen! vet att du bara vill väl, men jag är medveten om allt det du skriver ovan och hetsen kring amning blir faktiskt för mkt ibland. amning är inte obligatoriskt men en del får det verkligen att kännas så. tack ändå. jag ammar i princip konstant så det är osannolikt att min mjölkproduktion skulle stanna av även om jag blandar in lite ersättning. du ser i mitt inlägg att jag ändå oroar mig för det (fast jag gör allt jag kan för att den inte ska stanna av), det du gör med ditt inlägg spär ju tyvärr på min oro. hon vill tutta på mig typ hela tiden oavsett hur mkt ersättning hon fått, så risken är minimal. jag såg ersättningen som "sista utväg" pga det du skriver ovan, men blev så lättad när jag väl tillät mig själv ta till det som komplement (en portion per dag, vilket är 0 och ingenting när man ser på hur mkt tid hon spenderar vid bröstet). det har känts helt rätt för oss båda att täcka upp med ersättning.

    det var inte bara "lite krångel vid bröstet", det förstår jag att man får räkna med, men hon sparkade och slog vid bröstet och blev mer och mer frustrerad. jag blev därmed alltmer stressad och utdrivningen blev säkert påverkad av det också. det var uppenbart att hon inte blev mätt, efter att jag bytt bröst fram och tillbaka x antal ggr kunde vi ge henne över 100 ml ersättning utan problem. andra dagar bråkade hon inte men ammade i typ 30 min, släppte sen bröstet och grät för att hon inte blivit mätt och dessutom trött av att suga så länge med dåligt resultat. att hon inte blivit mätt förstod jag ju eftersom hon gladeligen åt så mkt ersättning direkt efter.

    det vore trevligare att utgå ifrån att jag gjort det bästa jag kan än att utgå ifrån att jag inte läser på och tar enkla vägen ut.

    för info så verkar det som tur var ha vänt nu så har inte behövt ge ersättning på 2 dygn. nu kommer det för mkt mjölk istället så jag måste liggamma för att det ska funka bra.

    ringde amningshjälpen i måndags, för andra gången sen hon föddes och det kan jag verkligen rekommendera till alla som stöter på patrull med amningen. de har hjälpt mig reducera min oro och stärkt mig i känslan av att jag gör mitt allra bästa, samt gett mig tips kring vad jag skulle kunna testa.


    Trist att du tolkade mitt inlägg som att jag är en amningsfanatiker som ville göra dig ännu mer orolig, det var inte min avsikt. Jag har tyvärr sett lite för många liknande situationer som inte slutat lika bra under min tid som aktiv i Amningshjälpen. Jag är inte emot ersättning, men ofta finns det stor okunskap om amning både hos vårdpersonal och mammor och jag ville bara ge ett gott råd, inte öka pressen. Jag ska inte göra om det.
Svar på tråden Gravid BF juni 2019, del 2