• bellis2

    Vi som planerar äggdonation 2020

    KajsaMia skrev 2020-03-06 15:40:34 följande:
    Stort tack för svar. Jag är i en liknande situation även angående AMH värde. En annan läkare som jag hade konsultation med när jag tog första provet svartmålade det hela för mig också, fastän nu hoppas jag på bra äggkvalitet, OM jag fortfarande har några kvar. Vad var ditt AMH värde?

    En liten fråga åsido - värför finns det så många som är så besatta av ägglossningstester? Kan det öht vara indikation på något?
    Självklart! Jag hade ett AMH-värde på 0,2 för ett år sedan. Har fått köra naturlig IVF eftersom man har sett att det kan fungera för kvinnor med lågt AMH-värde. i Sverige är de inte bra på detta och man nekas IVF vid för lågt AMH-värde. Vi lyckades ändå få till ett befruktat embryo (jag hade mindre än 10 % chans) men tyvärr sattes det in för tidigt. Jag kunde ha flera äggblåsor men tyvärr var det alltid bara en som växte till sig vid varje IVF.

    Det som krävs är ett bra ägg. Hur har det sett ut på ultraljudet med antalet äggblåsor för dig?
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-09 14:50:14 följande:
    Först och främst stort grattis! Hoppas allt kommer bli bra :) Det måste det vara! jag hade problem med regelbunden mens när jag var lite yngre, först i tonåren och sedan när jag blev gravid och hade missfall (det var för några år sedan dock). Det var nog relaterat till min undervikt och blev bättre med åren. Att jag ens kunde bli gravid ger hopp men AMH värde hos mig ligger nu på ca 0.3 så man blir lite orolig. Då får jag testa (minst 2 ggr fick jag veta när jag ringde läkare) FSH också. Tack. Undrar om man kan remitteras till ÄD direkt och slippa ivf försök ?
    Det är ju det vansinniga i Sverige. Man blir nekad IVF vid för lågt AMH-värde.

    I utlandet har flera kliniker börjat köra "naturlig" IVF som kan hjälpa kvinnor med för lågt AMH-värde.
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-10 08:05:53 följande:
    Så de är inte så villiga att remittera direkt till äggdonation direkt? Vad om jag får remiss till ivf och vill inte det, får jag beklaga? Och annars, så kan jag börja med ÄD utomlands utan att remitteras till det? Jag är helt okunnig när det gäller vården i Sverige tyvärr. Hur gör ni detta nu? Jag har inte ens börjat med eventuell ivf, måste ta om vissa test igen..
    Tänkte precis skriva att det är flera faktorer som spelar roll, bland annat FSH och ålder men såg att du hade svarat att ditt FSH är 21, vilket är förhöjt. Det är också viktigt att testerna tas på rätt dagar i cykeln och att läkaren också kollar på ultraljudet hur äggblåsor och annat ser ut (inte bara på AMH-värdet).

    Ålder spelar en stor roll, en yngre kvinna under 30 år med lågt AMH kan ha större chans vid IVF än en kvinna i 40-års åldern där man får ut flera ägg då den yngre kvinnans ägg kan vara bättre.

    I Sverige är man strikt, för mig var det inte ens tal om IVF och jag blev väldigt illa bemött i den svenska sjukvården. Jag hamnade i total chock då jag själv hade sökt hjälpt under två års tid och flera gyn menade på att jag inte alls var i förklimakeriet.

    Med dina värden har jag svårt att tänka mig att de skulle tillåta IVF i Sverige utan de kommer troligtvis rekommendera ÄD. Nu vet jag inte din ålder.

    Din läkare/gyn bör remittera dig till en fertilitetsklinik så kommer de att hjälpa dig vidare.

    Du kan vända dig direkt för äggdonation i utlandet.
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-10 10:50:57 följande:
    Hade ultraljud också vid utredningen. Då såg allt ok ut sa de. Är 29 snart, men vill inte chansa förevigt för min sambo är lite äldre och jag vill verkligen att han ska ta del i vårt barn uppväxt.

    Vad menar du med illa bemött? Att de inte ens ville tala med dig om ivf? Letade du efter hjälp via landstinget eller gick du också privat? Jag gjorde utredningen privat men tyvärr blev de ofta fåordiga... Både läkare och sjuksyrror och så...

    Så ska jag vänta på nästa prov och samtal och samtidigt leta efter kliniker att ta kontakt med... Stort tack för tips!
    Då är du ung och kan vara värt det. Tänk att det endast som behövs är ett bra ägg. Jag hade mindre än 10 % chans och vi fick ändå ett embryo befruktat och insatt. Sedan gick det inte vägen.

    Lång historia för min del men jag blev nekad direkt när de såg mina värden, då var jag 37 år.

    Av erfarenhet tycker jag att de är mycket duktigare i utlandet. Har du lågt AMH är det värt också att testa med "naturlig IVF".

    Till mig sa att på olika ultraljud att allt såg bra ut under två års tid och att  det finns gott om ägg, vilket jag trodde på. Det stämde ju inte alls. 

    Fick "hjälp" både via landsting och privat.
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-10 12:40:55 följande:
    Var behandlas du nu isåfall? Jättetråkigt att höra om inkompetenta läkare. Och att de inte tittar på varje människa individuellt. Oroande att de trots existerande problem kan så länge upprepa att allt är okej. Det var ju det jag också fick höra..
    Olga kliniken i S:t Petersburg, tidigare Vitanova i Danmark.

    Snurranfia och Limarie, skönt att allt är ok!
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-11 17:20:23 följande:
    Vad tycker du om Olga i st. Petersburg resp Vitanova? Var det några problem i Danmark som gjorde att du bestämde dig att leta vidare?
    Jättesvårt att säga. Vitanova lyckades ändå med att få ut ett ägg och det blev ett befruktat embryo. Olgas klinik fick de inte ut något ägg trots att det borde ha skett. På Vitanova kör de med naturlig IVF för oss med lågt AMH vilket innebär mindre medicin och det blev ändå liknande resultat med äggblåsorna.

    En skillnad är att Olga inte gör någon embryoinsättning på dag 2 vilket man gör i Danmark. Olga väntar till dag 5.

    Hörde gott om Olgas klinik och eftersom vi hade beslutat oss för äggdonation ville jag inte göra det i Danmark. Förutom en lång väntetid så får man inte välja donator, något som är viktigt för mig.
  • bellis2
    KajsaMia skrev 2020-03-13 11:43:52 följande:
    Får man något garanti på Olga som säger att, jag vet inte, om de inte får ut ägg så blir det äggdonation till samma pris? Jag är inte ett dugg insatt i alla dessa garantier. Men en sån deal vore lockande.

    Är det öht bekvämt med Olga logistiksmässigt? Visum förstår jag måste man ha, men annars, boende, flyg, distans från flygplatsen? Är det krångligt eller klarar man sig lätt? Resan till Ryssland är helt enkelt inte något jag kunde så lätt tänka mig, lättare med Lettland, Tjeckien, Polen... Men visst har Olga superbra rykte!
    Vi har ett garantipaket på två försök med mina egna ägg och två försök med äggdonation men vi har valt att efter ett försök med mina egna ägg gå över till äggdonation. Det ligger på ca 230 000 kr.

    Det finns direktplan (vilket kan vara dyrare) och då tar det ca 1 timme. Hotell är väldigt enkelt att hitta i närheten av hotellet och billigt. Många restauranger också. Jag gillade verkligen staden.

    Men självklart beror det på vad man jämför med. När man ger sig in i IVF-karusellen i utlandet får man tyvärr räkna med en hel del.
  • bellis2

    Undrar vad detta innebär. Läste att Ryssland begränsar flygen från EU men kommer vi som har medicinska skäl få åka dit? Har ställt frågan till vår koordinator.

    Vår behandling är i slutet på maj (valde så för att låta kroppen vila lite) men är ändå orolig. Allt var redan klart med vår donator också.

  • bellis2
    UndrandeSökare skrev 2020-03-14 13:55:12 följande:
    Det betyder att Ryssland håller på att stänga sina gränser och ingen från EU kommer att få resa dit sen.

    Jag tror vi tyvärr får räkna 2020 som ett förlorat år pgr av Coronapandemin. Läs på vad WHO och andra säger.

    Detta är inget som kommer försvinna på bara nån månad. Viruset kommer att drabba majoriteten av jordens befolkning och smittan kommer fortsätta tills ca 75-80 procent är immuna mot den (antingen genom att de fått Corona och överlevt, eller genom vaccination, men vi har inget vaccin än).. Folkhälsomyndigheten säger att detta kommer vara med oss under mycket lång tid.

    Om Sverige stänger sina gränser (som Danmark, Italien, Kina och fler länder nu redan gjort) så kommer ingen av oss att ens få lämna Sverige, så då behöver vi inte ens tänka på att åka någonstans alls varken för äggdonation eller av nån annan anledning.

    Länsstyrelsen planerar nu för att sätta Stockholm i Karantän. Björn Olson progfessor i infektionssjukdomar säger att Sverige kommer att vara i samma läge som italien är nu, redan om 2 veckor. Kolla hur många smittade och döda italien har nu så förstår du.

    Detta är bara början av pandemin, det kommer bli värre innan det blir bättre nu. Så tvätta händerna, undvik sjuka människor och försök hålla er friska !
    Jag är väl insatt i vad som händer runt om men det är nu flera länder börjar stänga sina gränser. Samtidigt vet man ju inte riktigt vad som kommer att hända och vad de nuvarande karantänerna leder till. Sydkorea är ju väldigt bra exempel på hur de har skött allting och har kontroll över situationen. Hade Sverige med flera länder förstått allvaret från början och haft en beredskap hade det inte behövt gå så långt.

    Jag försöker ändå ha ett hopp och ta en dag i taget så får man se, särskilt nu när fler och fler börjar vakna upp.
  • bellis2
    Fertilitetsresa skrev 2020-03-15 11:49:20 följande:
    Vi har ETT försök kvar. Jag vill få det gjort! Funderar på att chansa. Finland har ännu inte gjort några begränsningar. Med UDs avrådan försvårar såklart... Norge meddelar att de stänger gränserna på måndag. För egen del hoppas jag att Sverige och Finland OM de stänger gränserna förvarnar. Isf borde jag kunna hinna med en resa, om än bara över dagen...

    Men min resa är i början på april, det känns enormt tajt!!
    New mailCopy
    UD avråder bland annat för att folk fortfarande åker runt på turistresor, vilket är vansinne. Du åker av medicinska skäl.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020