• bellis2

    Vi som planerar äggdonation 2020

    GrodanS77 skrev 2020-07-31 19:50:17 följande:

    Jag har pratat med kliniken nu. De har utrett om något avvikande har hänt från deras sida under odlingen men inte sett något. De är inte nöjda med hur äggen vidareutvecklades efter befruktningen så de har lagt ett reklamationsärende mot äggbanken. De sa att det kan hända vid några få tillfällen att de får en ?dålig batch? med ägg och att de tror att det är det som hänt här. Vi får hoppas på att äggbanken håller med. Men eftersom äggbanken går på semester nu under augusti så lär det säkert dröja innan vi får svar. Men det är ivarjefall ett steg i rätt riktning känns det som.


    Hur fungerar det med äggbanken, ger de inte några garantier till kliniken?

    Dålig batch med ägg, alltså att kvalitén inte håller?
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-08-01 01:17:08 följande:
    Jo jag skulle väl tro att de ger garanti men för att det ska gå igenom så måste de väl göra en reklamation. Vet inte hur avtalet ser ut, om de bara säger återföring eller ett antal till frysen också. En del kliniker ger ju garanti på 2-3 osv. Kliniken är ivarjefall inte nöjd med resultatet och de jobbar på att få en ny laddning med ägg (hur många det skulle innebära vet jag dock inte, men personen jag pratade med tyckte att vi borde få en ny full laddning men det var den personens åsikt). Det kändes som ett väldigt bra samtal jag hade med dem. Så vi får hålla tummarna att det går igenom.

    Ja nu kallade de det inte för batch utan de använde nån medicinsk term som jag inte kommer i håg. Men ja, det händer nån gång ibland att det inte blir en bra laddning med ägg. Det är ju tyvärr sånt man inte kan garantera för det kan ju variera från ett äggplock till ett annat beroende på hur äggen mognat. Så även om donatorn är kollad så är ju inte varje ägg kontrollerat ?innehållsmässigt?.
    Vad bra att kliniken varit stöttande!

    De ska kunna kolla kvalitén på äggen och gradera så jag tycker det är märkligt och jobbigt för patienten att gå igenom det du har fått gå igenom, därför jag frågade om vad för garanti äggbanken ger klienten.

    Då håller jag tummarna för att det ska gå igenom och vi är redan i augusti så det går snabbt!
  • bellis2

    Angående utslag/finnar. Jag hade problem med typ bölder (sköldkörteln) och en puckad läkare gav mig antibiotika fö der. En hudläkare gav mig istället en salva.

    Vad gäller ansiktet och smink, satsa på vårdande produkter, finns massvis. Om du inte testat mineralsmink kan det vara värt att göra det.

    Hudvård. The Ordinarys hudvård är riktigt bra, om du söker på YT the ordinary acne får du fullt av rekommendationer om vilka produkter du bör testa, Det bästa? Deras produkter är så billiga!

  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-08-06 14:38:43 följande:
    Vet du vad salvan hette som du fick från hudläkaren?

    Jag har varit lite nyfiken på the ordinarys produkter tidigare men inte kommit till skott. Kanske man skulle göra det nu då!

    Har förresten beställt hem membra femin forte som du rekommenderade. Ska bli spännande att se om det blir någon skillnad.
    Nej, tyvärr inte. Men hudläkaren var Grängsjö på Västra Ågatan, superbra!

    Upptäckte the ordinarys produkter rätt nyligen, var förvånad över de billiga priserna. De har väldigt mycket så om man har akne kan det nog vara bra att kolla in några olika YT videon för hjälp.

    Hoppas membra fungerar lika bra för dig som det gjort för mig Glad
  • bellis2

    Angående val av donatorn var det väldigt viktigt för mig att vi fick veta så mycket som möjligt om donatorn, utseendet, bakgrund, utbildning, info om familj. Hade det väldigt jobbigt att acceptera ÄD till en början men kände mig så mycket tryggare att kunna välja fritt. Fick panik över hur det gick tillväga i Sverige och Danmark. Sedan har jag svårt för hur svenska sjukvården fungerar efter allt jag varit med om och har ingen tillit för den, tyvärr.

    Angående varför ÄD inte fungerar kan det ju finnas många orsaker så klart men det är viktigt med duktiga embryologister som verkligen studerar äggens kvalitet och embryonas kvalitet (väggen, cellerna osv.) så att det blir toppkvalitet från början.

    Medicinerna och behandlingsplanen är ju en annan viktig del.

  • bellis2
    Autumn leaf skrev 2020-08-07 23:45:09 följande:
    Ja, jag tror absolut att labbet är en viktig del. Att det håller hög klass och de är skarpa som arbetar där. Att kunna ge ägg mottagaren rätt medicinering och förutsättningar för att kunna fortsätta graviditeten efter transfer. Av någon anledning uppfattar jag det som att Östeuropa verkar vara väldigt långt framme inom fertilitetsbehandlingar. Och erbjuder så mycket service runtomkring själva processen, webinars, gratis konsultation etc.

    Har du några tips om just förväntningar på labb / embryokvalitet och har du haft den sortens samtal med din klinik?

    Vad tråkigt att höra att du har haft ett sånt dåligt bemötande inom svensk sjukvård. Är du nöjd nu? Vilket land gick ni med för ÄD?

    Tack för du delar, alltid intressant att höra hur resonemang går.

    Tyckte du att du kunde hitta en bra match enligt era önskemål eller var det svårt att landa i vem som ni skulle välja?

    I den bästa av världar så hade jag önskat så mycket info som möjligt om donatorn, att få ?välja? själv med typ foto och även ha en öppen donator för barnets skull i framtiden. Haha, nu låter det som att jag vill ha en extra familjemedlem men jag menar att få stilla så mycket frågor och tankar och oro inför ÄD (även enkla saker som vad kan barnet tänkas få utseendemässigt - även om genetik är omöjligt att förutspå hur det faller ut) och även erbjuda möjligheten till kontakt efteråt för ett myndigt barn.

    Sen tror jag som så många kloka kvinnor skrivit här redan att tankarna innan och efter processen är helt olika. Man är bara lycklig över sitt barn! Fasiken, ingen kan säga att vi inte kämpar!
    Ja, vi kör på Olga i Ryssland och jag har fått lära mig så mycket genom deras webinarer. Vi är mycket nöjda.

    Jag har haft en hel del krav ja. När vi gjorde vanlig IVF sattes ett embryo in på dag 2. Nu när jag är mer påläst förstår jag att det det var chanslöst.

    Man får välja fritt där från databasen men det slutade inte alls med någon som vi hade valt ut utan en som kliniken hade föreslagit. Svårt att jämföra med barnbilder och när vi fick se vuxenbilder var det något helt annat. Jag är mycket nöjd med valet och är evigt tacksam för att hon donerat sina ägg. 

    Till en början ville jag också ha öppen donation för barnets skull men nu känner jag inte längre så.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-08-10 07:54:14 följande:

    Jag har gjort ÄD i Umeå. Kostade 70-75 har jag för mig + kostnad för frys och FET-återföring. Bra klinik förutom att de skötte kommunikationen ang kötider väldigt dåligt, då de sa att vi var "näst på tur" flera gånger men sen sköt på det och oftast fick jag reda på det när jag ringde för att höra om startdatum osv. Bra läkare, omtänksamma och informativa osv när man väl träffas. Är mer "generösa med mediciner". Sämre telefontider och lite svårt att få kontakt med dem, då ivarjefall, det är 3 år sen vi gjorde försöket.

    Vi var "andra paret" på donatorn. Dvs om donatorn fick mer än 16 ägg så delades de mellan två par. Men jag har för mig att "första paret" fick fler ägg om det blev mer än 16, men är inte helt säker eller om de var så att de delades rakt av. Är man ensamt par så kan man alltså få fler ägg, men det var inget man fick välja. Vi fick i varjefall 8 ägg. En ET dag 2 och en blasto till frysen. Blaston blev dottern.

    Kommer inte ihåg att vi diskuterade garanti, men åtminstone ett återförande ska ju gälla.

    Det jobbiga med att köra synkat med donatorn är ju att man inte kan garantera att det blir tillräckligt med ägg att plocka eller att de avbryter försöket. Eller som vi som var andra paret, så blir det ju större osäkerhet att det blir tillräckligt med ägg för att det ska räcka. Tycker det var psykiskt tärande.

    Nu är vi igång och gör syskonförsök på gynhälsan, Minerva, i Uppsala. De kör med frysta ägg från äggbank. Man kan välja 6,8,10 ägg. Kostnad mellan 80-105 000. Garanterar en återföring, men som de sagt till mig "vid 10 ägg så har man möjlighet till bättre garanti". Vad nu det innebär? Vi fick bara en återföring på 10 ägg men ett reklamationsärende ligger via kliniken mot äggbanken. Kliniken var lite förvånade att det inte blev något till frysen då vi hade väldigt bra befruktningsgrad. Så  nu väntar vi och ser vad äggbanken svarar, tyvärr är det semestertider utomland så det kan dröja.

    De verkar köra standard på återföring av blasto på dag 5 eller 6.

    Kliniken är lätt att ha att göra med tycker jag. Lätt att få kontakt med, inga speciella telefontider utan man ringer dem och de svarar om de kan, annars ringer de upp senare. Läkaren jag har haft kontakt med är ganska "rakt på", känns kunnig, men lite stressad ibland. Kanske att hennes raka sätt har att göra med att jag har gjort försök tidigare och vetat vad det handlar om och vad jag varit ute efter. Kanske att hon är annorlunda mot "nya". Hennes raka sätt passar mig bra. Tror det finns en läkare till. Krävdes dock lite övertalning för att få kortison vid detta försök. Annars har behandlingarna för mig varit väldigt lika mellan Umeå och uppsala.

    I någon tidigare kommentar så sas det att det var svårt att få ut information om befruktninggrad och hur äggen utvecklats under odling osv, från kliniker i Sverige. Jag har aldrig upplevt det. Jag har alltid fått veta hur många ägg och hur många som blivit befruktade. Både vid ivf (ackis) och vid mina äd-försök. Nu på Gynhälsan har embryologen ring ett par gånger innan insättning för att meddela hur det sett ut och sen efter när vi inte fick något plus och de utredde vad som hände när vi inte fick något till frysen. Hade ett ganska långt samtal med honom där han gick igenom de olika faserna och vad som hänt mer dag för dag med äggen och hur de utvecklades/avstannade.


    Fast för mig är det är en skillnad på att få reda på hur många ägg som befruktats och få en rapport om kvalitén på embryon där de studerat ägg, spermier och embryon väldigt noggrant. I utlandet får man en annan sorts rapport.

    Kommunikationen i Norden och kliniken i Ryssland, det är svårt att föreställa sig vilken skillnad det är och hur väl omhändertagen man blir i Ryssland. Olga-kliniken gör verkligen allt för deras patienter.

    Läkaren du talar om har jag faktiskt träffat vid ultraljud. Jag beskrivs som väldigt rak men det där var inte rakt för mig. Jag var tyvärr inte alls imponerad och hon tyckte det var en märklig behandlingsplan jag hade (roligt när hon såg att den fungerade på ultraljudet).

    Vi hade fått ÄD via landstinget och valde inte det av olika orsaker. Men Zwillinge86:s redogörelse tycker jag säger mycket. Gång på gång gå igenom eländet utan analys varför det inte går. Även på privata kliniker, vare sig det handlar om vanlig IVF eller ÄD.

    Kom ihåg när jag blev nekad IVF pga för lågt AMH på Linnékliniken för de ville inte ?utsätta? mig för det. Men de har inga problem med att utsätta par för hur många IVF-försök som slutar upp med missfall utan att göra en analys på varför.
  • bellis2
    Sofia95 skrev 2020-08-10 10:25:51 följande:

    Jag måste bara fråga om mediciner efter insättning. Jag vet att man fortsätter med progynon och att man får progesteron, men man använder väl aldrig provera?


    Nej, det gör man inte. Provera är egentligen inte äkta progesteron och det ska inte användas för att behålla en graviditet som riktigt progesteron gör. Provera är en gestagen.

    På Olga i Ryssland får man Crinone och oljebaserade progesteronsprutor (tas i skinkan) eller vattenbaserad progesteronspruta i magen eller om man väljer både och. De vill också att man tar progesteron under en lång tid under eventuell graviditet, i alla fall Crinone.
  • bellis2
    Sofia95 skrev 2020-08-10 11:29:48 följande:

    Åh, tack för svar! Jag äter nämligen provera nu, 14 dagar varje månad och tycker inte om det alls. Så det blir jag glad att slippa :)


    Förstår dig helt, mår också dåligt av den och det är inte konstigt att vi gör det.

    Jag tänkte att medicinerna skulle vara enklare med ÄD men usch alltså. Vill bara bli ?hormonfri? igen.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020