• bellis2

    Vi som planerar äggdonation 2020

    GrodanS77 skrev 2020-07-07 15:45:54 följande:

     
    Kliniken ringde. Inget ägg kommer med största sannolikhet att gå till frysen. De odlar en dag till. Det suger verkligen!! Men nu ruvar jag och vi får se om det tar sig. Om det inte tar sig så ska vi ha en diskussion med kliniken, lät som att det går att få något extra ägg på nån form av garanti. Orkar inte riktigt bry mig om det just nu. Skönt bara att det kanske inte är helstängt för oss på den fronten om detta inte tar sig. Vi kommer inte köpa ett helt nytt försök (sa vi tidigare ivarjfall). Pengarna går väl att skrapa fram på något sätt, men nån stans måste man dra gränsen också.


    Usch då, men nu hoppas vi verkligen att det tar sig!

    Det är vansinne hur mycket allt kostar, man blir ruinerad.
  • bellis2
    Sofia95 skrev 2020-07-07 16:46:51 följande:
    Jag tror inte heller att man ska lita på enbart blodprover, vare sig amh eller fsh, men eftersom inte en enda äggblåsa synts på något av mina VUL är mitt hopp om graviditet med egna ägg obefintligt. Det var svårt att acceptera under lång tid, men nu är jag helt tillfreds med beslutet. Ska ni göra hos Olga? Är det bestämt när?
    Jag har förstått det som att man ska kunna stimulera fram äggblåsor trots högt fsh. Det skadar inte att ha ett möte med Olga tänker jag.

    Japp, vi kör på Olga kliniken, är mycket nöjd med allt där. Vi hade garantipaket, två försök med egna och två ÄD. Efter ett försök ville vi direkt gå över till ÄD. Vi hade testat innan på en annan klinik i Danmark också.

    Pga rådande omständigheter har allt skjutits upp men nu verkar det förhoppningsvis som att vi faktiskt kommer iväg om mindre en månad. Det känns som att jag har plågats tillräckligt nu med alla hormoner så jag hoppas verkligen vi kommer iväg. Vet inte hur mycket jag klarar av längre. Har gått upp fruktansvärt mycket i vikt eftersom jag har sköldkörtelproblem också.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-07 21:25:14 följande:
    Hoppas att du kommer iväg snart! Det låter ju hoppfullt med inom en månad!

    Jag går också upp i vikt av alla behandlingar. Hade turen att tappa 12kg under amningen. Nått ska man väl få igen liksom...

    Fick börja med Levaxin under graviditeten. För en del går det bort men för mig blev det kvar. Tror dock att jag legat lite högt innan också, trots massvis med tester genom åren, för jag mår bättre nu när jag äter levaxin. Eftersom jag testat så många gånger tidigare genom åren och inte fått börja med Levaxin så tyckte jag att det var onödigt att testa men tack o lov hade jag en bra barnmorska som stod på sig. Så ibland har man tur inom sjukvården också.

    Äter du Levaxin och har koll på tsh värdet? Man bör ligga i det lägre spannet vid försök, 1-2. Jag fick börja med Levaxin under graviditet när jag låg på 1.9 ungefär. Om du går upp mycket i vikt mellan behandlingarna kanske du ligger fel i dos tänker jag.
    Ja, verkligen. Det är helt otroligt vilken service kliniken har gett oss.

    Jag har haft Graves flera gånger och sedan togs hela sköldkörteln bort så utan levaxin tuppar jag av. Direkt därefter fick jag problem med mensen. Man har sett samband mellan autoimmuna sjukdomar och lågt AMH men det vill man inte erkänna inom svensk sjukvård. 

    Japp, ser alltid till att ligga runt 1 vad gäller TSH:et (får ta prover väldigt ofta). När man inte har någon sköldkörtel kan det växla något enormt och T3 medicin (som för min del stabiliserade bättre, även viktmässigt) kan jag inte ta så länge jag vill bli gravid och under graviditet.

    Något som man ska veta om Levaxin. I USA väntar man med att ge levaxin vid underfunktion för att se efter ett tag hur kroppen reagerar. När man väl börjat med levaxin så vänjer sig kroppen vid det nämligen.

    Till och med när jag hade Graves (överfunktion) så tillhörde jag fåtal procent som istället gick upp i vikt istället för att gå ner en massa. Finns inte riktigt förklaringar till sådant. Men med ivf-medicinerna har jag gått upp ca 15 kg på 1 år trots träning och bra kost så står inte ut så mycket mer snart. Låter lovande med amning.

  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-07 23:34:24 följande:
    Låter jobbigt att du gått upp så mycket på ett år, förstår att det är kämpigt då. Jobbigt att inte få ta sin vanliga medicin.

    Visst inte om sambandet med amh. Har bara hört att det kan vara svårare att bli gravid om man har högt värde. Intressant!

    Tyvärr ligger sköldkörtel problem i släkten. Därför har jag testat ett antal gånger under åren, ror jag legat i det övre normal spannet men känt av det ändå. Mamma har rejäla problem o äter levaxin samt något annat. Kanske det är T3? Har varit svårt för henne att få det på recept. Jag äter dock bara 50mikrogram levaxin. Vill inte sluta, mår mycket bättre med.

    Visste inte att de var så restriktiva i USA.
    Ja, säkert Liothyronin (T3) eller grissköldkörtelhormon (som är svårt att få licens för). 

    Vad hade du för tsh när du började med levaxin? Om du har fått det utskrivet ska och du mår bra av det så är det ju inga problem. Man ska inte ligga mer eller under 1 vad gäller tsh för att bli gravid. Spannet är rätt högt för vad man anser vara normalt. Så fort mitt tsh stiger över 2 mår jag fruktansvärt dåligt. 

    Jag hade läst en del artiklar men i Ryssland berättade de direkt om sambandet mellan autoimmuna sjukdomar och lågt am-värde utan att jag ens frågade. När jag frågat om det i Sverige tidigare har de blivit irriterade.

    Skölkörtelproblematik skapar ju enorma problem vad gäller att bli gravid, missfall etc. Tyvärr.

    Det är olika i USA men har man ett väldigt högt tsh kan de vänta med att se om det blir några förändringar om man ändrar i kosten till exempel.
  • bellis2

    Det här med skuldbeläggande är så lätt att hamna i, tänk om jag hade gjort så eller så. Vet inte hur många gånger jag har hamnat i sådana banor. Det är lätt att vara hård mot sig själv. Nu tänker jag bara framåt.

    Det här med utlandsresor, det värsta är resorna som man inte kan styra själv. Dagen innan kan man få besked om att släppa allt och komma till kliniken. Så var det i Danmark och det var fruktansvärt med tanke på våra arbeten.

    I Ryssland har resorna varit styrda så vi har kunnat planera. Det finns direktplan och de plockar upp en från flygplatsen. Hotell (finns väldigt billiga hotell och fräscha), vi bodde några minuter ifrån kliniken.

    Men man ska räkna med att vara borta minst en vecka och det kan vara stress i sig.

    Konsultation är gratis.

  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-08 12:46:54 följande:
    Jo, det är nog liothyronin som hon fått.

    Jag låg straxt under 2 när jag fick Levaxin när jag var gravid. Var så jävulskt trött då och levaxinet hjälpte verkligen. Kommer inte riktigt ihåg vad det sen låg på under graviditeten, fick höja dosen under graviditeten och låg nog på 100microgram som mest. Sen fick jag göra flera blodprov med jämna mellanrum efter förlossningen för att följa upp det. Kunde då sänka dosen till halva. Nu tror jag att jag ligger på 1.3-1 .4 i värde men är inte helt säker.

    Hur kan kosten påverka?
    Vad gäller underfunktion kan det handla om näringsbrist, därför det är viktigt att kolla av vitaminer och mineraler, något som man är väldigt dåligt på i Sverige.

    Har man sköldkörtelproblem är det inte ovanligt att man också har problem med olika vitaminer och mineraler. Efter operationen är jag till exempel tvungen att ta B12-sprutor, järn, zink och även d-vitamin ligger jag inte så bra till på.

    Jod och selen påverkar något enormt vad gäller sköldkörteln men man ska också vara försiktig med olika tillskott.

    I USA ligger de före i en hel del och de har till och med flera olika multivitamin och mineraler framtagna just för sköldkörtelpatienter.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-08 13:20:01 följande:
    Försöket i Umeå var med färska och första återföringen synkades med donatorns äggplock.

    Det är tyvärr inte alla som får till frysen. Jag har hört en siffra på 50/50. Även om jag tycker att alla andra får och inte jag. ..

    Lite besviken är jag ju, på att på sammanlagt 18 donatorägg (2 donatorer/försök)så blev det två färska insättningar och bara ett till frysen. Vi har dock haft väldigt hög befruktningsgrad så vad som går fel vet jag inte.

    Det var 8 ägg som klarade upptiningen, inte 10 som jag fattade det som först. 7 av dem blev befruktade. Det jag fick insatt hade en normal utvecklingskurva och såg bra ut. De andra hade i går stannat av mer eller mindre i delningen. Spermiefel kanske? Vem vet...maken är 49..
    Hur går det egentligen tillväga på denna klinik? Har förstått det som att de är knutna till utlandet? Jag tänker att embryona kan inte vara pgs-screenade eftersom det är olagligt i Sverige. Men vid embryodonation till exempel?

    Jag tänkte också på screening av mannens spermier, det var också en skillnad på vad för information man får i Sverige och vad vi fick i Ryssland (mer information).

    Håll ut, den där hemska plågan är snart över med förhoppningsvis ett positivt resultat!
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-08 18:51:35 följande:
    Oj, nu får jag lära mig mycket! Har inte hört talas om näringsbrist tidigare i och med sköldkörtelproblem. Jodbrrikat salt har jag dock fått höra att man ska äta. Måste nog kolla med morsan om hon har fått tagit sånna prover. Hon har haft problem i närmare 30 år och stött på ganska många problem i sjukvården under de åren.

    Mycket intressant! Tack!
    Det jag råkat ut för inom sjukvården angående detta skulle jag kunna skriva en bok om så jag har satt mig in i mycket själv, även utifrån vetenskapliga artiklar. Det är en dold folksjukdom tyvärr och vi är många som har fått plågas rejält.

    Du får gärna pm:a om du vill ha mer information.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-07-08 19:04:07 följande:
    Ja det är utländska äggbanker. Vi har bara fått veta att det är en europé. Ibland så får kliniken mer info men tyvärr inte nu. Det får det eventuella barnet ta reda på sen när det är moget. Hade gärna velat veta, om det blir en knodd så skulle det ju bli lättare att svara på eventuella frågor från barnet framöver.

    Nä, ingen PSG. Tror inte att de gör det på embryon heller. Utan vill man ha den testen så får man vända sig till en klinik utomlands. I Sverige görs det endast om det finns risk för att en förälder för över en genetiskt ärftlig svår sjukdom.

    Utomlands går de mer "all in" på alla fronter. Så är det fler problem än "bara" dåliga ägg eller spermier så visst kan det löna sig att åka utomlands.

    Koll av mannens spermier har det aldrig varit tal om förutom mängd och rörlighet. Visuell check med andra ord. Ingenting nån gång om att kika på hur de ser ut på insidan. Inte ens när vi gjorde DNA utredning efter sista ma't.

    Resande i samband med försök stressar mig också. Det var nog så jobbigt att bara ta sig till Umeå. Försenat flyg en gång så mannen fick komma inspringade till kliniken i princip när han skulle lämna sitt prov. Och flyget hem blev inställt en gång så vi fick ta nattåget o sova sittandes.
    Ja, det var viktigt för mig. Jag ville gärna veta mer om donatorn och välja själv.

    Jag förstår det. Vi hade det hemskt när det inte var "planerade" datum utan fick droppa allt dagen innan.

    Sofia95, det är en mycket jobbig omställning. Har själv tävlingsidrottat tidigare men för mig har det acceptansen kommit gradvis eftersom jag också varit sjuk.

    Förutom vikten så är det jobbigt med alla hemska humörsvängningar. Kan gråta över ingenting, haha.

    Men, men vad gör man inte för något som är viktigt för en i livet.
  • bellis2
    Zwillinge86 skrev 2020-07-09 16:38:47 följande:
    Jag har alltid haft bra TSH (under 1) men sky högt prolaktin. Har gjort flera magnetröntgen för att försäkra att det inte beror på tumör samt medicinerat under de 10 år vi försökt få barn/syskon. Aldrig har någon antytt att högt prolaktin kan ha med underfunktion i sköldkörteln att göra. Det är först nu jag fattat när jag börjat följa Jenny Koos (Vulverine) och hennes tankar om fertilitetsförståelse. En helt ny förklaringsmodell har öppnat sig och jag fattar ju att jag med min barnlöshet, upprepade missfall, utmattningssyndrom mm självklart har både kassa binjurar och sköldkörtel, oavsett vad blodproverna visar - TSH,T3 & T4 inom intervall. Men även om jag nu fattar sambandet är jag novis på detta och vet liksom inte vad jag ska göra åt det. Några tips!

    Har FET planerat i augusti och boostar nu med L-thyrosin, Zink, Selen, D-vitamin & Magnesium. Vad mer kan jag göra? Hur förbättrar man utmattade binjurar efter 10 års psykologisk stress liksom?
    Ja, blodproverna kan visa normala referensvärden men man kan ändå må uruselt (trötthet och utmattning). Det är därför många av oss får B12-sprutor utöver vi har brist på B12. Har du kollat järn och B12?

    Har du en bra läkare som hjälper dig med allt detta?

    Jag har alltid varit väldigt stresstålig och jobbat väldigt mycket/hårt men jag märker att min kropp klarar inte av det (värdena rubbas snabbt då) så det är viktigt att inte stressa kroppen.

    Kan rekommendera Dr. Westin Childs på YT, har lärt mig väldigt mycket där. Bland annat också när man ska ta sköldkörtelprover (vilka dagar i ens cykel). I Sverige skulle man inte säga att det spelar någon roll. Det var så jag hittade till hans kanal, när jag sökte om det spelar någon roll vilken dag i cykeln man tar levaxin på (inte bara tid på dygnet).

    Han talar också om binjurarna och sköldkörteln, och L-thyrsosin. Sök på hans kanal: adrenal gland.

    Kontaktade deras webbshop för att få tag på tillskotten de säljer men tyvärr fraktar de inte till Sverige.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020