• Boo8

    Sahlgrenska - Del 13

    Sahlgrenska - Del 12


    Här samlas vi som gör IVF på Sahlgrenska. Välkomna gamla som nya!

    Skriv om frågor och funderingar som du har, du får garanterat svar på dem i denna tråd. Här hjälper vi alla varandra och både peppar och stöttar varandra i uppgångar och motgångar.

    Skriv gärna in dig på vår lista som vi har i medlemstråden, alla som är aktiva i tråden står med, så vi kan hålla koll på varandra, var vi är i behandlingar osv.

    Tidigare trådar
    Del 12: www.familjeliv.se/Forum-7-134/m47693757.html 
    Del 11: www.familjeliv.se/Forum-7-134/m45263328.html
    Del 10: www.familjeliv.se/Forum-11-261/m42857182.html

    Medlemstråden:
    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m48909129.html 

    Tråden för dem som blivit gravida/vi som ska bli gravida (del 3)!!!
    www.familjeliv.se/Forum-2-14/m49604048.html
    2010 är vårt år!!!
  • Svar på tråden Sahlgrenska - Del 13
  • Aurora1979

    Glömde ju säga att vi tydligen båda två har lite vajsing med hormonerna oxå! Jag har förhöjda TSH värden och sambon förhöjda FSH. Ska inte naturen slänga in lite fel på äggen oxå när det ändå ska jävlas...

  • Zeitgeist

    Aurora: Jobbigt besked. Förstår att det är svårt att veta varken ut eller in just nu. Hoppas att ni kan få lite klarare besked snart.

    Själv var jag på VUL idag. Slemhinnan var lite tunn så jag fick höja progynondosen, men som det ser ut nu blir det iaf FET på onsdag : ) 

    Tyvärr har jag svårt för att vara riktigt glad just nu eftersom det är lite andra saker som strular. Som en del av er vet har jag en gravid vän som i flera månader har pratat och mailat oavbrutet om sin graviditet trots att hon vet om att vi är flera i samma vänkrets som inte kan/kommer få barn. Igår fick iaf en av de andra nog och bad henne att inte prata om graviditeten hela tiden, vilket givetvis resulterade i att min gravida vän blev oerhört sårad. Har ägnat timmar åt att prata om det med henne, men det känns som en hopplös situation. Hon som är gravid är givetvis sårad och undrar hur hon ska kunna maila m.m. utan att känna sig falsk eftersom det ÄR graviditeten och alla medföljande förändringar som upptar hennes liv nu. Jag förstår henne, samtidigt så vet jag ju själv hur oerhört jobbigt det kan vara att hela tiden bli konfronterad med det när man själv inte kan få barn. Förstår därför min andra vän som sa ifrån för att hon inte orkar mer. 

    Känner mig nästan som när personer i min kompiskrets bråkade i tonåren, trots att det nu handlar om vuxna personer som helt enkelt befinner sig i en svår situation. Antar att jag är lite extra känslig pga ivf-karusellen. Så, hur gör man för att få personer i gravidbubblor och personer som tja, som vi, att hitta en fungerande balans? Lite svamligt kanske, men ni förstår förhoppningsvis vad jag menar ändå. Ironiskt nog var min gravida vän tidigare en av de som var mest emot att folk blev så insnöade på sina graviditeter - innan hon själv blev det vill säga...

  • Zeitgeist

    Wiley: Jag har också funderat på hur man gör då. Förhoppningsvis har vi ju sex stycken kvar i frysen i slutet av veckan..

  • Aurora1979

    Rimfrost: TACK för länken. {#lang_emotions_flower}

    Ja nu när jag läst på så verkar det inte så hemskt ovanligt, de flesta vet inte om att de har den extra kromosomen, så det är oftast vid infertilitet det upptäcks.

    Det ska ju inte vara ärftligt så då borde ju IVF/ICSI inte vara i farozonen? Och våra hormonfel kan man väl medicinera rätt enkelt tror jag? Nåja bra att få prata med någon "genetiker" som läkaren kallade det som får utveckla det hela. Hoppas nu bara att jag hörde rätt så att jag kollat upp rätt kromosomavvikelse!

    Läste någonstans att spermakvalitén hos XYY-män kan vara sämre än normalt. Ska jag sätta min gubbe på zink och folsyra kur tro?? Dessutom är han rökare och överviktig... :/

  • SmillaK

    Aurora79: Ush då, ännu mer tråkigheter, ingen rolig dag idag. Ta hand om varandra. Vad konstigt att ni fick göra båda sakerna samtidigt. På min sambo ville de först göra kromosomtestet, och när det var klart skulle vi göra biopsi. Kromosomtestet sa de att det skulle ta 4 veckor, men tog 8 veckor, höll på att bli tokig. Och nu då får vi vänta längre än två månader. Är så trött på allt väntande, kunde de inte gjort det lite mer effektivt.

    Rimfrost: Tack för länken, hittade lite info om kleinfelter där med. Angående din vän, kanske kan du säga till henne att vissa dagar är det för tufft för att höra om hennes lycka och att det är bättre att du(och din andra kopis som är i liknande sits) tar initiativet och frågar henne när du har ork och lust.

  • Aurora1979

    Satt nu och googlade lite om förhöjda FSHvärden hos män och läste denna strof:

    "Om nivåerna av framför allt FSH är höga, ligger felet i testiklarna. Ju högre nivåer, desto troligare att testikelfelet är så allvarligt att det inte finns någon normal spermieproduktion. Vid lättare förhöjningar och frånvaro av spermier i utlösningen, kan inte sällan befruktningsdugliga spermier uthämtas med nål direkt från testiklarna - spermier som sedan kan befrukta kvinnans ägg med så kallad mikroinjektion."

    Det kanske snarare är HÄR vårt stora problem ligger och inte så mycket i kromosomavvikelsen som jag fått för mig var den stora boven.... men nu när jag tänker efter har det ju stått att XYY-män inte har sämre fertilitet än normalsnittet. Fick liksom aldrig ihop hur hans avvikelse hade påverkat vår fertilitet.

    Vår läkare idag var inte svensk så det kanske blev lite miss i kommunikationen om lite av varje, för han verkade absolut mest tycka att kromosomavvikelsen var viktig. Hoppas verklgien vi får en ordentlig genomgång av alla prover hit och dit.

    Nu ska jag åka och jobba...

    Bombarderat färdig här en stund... ;)

  • Aurora1979

    Rimfrost: Glömde säga att i min bekantskapskrets är det snarare så att de som är gravida eller har bebisar inte vågar prata om det alls, för att de är rädda för att göra oss ledsna... Jobbigt åt båda håll, vill ju inte hållas utanför deras liv heller liksom.

    SmillaK: Vi skulle ju ändå göra biopsi oavsett vad kromosomtestet visade. vår läkare sa att det testet skulle ta tid så var aldrig orolig över det. Vår läkare skulle trodde att vi redan fått provsvaret angående kromosomtestet... så det blev lite knas. ;)

    NU ska jag åka och jobba.

  • SmillaK

    Aurora79: Fast det de menar med ärftligt är att det inte fanns i generna hos din (och min) sambos föräldrar, men det står ingenting om det kan föras vidare, eller inte, till eventuella barn om man har syndromet. Jag har läst lite genetik och enligt min kunskap borde det finnas anlag i vissa spermier och i andra inte, om det inte är mosaik då man kan ha tur och det inte har påverkat just spermiecellerna. Jag har läst att man kan ta ut "friska"spermier vid en icsi, men det ska vara jättedyrt och görs bara någon gång per år för faliga genetiska sjukdommar, så det känns inte som att det är det de har i åtanke. Dessutom läste jag någonstans att det bara är ca 10% att en icsi behandling ska funka vid kleinfelter. Känns ganska hopplöst...

  • SmillaK

    Aurora: Ja det verkar ju inte påverka lika mycket med XYY som med XXY. Undrar om vi har samma läkare, jag har lite svårt att förstå våran ibland också. Hoppas det går bra att jobba, det kan ju skingra tankarna för en stund.

Svar på tråden Sahlgrenska - Del 13