• ollileah

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    Hej!


    Sedan v. 12 har jag fått foglossning modell värre, har gått på kryckor sen v. 14. Nu är jag i v. 19 och kan inte längre köra manuell bil (tack o lov har jag tillgång till automat som funkar -än så länge!) jag har svårt att klä på mig och det gör ont jämt jämt jämt. Nu undrar jag om jag är ensam? Har försökt titta runt på FL men inte hittat nån tråd där flera foglossare hänger ihop... Om ni finns där ute vore det skönt med lite sällsis - det är skönt å få prata av sig med de som förstår. Tänkte att vi kan följas åt, glädjas åt de växande magarna men få gnälla på det som är elände "vanlig" eller svår foglossning -sak samma Och om det nu är nån tråd därute som jag missat får ni gärna tipsa mig  - Så, finns ni därute???!
  • Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!
  • lillsnurpan

    Vad glad jag blev när jag äntligen hittade denna tråd. Har inte läst igenom alla inlägg. Är gravid med vårt tredje barn v. 24, har varit sjukskriven helt i 4 v. Är beroende av min gördel (ett brett bälte med plastskenor som håller upp ryggen) utan det skulle jag antagligen också ha kryckor, nu slipper jag det tack vare detta underbara bälte, önska alla med foglossning fick prova ett sådant!
    Ni som nu har foglossning och är hemma hur får ni dagarna att gå? Börjar bli lite less på det här, ser på tv, sitter vid datorn, vilar och åter vilar. Träffar bara mina barn och min man i stort sett. Kul med ett forum där man kan umgås och prata med andra som har det likadant.

  • Bibbif

    jaaa nästa vecka kommer min rullstol och snart smälter snön! Ska bli kul se lite annat än huset. =)

  • Bibbif
    lillsnurpan skrev 2010-03-12 13:27:11 följande:
    Vad glad jag blev när jag äntligen hittade denna tråd. Har inte läst igenom alla inlägg. Är gravid med vårt tredje barn v. 24, har varit sjukskriven helt i 4 v. Är beroende av min gördel (ett brett bälte med plastskenor som håller upp ryggen) utan det skulle jag antagligen också ha kryckor, nu slipper jag det tack vare detta underbara bälte, önska alla med foglossning fick prova ett sådant! Ni som nu har foglossning och är hemma hur får ni dagarna att gå? Börjar bli lite less på det här, ser på tv, sitter vid datorn, vilar och åter vilar. Träffar bara mina barn och min man i stort sett. Kul med ett forum där man kan umgås och prata med andra som har det likadant.
    Jag läser böcker o har lånat hem filmer så min make aldrig skulle vilja se (dvs sånna filmer vi inte skulle kollat på ihop en kväll). Sen så... haha... varning för pensionärssyssla.... jag duschar mina nyplanterade blomfröer med blomspruta och tittar på när dom växer.
  • Bibbif
    Har i väntan på att maken ska komma hem o grannen ska komma tillbaka med dottern roat mig med att läsa igenom hela tråden. Dottern hemma från dagis med hosta idag o grannen kom o var så snäll o "lånade" henne en stund så jag kunde få lite vila =)

    ollileah skrev 2010-02-27 17:14:00 följande:
    Igår var jag hos läkaren och träffade världens bästa!
    Skönt! Tur att det finns dom som förstår på en gång. har själv haft turen o träffa på en sån läkare. Vid första besöket sa jag lite blygsamt att ja, jag fixar nog jobba 6 timmar per dag tror jag o hade laddat med massor med argument för varför jag skulle behöva sjukskrivas 25%. Och istället blev det läkaren som övertygade mig att jag bara skulle jobba 50% Kändes så bra, för då orkade jag både jobba och gå på vattengymnastiken.

    t0va: angående dyna i rullstol. Jag har svårt att sitta på en "vanlig" stol då dom är plana, men går bra att sitta ett tag på en kontorsstol som man vinklar fram sitsen på. Har därför skaffat en "kilkudde" som jag har på köksstolen. Tänkte att jag skulle använda den i transportstolen som jag får hem (antar att sitsten i transportstolen är just plan).

    om Hjälpmedel: en sån där "plocka upp från golvet-grej" är kanske inte så dum. Jag kan inte förstå att bara för jag har svårt att böja mig är jag ju så klart fumligare än vanligt också o tappar titt som tätt gånger på golvet. Fler som är fumligare än vanligt?

    Och snälla, hålla tummarna för mig att kommunen godkänner min färdtjänstansökan! Annars kommer jag snart få sluta gå på vattengympan då det är lite för långt från parkeringen till badhusentren för mig. Ansökte först om handikapparkeringstillstånd då jag kan köra vår ena bil själv. Jag uppfýllde kriterierna vad gäller svårigheter och ta mig fram till fots. Men "diskvalificerades" av att mina problem inte är permanenta o av övergående natur. Vill så gärna kunna fortsätta gå på vattengympan. Är trots allt  3 nästan 4 månader tills bebis är här! har övervägt vanlig taxi men då jag bor utanför stan blir det lite väl mycket pengar. jag hoppas hoppas hoppas!
  • 060810

    Nu behöver jag alla tips jag kan få.
    Åkte ju till Helsingborg igår för att shoppa lite. Gick INTE bra.. Jag mitt dumma nöt lämnade kryckorna hemma för jag skulle ju handla o då kan jag inte ha dem med mig... (har jag aldrig hört talas om ryggsäck???!!!)
    Så när jag gått där i en 2 timmar (lugnt och försiktigt) så hade jag så ont att jag nästan trillade ihop av smärta. Varje steg var fruktansvärt plågsamt. Då ångrade jag mig bigtime och ville bara hem.. Kunde tagit taxi för så ont hade jag... :(
    Funderade t o m på att åka till sjukan i Hbg och be om kryckor där så jag kunde ta mig hem men kom på att det blir en massa extra gående då och nej det utsätter jag mig inte för, så jag tog buss, tåg och buss hem och när jag kom hem vart det sängen direkt och Panodil... hjälpte inte mkt med Panodil, men bättre än inget.

    Idag har jag med rätt så ont, men inte alls som igår, men kan va för att det enda jag rört mig idag är till toaletten för att kissa.
    Och som om det inte kunde bli värre så har jag fått hosta igen. :( ajajaj...

    Jag behöver tips på hur ni som använder kryckor går med dem för att få maximal avlastning. Jag antar att jag gör helt fel nämligen... Sätter fram dem, tar två små minimala steg samtidigt som jag liksom hänger mig kryckorna... Känns inte optimalt om man säger så.. Så jag antar att jag gör helt fel... Så hjälp mig nu, hur ska jag göra för att få bäst avlastning?

  • Queenofice
    060810 skrev 2010-03-14 08:44:55 följande:
    Nu behöver jag alla tips jag kan få. Åkte ju till Helsingborg igår för att shoppa lite. Gick INTE bra.. Jag mitt dumma nöt lämnade kryckorna hemma för jag skulle ju handla o då kan jag inte ha dem med mig... (har jag aldrig hört talas om .....
    De låter som du går "rätt" de kan vara olika avad sjukgymnasterna lär ut också. Jag fick lära mig att gå fram med kryckorna ett steg sedan ta den sida som gör ondast (de blev då min vänstra sida) ta steget till kryckorna, sedan andra foten jämns med kryckorna och andra (vänstra) foten.
    Men med den här gången stilen så går det JÄTTEE sakta och jag blev hel hispig av att gå så. Så jag går som vanligt men med kryckor och automatiskt blir det att man går i ett betydligt lugnare tempo än utan kryckor. Då jag har som ondast och går inne med kryckorna, så går jag som min sjukgymnast har lärt mig. För då har man ju inte bråttomt :p
  • 060810

    Skönt om det låter som jag går rätt ändå. Det sätter du skriver om testade jag innan men det tycker jag känns konstigt och obekvämt. Det var så min sjukgymnast sa jag skulle gå, men det funkar som du skriver inomhus när man inte har bråttom.
    Fast skulle det blir för jävligt så får jag väl gå så ute med, försöker ta det lugnt när jag går. Ni skulle sett mig som jag hängde över kundvagnen på ikea igår.. haha vilken syn!
    Tur jag inte har barnen hemma nu i a f fast de kommer hem vid kl 17. Får passa på att vila och inte göra ett skit när de är hos stödfamiljen.

  • Queenofice

    Jag håller med dig att den stilen känns konstig och väldigt obekväm. Man vill ju komma fram idag! :p
    Jag antar att du var själv på IKEA annars rekomenderar jag rullstol att låna där. Eller på fler ställen som har rullstol att luna ut för den delen.

    Du får vila riktigt ordentligt, finns ju inge sorgligare nu om man har super ont och ska vara uppe med att dona och hålla på.
    Nu har jag inga barn sen tidigare, men t ex om vänner och bekanta ska komma på besök så är de ju inte roligt att ha så ont. Nu har jag ändå försående vänner att jag inte kan vara uppe hela tiden dem är här och behöver lägga mig.

    Min vistelse i sängen är många timmar om dagarna och min underhållning är: tidningar, böcker, radion och datorn.

  • 060810

    Ja jag var själv på ikea.. Skulle kanske haft någon med mig som kunde servat mig lite. Kämpade som ett djur de timmarna jag höll ut. Sen resan hem var jobbig för inte kör bussarna lugnt direkt och de skånska pågatågen är inte direkt vänliga mot fogarna.. först en jävla trappa upp med jättehöga kanter och sen skumpar de som tusan..
    Skönt med förstående vänner. Min bästa vän försöker förstå, hon har själv haft foglossning, men glömmer fort hur det känns.
    Åh nu rörde sig bebis igen!! :) hihi det är jävligt kul för det var andra gången!! första gången var igår på tåget mot Helsingborg. :)

  • Queenofice

    schanappi i magen
    Vad roligt att du fått börja känna bebisen :D Jag kände bebisen väldigt sent typ i v. 23. Nu är jag i v.40 +1 och nu rör den sig väldigt minimalt för de är lite trångt om utrymmen :p men kan fortfarande få mig en törn om jag inte sitter rätt som den vill :D

Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!