• ollileah

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    Hej!


    Sedan v. 12 har jag fått foglossning modell värre, har gått på kryckor sen v. 14. Nu är jag i v. 19 och kan inte längre köra manuell bil (tack o lov har jag tillgång till automat som funkar -än så länge!) jag har svårt att klä på mig och det gör ont jämt jämt jämt. Nu undrar jag om jag är ensam? Har försökt titta runt på FL men inte hittat nån tråd där flera foglossare hänger ihop... Om ni finns där ute vore det skönt med lite sällsis - det är skönt å få prata av sig med de som förstår. Tänkte att vi kan följas åt, glädjas åt de växande magarna men få gnälla på det som är elände "vanlig" eller svår foglossning -sak samma Och om det nu är nån tråd därute som jag missat får ni gärna tipsa mig  - Så, finns ni därute???!
  • Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!
  • 060810

    Igår vart en jobbig dag för mig.. Har fått så sjukt ont i "musbenet" eller vad det heter. Fram på.. Jag kan knappt sitta längre och var på föräldrautbildning igår och det gjorde verkligen ONT att sitta i 2 timmar. Försökte jag röra på mig blev det värre....
    Någon som vet hur man kan lindra smärtan där när man rör sig? Kryckorna kommer allt närmare och snart räcker det inte med vagnen längre och hur fan gör jag då??? Jag måste ju kunna köra min son i vagnen när vi är ute. Vill/kan inte ha honom gående. Han orkar inte gå långt alls (orkar gå en 300-400 meter max) och vill antingen åka vagn då eller bli buren (buren är uteslutet). Inte fasen ska jag väl behöva ha rullstol för en sån sak som att kunna ta mig ut med barnen? Så länge jag kan "gå" så vill jag ju göra det, men snart räcker det verkligen inte med att hålla i vagnen för hela bäckenet håller på att gå "sönder" känns det som... Varit vaken sen 04 pga smärta.. :(

  • t0va

    schnappi: jobbigt för dig. Har du fått träffa någon sjukgymnast för fogarna?

    Rullstol är troligen inte ett alternativ när du är själv för att gå på promenader, sånt man oftast får är tunga saker som knappt går att ta sig fram med om man inte har någon stark som knuffar på.

  • 060810

    Nä jag har inte träffat någon sjukgymnast än.. Har inte tid eller ork att ta tag i det. Det är så mycket annat som är jobbigt just nu att foglossningen faktiskt kommer långt bak i prioriteringen just nu.. hemskt men sant..
    Borde kanske ta tag i det.. Men vill hitta en sjukgymnast som kan det här med foglossning och inte som sist, någon som tror sig kunna..

  • t0va

    som jag då... tänkte ta kontakt med den på mvc, men hon har bara telefontider mellan 8:30-9:00 vissa dagar, inte bra alls för mig. Ska göra nya försök nästa vecka, annars mailar jag nog och hoppas att de kan göra ett undantag och ringa mig istället.

  • 060810

    ja telefontider är ingen höjdare.
    kanske skulle göra samma sak som dig, men mitt mvc har inga sjukgymnaster, men vi har här på vc, kanske skulle kolla med dem om de kan eller kan rekomendera någon som kan..

  • ollileah

    Kolla upp sjg på rekommendation om det går, det är alltid bra så känner man sig trygg också. Det är viktigt!
    Själv kan jag ju säga som så att när det blir tillräckligt outhärdligt och man inte står ut längre, ja då kontaktar man (i alla falla jag) sjg för att man inte mäktar med längre. Men eftersom det är ngr veckors väntetid är det skönt om man kontaktar de lite tidigare -inget kul att behöva stå ut i ett par veckor när man redan nått bristningsgränsen... talar av egen erfarenhet
    Och så finns det ju inget magiskt trollspö heller utan alla insatser tar tiiid innan man får effekt... Ingen som kan trolla fram tiden så juli är här snart?!!

  • 060810

    Ja jag avvaktar så länge det går för när jag väntade dottern så gick jag hos sjukgymnast och det vart inte alls lyckat... tror det är därför jag fortfarande har problem även när jag inte är gravid.. även om det inte är alls lika illa som när jag är gravid...
    Sen att det är så mycket annat som händer och är inplanerat gör att jag inte hinner med något annat känns det som..
    Hoppas det kommer gå bra i helgen nu bara.. :s

  • Bibbif

    Hej!
    Jo, det stämmer att nu är det rullstolsläge för mig nu. Fast inomhus kan jag hasa mig runt o gå med kryckor. Är så att jag ska kunna följa med familjen ut ibland (transportrullsltol, så jag kan inte köra själv, utan får bli skjusad). Skulle väl bli tokig om jag inte fick se något annat än huset fram till midsommar. Men det himla bra är att jag blivit lite bättre senaste dagarna. Jobbade på 50% lite för länge (varit hemma helt i 1,5 vecka nu). Men nu har kopppen fått återhämta sig o jag fixar bättre att ta mig runt här hemma nu =)

    har ögnat igenom vad som skrivits senaste dagarna:

    glidlakan: prova ett par stora silkiga boxerkalsonger ;) ursexigt, NOT! men underlättar. Eller en sidenpyamas. Är ju sak sama om man ligger på det silkiga eller har det på sig!

    ligga på rygg: nähä, det går knappast. 1. gör apont 2. fastnar i det läget o kan inte eta migi upp själv efter det. Mäta magen hos BM ingen hit precis. Tyvärr är det något som man kanske får lev med resten av livet. Efter förra barnet (-06) så hade jag inna ja gblev gravid kunnat börja ligga på rygg i sängen ibland, men inte på något hårt. Gjorde en dumhet förra våren när jag jag kände mig så blek, gick o solade solarium. Haha, där låg jag sen o kunde int eta mig upp. Slutade med att jag fick rulla ur solarit ner på golvet och sen från golvet ta mig upp.

    tanja thim: om du såg länken jag lade in i början av veckan så är rekommendation att inte sjukskriva mer än ett par veckor åt gången i början för att avvakta och se om behandling hjälper. Så som sagt, det är helt normalt att bara få ett par v. åt gången i början. Och som andra skrivit, läkaren på MVC har nog bättre koll än en allmännläkare. Se till att sjukgymnasten gör en bedömning av ditt bäcken. Be om utdrag på den journalen och skicka med till FK.

  • ollileah

    Att man har bäcken-smärta efter förlossning är naturligt -man kan ha känningar i flera år. Därför sägs det att man ska vara helt läkt innan man påbörjar ny graviditet för att undvika grava problem med fogarna. Jag har ju haft otroligt lite känningar tidigare och inte ens tänkt "foglossning" i samband med graviditet -men 3 graviditeter på 4.5 år sätter väl sina spår... jag börjar väl bli gammal helt enkelt

    Apropå sjg är det nu tid att åka dit -dags för lite nya nålar... hoppas på att det gör mindre ont idag då jag har en bra dag håll lite tummar är ni snälla (de gör alltså f***t ont att sätta när jag har f***t ont, så det är skönt att idag bara ha lagom ont )

  • Bibbif
    TIPS FÖR EFTER FÖRLOSSNINGEN/FRAMTIDEN

    jo, ett tips.. folk kanske faller ifrån här vartefter det ploppar ut bebisar.
    Men effteråt, när det gått ett halvår, har ni väldigt ont fortfarande efter det, gå till en kiropraktor/naprapat, för då kan bäckenet när det gått ihop gått ihop lite snett och behöva justeras. Och se till att hitta en sjukgymnast som är duktick på bäcken. jag fick höra att "det går över efter sig själv, så som det är 2 år efter förlossningen, så blir det resten av livet" Men det är inte alls sant! Det GÅR att förbättra! När min dotter var 2 år och jag fortfarande fick besvär av foglossningen om jag gick i skogen eller om det var halt/snö ute så kontaktade jag en sjukgymnast som var SÅÅÅ bra. Fick enkla övningar och gjorde ca 5-10 min varje morgon o kväll och sen gick över till att göra lite tyngre övningar bara kväll för att tillslut göra ett 30-45 min pass 2-3 ggr i veckan med pilatesboll. Slutade med att jag kunde jogga igen! Så i somras var jag ute o joggade! Innan halvåret med jukgymnasten kunda jag jogga typ 5 min o fick sen ont i flera dagar. Innan jag blev gravid nu så kunde jogga en mil o bara bli lite öm i bäckenet efteråt (vilket var helt borta dagen efter)! 
    Var inte så att jag inte tränade eller så första 2 åren, gick o simmade, tränade på gym etc. Men det som behövdes var just ett specialutformat program av sjukgymnast.
    Bara så ni vet, att det GÅR att göra något åt det efteråt! =)
Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!