• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Faile
    ahlcec skrev 2010-03-28 07:40:29 följande:
    Kotlett, potatis och brunsås.Spaghetti med köttfärssås.Fiskgratäng.Köttbullar och potatismos.Till exempel.
    Hur gör du brunsåsen, köttbullarna och moset?

    Jag har ingen aning om hur man gör brunsås och köper därför pulver, det är väl därför det efterfrågas om just recepten i ts
  • Cloud Berry
    Faile skrev 2010-03-28 08:58:31 följande:
    Hur gör du brunsåsen, köttbullarna och moset?Jag har ingen aning om hur man gör brunsås och köper därför pulver, det är väl därför det efterfrågas om just recepten i ts
    Ta skyn från köttbullsteket(smäl ev i lite mer smör innan) och späd ut den med grädde. Salta och vitpeppra och red om det behövs. Droppa i lite soja för färgens skull. Klart!
  • bonnieloveskim
    Faile skrev 2010-03-28 08:58:31 följande:
    Hur gör du brunsåsen, köttbullarna och moset?Jag har ingen aning om hur man gör brunsås och köper därför pulver, det är väl därför det efterfrågas om just recepten i ts
    nu vad det inte mig du frågade.. men jag gör så här...

    smält en liten klick smör i kastrullen.. eller flytande margarin.
    häll i ca 1 msk mjöl och vispa.. häll i mjölk lite i taget så vispa emellan så den blir klumpfri.
    jag tror jag har i ca 3 dl mjölk - eller grädde om jag gör gräddsås...

    sedan har jag i lite soya och Bong kantarellfond efter smak, båda innehåller ju lite salter så det får inte bli för salt men inte för tunt heller.

    om du vill kan du istället för fond ha i senap och lite kryddpeppar.
    jag gillar inte så pepprig sås så jag anväder mig av fonden istället.

    du kan göra egen sås tillfisken men jättelätt

    en liten burk creame fraich
    ca 1 dl mjöl
    vispa

    häll i en liten burk abbas röda kaviar och ca 2 smk bong hummerfond (eller efter smak)
    den behöver inte koka eller puttra.. häll i vispa låt det bli varmt.

    klipp i färsk dill precis innan den är klar.
  • N e a

    Köp vår kokbok! Finns oändligt många snabba och lättlagade recept ;)

  • Cloud Berry
    bonnieloveskim skrev 2010-03-28 10:15:26 följande:
    nu vad det inte mig du frågade.. men jag gör så här...smält en liten klick smör i kastrullen.. eller flytande margarin.häll i ca 1 msk mjöl och vispa.. häll i mjölk lite i taget så vispa emellan så den blir klumpfri.jag tror jag har i ca 3 dl mjölk - eller grädde om jag gör gräddsås...sedan har jag i lite soya och Bong kantarellfond efter smak, båda innehåller ju lite salter så det får inte bli för salt men inte för tunt heller.om du vill kan du istället för fond ha i senap och lite kryddpeppar.jag gillar inte så pepprig sås så jag anväder mig av fonden istället.du kan göra egen sås tillfisken men jättelätten liten burk creame fraichca 1 dl mjölvispahäll i en liten burk abbas röda kaviar och ca 2 smk bong hummerfond (eller efter smak)den behöver inte koka eller puttra.. häll i vispa låt det bli varmt.klipp i färsk dill precis innan den är klar.
    Mjöl och creme fraiche?
  • Muskot
    Shira skrev 2010-03-27 08:13:03 följande:
    Hittade en definition på hel- och halvfabrikat som jag tycker stämmer rätt bra på vad man i allmänhet tänker på, dvs inte mjöl och sånt:Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor.
    Definitionen som Shira hittade stämmer bra med vad jag tänker på som hel- och halvfabrikat.

    Skulle gissa att det var ungefär så TS tänkte också.
  • Shira
    Muskot skrev 2010-03-28 10:35:32 följande:
    Definitionen som Shira hittade stämmer bra med vad jag tänker på som hel- och halvfabrikat.Skulle gissa att det var ungefär så TS tänkte också.
    Eftersom det ÄR jag som är ts, så ja! Jag är väldigt positivt överraskad av all respons och alla bra recepttips. Skall göra en veckomatsedel till nästa vecka i kväll tror jag!
  • Ari Gold

    Som TS redan förstått och påpekat så är termen hel/halvfabrikat lite missvisande i sammanhanget. Jag använder mång halvfabrikat (köttfärs, falukorv och pasta till exempel) och ser inget fel i det.

    Använder även helfabrikat som tex ost och fil men försöker undvika andra som bröd, juice och sylt då de är enkla att göra själv.'

    Jag kan inte se skadan i halvfabrikat i sig. Det är tillsattserna i först hand jag ser problem med, och det hårda processandet av vissa varor som gör dem väldigt fattiga på både smak och näring.

    Att sluta köpa pulversås och börja göra sås baserade på färdig fond innebär inte en minskning av användandet av halvfabrikat, däremot kan man undvika vissa tillsattser som finns i pulversåsen men som man slipper i vissa typer av färdiga fonder (men det är inte alls en självklarthet, läsning av innehållsförteckningen krävs).

    Men det viktigaste är att inte tappa sitt självförtroende när det gäller matlagning vilket halvfabrikaten lätt kan bidra till. Lagar man en fiskgratäng med räkor tar det i princip ingen extra tid att fräsa upp räkskalen med lite selleri eller saffran till en egen fond. Men ofta kanske man ändå står där och sträcker sig efter skaldjursfondsflaskan i kylen av ren rutin... Vågar- och vet man att göra själv när man vill och orkar, då kan man med gott samvete välja att inte göra själv de gånger man inte idds göra det. 


Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter