• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Cloud Berry

    En till snabbmat som jag ofta gör på veckorna:

    Kycklingfilé
    frysta wokgrönsaker
    grädde
    krydda
    mango chutney

    Skär kycklingfilén i mindre bitar, stek ordentligt i smör, hiva i resten av ingredigenserna och låt allt puttra ihop en 10 minuter.

    Servera med färsk pasta som man kokat på 3 minuter och gärna färska spenatblad.

  • Cloud Berry

    Och sedan så kan man ju steka fisk och kyckling rakt av och krydda med det man känner för istället för att steka korv och köpta köttbullar. Det går ju lika snabbt att steka torsk som det går att steka korv, skillnaden är att torsken är mycket bättre mat.

  • beccagranen

    Kan någon förtydliga vad det innebär att "laga allt från grunden"?
    Förstår såpass långt att färdiga middagar/produkter från icas frys finns med på matsedeln. Men vart går gränsen? Vi köper mejeriprodukter och alla råvaror i mataffären. Men lagar maten från grunden av det produkter vi har hemma. Vissa undantag är ex. pasta, ketchup, sylt, kryddor.

  • Michisen
    beccagranen skrev 2010-03-27 20:38:33 följande:
    Kan någon förtydliga vad det innebär att "laga allt från grunden"?Förstår såpass långt att färdiga middagar/produkter från icas frys finns med på matsedeln. Men vart går gränsen? Vi köper mejeriprodukter och alla råvaror i mataffären. Men lagar maten från grunden av det produkter vi har hemma. Vissa undantag är ex. pasta, ketchup, sylt, kryddor.
    TS har ju förtydligat att det är okej med vissa halvfabrikat som mjöl, pasta etc.
    Dock är tydligen korv, färdiglagade köttbullar (som ju är helfabrikat egentligen då de går att käka kalla och bara behöver värmas, inte stekas), potatismospulver och så vidare de onda halvfabrikaten.

    Fast om du frågar mig vad jag tycker om att "laga mat från grunden" så vill jag nog påstå att vi i så fall snackar om artonhundratalsmatlagning. Innan konserver, ångpreparationer, frysar och annat fanns.

    Det finns mat att köpa i butikerna som fortfarande är grundmatlagning, det vill säga helt rena, opreparerade råvaror, men själv är jag rätt glad över att jag slipper köpa en halv ko och stycka hemma för årsbehovet av nötkött och så vidare.

    I min bok är det rent nödvändigt att faktiskt använda halvfabrikat och vissa helfabrikat, för jag orkar inte göra min egen yoghurt, ost, keso, mala eget kaffe, koka bönor, linser och annat själv etc.
  • StilaM

    Mina snabba vardagsrätter:

    Pastagratäng
    pasta
    grovrivna morötter
    gröna ärtor
    färska tomater som du river på ett grovt järn/krossade tomater
    matlagningsgrädde
    salt, peppar, sambal & vitlök efter smak

    koka pastan och låt såsingredienserna koka ihop ett par minuter. Blanda och lägg i en form, strössla lite ost över. I ugnen (225) i 10 minuter medan du dukar och diskar pannorna. Klart!

    Potatissoppa
    potatis i kuber
    skivad vårlök
    gräslök
    grönsaksbuljong
    crème fraîche

    låt potatisen sjuda i buljongen tills den är mjuk. Vispa med en ballongvisp så att den bryts upp lite (stärkelsen gör att soppan tjocknar lite). Rör i crème fraîche & låt sjuda någon minut. Rör ner resten. Smaka av med salt och peppar.

    Varm sallad
    Koka bulgur/mathavre/risoni
    Grilla skivad aubergine, zucchini och paprika på grillvärme i 10-15 minuter.
    blanda 2 delar olivolja med 1 del tomatpure och låt fräsa någon minut.
    Blanda allt.
    För en lyxvariant: avsluta med att röra i lite feta, oliver och ruccola.

  • beccagranen
    Michisen skrev 2010-03-27 20:44:09 följande:
    TS har ju förtydligat att det är okej med vissa halvfabrikat som mjöl, pasta etc.Dock är tydligen korv, färdiglagade köttbullar (som ju är helfabrikat egentligen då de går att käka kalla och bara behöver värmas, inte stekas), potatismospulver och så vidare de onda halvfabrikaten.Fast om du frågar mig vad jag tycker om att "laga mat från grunden" så vill jag nog påstå att vi i så fall snackar om artonhundratalsmatlagning. Innan konserver, ångpreparationer, frysar och annat fanns.Det finns mat att köpa i butikerna som fortfarande är grundmatlagning, det vill säga helt rena, opreparerade råvaror, men själv är jag rätt glad över att jag slipper köpa en halv ko och stycka hemma för årsbehovet av nötkött och så vidare. I min bok är det rent nödvändigt att faktiskt använda halvfabrikat och vissa helfabrikat, för jag orkar inte göra min egen yoghurt, ost, keso, mala eget kaffe, koka bönor, linser och annat själv etc.
    Jaha då är jag med. Ja här kör vi väl lite gammalmodig matlagning, aldrig helfabrikat. I viss mån halvfabrikat så som ex sylt. Hade jag haft mer tid och förvaring hade jag gärna lagat egen ketschup/sylt och inlagda gurkor etc. Men tyvärr så finns det inte så mycket tid för det i den stressiga vardagen.

    Jag har däremot väldigt svårt att tro att folk faktsikt lever dagligen på hel/halvfabrikat. Okej om man en dag fuskar till med snabbmat/färdigmat men varjedag? Det går ju lika enkelt och snabbt att laga egen mat.
  • Michisen
    beccagranen skrev 2010-03-27 20:55:37 följande:
    Jaha då är jag med. Ja här kör vi väl lite gammalmodig matlagning, aldrig helfabrikat. I viss mån halvfabrikat så som ex sylt. Hade jag haft mer tid och förvaring hade jag gärna lagat egen ketschup/sylt och inlagda gurkor etc. Men tyvärr så finns det inte så mycket tid för det i den stressiga vardagen. Jag har däremot väldigt svårt att tro att folk faktsikt lever dagligen på hel/halvfabrikat. Okej om man en dag fuskar till med snabbmat/färdigmat men varjedag? Det går ju lika enkelt och snabbt att laga egen mat.
    Aldrig helfabrikat? Gör du egen ost?

    Fast det kanske ni inte äter?
    Men leverpastej, smörgåsskinka etc är ju också helfabrikat, samt smör...

    Det är liksom inte bara micromiddagar som är helfabrikat, utan många andra produkter med.

    Jag tror det finns väldigt få som verkligen lagar all sin mat från grunden dagligen, däremot tror jag att många gör egen pannbiff och kokar potatis och egen brunsås till, men att de kör ett helfabrikat (lingonsylt) till för det mesta, även om det så klart finns de som har tiden och lusten som du säger för att göra egen lingonsylt och hinna ut i skogen och plocka själv.
  • bonnieloveskim

    men en fråga måste jag fråga er....

    att laga mat från grunden... är det att ha egen ko och egen åker då med vete och potatis eller???

    i mitt tycke så är det att köpa färldigt mjöl och använda det och köpa nackat kyckling utan fjädrar utan huvud och fötter som ligger ofrysta i en påse som det står guldfågel på.
    eller kycklingfile tom som någon anna skurit ut ur kycklingen.

    inte är väl det halvfabrikat???

    jag trodde att helfabrikat var det som var helt ätklart som fördga matlådor och pizzor i frysdisken..
    och halvfabrikat var färdigstekta köttbullar som man (helst) ska servera tillsammans md något man väljer själv..

    jag anser även att köpa fördiga förska kryddor är då mer hemmalagat än att använda en påse med färfig kryddplanding.

    vi lever ju inte på 1800-talet längre.. så att räkna färdigmald köttfärs som halvfabrikat kanske inte stämmer in längre???

  • Kilsbergen

    På tal om det här med det "dåliga" med halv- och helfabrikat och det "bra" med att laga-mat-från-grunden. Jag håller inte alls med om detta! Det viktiga är att maten har bra kvalite, ett bra näringsvärde och har tillverkats på ett etiskt ok sätt. T ex så skulle jag aldrig köpa och laga billiga falukorven som innehåller mest billiga utfyllnadsämnen men jag har absolut inget emot att äta en korv med hög kötthalt och gärna eko. Men sen ska man inte vara för hård mot sig själv. Jag försöker köpa mycket eko och laga den mesta maten av inte alltför raffinerade råvaror, men är inte någon fanatiker.

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter