• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:03:42 följande:
    Nä, man skulle ju kunna dra gränsen vid de korrekta definitionerna, men då blir ju de som anser sig laga all mat från grunden stötta, eftersom de då inser att de använder halvfabrikat.
    Här kommer åter en definition på den typ av halvfabrikat jag syftar på (eller som jag antar att man syftar på i de trådar som inspirerade mig till denna tråd skall jag kanske säga):

    http://www.skolmatensvanner.se/fraga081125.php

    Sen visst, det kanske inte är helt korrekt, men det stämmer nog rätt bra med vad som i folkmun benämns halvfabrikat tycker jag. Förresten, jag hittar inget recept från dig i tråden? Det är recept jag efterfrågar, inte definitionen på halvfabrikat om man läser noga. Eller lagar du ingen mat från grunden??
  • Michisen
    Maj Lis skrev 2010-03-28 23:08:49 följande:
    men då är man ju dum i huvudet ju
    Jo, men vafanken. Jag är ju blond, så det visste jag ju redan.

    Tycker ändå det är skillnad på bra halvfabrikat och dåliga halvfabrikat, så att säga.
    Tusen e-nummer och tillsatser av diverse slag = dåligt halvfabrikat.
    Förädlad råvara och inte mycket mer än så = bra halvfabrikat.
  • Michisen
    Shira skrev 2010-03-28 23:10:41 följande:
    Här kommer åter en definition på den typ av halvfabrikat jag syftar på (eller som jag antar att man syftar på i de trådar som inspirerade mig till denna tråd skall jag kanske säga):www.skolmatensvanner.se/fraga081125.phpSen visst, det kanske inte är helt korrekt, men det stämmer nog rätt bra med vad som i folkmun benämns halvfabrikat tycker jag. Förresten, jag hittar inget recept från dig i tråden? Det är recept jag efterfrågar, inte definitionen på halvfabrikat om man läser noga. Eller lagar du ingen mat från grunden??
    Då har du missat recept på bakpotatis med röra, fetaostsås med vitlök, omelettips samt tipset att låta ungarna knapra på råa grönsaker medan man lagar övrig mat.

    Så visst lagar jag mat från grunden ibland, senast idag blev det nötkotletter, klyftpotatis och som sagt, den där fetaostsåsen med vitlök som jag gav recept på.

    Dessutom så är ju din länkade definition exakt den definition som jag upprepade gånger har gett i din tråd.
  • Shira

    Sorry då läste jag lite slarvigt som missade dina recept. Är lite trött såhär dags. Men det skulle ju bli så långsökt och virrigt att rikta tråden till "alla er som bojkottar helfabrikat och dåliga halvfabrikat och som nästan lagar mat från grunden fast ni allt som oftast använder er av bra halvfabrikat" :-/ Förresten tror jag förvirringen kring vad som eg är halvfabrikat har hjälpt till att göra tråden så välbesökt, så då får man väl stå ut med att det slinker med lite halvfabrikat här och där i recepten.

  • Michisen
    Shira skrev 2010-03-28 23:19:10 följande:
    Sorry då läste jag lite slarvigt som missade dina recept. Är lite trött såhär dags. Men det skulle ju bli så långsökt och virrigt att rikta tråden till "alla er som bojkottar helfabrikat och dåliga halvfabrikat och som nästan lagar mat från grunden fast ni allt som oftast använder er av bra halvfabrikat" :-/ Förresten tror jag förvirringen kring vad som eg är halvfabrikat har hjälpt till att göra tråden så välbesökt, så då får man väl stå ut med att det slinker med lite halvfabrikat här och där i recepten.
    Klicka på "visa endast" efter mitt namn så ser du bara mina inlägg om du vill dubbelkolla.

    Vill du ha tips på lättlagad mat som visserligen innehåller halvfabrikat så kan jag varmt rekommendera ica.se och deras receptbank. Man kan söka fram recept som tar max 20 minuter att tillaga!

    Och så en tidigare tråd i samma ämne: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m50683450-1.html
  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:23:44 följande:
    Klicka på "visa endast" efter mitt namn så ser du bara mina inlägg om du vill dubbelkolla. Vill du ha tips på lättlagad mat som visserligen innehåller halvfabrikat så kan jag varmt rekommendera ica.se och deras receptbank. Man kan söka fram recept som tar max 20 minuter att tillaga! Och så en tidigare tråd i samma ämne: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m50683450-1.html
    Jag har såklart inte läst hela tråden du länkade till, men det var en typisk sån där tråd som jag blev inspirerad av. I vart och vartannat inlägg sägs att man aaaldrig använder halvfabrikat och att det är såå äckligt. I resten av inläggen verkar det debatteras vad halvfabrikat eg. är. Orkade inte ta reda på vad man till slut kom fram till.

    Jag tänkte att det var smidigt att ha den här tråden som receptbank, men det börjar bli mer diskussion än recept nu tror jag. (vad hade jag väntat mig på FL??) Men jag är nöjd ändå, som sagt, sällan en tråd som efterfrågar recept fått så många svar!!!

  • Michisen
    Shira skrev 2010-03-28 23:32:13 följande:
    Jag har såklart inte läst hela tråden du länkade till, men det var en typisk sån där tråd som jag blev inspirerad av. I vart och vartannat inlägg sägs att man aaaldrig använder halvfabrikat och att det är såå äckligt. I resten av inläggen verkar det debatteras vad halvfabrikat eg. är. Orkade inte ta reda på vad man till slut kom fram till.Jag tänkte att det var smidigt att ha den här tråden som receptbank, men det börjar bli mer diskussion än recept nu tror jag. (vad hade jag väntat mig på FL??) Men jag är nöjd ändå, som sagt, sällan en tråd som efterfrågar recept fått så många svar!!!
    Ja, det är nog en rätt typisk tråd, noterade direkt att jag är en sån där "Pain-in-the-ass"-människa som direkt hugger på att folk inte kan definitionen på helfabrikat och halvfabrikat.

    Enklast om man vill ha bra recept tror jag är att fråga: "Snabba, lättlagade recept utan onödiga tillsatser?"

    Där kan vi nog alla enas om vad som är onödiga tillsatser, liksom?
  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:35:51 följande:
    Ja, det är nog en rätt typisk tråd, noterade direkt att jag är en sån där "Pain-in-the-ass"-människa som direkt hugger på att folk inte kan definitionen på helfabrikat och halvfabrikat.Enklast om man vill ha bra recept tror jag är att fråga: "Snabba, lättlagade recept utan onödiga tillsatser?"Där kan vi nog alla enas om vad som är onödiga tillsatser, liksom?
    Fast en del av meningen med tråden är ju att rikta sig till just de som skriver i den där typen av trådar och ta reda på vad de eg lagar för mat, eftersom man efter att ha läst att typ 90% av FL:s medlemmar lagar all mat från grunden känner sig som värdens mest oansvariga mamma när man serverar sina barn korv och makaroner. Sen tror jag kanske att definitionen på hel- och halvfabrikat är lite föråldrad och har börjat komma på glid, på sikt kanske det kommer stå något annat i ordboken? Nä nu skall jag sova! Gonatt!! 
  • Michisen
    Shira skrev 2010-03-28 23:41:52 följande:
    Fast en del av meningen med tråden är ju att rikta sig till just de som skriver i den där typen av trådar och ta reda på vad de eg lagar för mat, eftersom man efter att ha läst att typ 90% av FL:s medlemmar lagar all mat från grunden känner sig som värdens mest oansvariga mamma när man serverar sina barn korv och makaroner. Sen tror jag kanske att definitionen på hel- och halvfabrikat är lite föråldrad och har börjat komma på glid, på sikt kanske det kommer stå något annat i ordboken? Nä nu skall jag sova! Gonatt!! 
    Sant, så klart. Du har ju fått en del rena recept där inte ens jag har något att invända. Stekt fisk med potatismos och grönsaker, typ.

    Förresten ska du få ett recept av mig som är perfekt till påsken:
    Ägglåda.
    3 dl grädde
    12-15 kokta ägg (beror på storlek)
    1 tub kaviar.
    Koka äggen. De ska vara medelkokta, inte rinniga, men med fast gula.
    Hacka äggen, ganska fint. Själv kör jag med äggskivaren en gång och sen en gång till tvärs över.
    Lägg ägghacket i en ugnsfast form.

    Blanda kaviaren med grädden. Grädden ska bli svagt rosa, då är det rätt styrka på det.
    Häll blandningen över ägghacket.

    In i ugnen på 175 grader tills allt "stannat". Lite brunt i kanterna brukar vara lagom!
    Enkelt och suveränt gott.
  • Cloud Berry

    Jag trodde att tråden syfte var att få fram bra, lättlagade och nyttiga maträtter och inte diskutera halvfabrikat.

    Visst är grädde och cf halvfabrikat, allt som inte är 100% råvara är ju halvfabrikat och det förstår nog alla...

    Jaja...jag behåller mina snabblagade recept och lämnar tråden till er diskussion om vad som är halv resp helfabrikat.

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter