• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Michisen
    xoraksinna skrev 2010-03-28 18:23:46 följande:
    Ganska skönt att ha en halv ko i frysen  Den räcker lääänge
    Uja. Vi fick två kassar kossa från svärfar för några dagar sen.
    Ska ner och steka på nötkotletter strax och äta tillsammans med klyftpotatis och fetaostsås.

    Fetaostsåsen är gudomligt god förresten, trots halvfabrikatsinnehållet: Ta en förpackning fetaost (jag brukar ta apetinas färdigtärnade i burk), en/två vitlöksklyftor efter tycke och smak samt ett par deciliter turkisk yoghurt. Mixa.
    Salta och peppra efter tycke och smak.
  • Ari Gold
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 17:38:19 följande:
    Jag tror nog att alla förstår skillnaden mellan att värma färdigmat och att laga mat från råvaror, det är löjligt att komma in med inlägg som att man måste var helt självförsörjande för att matlagningen ska räknas som lagad från grunden. Alla vet vad som menas därav mitt inlägg där.Jag har inte heller problem med att servera korv med hög kötthalt eller fiskpinnar ibland. Eller ta en sväng till Sibylla eller Max och svulla hamburgare. För min del handlar matlagning främst om näringsvärden.Rena proteiner i form av fisk, kött eller kyckling, kalciumrik dryck och mat, vitaminrika kolhydrater i form av potatis eller qunioa och antioxidantsprängfyllda grönsaker och frukter är grundkravet på maten jag vill ge mina barn. Jag undviker inte alla e-ämnen och är verkligen inte rädd för socker så jag tycker inte alls att jag är fanatisk i min syn på mat. Jag vill inte heller stå länge vid spisen så jag uppskattar snabblagad mat. Jag kan ge ungarna glass mitt i veckan och en korv med bröd från statoil när vi åker upp till släkten.
    Nej det är inte löjligt. Det är viktigt att vidga debatten i en smal tråd.

    Att laga mat från grunden är inte ett självändamål, utan ska liksom allt annat tänkas igenom och motiveras. Det blir så lätt bara ytterligare en tävling i "duktigaste morsan" annars.

    Man KAN inte dela upp mat i "mat från grunden" =nyttigt och "hel/halvfabrikat"=onyttigt. Det går att laga ensidig mat på dåliga basvaror från grunden och det går att laga bra mat med nyttiga tillsatsfria halvfabrikat. Att börja läsa innehållsförteckningen och fundera kring den mat man äter tror jag ger mycket mer än att bara utgå från att halvfabrikat är onyttigt.

    Det kan vara så oerhört stor skillnad på produkter som utger sig för att vara ungefär samma sak. Santa Maria ekologisk tacokrydda innehåller till exempel en blandning av olika torkade och malda kryddor, medan den "vanliga" taco spice mix från samma företag innehåller druvsocker som huvudingrediens följt av bland annat modifierad stärkelse och flera andra klandervärda tillsatser utöver kryddorna.

    Det är sålede STOR skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Att köpa en påse med fem kryddor blandade till en tacomix kan jag inte se som så mycket sämre än att köpa fem kryddburkar och blanda själv. Men att köpa en påse innehållande 30% socker + modifierad stärkelse mm. ser jag som rent förkastligt.

    Graden av halvfabrikat är MINDRE viktigt än VAD produjkterna innehåller, så det är synd om fokus hamnar bara på att "göra själv".
  • Hercule

    Nu är jag ingen renodlad "från grunden-människa" men maträtter som jag snabbt slänger ihop utan att använda en massa lustiga ingredienser:

    - Strömming, potatismos och rivna morötter
    - Alla möjliga sorters soppor (det händer att jag gör egen buljong som kan sparas i frysen även om jag inte har något emot att använda buljongtärningar "bara för att")
    - Kyckling kan man göra mycket av, om det är extrapris på färsk kyckling slänger jag antingen in den i ugnen med olja och peppar på eller också så lägger jag den i en gryta och låter det koka med lök, morötter och annat jag känner för att ha i och kokar ris till
    - Ibland gör jag storkok som jag delar upp i portioner och fryser in och bara behöver plocka fram och värma (och eventuellt koka pasta, ris eller potatis till)


    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • xoraksinna
    Michisen skrev 2010-03-28 18:26:26 följande:
    Uja. Vi fick två kassar kossa från svärfar för några dagar sen. Ska ner och steka på nötkotletter strax och äta tillsammans med klyftpotatis och fetaostsås. Fetaostsåsen är gudomligt god förresten, trots halvfabrikatsinnehållet: Ta en förpackning fetaost (jag brukar ta apetinas färdigtärnade i burk), en/två vitlöksklyftor efter tycke och smak samt ett par deciliter turkisk yoghurt. Mixa. Salta och peppra efter tycke och smak.
    mmm det måste jag prova. Låter jättegott!! Älskar fetaost..och vitlök{#lang_emotions_laughing}
  • Shira
    Ari Gold skrev 2010-03-28 18:32:02 följande:
    Nej det är inte löjligt. Det är viktigt att vidga debatten i en smal tråd.Att laga mat från grunden är inte ett självändamål, utan ska liksom allt annat tänkas igenom och motiveras. Det blir så lätt bara ytterligare en tävling i "duktigaste morsan" annars.Man KAN inte dela upp mat i "mat från grunden" =nyttigt och "hel/halvfabrikat"=onyttigt. Det går att laga ensidig mat på dåliga basvaror från grunden och det går att laga bra mat med nyttiga tillsatsfria halvfabrikat. Att börja läsa innehållsförteckningen och fundera kring den mat man äter tror jag ger mycket mer än att bara utgå från att halvfabrikat är onyttigt.Det kan vara så oerhört stor skillnad på produkter som utger sig för att vara ungefär samma sak. Santa Maria ekologisk tacokrydda innehåller till exempel en blandning av olika torkade och malda kryddor, medan den "vanliga" taco spice mix från samma företag innehåller druvsocker som huvudingrediens följt av bland annat modifierad stärkelse och flera andra klandervärda tillsatser utöver kryddorna.Det är sålede STOR skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Att köpa en påse med fem kryddor blandade till en tacomix kan jag inte se som så mycket sämre än att köpa fem kryddburkar och blanda själv. Men att köpa en påse innehållande 30% socker + modifierad stärkelse mm. ser jag som rent förkastligt.Graden av halvfabrikat är MINDRE viktigt än VAD produjkterna innehåller, så det är synd om fokus hamnar bara på att "göra själv".
    Oj, det har jag aldrig tänkt på det där med tacomixen! Skall absolut köpa eko nästa gång

    Jag tycker absolut inte att det skall vara ett självändamål att laga mat "från grunden" bara för att vara den duktigasta mamman, vilket man lätt kan få en känsla av här på FL. Främsta orsaken till att jag startade tråden är nog för att få lite mer konkret visat vad det där med "från grunden" egentligen är. Söker man tex på "halvfabrikat" här på FL får man upp massa trådar där folk förfasar sig över halvfabrikaten och säger att de minsan aaalltid lagar all mat från grunden och varför gör inte alla det? det är ju så mycket enklare och nyttigare. Sen får man inte detta särskilt mycket mer utvecklat. Bara att de hatar äckliga halvfabrikat och aldrig skulle servera sina barn det. Den som serverar fiskpinnar och korv är en dålig mamma och barnen kommer bli överviktiga och sjuka. Punkt. Därför ville jag nu få fram lite konkreta recept som visar vad de egentligen lagar när de lagar mat "från grunden". Alltså, jag lagar ju också mat "från grunden" (hur man nu skall definiera det) eller efter recept i kokböcker då, typ, och när jag läser recepten i tråden inser jag att jag nog lagar mer "från grunden" än jag trodde. När jag hör uttrycket "laga mat från grunden" ser jag egentligen framför mig hur man står och kokar köttben för att utvinna egen buljong (öööh...gör man så??), har kött från egenskjuten älg i frysen och gör väldigt avancerade kok av olika slag. Vad jag förstår av tråden finns det de som faktiskt gör sånt, men de flesta knappast.

    Men jag kan känna att när tiden är knapp är det väldigt lätt att ta till frysköttbullar och korv. Många recept man hittar i kokböcker tar ju också massor av tid. Därför kan det vara intressant att få exempel på alternativ som verkligen funkar för stressade småbarnsföräldrar.
  • Vila

    Spenatsoppa:
    Skala och skiva 6 potatisar. Jag brukar skiva i matberedaren - går jättefort.
    Koka den mjuk i ca 6 dl vatten med två buljongtärningar i. Mixa. Ha i ca 500 gr hackad spenat (tina i micron medan du kokar potatisen om du väljer fryst) och 2 dl creme fraishe. Koka upp. Salta, peppra efter smak. Servera med hackat ägg eller keso i, bröd till.

    Pasta carbonara:
    Koka pasta, stek ett paket bacon, ha i bacon och två råa ägg i den färdigkokta och avhällda pastan. Ha i lite olivolja, svartpeppar och riven parmesan.

    Tonfiskpasta:
    Gör en enkel tomatsås på hackad, stekt lök, krossade tomater, salt och peppar. Ha i en burk tonfisk och koka ihop. Krydda med curry. Servera ihop med pasta.

    Jag vill tillägga att jag varvar halvfabikat och mat från grunden (vad det nu är). Men de tre ovanstående recepten är väldigt snabba.

    Kan erkänna att jag hämtar barnen 18.00 någon eller några ggr per månad och då blir det gröt/fil och ägg till middag.

  • 3barnsmor
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 15:42:54 följande:
    Om man inte är helt dum i huvudet så förstår nog de flesta skillnaden på begreppet laga mat ifrån grunden och att klippa upp en findus pyttipanna och värma i micron.
    ööh men det står bojkottar all halvfabrikat!!!!!!!
     så man kan ju undra vem som är dum i huvudet?

    så då maler du din köttfärs och kokar din fond, det var ju dukigt av dig..
  • Cloud Berry
    Maj Lis skrev 2010-03-28 20:06:12 följande:
    ööh men det står bojkottar all halvfabrikat!!!!!!! så man kan ju undra vem som är dum i huvudet?så då maler du din köttfärs och kokar din fond, det var ju dukigt av dig..
    Som du ser så har TS markerat orden lagar all mat från grunden med två ciationstecken
  • Ari Gold
    Shira skrev 2010-03-28 19:28:03 följande:
    Oj, det har jag aldrig tänkt på det där med tacomixen! Skall absolut köpa eko nästa gång Jag tycker absolut inte att det skall vara ett självändamål att laga mat "från grunden" bara för att vara den duktigasta mamman, vilket man lätt kan få en känsla av här på FL. Främsta orsaken till att jag startade tråden är nog för att få lite mer konkret visat vad det där med "från grunden" egentligen är. Söker man tex på "halvfabrikat" här på FL får man upp massa trådar där folk förfasar sig över halvfabrikaten och säger att de minsan aaalltid lagar all mat från grunden och varför gör inte alla det? det är ju så mycket enklare och nyttigare. Sen får man inte detta särskilt mycket mer utvecklat. Bara att de hatar äckliga halvfabrikat och aldrig skulle servera sina barn det. Den som serverar fiskpinnar och korv är en dålig mamma och barnen kommer bli överviktiga och sjuka. Punkt. Därför ville jag nu få fram lite konkreta recept som visar vad de egentligen lagar när de lagar mat "från grunden". Alltså, jag lagar ju också mat "från grunden" (hur man nu skall definiera det) eller efter recept i kokböcker då, typ, och när jag läser recepten i tråden inser jag att jag nog lagar mer "från grunden" än jag trodde. När jag hör uttrycket "laga mat från grunden" ser jag egentligen framför mig hur man står och kokar köttben för att utvinna egen buljong (öööh...gör man så??), har kött från egenskjuten älg i frysen och gör väldigt avancerade kok av olika slag. Vad jag förstår av tråden finns det de som faktiskt gör sånt, men de flesta knappast.Men jag kan känna att när tiden är knapp är det väldigt lätt att ta till frysköttbullar och korv. Många recept man hittar i kokböcker tar ju också massor av tid. Därför kan det vara intressant att få exempel på alternativ som verkligen funkar för stressade småbarnsföräldrar.
    Jättebra initiativ med den här tråden och det är ju särskilt bra att den lyckats dyka lite djupare än  de trådar syftar till (har reagerat på samma sak). Många av de som skriver att de aalltid lgar mat från grunden använder nog ganska många halvfabrikat själva, det är jag övertygad om.

    Jag kokar köttben till buljong ibland (om jag gör köttsoppa tex) men känner inget behov av att vara moraliserande över färdiga fiskpinnar för det. Är mycket mer negativ till att folk promt ska köpa smaklösa, energilösa och miljöförstörande holländska växthustomater mitt i vintern i så fall, de är ju inte automatiskt bra bara för att de är en oprocessad råvara.

    Lär man sig läsa innehållsförteckningen kan man hitta bra halvfabrikat att ta till när det kniper, och laga mat från grunden när man orkar.
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter