• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Cloud Berry
    bonnieloveskim skrev 2010-03-28 10:39:23 följande:
    kan man inte ha det i sås?
    Har du inte testat receptet?

    Jag skulle gissa att 1 dl mjöl till en burk cf skulle göra såsen lika tjock som en tegelsten.
  • StilaM
    bonnieloveskim skrev 2010-03-28 10:39:23 följande:
    kan man inte ha det i sås?
    Jo, men då brukar man koka upp såsen så att det binder sig med vätskan och tjocknar. Om man bara blandar creme fraiche och mjöl blir det ju som en lös pajdeg... :S Det ska inte vara mjölk, så att den blir lite lösare än med bara fraichen?
  • bonnieloveskim
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 10:49:33 följande:
    Har du inte testat receptet?Jag skulle gissa att 1 dl mjöl till en burk cf skulle göra såsen lika tjock som en tegelsten.
    jag har gjort receptet massor av gånger.. det är ju mitt favvorrecept att göra till bla panerad rödspätta.

     och klart man ska göra såsen i en kastrull..  det glömde jag att skriva.. det blev lite med automatik när jag skrev att det inte skulle koka elle puttra.. svårt att låta det koka eller puttra om man inte har det på spisen...
  • Angel13

    Favorit fiskpinnar:

    ett antal gram lax
    1 skål med mjöl
    1 skål med ägg
    1 skål med ströbröd

    vänd lax bitarna i den ordingen i skålarna och stek gyllenbruna servera med kokt potatis, valfri grönsak (jag brukar koka morot med potatisen) och kall gräddfilsås.

    1 burk gräddfil
    några skedar hackad gurka
    1 klick senap
    några nypor dill

    Super gott!


    930618~941026~081019~BF100205
  • Cloud Berry
    bonnieloveskim skrev 2010-03-28 11:05:35 följande:
    såg ju att jag skrivit mjöl.. istället för mjölk tänk vad en bokstav betyder mycket haha
    Det förändrar ju saken ganska rejält
  • Ari Gold

    Jag avänder sällarn recept, men tips på bra egenlagad vardagsmat tycker jag är: ärtsoppa, pyttipann, risgrynsgröt, lasagne, köttbullar, fisk med äggsås, grönsakssoppa, broccoligratäng, kyckling med currysås eller thaikyckling i kokosmjölk (krydda med tex röd finhackad chili, citrongräs och lite riven ingefära).

    I pyttipnna är det gott att ha rödbetorna direkt i. Skala, dela och koka dem lätt innan då de har längre tillagningstid än de andra grönsakerna i pytipannan. '

    Ärtsoppa coh kötbullar som har längre tillagningstid är bra att göra mycket på en gång och frysa.


  • banansmoothie
    Angel13 skrev 2010-03-28 11:07:29 följande:
    Favorit fiskpinnar: ett antal gram lax 1 skål med mjöl 1 skål med ägg 1 skål med ströbröd vänd lax bitarna i den ordingen i skålarna och stek gyllenbruna servera med kokt potatis, valfri grönsak (jag brukar koka morot med potatisen) och kall gräddfilsås. 1 burk gräddfil några skedar hackad gurka 1 klick senap några nypor dill Super gott!
    Mjöl: halvfabrikat, ströbröd: helfabrikat, gräddfil: helfabrikat, senap: helfabrikat (har dessutom ofta socker i sig!).
    Bara för att .
  • Blå Flygare

    Ger mig inte in i debatten hel/halvfabrikat, men termen snabbt används lite väl löst här kan jag tycka. Koka potatis tar en halvtimme. Kommer jag hem från dagis med ett trött och hungrigt barn kan hon inte vänta så länge. En kvart, och då utan hackande och skärnade - för det går inte att göra med en hand. Och ena handen är ju upptagen med barn... Men jag kanske har ovanliga barn?

    Snabba recept:
    1. Stek bacon. Häll i kinamix (innehöll förr natriumglutamat men numera bara bra saker) och stek ett par minuter till. Lite jobbigt att behöva ställa ner barnet för att klippa upp påsen, men det tar inte inte många sekunder

    2. Koka kinamix. Häll i en burk tonfisk (inte oljan) och vit sparris.

    Tar lång tid:
    1. Skär kycklingfilé i bitar. Stek. Häll på wokgrönsaker och stek lite till. Häll på någon dl vatten och krydda med buljongtärning (eller röd curry pasta). serveras med ris/nudlar/tagliatelle
    2. kokt potatis och stekt lax. Kräver liten insats men potatis tar ju den tid den tar...

    Ska kolla tråden om jag hittar några recept som faktiskt är snabba. Och som är utan fisk bara för att krångla till det.

  • gutegirl
    Shira skrev 2010-03-26 20:00:19 följande:
    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är. Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning. OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv" Hoppas på bra respons! TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13 Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
    Kalvfärsbiffar med löksås och potatis är inte så knepigt.
    Tomten bjuder alla som vill på risgröt
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter