• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Lalalong

    Räknas köttfärs som halvfabrikat?

    Om inte så är mitt tips (och kanske massa andra före mig ) pannbiff! Lite ströbröd och mjölk, köttfärs och ett ägg. Krydda med salt, peppar och pressad eller riven vitlök, smula ner fetaost i smeten. Supergott och går faktiskt snabbt att laga tycker jag!


    Klara 060504, Alva 100117
  • Waldo

    Teryiakilax med basmatiris yoghurtsås och sockerärtor (max 15 minuter)

    Laxfileer helst färska eller frysta som tinat i kylen under dagen
    Häll  på lite teryiakisoya och ex sesamfrön, in i ugnen på 200 gr

    Koka basmatiris under tiden, det tar 10 min

    Socker ärtor ska helst bara ner och vända i kokande vatten

    Matlagningsyoghurt smaksätts med vad man tycker om och har hemma
    Under sommaren kanske man har färska örter, basilika timjan. Riv ner gurka och mynta, eller gör tsatsiki. Varför inte lite klassiska svenska örter dill och gräslök

  • Rocket Mania

    Kyckling med rotfrukter (valfri kyckling, vi brukar köpa färsk, helst eko, gärna klubbor). Salta och peppra, stek i smör för lite stekyta. De ska inte stekas färdiga, lägg åt sidan. Hacka upp sötpotatis, palsternacka, morötter och häll upp på plåt, ringla över olivolja. In i ugnen på 200°. Känn med sticka, när de är nästan klara lägger man på kycklingen och smular över feta. Ta ut när kycklingen är klar och rotsakerna mjuka.


    Köttbullar eller pannbiff med pasta eller potatis. Köttfärs, ströbröd, ägg, dijonsenap, farinsocker, hackad lök och mjölk. Gör till köttbullar eller biffar. Stek.
    Laxpudding. Koka ett gäng potatisar, låt kallna. Skiva fint och ha upp i smord ugnsfast form. Strimla rimmad lax och blanda ner i potatisen. Häll över äggstanning och in i ugnen på 225° i 20-30 min tills äggstanningen stannat. 
    Lammfärsbiffar med potatis och chevresås. Lammfärs, olivolja, vitlök. Gör till biffar, stek. Servera med potatis och sås på creme fraiche, chevre och honung
    Hemgjorda fiskpinnar med vad man nu vill ha. Fisk man panerar själv i mjöl - ägg - ströbröd. Stek.
    Laxpaket i ugn. Laxbit, gör en skåra och tryck i lite färskost. Slå in i folie och in i ugn på 225° tills laxen är klar.
    Fläskfile med gräddsås och ris eller potatis. Skiva fläskfilé, krydda och stek. Häll på grädde (eller mjölk) och låt puttra på svag värme, red av med lite mjöl
    Biffsallad. Stek valfritt kött i strimlor. Gör en sallad på grön sallad, shalottenlök, valnötter och parmesan. Vänd i köttet och servera med nobissås
    Valfri fisk som man kokar eller steker. Servera med potatis och grönsaker
    Valfri köttbit man steker och serverar med sås och potatis eller ris
    Jag är lite osäker på exakt vad som räknas som hel- och halvfabrikat men vi försöker äta så "ren" mat som möjligt och vi köper så gott som allt ekologiskt! 
  • Cloud Berry
    Laxpytt

    Tre pers eller två vuxna och två barn

    6-7 stora potatisar
    400-500 gram lax
    1 stor rödlök i klyftor
    1 röd paprika i stavar
    1 gul paprika i stavar
    50-100 gram smör

    Krydda och dillkrydda.

    Koka potatisen, skär sen allt i jämnstora bitar och lägg ner allt i en långpannna, lägg i bitar av smör, krydda med dill och lite allroundkrydda.

    In i ugnen i 175-200 grader i en 20-30 minuter.

    Potatisen kan du koka kvällen innan om du inte har en tryckkokare(som fö är världens bästa köksuppfinning)
  • Dr Mupp
    Muskot skrev 2010-03-26 23:32:38 följande:
    OK, men det är mer den här typen av halvfabrikat jag brukar försöka undvika i alla fall: www.alltombarn.se/du_och_barnet/halvfabrikat-... Ja omelett är ju jättesnabbt! Väldigt gott att strö lite getost (halvfabrikat va ) på när den är nästan klar... eller halloumi... mmm...
    Nästan allt i den atriken är helfabrikat.

    halvfabrikat = mat som är förädlad men kräver mer jobb för att kunna ätas. Tex köttfärs, pasta, mjöl och krossade tomater.
    Helfabirkat = mat som är färdigt och som kan ätas som den är (efter värming i vissa fall). Här hamnar tex korv, köttbullar, blodpudding, fiskbullar, koserverade bönor  osv.
  • ottis

    Alvas lax  4-p

    4 laxfiler, förslags viss
    salt peppar
    2-3 dl Cremefrache
    Pepparrot

    Lägg filerna i en ungsfastform. Salta och peppra fisken. Blanda sedan cremefrache och pepparot tillsammans som sedan bres över fisken som ni nu ställer i ugnen på ca 200 grader.
    Till de kan man äta tex pressad potatis.

    Muma, och enkelt.

  • lövet2
    Dr Mupp skrev 2010-03-27 01:29:03 följande:
    Nästan allt i den atriken är helfabrikat. halvfabrikat = mat som är förädlad men kräver mer jobb för att kunna ätas. Tex köttfärs, pasta, mjöl och krossade tomater. Helfabirkat = mat som är färdigt och som kan ätas som den är (efter värming i vissa fall). Här hamnar tex korv, köttbullar, blodpudding, fiskbullar, koserverade bönor  osv.
    Hur kan köttfärs vara halvfabrikat? Det är ju bara kött i mindre bitar ... ?{#lang_emotions_undecided}


  • Shira

    Hittade en definition på hel- och halvfabrikat som jag tycker stämmer rätt bra på vad man i allmänhet tänker på, dvs inte mjöl och sånt:

    Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor.

  • Cloud Berry

    Djupfrysta grönsaker är verkligen inte ett halvfabrikat.

    Det är grönsaker som är färskfrusna, de är oftast nyttigare än färska grönsaker eftersom färska grönsaker kan ha legat i flera veckor medan de frusna frystes ner när de var nyplockade.

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter