• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Blå Flygare
    Thursday skrev 2010-03-28 15:06:21 följande:
    Om man tärnar potatisen innan man kokar så tar det ju mycket kortare tid att koka den. Jag gör också mos med elvispen, och med hela potatisar bruakr jag bara mosa dem lite lätt  med en gaffel först, annars tycker jag att det skvätter så.
    Jag tycker det tar längre tid att tärna än vad man tjänar i koktid. Det tar 25-30 min att koka potatis hel, och ca 20-25 min att koka tärnad. Och 10-15 min att skala och tärna.
  • 3barnsmor

    men maler ni köttfärsen själva då?
    för annars är väl den halvfabrikat den med?!

  • Cloud Berry
    Maj Lis skrev 2010-03-28 15:36:36 följande:
    men maler ni köttfärsen själva då?för annars är väl den halvfabrikat den med?!
    Om man inte är helt dum i huvudet så förstår nog de flesta skillnaden på begreppet laga mat ifrån grunden och att klippa upp en findus pyttipanna och värma i micron.
  • Thursday
    Blå Flygare skrev 2010-03-28 15:08:33 följande:
    Jag tycker det tar längre tid att tärna än vad man tjänar i koktid. Det tar 25-30 min att koka potatis hel, och ca 20-25 min att koka tärnad. Och 10-15 min att skala och tärna.
    Mja, jag "tärnar" ju inte direkt, utan mer som skär i fjärdedelar. Och skala måste man ju i alla fall.
  • k girl

    Jag brukar förmosa potatisen med elvispen, bara trycka till dem. Men vi äter mandelpotatis här hemma som är väldigt mjölig.

  • Leora

    Nu finns det ju säkert redan massa tips på mat i tråden, så det lägger jag inte in. Men det är inte speciellt svårt att laga mat från grunden, det är inget som behöver ta flera timmar. Det beror helt och hållet på vad man lagar för mat ju. Men för att ta ett exempel:

    Halvfabrikat: fiskpinnar och pulvermos
    Hemlagat: stekt fisk och mos (Det enda man behöver tänka på är att ev. ta fram fisken tidigare. Lägg den i kylen så är den tinad när man kommer hem från jobbet. Eller så köper man med sig en bit färsk fisk på vägen hem). Moset går snabbt om man skär potatisen i små bitar.

    Halvfabrikat: mamma scans & pulversås och potatis
    Hemlagat: Köttbullar som man gör i ugnen (det sparar tid, om man slipper stå och steka de). Såsen gör man medans potatisen kokar.

    Om man vill laga mat utan att använda hel- och halvfabrikat, så gäller det bara att planera lite lite extra kanske. Men det allra mesta går att laga på 20-30 minuter (ungefär den tiden det tar att koka potatis/ris), utan att använda ett enda halvfabrikat.

  • Ari Gold
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 15:42:54 följande:
    Om man inte är helt dum i huvudet så förstår nog de flesta skillnaden på begreppet laga mat ifrån grunden och att klippa upp en findus pyttipanna och värma i micron.
    Fast problemet är väl att verkligheten inte är så svart/vit.

    I tråden har exempelvis  föreslagits en blandning av processad mjölkprodukt och färdig fond som alternativ till pulversås, vilken i princip har samma ingredienser fast i torkad form. Jag tycker inte det är fel, men det är knappast att laga en sås från grunden.

    Mammor har tillräckligt mycket krav på sig i vardagen. Jag tycker inte att "undvika färdigmat" ska bli ett nytt i raden av sådana krav. Den som blandar två halvfabrikat med varandra för att göra en sås är inte duktigare än den som blandar ett torkat halvfabrikatt med vatten.

    Istället för att ha "undvik färdigmat" som ett diffust mål tycker jag man måste tänka efter VARFÖR man vill undvika färdigmat eller andra produkter. Är det för att man vill  undvika tillsattser? För att höja matens kvalitet? För att lära sig mer om och få bättre självförtroende kring matlagniong? För att spara pengar? För att  man vill anamma en livsstil där man inte förminskas till enbart konsument?

    Det finns många goda skäl men vilka man personlighen har gör också skillnad i vad som är rätt val att göra. Det behöver inte vara samma för alla.

    Vill man undvika tillsatser kan det räcka gott och väl att byta från pulversåps till fond-och-cremefraische, medan det inte är tillräckligt om man vill öka sitt självförtroende inom matlagning.

    Vill man primärt undvika tillsattser kan man lugnt äta en hel del halvfabrikat om man läser innehållsförteckningen först. Ekologiska varor är oftast fria från onödiga tillsatser även om de är sammansatta av flera ingredienser. Vill man sänka sina matkostnader blir den typen av halvfabruikat däremot inte tillräckligt prisvärda.

    För min del finns det nog en klick av varje från dessa argument men jag är ändå en pragmatisk person och inte en fanatisk. Mitt livsmål är därmed att aldrig hamna i det ekorrhjul där man dagligen stressar hem sent med så hungriga barn att de inte kan vänta en halvtimma på maten. Det är helt enkelt inte det livet jag vill leva. Men jag har definitivt inget emot att slänga fram en ekologisk falukorv ur frysen de gånger de verkligen kniper, eller låta ungarna proppa sig fulla med tillsatser på mcdonalds heller för den delen. "Good Enough" räcker för mig.
  • Cloud Berry
    Ari Gold skrev 2010-03-28 17:10:36 följande:
    Jag tror nog att alla förstår skillnaden mellan att värma färdigmat och att laga mat från råvaror, det är löjligt att komma in med inlägg som att man måste var helt självförsörjande för att matlagningen ska räknas som lagad från grunden. Alla vet vad som menas därav mitt inlägg där.

    Jag har inte heller problem med att servera korv med hög kötthalt eller fiskpinnar ibland. Eller ta en sväng till Sibylla eller Max och svulla hamburgare. 

    För min del handlar matlagning främst om näringsvärden.
    Rena proteiner i form av fisk, kött eller kyckling, kalciumrik dryck och mat, vitaminrika kolhydrater i form av potatis eller qunioa och antioxidantsprängfyllda grönsaker och frukter är grundkravet på maten jag vill ge mina barn. Jag undviker inte alla e-ämnen och är verkligen inte rädd för socker så jag tycker inte alls att jag är fanatisk i min syn på mat. Jag vill inte heller stå länge vid spisen så jag uppskattar snabblagad mat. Jag kan ge ungarna glass mitt i veckan och en korv med bröd från statoil när vi åker upp till släkten.
  • Michisen
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 17:38:19 följande:
    Jag tror nog att alla förstår skillnaden mellan att värma färdigmat och att laga mat från råvaror, det är löjligt att komma in med inlägg som att man måste var helt självförsörjande för att matlagningen ska räknas som lagad från grunden. Alla vet vad som menas därav mitt inlägg där.Jag har inte heller problem med att servera korv med hög kötthalt eller fiskpinnar ibland. Eller ta en sväng till Sibylla eller Max och svulla hamburgare. För min del handlar matlagning främst om näringsvärden.Rena proteiner i form av fisk, kött eller kyckling, kalciumrik dryck och mat, vitaminrika kolhydrater i form av potatis eller qunioa och antioxidantsprängfyllda grönsaker och frukter är grundkravet på maten jag vill ge mina barn. Jag undviker inte alla e-ämnen och är verkligen inte rädd för socker så jag tycker inte alls att jag är fanatisk i min syn på mat. Jag vill inte heller stå länge vid spisen så jag uppskattar snabblagad mat. Jag kan ge ungarna glass mitt i veckan och en korv med bröd från statoil när vi åker upp till släkten.
    Jag menar inte att man måste vara helt självförsörjande.

    Men jag menar att det är skillnad på att köpa ägg som är en ren råvara som inte är processad på något vis och att köpa smör, som faktiskt är ett helfabrikat, där råvaran är ohomogeniserad mjölk som skummats och sedan kärnats till smör.

    Bägge två är utmärkta saker att använda i maten, men sedan är smöret de facto ett helfabrikat, vill man påstå att man "lagar all mat från grunden" så får man göra sitt eget smör av ohomogenisad köpt mjölk. Man måste inte ha kossan ute i ladugården för att köpa den rena råvaran, så att säga.

    Jag är absolut inte mot vare sig halvfabrikat eller ens helfabrikat, men jag tycker att man kan vara medveten om att det faktiskt är så att majoriteten av oss alla använder diverse helfabrikat och halvfabrikat dagligen - sedan kan vi dela in maten i skräpmat och bra mat istället för att skämmas för att vi använder buljongtärningar eller ger ungarna tonfisk ur burk, liksom.
  • xoraksinna
    Michisen skrev 2010-03-27 20:44:09 följande:
    TS har ju förtydligat att det är okej med vissa halvfabrikat som mjöl, pasta etc. Dock är tydligen korv, färdiglagade köttbullar (som ju är helfabrikat egentligen då de går att käka kalla och bara behöver värmas, inte stekas), potatismospulver och så vidare de onda halvfabrikaten. Fast om du frågar mig vad jag tycker om att "laga mat från grunden" så vill jag nog påstå att vi i så fall snackar om artonhundratalsmatlagning. Innan konserver, ångpreparationer, frysar och annat fanns. Det finns mat att köpa i butikerna som fortfarande är grundmatlagning, det vill säga helt rena, opreparerade råvaror, men själv är jag rätt glad över att jag slipper köpa en halv ko och stycka hemma för årsbehovet av nötkött och så vidare. I min bok är det rent nödvändigt att faktiskt använda halvfabrikat och vissa helfabrikat, för jag orkar inte göra min egen yoghurt, ost, keso, mala eget kaffe, koka bönor, linser och annat själv etc.
    Ganska skönt att ha en halv ko i frysen  {#lang_emotions_wink} Den räcker lääänge {#lang_emotions_laughing}
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter